2003
|
|
Bi substantzia horiek oilaskoen dietan sartzen dira hazten direnean. Horien bidez, pisu totalaren 2 kg gehitzea lortzen da bi hilabete eskasean, eta, aldi berean, produkzioa hondatu
|
dezaketen
patogenoen presentzia kontrolatzea. Horiek erabiltzeak, ordea, antibiotikoen hondakinak ekar ditzake, eta horiek arriskutsuak izan daitezke kontsumitzaileen osasunerako, batez ere mikroorganismo patogenoetan erresistentziak eragiteagatik.
|
2004
|
|
Halaber, nekazaritzako produktibitate eremuetan edo elikagaien biltegietan edo prozesamendu eta ekoizpenerako eremuetan habia egiten duten edo haien bila dabiltzan hegazti eta txori espezie ugari heldu eta ugaltzen dira. Horiek iristeak arazo higieniko sanitarioak sor ditzake, elikagaiak transmititzeko gaixotasunak sor
|
ditzaketen
patogenoak izan baititzakete.
|
|
Hor nabaritzen da industriek elikadura infekzioen agerraldien garapenean dituzten ondorioak murrizten dituzten bitartean, etxeetan nabarmen igotzen direla. Hori dela eta, janari manipulatzaileentzako berariazko prestakuntza ekintzarik ez badago, gerta liteke ez jakitea zer mekanismoren bidez blokea
|
dezakegun
patogenoen transmisioa, bai elikagai gordinetatik bai prestatuetara, bai manipulatzaileetatik prestatutako elikagaietara transmisioa saihesteko modurik onena. Gainera, gaur egun, manipulatzaile gehienek ez dakite elikagaiak transmititzeko patogenoak dituzten ala ez.
|
2007
|
|
Gehienetan, nahikoa da elikagaiak ondo egitea, izan
|
ditzaketen
patogenoak suntsitzeko. Artxibokoa
|
2009
|
|
Ahalmen “antipatogenoa”, batez ere, konposatu antimikrobianoak, bakteriozak, sortzen direlako gertatzen da. Konposatu horiek oso aktiboak dira elikagaia alda
|
dezaketen
patogenoen aurrean. Zehazki, “Lactobacillus paracasei” eta “Lactococcus lactis” espezieak detektatu dira, bereziki jogurtean daudenak.
|
|
Antibiotikoekiko erresistenteak diren mikroorganismoen anduiak garatzea gero eta ohikoagoa da, eta horrek tratamendu mota horien eraginkortasuna arriskuan jartzen du. Biokontrol eraginkorra Enzibiotikoen bakterioen kontrako ahalmen selektiboak bultzada handia eman
|
diezaioke
patogenoen biokontrolari elikaduraren arloan Enzibiotikoek irekitzen duten garapen lerroak antibiotikoek baino agente antimikrobiano ahaltsuagoak eta espezifikoagoak sor ditzake, organismoaren gainerako bakterioak bere horretan uzten baititu, hein handi batean kaltegarriak eta are onuragarriak, eta ohiko antibiotikoek bereizi gabe ezabatzen baitituzte. Medikuntzaren alorrean bezala, enzibiotikoen bakterioen kontrako jarduera selektiboak biokontrolerako tresna ahaltsua eskaintzen du elikagaien segurtasunaren arloan.
|
|
Pestizidak eta, besteak beste, herbizidak, pikorrak eta landareak inbadi
|
ditzaketen
patogenoak kentzeko erabiltzen dira. Elikagaien segurtasuna bermatzen duten lege zorrotzek arautzen dute haien erabilera.
|
2010
|
|
Etapa honetan, gurinaren kolorea, itxura, testura eta hedagarritasuna ere zehazten dira. Horrek pasteurizazio prozesu batetik pasatu behar du, koipeak oxidatu
|
ditzaketen
patogenoak eta entzimak kentzeko. Horretarako, produktua 90 °C an eduki 20 minutuz.
|
|
E.coliri buruzko informazio genetikoak lagundu
|
lezake
patogeno horrek noiz, nola eta zergatik kolonizatzen duen behi azienda.
