2002
|
|
Hala ere, jarrera aldaketa hori gorabehera, FAOren dokumentuak arroz transgenikoaren protokoloetan aurreikusitako hainbat zuhurtasun jasotzen ditu. Hala, bioteknologiak oro har eta bereziki manipulazio genetikoek ingurumenean sor
|
ditzaketen
arriskuak ebaluatu behar direla azpimarratzen du, eta, aldi berean, azpimarratzen du elikagai horiek giza osasunerako kaltegarriak ez direla egiaztatu behar dela. Bestalde, NBEko agentziak gosearen aurkako borrokak sortuko dituen ingurumen kontraesanak aipatzen ditu.
|
2005
|
|
Ahuntza Frantzian jaio zen 2000 urtean, eta Frantzian ere hil zen, 2002an. Orain, EFSAren Arrisku Biologikoen Batzorde Zientifikoak (BIOHAZ) ahuntz haragiaren kontsumoarekin zerikusia izan
|
dezaketen
arriskuak ebaluatzeko planak eguneratzen lagundu du, Erreferentziazko Laborategi Komunitarioak (CRL) susmoak berretsi ondoren. Batzordeak berak berretsi du badirela informazio hutsune garrantzitsu batzuk, une honetan ahuntz haragiaren kontsumoarekin zerikusia duten BSEren arriskuak zenbatzeko aukerarik ematen ez dutenak, eta adierazi du oraindik ez dela aztertu kasuaren garrantzia.
|
|
Hori dela eta, epaiak ondorioztatzen du kasuan kasuko estatu kideko biztanleen nutrizio premia ez dagoela egiaztatze hutsa ez dela nahikoa arrisku hori dagoela frogatzeko, eta ez lukeela justifikatuko, berez, beste estatu kide batean legez fabrikatutako edo merkaturatutako elikagaiak edo elikadura osagarriak merkaturatzeko erabateko debekua. Horrek ez du esan nahi estatu kide batek, elikagai edo elikagai osagarri jakin batzuek osasunerako ekar
|
ditzaketen
arriskuak ebaluatzen dituenean, kontuan hartu behar duenik kasuan kasuko estatu kideko populazioaren nutrizio premia, eta, gainera, hori, besteak beste, giza osasunerako arrisku baten adierazle izan daitekeela. Bibliografía Justizia Auzitegiaren (Lehen Salaren) 2005eko ekainaren 9ko 311/ 03, C 211/ 03, C 299/ 03 eta C 316/ 03 auzi metatuetan emandako 318/ 03 epaia, OberwaltgsgerfüRdas en 234 artikuluaren arabera planteatutako judizio aurreko erabaki eskaera bana xede dutenak.
|
2008
|
|
Kontuan hartu beharreko beste alderdi bat elikagaien segurtasuneko agintariek dituzten zailtasunak dira, nanoteknologiaren eta klonazioaren bidez elikagaien ekoizpena azkar berritzen baitute. Bi ikerketa arlo horiek izan
|
ditzaketen
arriskuak ebaluatzeko metodologia garatzea eskatzen dute. Balorazio zientifikoaren zati handi batek abantailak dituela onartzen badu ere, kontsumitzaileen babesean egokiak diren ala ez zehaztu behar da.
|
2010
|
|
Informazio berrienak EFSAtik datoz. Bertan, aroma artifizialak elikagai arruntei (haragia, arraina eta gazta ketuak) etengabe gehitzeak osasunean izan
|
dezakeen
arriskua ebaluatzen da, eta horien erabilera murriztea proposatzen da. Gatz erantsia erdira jaisteko aukera ematen dute, eta, aldi berean, zaporeen pertzepzioa nabarmen handitzen da.
|
2014
|
|
Azken urteotan, ordea, zenbait espeziek kontsumo gomendioak eman dituzte, merkurioa duten metalak direla eta. Granadako Unibertsitateko (UGG) adituek egindako azken ikerketetako batean, arrain freskoan, kontserban eta izoztuan metalak egoteak osasunean izan
|
ditzakeen
arriskuak ebaluatu dira. Artikuluak azterketaren ondorio batzuk zehazten ditu, eta zenbait metalez segurutzat jotzen diren mugak zehazten ditu.
|
2021
|
|
“Ikerketa batzuen arabera, lotura estua dago gauez argi urdinaren eraginpean egotearen eta bularreko eta prostatako minbizia izateko arrisku handiagoaren artean”, dio Alejandro Sánchez astrofisikariak. Hori dela eta, Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC) gaueko argiak izan
|
ditzakeen
arriskuak ebaluatzeko azterketa gehiago egin beharra aldarrikatu du. Argi poluzioak immunitate sistemaren higadurarekin, estres mailarekin edo diabete arriskuarekin duen erlazioa aztertzen ari da beste ikerketa lerro bat.
|
2023
|
|
Zein intsektu saldu daitezke elikagai gisa Europan 2018ko urtarrilean, Europako Batasunak intsektuak sartu zituen “elikagai berria” definizioaren barruan, eta horrek argi berdea eman zion kontsumorako merkaturatzeari. Hori bai, denda eta jatetxeetara iritsi aurretik, espezie bakoitza aldez aurretik eta berariaz onetsi behar da, osasunerako izan
|
ditzakeen
arriskuak ebaluatzen dituzten azterlanetan oinarrituta. Gaur egun, lau intsektu espezie daude onartuta:
|