Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 32

2004
‎Beste banana mota batzuek ez bezala, zaporea ez da gozoa, ia ez baitu azukrerik.
‎Elikagai industriak eskaera horri erantzuten dio, eta urtetik urtera produktu mota berriak sortzen ditu “fruktosaduna” edo “azukre erantsirik gabea” mezua. Azukrerik gabe, baina ez “kaloriarik gabe” Ontzian produktu bat baino gehiago irakurtzen duten kontsumitzaile asko ez du azukre erantsirik, eta uste dute produktu horrek kaloria gutxiago ditu. Kontua da hori ez dela beti horrela, Horregatik, funtsezkoa da osagaien zerrenda irakurtzea.
2006
‎Hauetatik datozen edariak dira: zuku kontzentratua eta era askotako fruta eta barazkien kontzentratuak, ez dutenak azukre erantsia, ez kontserbatzailerik, ez koloratzailerik. Iristen direla adierazten dute fruta eta barazkien eguneroko beharren erdia betetzeko.
‎– Azukre erantsirik gabeko fruta zukua. Zukua nektarra baino hobea da, ez baitu azukre erantsirik, nahiz eta orain azukrerik gabe saltzen den nektarra. – Kolazko, limoizko edo laranjazko edo tonika lighteko freskagarriak.
‎Horiei guztiei azukrearen ordez kaloriarik gabeko gozagarriak jarri zaizkie. – Gaseoso gehienek ez dute azukrerik, baina guztiek ez; beraz, ondo aztertu behar da etiketa. – Tea limoiarekin edo mendarekin azukrerik gabe edo te hotza azukrerik gabe.
2007
‎egin da; azterketa genetiko baten tankerako proba honek egiaztatu duenez, fabrikatzaile bakar batek ere ez du iruzur egin, hots, eztiak berez ez duen azukrerik ez dio gehitu.
2008
‎Urdaiazpiko egosiak estra kategoriakoa (etiketa gorria) edo lehen kategoriakoa (etiketa berdea) izan behar du; kalitate apalagoko bertsioa urdaiazpiko fianbrea da eta honek, jakina, urdaiazpiko egosiak onartzen ez dituen azukre gehiago ez ezik, almidoi eta landare proteinak ere izan ditzake.
‎Horren ondorioz, “trans” gantzak jan zituzten arratoien kumeek nabarmen jaitsi ziren bihotz muskuluko glukosaren metabolismoari buruzko neurriak. Azterlanaren egileak haratago joan ziren eta behin kumeek helduarora iritsita, intsulinarekiko sentikortasuna neurtu zuten, eta ikusi zuten muskuluen edo gantz ehunaren gisako berariazko ehunek ez zutela azukrea behar bezala xurgatzen, eta, beraz, odoleko glukosa maila altuagoa izan zela. Ikertzaileek diotenez, horrek areagotu egiten du arratoietan intsulinarekiko erresistentzia, sindrome metabolikoa eta II. motako diabetesa garatzeko arriskua.
2010
‎CONSUMER EROSKI Kontsumitzaileak desabantaila bat du: etiketa askok 100 g ko karbohidrato totalei edo zati bati buruzko informazioa dute, baina ez dituzte azukre sinpleak bereizten, eta ez dituzte bereizten elikagaiaren beraren eta agregatuen artean. Zaila da, beraz, jakiekin eta edari komertzialekin zenbat azukre kontsumitu diren zehaztea.
‎Azukrezko gozokiak dira gehien eskatzen direnak, baina azukrerik gabeko aukeraren aldeko joera etenik gabe doa: kontsumitzen diren txikleen %80k ez dute azukrerik, eta gozokien %53k. Sektore honen helburu nagusietako bat da produktuak kontsumitzaileak eskatzen dituen aldaketetara eta gustuetara egokitzea (osasungarriagoak), izaera ludikoa galdu gabe.
2014
‎Azukrearekin antzeko zerbait gertatzen da. Frutak ez du azukrerik behar, are gutxiago zopa izozkiak edo jogurtak eransten badira. Gazpatxoa… meloi?
2015
‎Bi urtetik aurrera, ez dago kezkarik haurrek behi esnea edo edari begetalak hartzen dituzten (arroz edariaren kasuan izan ezik, hurrengo puntuan azaltzen den bezala), baina garrantzitsua da etiketa arretaz aztertzea, segurtatu egin behar da eta ez dutela azukre erantsirik.
