Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2003
‎Bi substantzia horiek oilaskoen dietan sartzen dira hazten direnean. Horien bidez, pisu totalaren 2 kg gehitzea lortzen da bi hilabete eskasean, eta, aldi berean, produkzioa hondatu dezaketen patogenoen presentzia kontrolatzea. Horiek erabiltzeak, ordea, antibiotikoen hondakinak ekar ditzake, eta horiek arriskutsuak izan daitezke kontsumitzaileen osasunerako, batez ere mikroorganismo patogenoetan erresistentziak eragiteagatik.
2004
‎Halaber, nekazaritzako produktibitate eremuetan edo elikagaien biltegietan edo prozesamendu eta ekoizpenerako eremuetan habia egiten duten edo haien bila dabiltzan hegazti eta txori espezie ugari heldu eta ugaltzen dira. Horiek iristeak arazo higieniko sanitarioak sor ditzake, elikagaiak transmititzeko gaixotasunak sor ditzaketen patogenoak izan baititzakete.
‎Hor nabaritzen da industriek elikadura infekzioen agerraldien garapenean dituzten ondorioak murrizten dituzten bitartean, etxeetan nabarmen igotzen direla. Hori dela eta, janari manipulatzaileentzako berariazko prestakuntza ekintzarik ez badago, gerta liteke ez jakitea zer mekanismoren bidez blokea dezakegun patogenoen transmisioa, bai elikagai gordinetatik bai prestatuetara, bai manipulatzaileetatik prestatutako elikagaietara transmisioa saihesteko modurik onena. Gainera, gaur egun, manipulatzaile gehienek ez dakite elikagaiak transmititzeko patogenoak dituzten ala ez.
2007
‎Gehienetan, nahikoa da elikagaiak ondo egitea, izan ditzaketen patogenoak suntsitzeko. Artxibokoa
2009
‎Ahalmen “antipatogenoa”, batez ere, konposatu antimikrobianoak, bakteriozak, sortzen direlako gertatzen da. Konposatu horiek oso aktiboak dira elikagaia alda dezaketen patogenoen aurrean. Zehazki, “Lactobacillus paracasei” eta “Lactococcus lactis” espezieak detektatu dira, bereziki jogurtean daudenak.
‎Antibiotikoekiko erresistenteak diren mikroorganismoen anduiak garatzea gero eta ohikoagoa da, eta horrek tratamendu mota horien eraginkortasuna arriskuan jartzen du. Biokontrol eraginkorra Enzibiotikoen bakterioen kontrako ahalmen selektiboak bultzada handia eman diezaioke patogenoen biokontrolari elikaduraren arloan Enzibiotikoek irekitzen duten garapen lerroak antibiotikoek baino agente antimikrobiano ahaltsuagoak eta espezifikoagoak sor ditzake, organismoaren gainerako bakterioak bere horretan uzten baititu, hein handi batean kaltegarriak eta are onuragarriak, eta ohiko antibiotikoek bereizi gabe ezabatzen baitituzte. Medikuntzaren alorrean bezala, enzibiotikoen bakterioen kontrako jarduera selektiboak biokontrolerako tresna ahaltsua eskaintzen du elikagaien segurtasunaren arloan.
‎Pestizidak eta, besteak beste, herbizidak, pikorrak eta landareak inbadi ditzaketen patogenoak kentzeko erabiltzen dira. Elikagaien segurtasuna bermatzen duten lege zorrotzek arautzen dute haien erabilera.
2010
‎Etapa honetan, gurinaren kolorea, itxura, testura eta hedagarritasuna ere zehazten dira. Horrek pasteurizazio prozesu batetik pasatu behar du, koipeak oxidatu ditzaketen patogenoak eta entzimak kentzeko. Horretarako, produktua 90 °C an eduki 20 minutuz.
‎E.coliri buruzko informazio genetikoak lagundu lezake patogeno horrek noiz, nola eta zergatik kolonizatzen duen behi azienda.
