2003
|
|
Indargabetze horiek haserretu egin dituzte ekologistak, eta beldur dira ur beroenek arrainak hilko ote dituzten. “Zenbat eta beroago egon ura, orduan eta txikiagoa da haren oxigeno proportzioa, eta horrek handitu egin
|
lezake
arrainen heriotza tasa”, adierazi zuen Greenpeaceko Susanne Ochsek. Beroak ere energia ekoizpenaren erorketa handiak eragin ditu.
|
2004
|
|
Europako beste agentzia batzuen gomendioak eta AESAren Zientzia Batzordearen irizpena ere aztertu ditu agentzia horrek. Gainera, arrainetik datorren merkurio eta metilmerkurio ingestioari buruzko datuak aztertu dira, eta, bereziki, kutsatzaile horren maila handiena izan
|
dezaketen
arrainei buruzkoak. AESAren arabera, ez da beharrezkoa kontsumitzaileei gomendio orokorrak ematea.
|
2005
|
|
Kontrol sistematikoak egitea, bai lonjetan, bai itsas zabalean, funtsezkoa da parasitoak izan
|
ditzakeen
arraina botatzea. Batzuetan, kontrol horiek ez dira nahikoak aurrez informatutako kontsumo jarraibide jakin batzuk betetzen ez badira.
|
2006
|
|
Saihets
|
ditzagun
arrain edo haragi frijituzkoak, kroketak, hestekiak eta bestelako zizka mizka proteikoak, baita lekale eta arrozei eransten zaizkien okelazkoak ere.
|
2007
|
|
Hala eta guztiz ere, Jiangzhouko Arrantza Baliabideen Institutuko arduraduna den Wei Qiwei k itxaropena du espatula arrainak Yangtse ontzian jarrai dezan. “Ia 50 urte iraun
|
dezake
arrain honek. Seguru nago hor kanpoan dagoela”.
|
2010
|
|
Horrez gain, arrozari edo pastari ere bota
|
diezaiokete
arraina (arrain eta itsaski paella, arroza txibiekin, makarroiak atunarekin, espagetiak sardinekin...).
|
2012
|
|
Substantzia farmazeutikoak lehen aldiz sartzeari dagokionez, Bruselak argi utzi nahi du ez dela zalantzan jartzen aipatutako produktuen balio medikoa; aitzitik, produktu horiek uretan egoteak izan ditzakeen ondorio kaltegarriak aztertu nahi dira. Proposatutako mugetatik gorako kontzentrazioek eragina izan
|
dezakete
arrainen osasunean, adibidez, arrakastaz ugaltzeko gaitasuna murriztean eta beste organismo bizidun batzuk kaltetzean, Europako Batzordeak bere komunikatuan dioenez, “gai farmazeutikoek ingurumenean duten eraginaren kontzientzia nabarmen handitu da azken urteetan”.
|
2014
|
|
20 minutuz egosi, noizean behin mugituz, multzoak irakiten duen arte, eta pisatzen hasten da. Testura likidoagoa lor
|
dezakegu
arrain salda zorrotadatxo bat erantsiz gero. Zerbitzatu banakako ontzietan eta apaindu izkirak, martorri orriak eta piper zerrenda batzuk.
|
2015
|
|
Sateliteek hartutako itsasoaren azaleko tenperaturari buruzko datuak eta beste ingurumen aldagai batzuk, hala nola klorofila kontzentrazioa edo itsasoaren gainazal librearen altuera, eraldatu egin daitezke tunido horiek aurkitzeko aukera handiko eremuetan. 8 Europan arrantzatu
|
dezakegun
arrain gehiago jaten dugu Kontinente zaharraren inguruko itsasoa ez zaigu iristen arraina jateko dugun beharra hornitzeko. FAOren txosten baten arabera, europarren batez besteko kontsumoa urtean 22 kg/ pertsona/ urte izatetik 24 kg/ pertsona/ urte izatera igaroko da.
|
|
Akuikulturaren hazkundeak ezin izango du eskari gero eta handiagorik ase; beraz, Europak gero eta inportazio gehiago izango ditu. 9 Arrain haztegiek espezieen eboluzioa eragiten dute Oregongo Unibertsitateko ikertzaileen arabera (AEB)) arrain salmonidoen arrain haztegiek oso eragin sakona dute, belaunaldi bakar batean, arrain haztegiko giroan bizirik iraun eta aurrera egin
|
dezaketen
arrainek aurrera egiteko eta ingurune basatian ugaltzeko gaitasuna galtzen baitute. Hauek dira gatibutzan ugalketaren ondorio horiek eragin ditzaketen arrazoi batzuk:
|
2018
|
|
Gainera, arrain izoztua ez tantaka, ez usain txarrik. Izan ere, aromaren bat botako balu, egoera onean ez dagoenaren seinale litzateke. Izozte egokiaren eraginei esker, edozein unetan jan
|
dezakegu
arrain osasungarri eta segurua. Hala ere, behar bezala desizozten ez bada, arrain izoztuaren abantaila hori eta beste batzuk galduko ditugu.
|
2021
|
|
Aguakate olioa, oliba olioa bezain osasuntsua? Nola identifika
|
dezaket
arrain izoztua. Arrain izoztua saltzea guztiz legezkoa da kontsumitzaileari informazioa ematen zaionean.
|
2022
|
|
Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurrez erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan. Halibuta da haurrek lasaiago kontsumi
|
dezaketen
arrainetako bat, erraz bereizten den erdiko arantza besterik ez baitu.
|
2023
|
|
4 Garbiketako errutinak Urtegia garbi eduki behar da urteko garai guztietan, negua barne. Hori egiten ez badugu, arriskuan jar
|
dezakegu
arrainen ongizatea, eta gaixotasunak harrapatu. Funtsezkoa da uraren egoera maiz egiaztatzea.
|
|
Kontsumitzaileak. Azkenik, itsas produktuetan dagoen arrantza jasangarriaren zigilu urdin ziurtatuari esker, kontsumitzaileak jakin
|
dezake
arrain hori iturri iraunkorretatik datorrela. Mundu osoko arrantza tokiak hobetzeko katalizatzailea da programa hau, eta, gainera, sektoreko enpresa nagusietan arraina modu iraunkorrean erosteko asmo handiko politikak ezartzen ari da.
|