‎Aholku bat da, eta familia osoari mesede egingo dio. 2 Azukrea «Zure umeak ez du azukrerik behar». Biribiltasun osoz adierazten da NHS Choices.
‎Nola da posible, orduan, «nutrizio informazioa» atalean egiaztatzea azukre portzentajea produktuaren pisuaren% 30 dela(% 28)? Ekoizleak beti ez du azukrea eransten produktuari, baina zerealen debozio prozesuak egitura apurtu egiten du, lehen aipatutako nutrizio informazioa zehazten duten laborategiko analisiek detektatzen dituzten azukreak sortu arte. Prozesu horretan, zerealen kate luzeko karbohidratoak (almidoiak) kate motzago bihurtzen dira, eta horietako batzuk azukreak dira.
‎Beraz, kaloria gutxien dituenetik gehien dituenera, honako hauek daude: alkoholik gabeko garagardoa, garagardo nahasteak limonadarekin edo gaseosarekin (gaseosak ez du azukrerik, beraz, kaloria gutxiago ditu), garagardoa, ardoa eta destilatuak.
2016
‎Urrezko araua da azukre finduak dituzten produktuak hautatzea, baita gantz saturatuak, trans gantzak eta gatza ere. Kontuan izan behar da, halaber, «azukrerik gabe» edo «gantzik gabe» bezalako esaldiek ez dutela esan nahi produktu horrek ez duela azukre edo gantzik, baizik eta 100 g elikagai bakoitzeko 0,5 g azukre edo 0,5 g gantz baino gutxiago ematen duten elikagaiak direla. 3 Koipe motak bereiztea Dieta orekatu ahal izateko, egunero kontsumitzen diren gantz ugariko elikagaien kopuruak ez du gainditu behar guztirako irenstearen %35 Baina gantz mota guztiak ez dira berdinak.
2018
‎Eta zer dago postretik? Aukera osasungarria da koipe gutxiko jogurta, baina ziurtatu ez duela azukre erantsirik, eta fruta Gainera, ordu artean ere har dezake. Etxetik kanpo jatea, baskulak nabaritu gabe Etxetik kanpo osasuntsu bazkaltzeko, plater osasungarriak proposatu behar dira —zorionez, gero eta errazago aurki daitezke lanetik gertuko tabernan, lokal eta gune batzuetan ere bai—, baina tartera aliatu handia da osasuntsu jan eta kilorik gehitu nahi ez dutenentzat.
2019
‎Ideia hori oso zabalduta dago gure inguruan, eta eskuzko arrazoibide logiko sinple batean oinarritzen da: diabetesa dutenek ez dute azukrerik hartu behar, eta frutek azukrea dutenez, diabetesa dutenek ez dute frutarik jan behar. Harrigarria, ezta?
‎Irenstea erdira murrizteko, oinarrizko arau bat da jakiei gatzik ez eranstea mahaian. Azukreari dagokionez, ez genituzke egunean 30 gramo azukre libre baino gehiago hartu behar, hau da, ez ditugu azukre erantsiko produktuak erosi behar, ez ditugu freskagarri azukretsuak hartu behar, eta egunean 2 edo 3 koilarakadatxo kafe koilarakadatxo hartu behar ditugu, koilarakadatxo bakoitzak 5 gramo azukre baititu. Zenbat da %10 azukre gutxiago?
‎Absentzia azukre erantsirik ere ez “gai” gisa interpretatu diabetikoentzat”, eta aipamen hori ez EBn baimenduta dago. Balioa nutrizio arlokoa bertsioaren antzekoa da normala, baina pixka bat hobetzen da ez du azukre erantsirik.
2020
‎Karbohidratoak, guztira (5 g 100 g bakoitzeko), esnearen azukreetatik datoz, laktosari baitagokio. OMEk ez du azukre libretzat hartzen, eta ez du kontsumoa murrizteko gomendiorik ematen. Proteinak.