2012
‎Alor horretan egindako ikerketek aurkitu dute kobrean berezitasun hori, zehazki E.coli, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes eta Salmonella enteriditis bakterioei buruz. Kobreak azkar inaktiba ditzake patogeno horiek hozte tenperaturetan (4 °C) eta giro tenperaturetan (20 °C), propietate kimikoei esker. Eraginkortasuna baldintza hauen araberakoa da:
‎Horrela, lortzen den tenperaturak salmonella bakterioa ezabatzen du, AEBko Nekazaritza Ikerketako Zerbitzuko adituen arabera. AEBetan, 2007ko irailetik aurrera, almendra guztiek garbiketa edo tratamendu termikoa egin behar dute, azalean izan ditzaketen patogenoak kentzeko. Sistema berriaren arduradunek diotenez, “egungo almendra ekoizpeneko sistemetan erraz instalatzen da”, eta, gainera, ez du produktu kimikorik erabiltzen.
2013
‎Gizakion kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko modurik egokienetakoa da elikagai horiek patogenoekin eta substantzia kimikoen hondakinekin poluitzea saihestea. Patogenoak eta begetalak Salmonella eta E. coli dira produktu freskoak kutsa ditzaketen patogeno batzuk. Frutak eta barazkiak mikrobioen poluzioaren eraginpean daude ekoizpen etapa bakoitzean (laborantza, garraioa, ontziratzea, biltegiratzea eta azken salmenta).
‎Gunnar Grimnes Urarekin lotutako muturreko fenomeno meteorologikoak arriskutsuak dira osasun publikorako, bai herrialde garatuetan bai garatuetan. Erresuma Batuko Aberystwyth Unibertsitateko adituek zuzendutako VIROCLIME proiektuaren arabera, gehiegizko euriak mobiliza ditzake patogenoak ingurumenean, eta uraren uhertasuna handitzea, gaixotasun gastrointestinalen agerpenarekin zerikusia duen arazoa. Adituek uste dute arazo horiek areagotu egingo direla, eta, beraz, garrantzitsua dela zehaztea zein diren problema mota horren arriskuak eta benetako eragina formulatu ahal izateko.
2014
‎Adituek diotenez, ordea, bi orduz baino gehiagoz 4 ºc tik gorako tenperaturan egon diren elikagaiak baztertu egin behar dira (hegazti, arrain edo arrautza haragia). Hozkailuko hotzak elikagaiek izan ditzaketen patogenoak desagerrarazten ez baditu ere, areagotu egiten du bere hazkuntza. Hozkailuan, beraz, egun batzuetan mikrobioen hazkuntza inhibitzen da.
2018
‎Askotan kutsaduraz hitz egiten dugunean, sustantzia kimikoak etortzen zaizkigu burura, baina hori ez da guztiz zuzena. Izan ere, asteartean eta asteazkenean Escherichia Coli eta hesteetako Enterokokoak agertu ziren Orioko hondartzako uretan; bakteria horiek uraren kalitatea neurtzerako garaian adierazle bezala erabiltzen dira, eta erakusten dute kutsadura dagoela eremu horretan isurketa baten eraginez sortua, eta ur horrek gaixotasunak sortu ditzaketen patogenoak eduki ditzakeela.
2020
‎gizakiaren eta animalien arteko kontaktua emendatzen dute, eta horixe da patogenoek ostalari berriak inbaditzeko beharrezko baldintza. Behin ostalari berria inbadituta, azken horren indibiduo dentsitateak guztiz baldintza dezake patogeno berriaren transmisioa eta finkapena.
‎28 egun errunalditik. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) txosten baten arabera, lehentasunezko kontsumo data astebetean gehitzeak% 40 areagotzen du Salmonellak arrautza gordinentzat duen infekzio arriskua (gogora dezagun patogeno horrek ez dituela aldatzen elikagaiaren ezaugarri organoleptikoak). Olioak, koipeak eta elikagai koipetsuak, hala nola oliba olioa, patata frijituak edo fruitu lehorrak.
2021
‎Eraginkorrak al dira desinfektatzeko erremedio tradizionalak, hala nola ozpina edo limoia erabiltzea? Elikagai batzuei pH-a ozpinarekin edo limoiarekin jaisteak eragina izan dezake patogenoak desaktibatzean. Oro har, amonek arrazoi handia zuten, gauzak buru handiz egiten zituzten.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia