2001
|
|
Onartzeko modukoa da aditibo batzuek alergiak sortaraz ditzaketela eta sortarazten dituztela, baina gauza berbera gertatzen da inongo aditiborik
|
ez
duten elikagai natural askorekin: arrautzak, arraina, marrubiak, esnea...
|
|
Emaitzen arabera, elkarrizketatuen %70ek ez zuen osasun informaziorik jaso, eta %50ek ez zekien horrelako bidaiek beren osasunerako zer arrisku ekar zitzaketen. Moctezumaren mendekua Bidaiariaren beherakoa elikagaien segurtasunerako oinarrizko neurriak bermatzen
|
ez
dituzten elikagaien kontsumoan sortzen da. New Delhiko dama edo Moctezumako mendekua dira opor «exotikoetan» patologia ohikoenak ezkutatzen dituen nazioarteko apelatiboetako batzuk:
|
2002
|
|
Baina elikagai aberastuen osagaiak betiko elikagaietan ere aurkitzen dira eta, horrenbestez, dieta orekatua jarraitu eta bizitza ohitura osasungarriak dituen pertsonak
|
ez
du elikagai funtzionalak kontsumitu beharrik, bere organismoak behar dituen nutriente guztiak jaten baititu.
|
|
|
Ez
dute elikagairik izozten; izozturik erositako produktuak 24 orduz kontserbatzeko baino ez dute balio.
|
|
Kolore eta forma erakargarriek haurrak eta helduak erakartzen dituzte, eta beren dastamenak gozatzen dituzten zaporeek arrastaka uzten dituzte. Baina askok ez dakite hain mendekotasuna duten gozoki horiek ia
|
ez
dutela elikagairik ematen eta kaloria gehiegi ematen dituztela. Espainian oso informazio gutxi dago, edo batere ez," litxarreriei" buruz, litxarreriak ezagutzen diren bezala.
|
|
Irudia: Daniel Lobo Lata bat irekitzen denean, arrainak
|
ez
du elikagai freskoaren ohiko babesetako bat ere. Hau da, tratamendu termikoko prozesuak, esterilizazio deiturikoak, oso produktu egonkorra sortzen du, arrain freskoan dauden ia mikroorganismo guztiak ezabatzen direlako eta bizirik irauten dutenak oso kaltetuta edo hazi ezin diren baldintzetan daudelako.
|
|
Oro har, merkataritza bizitza are gehiago luzatzeko, ozpinaren eraginez tratatutako elikagaiak hozkailuan eduki behar dira. Azidotasuna eta hotza konbinatuz gero, 24 ordu gordin baino gehiago irauten
|
ez
duten elikagaiak (arraina eta zenbait barazki, prozesatu ondoren) egoera ezin hobean eduki daitezke 15 egunez baino gehiagoz, eta, lehengaiaren baldintzak ezin hobeak direnean, bizitza komertzialeko hilabetea gaindi dezakete. Ondorioz, patogenorik badago, ditugu hil.
|
|
Erreklamazio egileen inpugnazio horren oinarria hauxe zen: Espainiako legegileak ez zuela behar bezala egokitu 1997ko Europako Erkidegoko zuzentarau batean xedatutakoa; zuzentarau horren arabera, estatu kideek beren lurraldean debekatuko dute beren etiketatzean nahitaezko zenbait zehaztapen
|
ez
dituzten elikagaien merkataritza. Alde batetik, inpugnazioaren oinarria hauxe zen:
|
2003
|
|
Glutenik
|
ez
duten elikagai naturalen kontsumoa sustatzea: gluten gabeko laboreak (arroza, artoa, artatxikia eta basartoa), era guztietako barazkiak, fruta, lekaleak, tuberkuluak, esnea, haragi, arrain eta arrautzak, olioa, azukrea, eztia.
|
|
Beste neurri batzuk behar dira, hala nola kontrol demografikoa, elikagaien banaketa hobetzea eta bioteknologia konbentzionalak konbinatuz erabiltzea. Urre koloreko arrozak (ematen duen barietate transgenikoa, A bitaminaren aitzindaria, dieta eskasak dituzten pertsonen itsutasuna prebenitu dezakeena)
|
ez
ditu elikagaien alderdi guztiak konponduko, elikagai askoren mendekoak baitira, baina oso zati garrantzitsua emango du. Urre koloreko arrozaren sortzaileek hainbat arroz barietate prestatu dituzte landare horren biodibertsitatearen profilaren arabera, eta 10.000 dolarretik beherako errentak dituzten pertsonei banatu nahi diete, nahi duten herrialdeetan, hala nola Asiako hego ekialdean.
|
|
Abantaila nagusi bat du:
|
ez
ditu elikagaiak aldatzen eta patogenoen jarduera eragozten edo moteltzen du, bai eta elikagaien osagaiak degradatzeko jarduera metabolikoa ere.
|
2004
|
|
Haur alergikoak
|
ez
du elikagairik eta elikagairik eraman behar, kalte egiten baitiote.
|
|
Paradoxa bat gertatzen da: estafilokokoak dituen pertsona batek, adibidez, higiene zorrotza duenak,
|
ez
ditu elikagaiak kutsatzen, eta pertsona osasuntsu baina arduragabe bat infekzio iturri izan daiteke. Hozkailuan gordetzen diren elikagai guztiak estali behar dira?
|
2005
|
|
biologiko, organiko, biodinamiko eta bio izendapenak nekazaritza ekologikoaren bidez lortu ezkoak edo gaileta biodinamikoak iruzur hutsa dira, sarri askotan. diren produktuekin erabiltzea. Ondorioz, gaur egunean nekazaritza ekologikoarekin zerikusirik
|
ez
duten elikagai asko saltzen dira hitz horien babespean, kontsumitzaileak nahastuz. Bio jogurtak, ogi organi
|
|
Laginketa sistema adierazgarriak eta laginaren prestakuntzan eta analisi metodoetan prozedura berak erabiltzeak bermatuko dute laginketak eta analisiak baldintza tekniko onenetan egiten ari direla eta EBko laborategi guztietan metodo bera erabiltzen dela. Hala, bada, araudi berriak bermatu egingo du eztainurik
|
ez
duten elikagaiek kontsumitzaileen osasunari eragin diezaioketen kopuruetan zirkulatuko dutela Europar Batasunean, eta produktu horren edukiak ezarritako mugak gainditzen dituzten janari loteak baztertu ahal izango dira. Hori berrikuntza da gure ordenamendu juridikoan.
|
|
Aldian behin argitaratzen du proteina horretatik erabat salbuetsitako produktuen zerrenda batzuk. Haur zeliakoak ere jakin behar du kontsumi dezakeela jatorrian glutenik
|
ez
duten elikagaiak, hala nola haragia, arraina, esnea, arrautzak, lekaleak, frutak, tuberkuluak, barazkiak, barazkiak, koipeak eta Glutenik ez duten olioak, azukrea eta zerealak, hala nola arroza, artoa, artatxikia eta basartoa. Aholku praktikoak Kasu batzuetan, zeliakia duten haurrek ez dute ulertzen lagunek jaten dituzten elikagaiak ezin jateko arrazoia eta ikaskideak; beraz, garrantzitsua da gurasoek eta hezitzaileak arduratuko dira haurra, behar adina adin duenean, jabetu elikadurak beretzat duen garrantziaz.
|
|
Horretarako, glutenik gabeko elkarte lizunak prestatu behar izan dira, eta eztabaida dogmatiko ugari sortu. Informazioa prebentzio gisa Eritasun zeliakoari aurre egiten gehien laguntzen diona da ondo informatuta egotea gluten duten edo
|
ez
duten elikagaiei buruz, bizitza osoan saihestu behar baititu. Kolektiboak planteatzen duen egoerak gutxieneko betebehar batzuk ezartzen ditu, baina presakoak, elikagaiadministrazioarentzat eta enpresentzat, zeliakoek elikadura osasuntsu eta segurua izateko oinarrizko eskubide batzuk babesteko, gainerako kontsumitzaileek bezala, eta haien osasunari kalte larria egiten dioten zenbait substantziaren presentziari buruzko informazioa emateko.
|
|
Jorgen Schlundt ek, OMEko Elikagaien Kaltegabetasun Saileko zuzendariak, sinatu du azterketa hori, eta, horri esker, estatu kideek «nazio mailan aplikatu ahal izango dute, eta herrialdeen arteko “eten genetikoa” saihesteko aukera izango dute. Azterketa horren barruan, herrialde guztiek
|
ez
dute elikagaiez ikuspegi bera, eta, beraz, elikagaien tradizioek elikagai horiek nola hautematen diren baldintzatu dezakete. Zalantzarik gabe, elikagai horiek, beren berezitasunagatik, ohiko laboreek baino kontrol zorrotzagoak egiten dituzte mekanikoki.
|
|
Datu horiek ez dira bereziki onak, batez ere kontuan hartzen badugu beroaren ordez elikagaietan aldaketarik eragin gabe merkaturatu direla tratamendu horiek. Hala ere, tratamendu bereziki biziak behar
|
ez
dituzten elikagaiei aplika dakieke, baldin eta Gram mikrobiota positiboa bada nagusi, adibidez, elikagai hartzitu gehienak, hala nola gaztak, jogurtak, hestebeteak eta haragi produktuak. Bibliografía Devlieghere F., Vermeiren L. eta Debevere J. 2004 Berrikusi.
|
|
Beraz, kaloria gutxi eta oso elikagarriak izateaz gain, frutek eta barazkiek gosea ase eta lasaitzen laguntzen dute. Ura da kaloria eta saziarik
|
ez
duen elikagai bakarra. asetasun efektu hori mugatua bada ere, denbora gutxian urdaila baita.
|
2006
|
|
Kontsumitu aurretik ia bat ere prestakuntzaren beharrik
|
ez
duten elikagaiak geroz eta toki handiagoa betetzen ari dira erosketa saskian, egunetik egunera denbora gutxiago ematen baitugu sukalde lanetan eta, horrela, joera horrek entsaladetan ere izan du eragina.
|
|
Nahiz eta Europako kontsumitzaile gehienek nutrizio gaiei buruzko nozio nahiko hurbilduak dituztela frogatu, hala nola kaloriak, koipeak edo karbohidratoak, oraindik badira konpondu beharreko hutsuneak. Eufic etxeak Italia, Frantzia, Erresuma Batua eta Alemaniako profil soziodemografiko handiko kontsumitzaile taldeetan egindako ikerketaren arabera, kontsumitzaileek
|
ez
dituzte elikagaien etiketak irakurtzen eta, beraz, ez dute nutrizio informazioa erabiltzen elikagaiak hobeki aukeratzeko. Adibidez, gehigarri eta mantenugaien arteko nahasketa handia dago, eta kontsumitzaileek ez dakite gatza eta sodioa berdinak diren.
|
2007
|
|
Kolesterol arazorik
|
ez
dutenek elikagai horiek kontsumitzeak ez du hanka, ez buru, ezta prebentibo gisara ere.
|
|
Kausak eta adierazpenak kaotikoak izan arren, pertsona askok lasaitasuna aurkitzen dute elikadura mota aldatuz. Jasotako informazioagatik egiten dute, edo zerbait ondo sentitzen
|
ez
duten elikagaiak daudela ondorioztatu dutelako. Elikagai horiek ezinegona larriagotzen dute eta, are gehiago, migraina dutenek krisiaren hasierarekin lotzen dituzte.
|
2008
|
|
Izan ere, kolektibo hori da, hain zuzen ere, gehien begiratzen dena jateko orduan. Berezko kolorerik
|
ez
duten elikagaiak, hala nola gozokiak, postre batzuk, ‘snack ak’ eta edariak, artifizialki koloreztatzen dira, kontsumitzaileari erakargarriagoak egiteko. Kolorea hautematen den lehen sentsazioa da, eta kalitateari buruzko lehen iritzia zehazten duena.
|
|
Gantz gutxien duten fruitu lehorrak gaztainak eta datilak dira %40tik jaisten direnak. Hala ere, kontuan hartu behar da fruitu lehorretan dauden gantzak gantz azido asegabeak direla nagusi, azido oleikoa eta linoleikoa, hain zuzen, gantz ekarpenaren% 75 Gainera, kolesterolik
|
ez
duten elikagaiak dira, eta, beraz, gaixotasun kardiobaskularrei aurrea hartzeko gaitasuna dute. Azido oleikoa almendretan eta hurretan agertzen da batez ere; linoleikoa, berriz, intxaurretan eta kakahueteetan.
|
|
Gantz azido horiek daudenez, fruitu lehorrak maiz kontsumitzeak lagundu egiten du LDL kolesterol maila murrizten (kolesterol ‘txarra’) eta HDL kolesterol maila handitzen (kolesterol ‘ona’), eta, gainera, organismoa arteriosklerosietatik babesten du. Fruitu lehorrek zuntz, bitamina eta mineral ugari dute Jende askok uste duen bezala, fruitu lehorrak karbohidratorik ia
|
ez
duten elikagaiak dira, konposizioaren %5 baino ez baitira. Gaztainaren kasuan, ordea, kontrakoa gertatzen da, hau da, osagai nagusia karbohidratoak dira, eta gainerako fruitu lehorren lipido edukia baino askoz txikiagoa da.
|
|
“Morinda citrifolia” landare tropikala elikagai berri gisa sailkatuta dago EBn. Sailkapen honetan sartzen dira kontsumo historia luzerik
|
ez
duten elikagaiak, nahiz eta beste leku batzuetan ere badaude. Hori dela eta, NONItik eratortzen diren elikagaiek, hala nola edariek, aldez aurretik baimena behar dute.
|
|
Erradiazioen neurri unitatea grayak dira. Osasunerako Mundu Erakundearen (OME) arabera, toxikologia, mikrobiologia edo nutrizio arriskurik
|
ez
duten elikagaiei hamar kGray erainoko dosia aplika dakieke. Hala ere, oraindik polemikari lotutako metodoa da, bai esparru zientifikoan bai sozialean.
|
|
Ohiko merkatu eta saltokietan ibilbide handia izaten
|
ez
duten elikagaiak izaten dira halakoak, eta ez dira ezagun egiten, zirkulu txikietan ez bada. Hori dela eta, mojen lana ere omendu nahi izan zuten atzo ekitaldi horren bitartez.
|
|
Glutenik
|
ez
duten elikagai naturalak ere anitz dira: barazki freskoak; fruta freskoak; tuberkuluak; arroza; artoa; artatxikia; tapioka; lekaleak (dilistak, soja, garbantzuak, babarrunak, baba beltzak); azukrea; eztia; olioa; ozpina; esnea eta esneki gehienak; haragiak; arrainak; arrautzak.
|
|
Kontuan izan behar da edari alkoholdunek kaloria hutsa direla. Hau da,
|
ez
dute elikagairik, kaloriak bakarrik; gainera, hainbat gaixotasunentzat oso desegokia da alkohola edatea.
|
2009
|
|
Nahiz eta urak berotzeak ez duen gaixotasun hori eragiten, areagotu egiten du eta birulenteago bihurtzen da, Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) erakundeko ikertzaile talde baten aurkikuntzaren arabera. Izan ere, infekzio hori jasatean, koralek kalte zelularra izaten dute eta
|
ez
dute elikagaia asimilatzen, eta hori hilgarria izaten da haientzat. Koral bat YBDz kutsatuta dago, gainazalean zerrenda hori argiak edo zuriak dituenean.
|
|
Horregatik, lehenengo astetik hamaiketakoa eta askaria egitea proposatzen da. Kaloria gehiegi
|
ez
duten elikagai elikagarriak lehenesten dira, hala nola frutak, esneki errazak, infusioak edo fruitu lehor eskukada bat. Amagandiko edoskitzea aukeratzen denean, menuak esnearen ekoizpena bultzatu eta emakumearen elikadura bermatu behar du.
|
|
Keztatzea berez ez da nahikoa, eta kontserbatzeko beste metodo batzuk ere erabili behar dira, hala nola hoztea. Hala ere, ketuaren kontserbazio ahalmena bigarren maila batera pasatu da, eta haren aroma eta zaporea gehiago baloratzen dira, baita tradizioz tratamendu hori jaso
|
ez
duten elikagaietan ere, eta horiei ke aromatizatzaileak gehitzen zaizkie, esentzia berezi hori emateko. Erabileraren ondorioak Ke aromak erabiltzeak ohiko keztatzeak baino arrisku txikiagoa dakarkio giza osasunari; hala ere, horiek aplikatzeko aukera gehiago daude, eta gehiago kontsumitzen dira, eta, beraz, elikagaien segurtasuna zorrotz ebaluatu behar da.
|
|
450/ 2009 (EE) Erregelamendua onartu berriarekin, material horiek bertan deskribatzen diren definizio eta baldintzetara egokitu behar dira, eta Europar Batasuneko zerrendan sartu behar dira. Ontzi sistema adimendunek elikagaiaren baldintzei buruzko informazioa ematen diote kontsumitzaileari, eta
|
ez
dituzte elikagaia osatzen duten elementuak askatu behar. Migrazioa galarazten duen hesi funtzional batetik bereizten dira.
|
2010
|
|
3 gaian komentatu bezala, elikagaiak kontserbatzeko erabiltzen diren dosiak legediak araututa daude, eta oso txikiak direnez, ez dago arriskurik. Dena den, kontsumitzaileek
|
ez
dituzte elikagai irradiatuak gehiegi onartzen, erradioaktibitatearekin erlazionatzen dituztelako (zentzurik gabe).
|
|
Kontsumitzaileek
|
ez
dituzte elikagai irradiatuak gehiegi onartzen, erradioaktibitatearekin eta industria nuklearrarekin erlazionatzen dituztelako (zentzurik gabe arautegia betetzen bada!).
|
|
Desnutrizioa amaren eta haurraren osasunarekin lotutako arazoa da; izan ere, desnutrizioa duten amek oso pisu txikiko haurrak izaten dituzte, eta, ondorioz, “gurpil zoroa” iraunarazten da. Asko elikagaien segurtasunik gabeko eremuetan bizi dira, eta
|
ez
dute elikagairik, hala nola esnea eta arrautzak, kalitate handiko proteinak eta haurren organismoarentzat beharrezkoak diren beste funtsezko elikagai batzuk baitituzte. Gaur egun, ordea, nazioarteko elikagai laguntzaren zatirik handiena arto eta soja irinez osatuta dago, eta horiek ez diete haurrei behar dituzten elikagaiak ematen.
|
|
Ez jan, ez baita jan behar. 7,8 milioi pertsonak
|
ez
dute elikagaietarako sarbiderik. Save the Children (STC) filmak dioenez, bost urteko haur askok “ehunka kilometro egiten dituzte herrialde osoan zehar hiriburura, Niameyra, beren familiekin, kaleetan barrena ibiltzeko”.
|
|
Era berean, ikastetxeek menu eta jarraibideei buruzko informazio zehatza emanen diete guraso edo tutoreei, afaria osagarria izan dadin. Beste neurri batek, eskolan, nutrizio arloko zenbait irizpide betetzen
|
ez
dituzten elikagaiak eta edariak saltzea eragozten du. Irizpide horiek erregelamendu bidez ezarriko dira.
|
|
Gainera, Espainiako Gobernuak nabarmendu zuen lehen aldiz jasotzen direla Espainiako lege batean elikadura ohitura osasungarriak sustatzearekin eta obesitateagatiko bereizkeria debekatzearekin lotutako alderdiak. Testu berriak elikagaien segurtasunarekin zerikusia duten alderdiak (patogenorik edo kutsatzailerik
|
ez
duten elikagaiak) ez ezik, gaixotasunen prebentzioan eragina duten elikadura ohitura osasungarriak ere jasotzen ditu. Halaber, koordinaziorako mekanismoak ematen dizkio Espainiako Estatuari, Europako araudiak hainbat autonomia erkidegotan eraginkortasunez aplika daitezen; izan ere, autonomia erkidegoek eskumena dute elikagaien kontrol ofizialean.
|
|
Pertsonak eta animaliak MRSA bakterio honekin infekta daitezke, azpian gaixotasun bat, zauri irekiak edo larruazaleko arazoak dituztenean. Bakterio horrek
|
ez
du elikagairik intoxikatzen, baina hiltegiko langileek eta zerriak garraiatzen dituzten kamioilariek kutsatu eta zabaltzeko arriskua dute.
|
2011
|
|
Gaur egungo teknologiak ondo bereizten ditu polimero nahasteak; jasotzen diren produktu gehienen osagaiek purutasun egokia izaten dute birziklatzeko. Baina legeriak onartzen
|
ez
duenez elikagaiekin kontaktuan egongo diren produktuetarako polimero birziklatuak erabiltzea, plastikoekin egindako beste produktu batzuk ekoizteko erabiltzen dituzte, eta, gaur egun, zeregin premiazkoena da balio erantsi handia duten produktuetan barneratzea (prozesu horretan, petrolioak prezio altua izatea lagungarria izango da). Adibidez, gero eta sarriago ikusten da arropetako etiketetan haiek egiteko polimero birziklatuak erabili direla, PET, adibidez.
|
|
Elikagaiekin erabiltzeko diren zeramikazko objektuek gehienezko berunaren eta kadmioaren migrazio maila onargarriak dituzte. Debekatuta dago 2007tik ezarritako gehieneko berun eta kadmio mailak betetzen
|
ez
dituzten elikagaiekin kontaktuan jartzen diren produktu zeramikoak fabrikatzea eta inportatzea. EBko fabrikatzaileek edo saltzaileek produktu zeramikoari adostasun adierazpen bat erantsi behar diote, produktuak legeak ezarritako segurtasun baldintzak betetzen dituela ziurtatzeko.
|
|
Atun eta gazta minipizzak, glutenik gabeak. Bai atuna, bai tomate saltsa naturala edo gazta (emmental, mozzarella) jatorrizko elaborazioan gehigarri problematikorik behar
|
ez
duten elikagaiak dira, baina osagaien zerrenda irakur daiteke ezusteko, ezusteko edo ezustekorik ez izateko. Osagai bereziena orea izango da, eta arto irinez egingo da (arto opilak edo taloak), gari irinez egin beharrean.
|
|
Ustekabean esnea edo horren eratorriak kontsumitzen jakiteko eta ez kontsumitzeko modu bakarra detekzio muga ahalik eta txikiena eta zehatzena lortzea da. Beraz, asmakizun berriarekin, sistema hobea dago esnerik eraman behar
|
ez
luketen elikagaietan egon daitekeen kontrolatzeko. Helburua:
|
2012
|
|
Txokolatea elikagaien intoxikazioekin ia zerikusirik
|
ez
duen elikagaia da. Hala ere, kasu gutxitan eragiten ditu arazoak, zuzenean, irentsi ondoren, baina ez dago arriskurik.
|
|
Duela urte batzuk zakurrak psikologoarengana joango zirela esan izan baligute, baliteke eszeptiko agertzea, baina, gaur egun, txakurren mundu emozionalari buruzko ikerketei eta ikerketei esker, txakurrarekin psikologoarengana joaten diren jabeak asko dira. Izan ere, txakurrek
|
ez
dute elikagaia, ura edo babeslekua bakarrik behar, baita maitasuna, konpainia edo harremana ere, zoriontsu izateko eta orekatuta egoteko.
|
|
Baita modak alde batera uzteko ere. gustu estetikoak hautatzen den txakur arrazari dagokionez. Kontuan izan behar da txakur batek
|
ez
duela elikagaia, ura edo osasun laguntza bakarrik behar. Hauek ere bete behar dira:
|
|
CSPIk emandako jakinarazpenak hitzez hitz aipatzen du: “ (…) amoniakoarekin edo amoniako sulfito prozesuekin egindako koloratzaileek kartzinogenoak dituzte, eta
|
ez
dute elikagaietan egon behar, eta, nolanahi ere, ez lukete egon behar «karamelu koloratzaile» gisa (…) kamuflatuta. Kartak mahai gainean daude, baina FDAren eta Estatu Batuetako Edarien Elkartearen (ABA) datuen berrikuspenek ziurtatzen dute substantzia horiek hartzea eta minbizia izateko arriskua ez dela nahikoa.
|
|
Dieta ez da panazea, ez eta erresaka saihesteko eta sendatzeko ere, lagungarria izan daiteke mina arintzeko eta gibela babesteko, organo kaltetuenetako bat baita, garunarekin batera, alkohol gehiegi edan ondoren. Dieta, beraz, digestio funtziorako ia lanik behar
|
ez
duten elikagaiek osatuko dute, eta gibelak eta besikulak, berriz, ez, gantzak digeritzeko ardura dutenek. Gosaria arina izango da, batere oparoa eta kitzikagarririk gabea.
|
|
Irudia: Ed.ward Txakur irrigarri edo aspergarri asko janari lapur bihurtzen dira Zenbait arrazoi daude txakur batek beretzat
|
ez
dituen elikagaiak eskuratzeko. Baliteke glotoi txakur bat beti irrikitan egotea janari gehiago jasotzeko, eta hala ez izatekotan, lotan egotea.
|
|
Taz 0 °C tik beherako tenperaturetan, patogenoak ez dira hiltzen, baina ez dira ugaltzen. Beraz,
|
ez
dute elikagaia kutsatzen, eta denbora luzez gorde daiteke. Zehazki, 18ºC ko tenperaturarekin lortzen da izoztea.
|
2013
|
|
Ohar bat, dena den: dietistek eta nutrizionistek nabarmentzen dutenez, hain zapore bizirik
|
ez
duten elikagaiak jatera ohitzen garen neurrian, gure dieta osasungarriagoa izaten da.
|
|
Azkenik, dokumentu kontrolak eta nortasun kontrolak egiten dira partiden% 100ean. Animaliarik
|
ez
duten elikagaiak. Ez datoz animalietatik.
|
|
Animaliarik
|
ez
duten elikagaien arriskuak
|
|
Irudia: peyri Frutak, barazkiak edo fruitu lehorrak animaliarik
|
ez
duten elikagai ohikoenak dira dieta orekatu batean. Elikagai horien kontsumoa ez da elikagaien arriskuekin gehien lotzen dena (aurretik animalienak agertzen dira), baina 2007 eta 2011 bitartean zertxobait ugaritu da.
|
|
Elikagaiaren balio bizitzan patogenoak hazteko ahalmena. Ikerketaren arabera, joera orokor bat dago animaliarik
|
ez
duten elikagaiei lotutako kimuak animalia jatorrikoak baino gehiago inplikatzeko, baina ez dira hain larriak (ospitaleratze eta hildako gutxiago). Horrelako analisiak ez daude hutsune jakin batzuetatik salbuetsita, ez baitago kasu guztien berririk.
|
|
Giza kontsumorako ez gaitzat hartzen den elikagai bat, zertarako erabiltzen den, materia bitxi batek edo beste forma batek kutsatuta egon daiteke, edo usteldua, hondatuta edo deskonposatuta egon daiteke, eta, ondorioz, ez da gai. Autoritate proaktiboak kontrolean Elikagaien kalterik eza arautzen duten Erkidegoko xedapen espezifikoak edo nazionalak betetzen
|
ez
dituzten elikagaiak asegurutzat joko dira, xedapen horiek estaltzen dituzten alderdiei dagokienez. Elikagai bat aplikatu beharreko xedapen zehatzekin ados egoteak ez du eragotziko agintari eskudunek neurri egokiak hartzea, beren komertzializazioari mugak jartzeko edo, ados egon arren, elikagaia segurua ez dela pentsatzeko arrazoi egokiak daudenean.
|
|
Hala, informazioa bilatzen dugunean, artikuluak irakurtzen ditugunean edo profesionalei elikagaiei buruz hitz egiten entzuten dugunean, informazioa beti izaten da errezeta, nutrizio propietate edo arrisku toxikologikoekin lotuta. Jakina da gizakiak kaltegarriak ez diren elikagaiak kontsumitu behar dituela, horrela osasun egoera ezin hobean laguntzeko, baina garbi dago pertsonek
|
ez
dituztela elikagaiak beren nutrizio ezaugarriengatik aukeratzen, baizik eta horiek sortzen dizkietelako. Zentzumenen sukaldaritza eta plazera dira jateko orduan gehien eragiten duten bi faktoreak Bazkaltzeko orduan, sukaldaritza eta zentzumenen plazera dira gehien erakartzen gaituzten faktoreak.
|
|
Sugarrak% 90 inguru dira. Kasu horietan, txakurrak jan
|
ez
duen elikagairen bat hartu du, edo elikagai gehiegi hartu duena. Beste arrazoi batzuk ere baditu txakurrak:
|
|
Bilakaera oso nabarmena izan da. Hasieran, Estatu Batuetako hegaldiek
|
ez
zuten elikagairik. 1961 arte ez zen lehen aldiz eraman janaria, hortzetako orearen antzeko hodi baten bidez. Orduan, janaria ez zen oraindik zaporetsua eta ez zen oso gozoa.
|
|
Albaitariak janari alergia duen txakur bati etxeko dieta gomendatuz gero, etxean dieta hipoalergenikoa planifikatzea da helburua, alergia aurkitzeko. Alergiak denborarekin bidal dezake; beraz, txakurrak lehen onartzen
|
ez
zituen elikagaiak har ditzake berriro. Egoera horietan, txakurrak bere dieta komertziala berreskura dezake, baina egokiena da hipoalergenikoa izatea.
|
|
Horregatik, hain da garrantzitsua, ezen ez baititugu adibide dietetiko hauek ematen. Horietan guztietan, haurrak
|
ez
du elikagaien zapore naturala probatzeko aukerarik, eta, ondoren, hainbat proba egin ondoren, asko edo gutxiago gustatzen bazaizu. Irudia:
|
|
Kate hori hausten bada, janarien eskuragarritasuna eta eskuragarritasuna hautsi egiten da. Bereziki kezkatzen duen puntua Siria da, non lau milioi pertsonak
|
ez
baitute elikagairik, eta gogoratu du Farmamundi. Erakunde horrek larrialdiko elikagaien esku hartzea bultzatu du, Damaskoko lau kanpalekuko 4.000 pertsonari eta Homsen Siriako hiriari zuzendua.
|
2014
|
|
Sentsore hori ontzietako materialen barruan integratuta, etengabe neurtuko da elikagaiaren egoera, ontziratzen denetik merkaturatzen den arte. Beraz, edozein unetan irakur daiteke gailu baten bidez. Teknika ez suntsitzaile horri esker, kontsumitzerik
|
ez
duten elikagaiak kendu ahal izango dira kontsumitzailearengana iritsi baino lehen. Hasiera batean, hau izango du ardatz garapen horrek:
|
|
Hala ere, neurriz, elikagai gantzatsua denez, ez dira onak ahaztu behar.
|
Ez
du elikagai alternatiborik, gantzetan aberatsa den gozokia gai da flabonoideen, zinkaren eta zuntzaren aberastasuna nahasteko, erradikal askeen (gaixotasun kardiobaskularrak, minbizi mota ugari, kataratak, alzheimerra eta nerbio sistemako beste alterazio batzuk) prebentzio lanean erradikal askeen funtzioa orekatzeko gai da. Baina azpimarratu behar da ezaugarri horiek txokolate beltza eta mikatza denean bakarrik izaten dituela, kakao purutik hurbilen.
|
|
Kasu batzuetan, kontsumitzaileak zerrendak aurkitzen ditu kontsumitzeko, hau da, hautatu, ebaki, hoztu, garbitu, deshidratatu, ontziratu eta biltegiratu egin dira. Animaliarik
|
ez
duten elikagai horiei buruz EFSak egin duen azken azterketan, adituek aitortzen dute aplikatutako teknologia ez dela iristen, batzuetan, Salmonella edo norobirus bezalako patogenoak leheneratzen direla bermatzera. Norovirus eta ‘Salmonella’ elikadura katean Azken ikerketetako batean, elikatze kate osoan gordinik jaten diren hosto berdeko barazkietan, norobirusa eta salmonella izateko arriskua aztertzen du EFSak.
|
|
Ezaugarri bereziak dituzten txakur latak, gibel arazoak dituztenak, erakargarriagoak dira, oro har, testura koipetsua eta biguna dutelako. Bestalde, Aguadok gomendatzen du «gibeleko arazoak dituzten eta egunean bazkaltzeko anoa txikiak ematea, ondo aurkitzen ez denez, jatea kostatzen baitzaio, eta
|
ez
du elikagai askorik irentsiko». 4 Etxeko sukaldaritza gibeleko txakur gaixoentzat Albaitariek txakurra etxeko janariarekin elikatzen dela gomendatuz gero, kasu horretan, gibeleko arazoek gosea galtzen dute.
|
|
Adineko pertsonari kruasan bat eman dakioke, gurinarekin birrindua, ogi txigortua tomatearekin eta urdaiazpiko ondua, birrindua edo albondigen purea saltsan. Gainera, gure eguneroko dietaren zati bat osatu behar
|
ez
luketen elikagai batzuk, hala nola croissant bat, izozkiak, gozokiak edo baita frijituak eta arrautza irinetan pasatuak ere, neurriz eta noizbehinka eskaini daitezke, elikaduraren gozamena ziurtatzeko.
|
|
Izar 1: 6ºc rekin
|
ez
dute elikagaiak izozteko balio. 2 izar:
|
2015
|
|
Egia da barratxoek lagundu egin dezaketela mantenugai garrantzitsu batzuk kontsumitzen, baina egia da, halaber, nutrizio arloko beharrizanak asetzeko, askoz egokiagoak direla hainbeste azukre erantsi
|
ez
duten elikagaiak (halaxe nabarmendu zuen Osasunaren Mundu Erakundeko gaur egungo zuzendari nagusiak, Margaret Chan doktore andreak).
|
|
Beste aukera bat da janaria mikrouhin labean 30 segundoz berotzea, plater egoki batean, usaina indartzeko, eta gero beratzea, berorik ez dagoela ziurtatzeko. 3 Animatu katua anoa txikiekin jatera Katuak ehiztariak dira, eta, beraz, naturan
|
ez
dute elikagairik egunean 24 orduz: aurretik ehizatu behar dute.
|
|
Horiek dira, hain zuzen ere, elikagaien katean aipatutako produktuak kutsatzen laguntzen duten arrisku faktoreen gainean EFSak egin duen irizpen zientifiko baten emaitza batzuk. Animaliarik
|
ez
duten elikagaien poluzioari buruzko beste irizpen bat da, EFSak egindako fruitu gorrien edo hosto berdeko barazkien kutsadurari buruzkoa. Azenarioak eta tipulak nola kutsatzen diren Azenarioak, kipulak edo baratxuriak ez dira prozesu fisikoak izaten, patogenoak desagerrarazi edo desagerrarazten dituztenak Azenarioak, kipulak edo baratxuriak lurrean hazten dira, eta, beraz, lurra hazten ari da.
|
|
Hainbat neurri daude krisi honi aurre egiteko, adibidez, elikagai osasungabeen publizitatea mugatzea, gurasoen eredua sustatzea edo «5210 programaren» aholkuak jarraitzea. Zalantzarik gabe, beharrezkoa eta saihestezina da ikasleek
|
ez
dituzten elikagaietarako sarbidea mugatzea, makina saltzaileetan askotan egoten direnak adibidez. Hala ere, helduak eta haurrak elikadura osasungarriaren garrantziaz kontzientziatzea ez da hain garrantzitsua.
|
|
Marmoketatik burua aprobetxatzen da, eta, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) txosten baten arabera, espezie askok gai erabilgarriak dituzte sendagaiak eta produktu bioteknologikoak garatzeko. Hala ere, Europako Batasunak (EB)
|
ez
ditu elikagai gisa onartzen, eta Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioak (MAGRAMA) gogorarazi du Espainiako kostaldean jateko marmoka gutxi daudela. Irakurri marmokei buruzko artikulu gehiago.
|
|
Siriako erefuxiatuei laguntza emateko kanpaina jarri du martxan Iurretan sortutako SOS Siria elkarteak. Janari potoak (txerria
|
ez
duten elikagaiak), erabiliko mantak edo berriak, haur oihalak, umeentzako esne hautsa, eta, eskola zein osasun materiala batuko dituzte, abenduaren 15era bitartean. Arroparik ez dute jasoko.
|
2016
|
|
Baina horiek seguruak eta erabilgarriak baino ez dira, zenbait manipulazio neurriren arabera. Garbi daudela egiaztatu behar da,
|
ez
dutela elikagaien zipriztinik, atea ongi ixten dela eta junturak garbi daudela. Berotzean, kontuan izan behar da elikagai guztiak ez direla berdin berotzen denek ez dutelako tamaina bera.
|
|
Beiraren abantailak hainbat dira. Lehenik eta behin, material horren taperrak oso ongi esteriliza daitezke, eta edozein karga mikrobiar desagerrarazi; ez dira deformatzen eta
|
ez
dute elikagaien usainik hartzen, hezetasunarekiko eta oxigenoarekiko iragazgaitzak dira eta elikagaiari ez diote partikularik uzten. Baina material hori hautsi egin daiteke arretaz maneiatzen ez bada eta, gainera, garraiatzeko plastikoa baino astunagoa bada.
|
|
o Zer gertatuko da soilik bigarren informazioa jartzen hasten badira lehena saltatzen? ”, galdetzen diote elkarri. Horri dagokionez, komeni da gogoratzea glutenik
|
ez
duten elikagaiek ontzian zehazten dutela, baina, kasu horietan, beharrezkoa da fabrikatzailea eta produktua zorrotz kontrolatzea. Gure herrialdean, ikur bereizgarria FACEk ematen du, zeinak bermatzen baitu elikagai jakin bat egokia dela gaixotasun hori duten pertsonentzat.
|
|
Askotan, janari osasuntsuak eragindako kezka patologiko horri esker, pertsonek nabarmen murrizten dute elikadura. Ez dira osasungarriak «osasungarriak ez diren» elikagaiak (adibidez, hestebeteak, haragiak, gantzak, ogi zuria edo opilak); beste batzuetan,
|
ez
dute elikagai industrialik jaten gehigarri edo kontserbagarriekin edo osagai transgenikoren batekin; are gehiago, ekologikoak eta freskoak ez badira, frutak eta barazkiak baztertzen dituzte. Horrek guztiak elikadura murrizketa ekar dezake, eta horrek energia murrizketa larria dakar; batzuetan, giza gorputzak behar duen ekarpen kalorikoa arriskuan jar dezake, eta gabezia nutrizional garrantzitsuak eragin ditzake.
|
|
Trans gantzak, azukrea eta gatza Irudia: Shaith79 Bitxia bada ere, hiru mantenugai horiek koipe saturaturik eta kolesterol molekularrik
|
ez
duten elikagaietan aurki daitezke. Horregatik, nutriente horietan aberatsak diren elikagaiak ere ez dira arriskutsuak izango bihotz hodietako osasunarentzat.
|
2017
|
|
Horretarako aitzakia da Indian ez dela uzta nahikoa egon, baina nekazari mugimenduek gezurtatu egiten dute: " Arazoa da gobernuak
|
ez
duela elikagai nahikoa erosi eta gorde; Merkataritzarako Nazioarteko Erakundeak, Indiak sinatu dituen merkataritza askeko itunekin batera (80 baino gehiago), ez du horretarako aukerarik ematen". Nekazarien ordezkariek esaten dutenez, 1990era arte bere biztanle guztiak elikatzeko janari nahikoa ekoizten zuen Indiak;" orain barne ekoizpena suntsitzen ari dira dumping politikekin eta nekazariak behartzen dituzte salneurri txikiekin lehiatzera".
|
|
Gainera, gatz kopuru izugarriak dituzte, baita azukrea eta zapore indartzaileak ere. Izan ere, ontziak «oilaskoa» edo «ganba» idatzita badu ere,
|
ez
du elikagai horien arrastorik. «Zaporea» besterik ez da, zaporeemaile artifiziala, edo oilaskoa ez daramana, baina «oilasko koipea» edo «oilasko estraktua».
|
|
proteinek erraz hautsi behar dute digestioa egin bitartean, eta erraz askatu aminoazidoak. «Horrek azaltzen du zergatik
|
ez
duten elikagaiek nutrizio interesik, ile edo lumetan sartutakoak, adibidez», gaineratu du Bárbara Kremers nutrizionistak, ‘Txakurrentzako Janari Gida Onenaren’ (The Best Food Guide) liburuaren egilea. Txakurrentzat proteina onak dituzten iturririk onenak animalia jatorrikoak dira:
|
|
Beirazko sinboloarekin eta sardexkarekin markatuta egon behar dute ontziek. Europako Erkidegoko araudia bete behar dute,
|
ez
baitute elikagaiei osagairik utzi behar, osasuna arriskuan jar dezaten, elikagaien osaera alda dezaten edo zaporea edo usaina gal dezaten. Elikagaiekin kontaktuan jartzen diren materialen erabilera egokienari buruzko informazioa ere eman behar dute.
|
2018
|
|
Neguan edo janari eskasia dagoenean erlauntzatik kanporatuak izaten dira(
|
ez
dute elikagairik ekartzen erlauntzera eta langileek ekartzen dutena jaten dute, horregatik udazkenarekin batera janari eskasia heltzen denean langilek erasotu eta erlauntzetik kanporatzen dituzte).
|
|
elikagai prozesatu askotan dagoen landare proteina hori ez kontsumitzea da osasuntsu egoteko modu bakarra. Horrela, jatorrian glutenik
|
ez
duten elikagai generikoak erosteaz gain haragia, esnea, frutak, barazkiak edo elikagaiak arreta berezia jarri behar diete glutena izan lezaketenei. Eta, ia beti, talde horrentzat berariaz prestatutakoengatik plus bat ordaintzea.