2021
‎Fosforoa, kaltzioa, B motako bitaminak eta burdina ere baditu, baita isoflabonak ere. Ez du ia koipe aserik ez kaloriarik, ez du azukre erantsirik, gatz gutxi du eta karbohidrato ugari ditu. Hauek dira nutrizio balioak, 100 gramo soja testurizatuko:
2022
‎Legearen ikuspegitik, baimenduta dago. Hori bai, gozatzeko erabiltzen badira, ontzian ezin da adierazi produktuak ez duela azukre erantsirik. Legeriaren arabera, beren propietate gozagarriengatik erabiltzen diren osagaiak bai dira.
‎Fruta birrinduarekin Gero eta gehiago erabiltzen da azukrearen ordez fruta birrindua gehitzeko, adibidez: datil pasta lehortuak, baina benetan eragin metaboliko bera dute. Gainera, gozatzeko erabiltzen bada, ezin da esan elikagaiak ez duela azukre erantsirik.
‎Zure immunitate sistemari laguntzeko gaitasuna ez da antzeko edarietatik bereizten duen ezaugarria eta ohiko kontsumoko elikagaietan aurki ditzakegun bitaminetan bakarrik oinarritzen da. Elikagai horiek, gainera, osasungarriagoak dira eta ez dute azukre askerik.
‎Nutri Score k ez du zehazten produktu bat berez osasungarria den ala ez, baizik eta kategoria bereko beste elikagai batzuk konparatzeko erabili behar den. Azukre erantsirik gabeko beste edari begetal batzuek, soja edariak esaterako, A bat lortzen dute, ez baitute azukre sinplerik eta proteina gehiago baitute. Nutrizio aukera hobea litzateke.
‎Baina, nutrizioaren ikuspegitik, ez da aukera ona, gatz gehien duena delako (%6, 7) eta azukre gehien duena (%19). Horrela, elementu guztiak batera hartuta, onena Tabasco originala, prezio altuagoa duen arren (0,26 euro 5 gramoko errazio bakoitzeko), ez du azukre erantsirik, gatz gutxien duena da(% 1,8) energia gutxien ematen duena (16 kcal/ 100 g) eta txile gorri dezente duena(% 19). Txikitzen ez diren saltsen konparazioa Imagen:
‎Hirugarren taldean galletak daude, hala nola Nestlé Party Fruits eta Hero Multifruta gailetekin. Aztertutako produktuek ez dute azukre erantsirik, ezta hirugarren taldekoek ere. Konparaziozko taula hauetan xehetasun gehiago ikusiko ditugu.
2023
‎108.000 produktu baino gehiago aztergai 2023ko ereduak 22 produktu kategoria (17 elikagai eta 5 edari) eta guztientzako mantenugai atalase batzuk (fruta eta barazkiena izan ezik) proposatzen ditu. Hala, adibidez, izozkiak, aurreko ereduarekin inola ere iragarri ezin zirenak, orain iragarri ahal izango lirateke, baldin eta ez badute azukrerik, gozagarririk edo 3 g koipe baino gehiago produktuaren 100 g bakoitzeko. OMEren dokumentuan proposatutako 22 kategoriek milaka elikagai eta edari hartzen dituzte.
‎«Azukrerik gabe» zehazten denean, 0,5 g/ 100 g edo 100 ml baino gehiago ez dagoela esan nahi du. «Azukre erantsirik gabe» jartzen badu, horrek esan nahi du ez duela azukre erantsirik, ez eta propietate gozagarriengatik erabilitako elikagairik ere. Baina produktuak berezko azukreak izan ditzake.
‎Hain zuzen, Espainian, haurrek eta nerabeek 50 gramo azukre inguru hartzen dituzte egunero, eta horietako asko mota horretako edarietatik datoz; zehazki, haurren azukre ekarpenaren% 18 dira, eta nerabeen% 30, Anibes 2017 txostenak dioenez. Edulkoratzaileak Aztertutako edari batzuek ez dute azukre erantsirik, haien ordez gozagarriak erabiltzen direlako. Horixe gertatzen da Coca Cola limoiarekin, Kas laranjarekin, Vichyrekin eta Bisolanekin.
‎Ideia bat izateko, horrek esan nahi du 100 gramotan (zortzi txokolate opil inguru) bost eta sei koilarakadatxo azukre daudela. Alde horretatik, Santiveri tortitak salbuespena dira, txokolatez bustita egon arren ez baitute azukrerik, gozagarriek ordezkatu baitute. Hasiera batean, gozagarriek irtenbide ona ematen dute azukrearen ordezko gisa, baina badira haiekiko errezeloak ere.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia