2001
|
|
Hori bereziki interesgarria da xilitolaren kasuan, jarduera antikariogenikoa ere deskribatzen baita. Azkenik, azukre kopuru jakin bat, bereziki glukosa, ematen denean, askatzea eragiten dela ikusi da. garuneko endorfinak. Substantzia horiek lagundu egin lezakete abaildura kontrolatzen eta ondoeza murrizten; horrek arrazoitu
|
lezake
zergatik jaten dituzten gozokiak bereziki, batez ere isolamendu soziala edo familia mailako arazoak gertatzen direnean. Horren ondorio negatiboa da gehiegi kontsumitzeak loditasuna ekarriko duela, eta horrek osasunerako arriskuak ekarriko dituela.
|
|
Trazabilitatea eta kontrola’, erantsi zuen Espainiako abeltzainak oraindik ez daudela oso kontzientziatuta osasun araudi horien beharraz, eta horiek aplikatzeari uko egiten diotela. Kontsumitzaileek jakin
|
dezaten
zer jan duten dagoeneko oinarriak jartzen ari dira animalia non hazi den, zer gaixotasun izan dituen, noiz hil den… Behi haragia da kontrolatuena eta kontsumitzaileari datu gehien ematen dizkiona. Animaliaren identifikazioa, hiltegia, zatiketa gela eta herrialdea ezagutzen dira, eta 2002ko urtarrilean zehaztuko da non jaio den eta non gizendu den, bai eta animaliari jarri zaizkion botikak ere.
|
2003
|
|
Horien atzean, kontsumitzaile talde batek eta kontsumitzaile elkarte batzuek uste zuten zenbait produkturen informazio faltak, batez ere azido edo koipe horri dagokionez, nahi gabeko obesitatea edo espero ez den gaixotasuna eragin diela, eta kontsumitu duten produktuari buruzko informazio faltagatik sortu dela. Auzi uholde bati aurre egiteko eta epaileek informazioa ez emateagatik zigorra ekar lezakeen erantzukizunen bat ikusteko beldurrak bultzatuta, elikadurako multinazional handi batzuek informazio kanpaina bat egin dute beren produktuen onurei eta arriskuei buruz, kontsumitzaileak erabaki
|
dezan
zer jaten duen eta zer jaten duen. Elikagaien etiketako arriskuen informazioak kontsumitzaileari ematen dio erantzukizuna Enpresa horietako batzuek lotura zuzena dute zigarroen fabrikazioarekin.
|
2007
|
|
sukaldeko eta biltegiko tresnetako janari hondarrak, gorozki fosilizatuak… Hain zuzen, fosildutako gorotzek edo koprolitoek, berez oso objektu erakargarria ez izan arren, informazio asko ematen dute. Haien edukiak aztertuta, zientzialariek jakin
|
dezakete
zer jaten zuen gizabanakoak, hesteetako parasitoak hauteman ditzakete, eta ikusi ahal izango dute ea subjektuak gaixotasun metabolikoren bat duen, elikagaien osagairen bat ondo digeritzea eragotziko liokeena. Arkeologoentzako altxorra Hinds Cave leize handia Pecos ibaiaren arroilan dago, Texasetik (AEB) hego mendebaldera.
|
2011
|
|
atsegin du nagusitasun sentsazio hori. Baten bati jarraitzen dionean, pertsona horren bizimoduan baimenik gabe sartzen da, arima lapurtzen dio nolabait; jakin
|
dezake
zer jaten duen, norekin hitz egiten duen, nori ematen dion musu, noiz egiten duen barre... Txikitan ere ikusezina izan nahi zuen, jende guztiarentzat desagertu, ezerezean galdu.
|
2012
|
|
Jaiotzean badauka nork zaindu. Bizitzeko, edonon aurki
|
dezake
zer jan, nahiz eta elurterik latzenak egokitu. Bestelako ardurarik, bat ere ez.
|
2023
|
|
Ahal dugun tresna gehien erabiltzen ditugu. Eusko Labela, adibidez, ona da arrantzaleentzat, prezio onean saltzeko, eta kontsumitzaileentzat, jakin
|
dezaten
zer jaten ari diren. Baina merkatuaz eta kontsumoaz ari garenean, gure esku ez dauden eta guk kontrola ezin ditzakegun faktore asko daude.
|
|
Jakin
|
dezaket
zer jaten duzun?
|