2002
|
|
Gaixotasun alergikoen prebalentzia handitu egin da azken urteotan. Arlo horretako ikerketek argitu nahi dute zer faktorek eragin
|
dezaketen
hazkunde hori, eta nola esku har daitekeen garaiz, sentsibilizazioak saihesteko. Horrek garrantzi handia du adin pediatrikoan; izan ere, elikagaiei goiz edo arnasteko alergenoei, hala nola hautsaren akaroari, etxeko animalien epitelioei eta abarri, eragiten die sintomak.
|
2004
|
|
kaloria hutsak deiturikoen kontsumoa handitzea, janariren bat saltatzeko joera, pisua galtzeko dieten jarraipen handia eta barazkien eta fruten kontsumoa murriztea. Era berean, gogorarazten dute gehiegikeriek, urritasunek edo desorekek baldintzatu egiten dutela gizabanakoaren osasun eta funtzionaltasun etorkizuna, eta, gainera, eransten dute malnutrizio moderatuak ere atzeratu egin
|
dezakeela
hazkundea eta garapena, eta horrek zaildu egiten duela haurraren ahalmenen funtzionaltasuna. Azken horri dagokionez, ikerketak dio egunean 30 minutuz kirola egiten duten haur eta nerabeek %30 murrizten dutela nutrizio arriskua.
|
2005
|
|
Hala, bi isomero nagusi deskribatu dira, cis, 11 eta ci, cis, lotura bikoitz motaren arabera. Lehenengoak ekintza bat izan
|
lezake
hazkundearen estimuluan, eta bigarrenak, berriz, jateko gogoa murrizten du. Aldi berean, biek agertu dute, animalia ereduetan, tumoreen sorrerari aurrea hartzeko jarduera, bularrekoena bereziki.
|
2007
|
|
Hazkunde ekonomikoa Sven Teske Nazioarteko Greenpeaceko energian aditua da, eta adierazi du mundua ¿ plan bat eskatzen ari dela behar dugun energia lortzeko moduari aurre egiteko, klima aldaketa elikatu gabe? Haren ikuspuntutik, frogatuta geratu da planetak energia berriztagarri sendo eta seguruak dituela, behar dugun eraginkortasun energetikoa lor dezakegula, eta hori guztia egin
|
dezakegula
hazkunde ekonomiko globalari eusten diogun bitartean, eta, aldi berean, ikatza eta nuklearra bezalako energia iturri arriskutsuak pixkanaka ezabatzen ditugula. Baina presaka ibili behar da denbora amaitzen delako.
|
2009
|
|
Aldez aurreko kalkuluen arabera, aztertutako eremuan aflatoxina totalen maila maximoak 4 edo 8 mikrogramo/ kg tik 10 mikrogramo/ kg ra bitartean handituz gero, aflatoxinekiko esposizio dietetiko osoa %1 handituko litzateke. Beste fruitu lehor batzuetan (4 mikrogramo/ kg) aflatoxina totalak izan
|
dezakeen
hazkundea aztertzean, ikusi zen fruitu horien %0, 5 inguru bakarrik izango zirela kontzentrazioak maila horietan, Brasilgo intxaurretan izan ezik (%2, 4). GEMS/ Food Consumption Cluster Diets en datuen arabera, igoeraren eragina hiru fruitu lehorren azterketan EFSAren hasierako iritzian kalkulatutakoa baino txikiagoa izango litzateke.
|
2021
|
|
Hala ere, EFSAren eta AESANeko Batzorde Zientifikoaren arabera, iodo kantitate handiak etengabe kontsumitzeak zerikusia izan dezake tiroideko patologiak areagotzearekin (adibidez, hipertiroidismoa, hipotiroidismoa, bozioa edo autoinmunitate tiroideoa), batez ere, azpian gaixotasun tiroidea duten pertsonengan edo iodoaren urritasunaren eraginpean daudenetan. Era berean, fetuan eta haur txikietan luzaroan egoteak ondorio negatiboak izan ditzake tiroidearen funtzioan, eta eragin berezia izan
|
dezake
hazkunde eta garapen etapetan. Azpimarratu behar da, gainera, EFSAk ondorio hau atera zuela 2019an:
|