2002
|
|
Pertsona bat gosez dagoenean, edozein elikagaik ase dezake gosea. Hala ere, “craving” adierazten denean, elikagai jakin batek bakarrik ase
|
dezake
jateko gogoa. Sentsazio hori oso ohikoa da herritarren artean.
|
2003
|
|
Elikagaiek eragindako nahasteen jatorria izan daiteke substantzia toxikoek edo mikroorganismo patogenoek kutsatutako produktuak kontsumitzea. Baina desoreka metabolikoek edo portaerak ere baldintzatu
|
dezakete
jaten denaren segurtasuna eta organismoan dituen ondorioak. Azken ildo horretan kokatzen dira anorexia eta bulimia, Espainiako psikiatren arabera gero eta maizago gertatzen diren desordenak.
|
2007
|
|
Ontzia irekitakoan nekez utz
|
diezaiokegu
jateari: zaporeak zehazki nabarmenak dira, estekatu egiten gaituzte eta hura agortu arte edo gehiegizko gantzaren efektuak nozitu arte segituko genuke zizka mizka.
|
2009
|
|
Irizpena eman ondoren, aldekoa bada, Batzordeak baimendutako substantzien zerrenda bateratua onartu du. Etiketatzeari dagokionez, elikagaiekin kontaktuan dauden material eta objektu aktibo eta adimendunak etiketatu egin behar dira, kontsumitzaileak garbi identifika
|
ditzan
jan ezin diren zatiak. Horiek horrela jaso badaitezke, etiketan “EZ IRENTSI” mezua jarri dute, ikusteko moduan, irakurtzeko moduan eta ezabatzeko moduan.
|
2010
|
|
Latexaren mugak Eskularruak erabiltzeak beste arazo bat ekar dezake, haiek egiteko materiala dela eta. Frogatuta dago material horrekin egindako latex proteinak manipulatu diren elikagaietara transferitzen direla, eta proteina horiek erreakzio alergikoak eragin
|
diezazkieketela
jaten duten latexarekiko sentsibilizatuta dauden pertsonei, baita janaria prestatu ondoren ere. Latexezko eskularruekin elikagaiak manipulatzean, alergeno bat ezkutatzen da.
|
|
Jaume Serrak, ABB zentroko elikadura nahasteen unitateko mediku laguntzaileak, dioenez, “jateko gogoa pizten duen sentsazioa atseginagoa da, ez benetako eskakizun biologiko batengatik, eta janariaren nutrizio eta energia ezaugarriak gorabehera”. Gosea, gogobetetasuna eta asetasuna Janarien aurkezpenak edo pertsona baten testuinguruak gosea sor
|
dezake
Jateko gogoa dugunean, behar baino kaloria gehiago hartzen dira, gure organismoak ez baitu mantenugairik behar. Jakina denez, zenbat eta kaloria gehiago gastatu, orduan eta koipe gehiago.
|
2012
|
|
Arraza batzuk erditzeko arazoak izateko joera dute, eta emeei zesarea egin behar zaie. Txakurkumeak garbi daudenean, ziurtatu egin behar da ama esnearen “oritza” har
|
dezaten
jaten dute, mantenugai ugarikoa, eta txakurkumeei gaixotasunei aurre egiteko babes erabilgarriak ematen dizkiete. Txakurrak kubiku erosoa izan behar du kumeak gelditu eta hazteko.
|
|
Elikaduraren arloko lehentasunei eta ikerketei dagokienez, giza elikaduraren portaera ezagutzeko ekarpen berri eta interesgarria da. Baina ikertzaileek ulertu nahi dute, halaber, “elikagaien koipeaz dugun pertzepzioak eragina izan
|
dezakeela
jaten dugunarengan eta irensten dugun gantz kopuruan”, Nada Abumrad ikertzaile nagusiak azaltzen duenez. Elikagaien koipea hautemateak eragina izan dezake jaten den horretan eta, ondorioz, irentsitako koipe kopuruan.
|
|
Baina ikertzaileek ulertu nahi dute, halaber, “elikagaien koipeaz dugun pertzepzioak eragina izan dezakeela jaten dugunarengan eta irensten dugun gantz kopuruan”, Nada Abumrad ikertzaile nagusiak azaltzen duenez. Elikagaien koipea hautemateak eragina izan
|
dezake
jaten den horretan eta, ondorioz, irentsitako koipe kopuruan. Zenbait aukeraren artean, garrantzitsua da elikagaiak aukeratzea, zenbait ikerketaren arabera; izan ere, ikusi dute indibiduo lodiek gantz gehien duten elikagaiek baino gogo handiagoa dutela.
|
2013
|
|
urtean, gida batek honako gomendio hau eman zien haurdun zeuden emakume guztiei: ez
|
zezatela
jan hestebeterik eta haragi gordinarekin egindako produkturik, aurrez izozten ez baziren (adibidez, txorizoa eta urdaiazpikoa).
|
|
Gariaren eratorria izaki, zeliakoek ez
|
dezakete
jan, ezta gariarekiko intolerantzia dutenek ere.
