Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2010
‎Kudeaketa txarra arriskutsua da sukaldean. Elikagaiak desizoztu egin behar dira mikrouhin labean edo hozkailuan erabiliz, eta ez utzi giro tenperaturan, elikagaia kontsumitzeko edo janaria prestatzeko prest egon arte. Ura desizozten den denboran eta giro tenperaturan, 18ºC tik 20ºC ra, patogenoak erraz ugaritzen dira.
2011
‎Elikagaia giro tenperaturara itzultzen denean, patogenoak “esnatu” egiten dira. Elikagaiak egoera onean daudenean izoztu egin behar dira eta, desizozterakoan, behar bezala egin, hau da, hozkailutik pasatu eta ez utzi giro tenperaturan. Ez utzi elikagaiak hozkailutik kanpo.
‎Hori dela eta, lehenbiziko arau eztabaidaezina da jakiak kontsumitzeko unean prestatzea. Hori ezinezkoa bada, elikagaia hozkailuan eduki behar da kontsumitu arte, gero berotu eta kontsumitu, eta ez utzi giro tenperaturan.
2013
‎Kontsumo data gomendatuari erreparatu. Etxean daudenean, arrautzak hozkailuan gorde, ez utzi giro tenperaturan. Ez da beharrezkoa hozkailuan sartu aurretik garbitzea; erabili aurretik egin daiteke.
‎Gorringoak eta zuringoak bereizi behar badira, ez egin oskolarekin. Tortillak egiten badira, ez utzi giro tenperaturan, unean bertan kontsumitzen ez badira. . maionesa arreta berezia behar du:
2015
‎Ez dadin deformatu, janaria estalita eduki behar da, esporak airera ez agertzeko. Elikagai galkorren latak ontzi garbi eta hozkailuan gorde behar dira, eta ez utzi giro tenperaturan bi ordu baino gehiago. Gehienetan, elikagai batean lizuna izaten denean, dena baztertzea izaten da egokiena; izan ere, batzuetan, bakterioak ere sor daitezke inguruan (Listeria, Salmonella edo E. coli).
2017
‎Funtsezko alderdi bat da hotz katea kontserbatzea eta, hozkailu eramangarriekin, hozte tenperatura mantentzea, hala eskatzen duten elikagaietan. Ez utzi giro tenperaturan ordubete baino gehiago. Garrantzitsua da neurri horiek beti kontuan hartzea, baina batez ere elikagai sentikorragoak manipulatzean (adibidez, haragiak, hegaztiak edo arrautzak).
2019
‎Hori bai: ez utzi giro tenperaturan, eta ziurtatu oilaskoa ondo eginda dagoela. Bizkaitar saltsa, ez bakarrik arrainentzat Bakailaoa ospetsu egin du, baina beste arrain zuri eta haragiekin erabil daiteke.
‎Giro tenperaturan, mikroorganismoak ugaritu egin daitezke. Ez utzi giro tenperaturan ordu bat baino gehiago udan eta bi ordu baino gehiago neguan. Beroarekin berehala ugaritzen dira bakterioak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia