Emaitzak: 8
2004 | ||
Halaber, nekazaritzako produktibitate eremuetan edo elikagaien biltegietan edo prozesamendu eta ekoizpenerako eremuetan habia egiten duten edo haien bila dabiltzan hegazti eta txori espezie ugari heldu eta ugaltzen dira. Horiek iristeak arazo higieniko sanitarioak sor ditzake, elikagaiak transmititzeko gaixotasunak sor | ditzaketen patogenoak izan baititzakete. | |
2007 | ||
Gehienetan, nahikoa da elikagaiak ondo egitea, izan | ditzaketen patogenoak suntsitzeko. Artxibokoa | |
2009 | ||
Pestizidak eta, besteak beste, herbizidak, pikorrak eta landareak inbadi | ditzaketen patogenoak kentzeko erabiltzen dira. Elikagaien segurtasuna bermatzen duten lege zorrotzek arautzen dute haien erabilera. | |
2010 | ||
Etapa honetan, gurinaren kolorea, itxura, testura eta hedagarritasuna ere zehazten dira. Horrek pasteurizazio prozesu batetik pasatu behar du, koipeak oxidatu | ditzaketen patogenoak eta entzimak kentzeko. Horretarako, produktua 90 °C an eduki 20 minutuz. | |
2012 | ||
Horrela, lortzen den tenperaturak salmonella bakterioa ezabatzen du, AEBko Nekazaritza Ikerketako Zerbitzuko adituen arabera. AEBetan, 2007ko irailetik aurrera, almendra guztiek garbiketa edo tratamendu termikoa egin behar dute, azalean izan | ditzaketen patogenoak kentzeko. Sistema berriaren arduradunek diotenez, “egungo almendra ekoizpeneko sistemetan erraz instalatzen da”, eta, gainera, ez du produktu kimikorik erabiltzen. | |
2013 | ||
Gizakion kontsumorako seguruak direla ziurtatzeko modurik egokienetakoa da elikagai horiek patogenoekin eta substantzia kimikoen hondakinekin poluitzea saihestea. Patogenoak eta begetalak Salmonella eta E. coli dira produktu freskoak kutsa | ditzaketen patogeno batzuk. Frutak eta barazkiak mikrobioen poluzioaren eraginpean daude ekoizpen etapa bakoitzean (laborantza, garraioa, ontziratzea, biltegiratzea eta azken salmenta). | |
2014 | ||
Adituek diotenez, ordea, bi orduz baino gehiagoz 4 ºc tik gorako tenperaturan egon diren elikagaiak baztertu egin behar dira (hegazti, arrain edo arrautza haragia). Hozkailuko hotzak elikagaiek izan | ditzaketen patogenoak desagerrarazten ez baditu ere, areagotu egiten du bere hazkuntza. Hozkailuan, beraz, egun batzuetan mikrobioen hazkuntza inhibitzen da. | |
2018 | ||
Askotan kutsaduraz hitz egiten dugunean, sustantzia kimikoak etortzen zaizkigu burura, baina hori ez da guztiz zuzena. Izan ere, asteartean eta asteazkenean Escherichia Coli eta hesteetako Enterokokoak agertu ziren Orioko hondartzako uretan; bakteria horiek uraren kalitatea neurtzerako garaian adierazle bezala erabiltzen dira, eta erakusten dute kutsadura dagoela eremu horretan isurketa baten eraginez sortua, eta ur horrek gaixotasunak sortu | ditzaketen patogenoak eduki ditzakeela. |
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
ezan | 8 (0,05) |
Lehen forma
ditzaketen | 8 (0,05) |
Argitaratzailea
Consumer | 6 (0,04) |
Elhuyar Zientzia eta Teknologia | 1 (0,01) |
Urola kostako GUKA | 1 (0,01) |
Konbinazioak (2 lema)
ezan patogeno | 8 (0,05) |
Konbinazioak (3 lema)
ezan patogeno kendu | 2 (0,01) |
ezan patogeno batzuk | 1 (0,01) |
ezan patogeno desagerrarazi | 1 (0,01) |
ezan patogeno eduki | 1 (0,01) |
ezan patogeno suntsitu | 1 (0,01) |
Urtea
Bilaketarako laguntza: adibideak
Oinarrizko galderak | |
---|---|
katu | "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu |
!katuaren | "katuaren" formaren agerpenak bilatu |
katu* | "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!katu* | "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu |
*ganatu | "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu |
!*ganatu | "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu |
katu + handi | "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu |
katu + !handia | "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu |
Distantziak | |
katu +3 handi | "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handia | "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu |
katu +2 !handi* | "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu |
Formen konbinazioa desberdinak | |
bero + handi | asko | "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu |
bero +2 !handi* | !asko* | "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak |
!bero + handi|asko|gutxi|txiki | "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak |
Ezaugarri morfologikoekin | |
proba + m:adj | "proba" lema eta jarraian adjketibo bat |
proba +2 m:adj | "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat |
bero + handi|asko + m:adi | "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat |
proba + m:izearr-erg | "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta |
Ezaugarri morfologikoak
KATEGORIA
adb | adberbioa |
---|---|
adi | aditza |
adilok | aditz-lokuzioa |
adj | adjektiboa |
det | determinatzailea |
ior | izenordaina |
izearr | izen arrunta |
izepib | pertsona-izena |
izelib | leku-izena |
izeizb | erakunde-izena |
lbt | laburtzapena |
lotjnt | juntagailua |
lotlok | lokailua |
esr | esaera |
esk | esklamazioa |
prt | partikula |
ono | onomatopeia |
tit | titulua |
KASUA
abs | absolutiboa |
---|---|
abl | ablatiboa |
ala | adlatiboa |
ban | banatzailea |
dat | datiboa |
des | destinatiboa |
erg | ergatiboa |
abz | hurbiltze-adlatiboa |
ine | inesiboa |
ins | instrumentala |
gel | leku-genitiboa |
mot | motibatiboa |
abu | muga-adlatiboa |
par | partitiboa |
psp | postposizioa |
pro | prolatiboa |
soz | soziatiboa |
MUGATASUNA/NUMEROA
mg | mugagabea |
---|---|
ms | mugatu singularra |
mp | mugatu plurala |
mph | mugatu plural hurbila |
ADITZ MOTA
da | da |
---|---|
du | du |
dio | dio |
zaio | zaio |
da-du | da-du |
du-zaio | du-zaio |
dio-zaio | dio-zaio |
da-zaio | da-zaio |
du-dio | du-dio |
da-zaio-du | da-zaio-du |
da-zaio-du-dio | da-zaio-du-dio |