|
2019
|
|
Diru kopuru handia gastatu behar al da gehigarrietan (10 eta 50 euro artean txalupa, baina batzuetan gehiago) dieta hobetzeko? «Elikadura gehigarrien helburua da pertsonaren elikadura osatzea eta eraginkorrak dira dietan kantitate nahikorik
|
ez
duten elikagaiak ematen dituztenean«, azaltzen du María Puy Portillo, Euskal Herriko Unibertsitateko Nutrizio eta Obesitateko ikertzailea eta EHUko lehendakaria. Espainiako Nutrizio Elkartea. Eta hori da gakoa, onartu du Portillok:
|
|
Zukua apioa modako superelikagai berria bihurtu da. ospeak gosaltzen dute (Gwyneth Paltrowetik Naomi Campbellera), eta ez dago bat foodya edo eragin Instagramen miraririk
|
ez
duten elikagaiak. Baina zer dago egiazki bere bertute ustezkoetan?
|
|
hartzen dugun gatzaren zati handi bat konorterik gabe irensten dugu. “Mantenugai hori gehiegi agertzen da askotan susmatzen
|
ez
ditugun elikagaietan, hala nola pizza eta lasagna izoztuak, galletak eta opilak”, ohartarazi du De Cangasek. Adituak neurriz hartzea gomendatzen du.' Eta, ahal den guztietan, oreganoa, albahaka edo ezkaia bezalako espezieek zaporea areagotzen dute, osasuna arriskuan jarri gabe.
|
|
Gure inguruan, ondo hidratatuta egotea gomendatzen da, bai beroa egiten badu, bai bestela, baina arreta handiagoa jarri behar da urte sasoi honetan. Elikadurari dagokionez, Getze Galeriak nabarmendu duenez, «etiketarik ez duten eta osasun kontrolik
|
ez
duten elikagaiak kontsumitzea saihestu behar da, landa turismoko guneetan maiz saltzen direnak. Turismo denboraldiko establezimenduetan, hala nola terrazetan eta txiringitoetan, behar bezala hoztuta mantentzen diren elikagaiak soilik kontsumitu behar dira, tresna garbiekin manipulatzen direnak eta higiene baldintza zorrotzak mantentzen dituztenak», azpimarratu du.
|
|
elikagaien segurtasuna kudeatzeko sistemak kate osoan zehar. Horren barruan sartzen dira, besteak beste, higiene eta manipulazio praktika egokiak, prozesuen kontrola (adibidez, hozte edo berotze tenperatura) eta analisi mikrobiologikoak, bereziki garrantzitsuak beroagatiko tratamendurik
|
ez
duten elikagaietan, hala nola kontsumorako prest dauden entsaladetan. Kontsumitzaile garen aldetik, listeriosia (eta elikagaien bidez transmititutako gainerako gaixotasunak) bost jarraibide erraz hauei jarraituz prebeni dezakegu:
|
|
Gainera, berriro gertatu zen, erreformaren ondoren ikuskapena egin gabe. Irizpide mikrobiologikoak betetzen
|
ez
zituzten elikagaiak zirkulazioan jarri zituen enpresak. 2073/ 2005 Araudiak elikagaien segurtasuna bermatzeko industriek bete behar dituzten mikroorganismoei buruzko mugak ezartzen ditu.
|
|
3 Haurrak inoiz ez sartzea sukaldaritzako elaborazioetan. Sukaldean parte hartzeak erakartzen
|
ez
dituzten elikagaiekiko jarrera hobetzen du. Nutrizionistek gomendatzen diete familiei seme alabek platerak prestatzen parte har dezatela ahal duten guztietan, jarduera horretan oso modu eraginkorrean ikusten baitute komeni ez zaizkien elikagaiekiko erakarpena.
|
|
“Naturaltzat edo toxikorik gabekotzat jotzen dena, baratze bateko tomateak esaterako, kontrolik ez duten produktuak izan litezke, eta osasunerako eragile kaltegarri gehiago izan ditzakete”. “Atzera egiten badugu eta kontrol eta kalitate katerik
|
ez
duten elikagaiak kontsumitzera joaten bagara, azkenean ahaztuta dauden infekzioak bersor daitezke”, ohartarazi du Roblesek. Adituak bat datoz segurtasun arazo gehienak higiene, manipulazio eta kontserbazio praktika txarretatik datozela.
|
2020
|
|
«bio» produktuen balorazio positiboa eta gehigarrien sailkapena. “Bietako batek ere
|
ez
du elikagaiaren nutrizio kalitatean eragina duen informaziorik ematen”, azaldu du Gemma del Cañok. “Eco” etiketak adierazten du bere ekoizpen sistemari buruzko legeria betetzen ari direla, baina ez direla nahitaez jasangarriagoak (planetaren beste aldetik etor daitezke, dagokion karbono aztarnarekin), eta ez dago nutrizioaren aldetik hobeak direla dioen ebidentziarik”, dio Roblesek:
|
|
Irudia: adonyig Begi hutsez, zaila da arriskutsuak eta gainerakoak bereiztea; beraz, oro har, lizunik
|
ez
duen elikagai batean lizuna badago, botatzea gomendatzen da, mikotoxinen ondorio kaltegarriak saihesteko. Eta kontu handiz egin (adibidez, bildu), mikotoxinak gure organismoraino irits baitaitezke sudurretik, kutsatutako lizunaren partikularen bat arnastuz gero.
|
|
Baina ez da beharrezkoa arrautza ustel bat izatea, osasunerako arriskutsua izan dadin. Uste ez bezala, patogeno askok
|
ez
dituzte elikagaien ezaugarriak aldatzen; beraz, arrautza baten aurrean egon gaitezke salmonellarekin, eta, hala ere, itxura, usain eta zapore onak izan ditzakegu. Alegia, ezin gara gure zentzumenekin fidatu elikagaiak egoera onean dauden erabakitzeko.
|