2008
|
|
Azkenaldian egin diren ikerketek ere horixe baieztatu dute: Mediterraneoko dietaren eredu osasungarritik urruntzen ari dira
|
gure
elikadura ohiturak.
|
2009
|
|
Badirudi norberak jaten duena idazteak kaloria gutxiago kontsumitzera bultzatzen duela”, dio Jack Hollisek, ikertzaile nagusietako batek. Jaten denaz ohartzea Egunero jaten diren elikagaien erregistroa egiteak, eguna, ordua, tokia eta gutxi gorabeherako kopurua edo irentsitako janari zatiak adieraziz,
|
gure
elikadura ohiturak gertutik ezagutzeko eta jokabide okerrak identifikatzeko balio du. Egunkariaren orrialde bakoitzean taula bat diseinatzen da, hainbat zutabe eta errenkadarekin, eta bertan sartu behar dira bete beharreko datuak:
|
2011
|
|
Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Institutuko (IRTA) talde batek
|
gure
elikadura ohituretan integratutako haragi produktuen gantz osaeraren aldaketa aztertu du, animalien dieta aldatuz. Teknika horrek elikagaiak hobetzen laguntzen du, haien nutrizio kalitatea handituz, zentzumenen ezaugarriak aldatu gabe.
|
2012
|
|
Izan ere, katedradunak kritikatu du egun 30.000 produktu inguru daudela gure eskura, “gure amonek 100 bat elikagai erabiltzen ez zituztenean”. Varelaren arabera, horrek “oharkabean” aldatu ditu
|
gure
elikadura ohiturak, Espainian barazkien eta fruten kontsumoa gutxitu delako (320 eta 300 gramo inguru egunean, hurrenez hurren) eta, aldiz, okelen eta deribatuen taldea nabarmen hazi delako (180 gramo inguru egunean). Gainera, berriki egindako ikerketen arabera, edari ez alkoholdunen kontsumoa handitu egin da, eta oinarrizko elikagaiak gutxitu egin dira, hala nola zerealak eta lekaleak.
|
2015
|
|
Hau da, baratzen bidez errezago konturatzen garela
|
gure
elikadura ohiturek dituzten eraginez, supermerkatuan baino...
|
2016
|
|
Biologikoa garestiagoa dela entzuten dugu maiz, baina hori da biologikora pasatzean
|
gure
elikadura ohiturak aldatzen ez ditugulako. Gure kontsumo logikak errotik aldatu behar ditugu, sukaldean denbora gehiago pasa...
|
2019
|
|
Gure webgunean hainbat eskaintzen ditugu erretzeari uzteko baliabideak, ikastaro presentzialetatik hasi eta gure aplikaziora arte. 2 Osasuntsuago jatea
|
Gureak
elikadura ohiturak faktore oso konplexu batzuen mende daude. Horietako batzuk erraz alda daitezke, eta, hala, azken emaitza hobetu.
|
|
2000 eta 2014 bitartean, pertsonako ospitaleko ohe kopurua% 20 jaitsi zen etengabe. Dieta mediterraneoa, beherantz Orain dela gutxi,
|
gure
elikadura ohiturak aldatu egin direla baieztatzen dute adituek. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak onartu du «azken hamarkadetan aldaketa sozial eta ekonomikoek eta bizimodu berriak ezartzeak aldatu egin dituzte Espainiako biztanleen elikadura ohiturak, eta Mediterraneoko dietak barne hartzen dituen produktuen kontsumoa nabarmen jaitsi da».
|
|
Espainian produktu ultraprozesatu gehiegi jaten ditugu, haragi gorri asko eta dena gehiegi.
|
Gure
elikadura ohiturarik okerrenak dira. Eta onenak?
|
2020
|
|
|
Gure
elikadura ohiturak aldatu egin ziren etxean giltzapetu zirenean. Merkatuari eta herritarren mugikortasunari buruzko datuek, bai eta zenbait ikertzailek egindako osasun eta nutrizio inkestek ere, iradokitzen dute aste horietan beste modu batera lotzen garela janariarekin.
|
|
Haragi gorri eta prozesatu gutxiago, esneki gutxiago eta azukre gutxiago jateak gure osasuna eta planetarena hobetuko ditu. 4
|
Gure
elikadura ohiturak errotik aldatzea Bigarren Mundu Gerraren ondoren egin dugu, modu azkar eta alaian, elikagai hiperprozesatuen arrakastagatik. Hein batean, egoera horrek elikaduraren teknologiaren garaipena dakar, eta ez dugu hori barneratzen jakin.
|
2021
|
|
Eta% 20,1ek bakarrik du fruta freskoa menuan.
|
Gure
elikadura ohituretan gosari osasuntsurik ez izatea obesitate arrisku handiagoarekin lotuta dago. “Egokiena da haurrek, baita helduek ere, egunean lau otordu hartzea, ahal dela bost.
|
|
Kutsadura atmosferikoak eta horren ondoriozko klima arazo guztiek ere lotura argia dute
|
gure
elikadura ohiturekin. Oso erraza da gure hondar ale txikia jartzea efektu horiek arintzeko, mantela jartzen dugunetik postrea jarri arte.
|
2023
|
|
Hispacoop en aburuz, funtsezkoa da «herritarren portaerak aldatzeko apustu sendoa egitea, elikadura ohituren eragin ekologikoa murrizteko». Konfederazioak azpimarratu du herritarrak inplikatzea funtsezkoa dela, eta aldaketa hori bultzatu egin behar dela,
|
gure
elikadura ohiturek ingurumenean duten eraginari buruzko ezagutza eta informazio gehiago emanez.
|
|
Ez. OMEren gomendioen ideia nagusia da
|
gure
elikadura ohiturak hobetu behar ditugula, eta saihestu egin behar dugula maiz jatea gozatutako elikagaiak edo edariak (azukrearekin edo gozagarriekin). Urak edo fruta freskoak ez dute gozotasun gehiago behar; freskagarriek edo gozogintzako produktuek bai.
|