|
|
Zakur bat oso mehea edo elikatu gabea izateko arrazoiak askotarikoak dira. Galdu den edo abandonatu den txakur batek hainbat egun igaro
|
ditzake
jan gabe, eta pisua nabarmen murriztu. Kanoiak, gainera, gaixotasun bat izan dezake edo parasitoak hartu.
|
|
. Animalia batek jaten duenean, guardia jaitsi egiten da, eta egoera kontrolatzen ez duela hautematen badu, ez du elikatu behar arriskua saihesteko. Adoptatutako txakur batek guardia jaisteko beldurra izan
|
dezake
jaten ari den bitartean El txakur adoptatua gaixorik egon daiteke eta horregatik ez du jan nahi. Jaiotzez betetako aterpetxe batean bizi izan den txakur batek erosteko aukera gehiago ditu parasitoak eta gaixotasunetatik kutsatzea.
|
2014
|
|
Inkestan parte hartu duten kontsumitzaileen %39k uste dute diabetikoek ez
|
ditzaketela
jan karbohidrato ugari duten elikagaiak.
|
|
Ugaltzeko adinean dauden emakumeak, haurdunak eta bularra ematen ari direnak: ez
|
dezatela
jan.
|
|
Hiru urtez azpiko haurrak: ez
|
dezatela
jan.
|
|
Beste proteina batzuk, txahal haragian daudenak esaterako, digeritzeko zailagoak dira, eta horrelako pentsu txakurretan saihesten dira, gibel gaixoak ahalik eta gutxien lan egitea lortu nahi baita. 3 Gibeleko arazoak dituen txakurrak ez
|
dezala
jan Irudia: Derek Gavey Gibel patologiak dituzten txakurrak ez dira gogaitzen, baina elikagaiak ongi jatearen mende daude, bai kantitatean, bai kalitatean.
|
2016
|
|
«Gainera, sarritan gertatzen da felido zaharrak ez dute hainbeste jateko gogorik, gustuaren eta usaimenaren zentzumenak ere galdu egiten baitira adinarekin», erantsi dute Felina Medikuntzako Taldeko albaitariek. Oso ugariak dira sarritan ikusmena galtzea eta hortzetako arazoak Beraz, minak azal
|
dezake
jateko erresistentzia jartzen dutela. Adinarekin batera, handitu egiten dira giltzurrunen funtzionamendu akatsak.
|
2018
|
|
Zenbat kaloria erreko ditut ibilaldi ordu batekin? Konpentsa
|
dezaket
jan dudan guztia 30 minutu pedalei eragiten badiet. Kaloriak gastatzea pisua galtzea da?
|
2019
|
|
Antxoak ozpinetan Ozpin antxoak dira Espainian erregistratutako anisakiosia gehienen erantzuleak. Errezeta hau gordinik prestatzen da; beraz, anisakisa baldin badago, bizirik iraun dezake, eta hainbat arazo sor
|
diezazkiguke
jaten dugunean: sabeleko mina, gorakoak, traktu gastrointestinala zulatzea eta beste organo batzuen inbasioa.
|
|
Hori dela eta, berdura ultraizoztuak ezinbesteko produktu bihurtzen dira urte sasoi honetan, sukaldean denbora gehiago ematen baitugu. Horrela, hozkailuan eduki
|
ditzakegu
jan arte, beti egoera onean, heltze unerik onenean biltzen baitira, eta ultraizoztuak bere ezaugarriak osorik gordetzen ditu. Alde horretatik, zopak, kremak edo gazpatxo hotzak ere plater egokiak dira modu egokian hidratatzeko.
|
|
Elikagai bat osasungarria izan daiteke, baina munduko beste muturretik ekarri behar badugu, gozatu ahal izango dugu, edo, bestela, ur asko behar da, eta horrek arrastoa utziko du ingurumenean. Aukera
|
dezakegu
jaten dugunaren ingurumen inpaktua kontuan hartzea. Eta, ahal den neurrian, gehiegizko enbalajea duten elikagaiak erostea saihestea.
|
2022
|
|
Baina, sukaldaritzaren interesaz gain, perretxikoak biltzea kirola egiteko edo naturarekin harreman ona izateko motibo ludikoa da maiz. Hala ere, adituek diotenez, horrek perretxiko bilketa neurrigabe bat dakar, basoetako superpopulazioa, data horiek iristen direnean, eta horrek intoxikazioak eragin
|
ditzake
jateko espezieak eta toxikoak bereizten ez badira. Artikulu honek perretxikoak modu seguruan jasotzeko aholku batzuk ematen ditu, eta zein diren saihestu beharreko espezie toxiko nagusiak.
|
2023
|
|
Zer da haientzat “ondo jatea”? Zer lehentasun dituzte eta nola uste dute hobetu
|
dezaketela
jateko modua. Galdera horiei erantzuteko, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) azterketa kualitatibo bat egin du 12 eta 14 urte bitarteko gazteekin.
|