|
2012
|
|
Alor horretan egindako ikerketek aurkitu dute kobrean berezitasun hori, zehazki E.coli, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes eta Salmonella enteriditis bakterioei buruz. Kobreak azkar inaktiba
|
ditzake
patogeno horiek hozte tenperaturetan (4 °C) eta giro tenperaturetan (20 °C), propietate kimikoei esker. Eraginkortasuna baldintza hauen araberakoa da:
|
|
Horrela, lortzen den tenperaturak salmonella bakterioa ezabatzen du, AEBko Nekazaritza Ikerketako Zerbitzuko adituen arabera. AEBetan, 2007ko irailetik aurrera, almendra guztiek garbiketa edo tratamendu termikoa egin behar dute, azalean izan
|
ditzaketen
patogenoak kentzeko. Sistema berriaren arduradunek diotenez, “egungo almendra ekoizpeneko sistemetan erraz instalatzen da”, eta, gainera, ez du produktu kimikorik erabiltzen.
|
2013
|
|
Gizakion kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko modurik egokienetakoa da elikagai horiek patogenoekin eta substantzia kimikoen hondakinekin poluitzea saihestea. Patogenoak eta begetalak Salmonella eta E. coli dira produktu freskoak kutsa
|
ditzaketen
patogeno batzuk. Frutak eta barazkiak mikrobioen poluzioaren eraginpean daude ekoizpen etapa bakoitzean (laborantza, garraioa, ontziratzea, biltegiratzea eta azken salmenta).
|
|
Gunnar Grimnes Urarekin lotutako muturreko fenomeno meteorologikoak arriskutsuak dira osasun publikorako, bai herrialde garatuetan bai garatuetan. Erresuma Batuko Aberystwyth Unibertsitateko adituek zuzendutako VIROCLIME proiektuaren arabera, gehiegizko euriak mobiliza
|
ditzake
patogenoak ingurumenean, eta uraren uhertasuna handitzea, gaixotasun gastrointestinalen agerpenarekin zerikusia duen arazoa. Adituek uste dute arazo horiek areagotu egingo direla, eta, beraz, garrantzitsua dela zehaztea zein diren problema mota horren arriskuak eta benetako eragina formulatu ahal izateko.
|
2014
|
|
Adituek diotenez, ordea, bi orduz baino gehiagoz 4 ºc tik gorako tenperaturan egon diren elikagaiak baztertu egin behar dira (hegazti, arrain edo arrautza haragia). Hozkailuko hotzak elikagaiek izan
|
ditzaketen
patogenoak desagerrarazten ez baditu ere, areagotu egiten du bere hazkuntza. Hozkailuan, beraz, egun batzuetan mikrobioen hazkuntza inhibitzen da.
|
2018
|
|
Askotan kutsaduraz hitz egiten dugunean, sustantzia kimikoak etortzen zaizkigu burura, baina hori ez da guztiz zuzena. Izan ere, asteartean eta asteazkenean Escherichia Coli eta hesteetako Enterokokoak agertu ziren Orioko hondartzako uretan; bakteria horiek uraren kalitatea neurtzerako garaian adierazle bezala erabiltzen dira, eta erakusten dute kutsadura dagoela eremu horretan isurketa baten eraginez sortua, eta ur horrek gaixotasunak sortu
|
ditzaketen
patogenoak eduki ditzakeela.
|
2020
|
|
gizakiaren eta animalien arteko kontaktua emendatzen dute, eta horixe da patogenoek ostalari berriak inbaditzeko beharrezko baldintza. Behin ostalari berria inbadituta, azken horren indibiduo dentsitateak guztiz baldintza
|
dezake
patogeno berriaren transmisioa eta finkapena.
|
|
28 egun errunalditik. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) txosten baten arabera, lehentasunezko kontsumo data astebetean gehitzeak% 40 areagotzen du Salmonellak arrautza gordinentzat duen infekzio arriskua (gogora
|
dezagun
patogeno horrek ez dituela aldatzen elikagaiaren ezaugarri organoleptikoak). Olioak, koipeak eta elikagai koipetsuak, hala nola oliba olioa, patata frijituak edo fruitu lehorrak.
|
2021
|
|
Eraginkorrak al dira desinfektatzeko erremedio tradizionalak, hala nola ozpina edo limoia erabiltzea? Elikagai batzuei pH-a ozpinarekin edo limoiarekin jaisteak eragina izan
|
dezake
patogenoak desaktibatzean. Oro har, amonek arrazoi handia zuten, gauzak buru handiz egiten zituzten.
|