Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2008
‎Azkenaldian egin diren ikerketek ere horixe baieztatu dute: Mediterraneoko dietaren eredu osasungarritik urruntzen ari dira gure elikadura ohiturak.
2009
‎Badirudi norberak jaten duena idazteak kaloria gutxiago kontsumitzera bultzatzen duela”, dio Jack Hollisek, ikertzaile nagusietako batek. Jaten denaz ohartzea Egunero jaten diren elikagaien erregistroa egiteak, eguna, ordua, tokia eta gutxi gorabeherako kopurua edo irentsitako janari zatiak adieraziz, gure elikadura ohiturak gertutik ezagutzeko eta jokabide okerrak identifikatzeko balio du. Egunkariaren orrialde bakoitzean taula bat diseinatzen da, hainbat zutabe eta errenkadarekin, eta bertan sartu behar dira bete beharreko datuak:
2011
‎Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Institutuko (IRTA) talde batek gure elikadura ohituretan integratutako haragi produktuen gantz osaeraren aldaketa aztertu du, animalien dieta aldatuz. Teknika horrek elikagaiak hobetzen laguntzen du, haien nutrizio kalitatea handituz, zentzumenen ezaugarriak aldatu gabe.
2012
‎Izan ere, katedradunak kritikatu du egun 30.000 produktu inguru daudela gure eskura, “gure amonek 100 bat elikagai erabiltzen ez zituztenean”. Varelaren arabera, horrek “oharkabean” aldatu ditu gure elikadura ohiturak, Espainian barazkien eta fruten kontsumoa gutxitu delako (320 eta 300 gramo inguru egunean, hurrenez hurren) eta, aldiz, okelen eta deribatuen taldea nabarmen hazi delako (180 gramo inguru egunean). Gainera, berriki egindako ikerketen arabera, edari ez alkoholdunen kontsumoa handitu egin da, eta oinarrizko elikagaiak gutxitu egin dira, hala nola zerealak eta lekaleak.
2015
‎Hau da, baratzen bidez errezago konturatzen garela gure elikadura ohiturek dituzten eraginez, supermerkatuan baino...
2016
‎Biologikoa garestiagoa dela entzuten dugu maiz, baina hori da biologikora pasatzean gure elikadura ohiturak aldatzen ez ditugulako. Gure kontsumo logikak errotik aldatu behar ditugu, sukaldean denbora gehiago pasa...
2019
‎Gure webgunean hainbat eskaintzen ditugu erretzeari uzteko baliabideak, ikastaro presentzialetatik hasi eta gure aplikaziora arte. 2 Osasuntsuago jatea Gureak elikadura ohiturak faktore oso konplexu batzuen mende daude. Horietako batzuk erraz alda daitezke, eta, hala, azken emaitza hobetu.
‎2000 eta 2014 bitartean, pertsonako ospitaleko ohe kopurua% 20 jaitsi zen etengabe. Dieta mediterraneoa, beherantz Orain dela gutxi, gure elikadura ohiturak aldatu egin direla baieztatzen dute adituek. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak onartu du «azken hamarkadetan aldaketa sozial eta ekonomikoek eta bizimodu berriak ezartzeak aldatu egin dituzte Espainiako biztanleen elikadura ohiturak, eta Mediterraneoko dietak barne hartzen dituen produktuen kontsumoa nabarmen jaitsi da».
‎Espainian produktu ultraprozesatu gehiegi jaten ditugu, haragi gorri asko eta dena gehiegi. Gure elikadura ohiturarik okerrenak dira. Eta onenak?
2020
Gure elikadura ohiturak aldatu egin ziren etxean giltzapetu zirenean. Merkatuari eta herritarren mugikortasunari buruzko datuek, bai eta zenbait ikertzailek egindako osasun eta nutrizio inkestek ere, iradokitzen dute aste horietan beste modu batera lotzen garela janariarekin.
‎Haragi gorri eta prozesatu gutxiago, esneki gutxiago eta azukre gutxiago jateak gure osasuna eta planetarena hobetuko ditu. 4 Gure elikadura ohiturak errotik aldatzea Bigarren Mundu Gerraren ondoren egin dugu, modu azkar eta alaian, elikagai hiperprozesatuen arrakastagatik. Hein batean, egoera horrek elikaduraren teknologiaren garaipena dakar, eta ez dugu hori barneratzen jakin.
2021
‎Eta% 20,1ek bakarrik du fruta freskoa menuan. Gure elikadura ohituretan gosari osasuntsurik ez izatea obesitate arrisku handiagoarekin lotuta dago. “Egokiena da haurrek, baita helduek ere, egunean lau otordu hartzea, ahal dela bost.
‎Kutsadura atmosferikoak eta horren ondoriozko klima arazo guztiek ere lotura argia dute gure elikadura ohiturekin. Oso erraza da gure hondar ale txikia jartzea efektu horiek arintzeko, mantela jartzen dugunetik postrea jarri arte.
2023
‎Hispacoop en aburuz, funtsezkoa da «herritarren portaerak aldatzeko apustu sendoa egitea, elikadura ohituren eragin ekologikoa murrizteko». Konfederazioak azpimarratu du herritarrak inplikatzea funtsezkoa dela, eta aldaketa hori bultzatu egin behar dela, gure elikadura ohiturek ingurumenean duten eraginari buruzko ezagutza eta informazio gehiago emanez.
‎Ez. OMEren gomendioen ideia nagusia da gure elikadura ohiturak hobetu behar ditugula, eta saihestu egin behar dugula maiz jatea gozatutako elikagaiak edo edariak (azukrearekin edo gozagarriekin). Urak edo fruta freskoak ez dute gozotasun gehiago behar; freskagarriek edo gozogintzako produktuek bai.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia