2002
|
|
Espainiako gazteek
|
ez
dute arrainik, frutarik eta barazkirik nahi. Haragia, hestebeteak eta janari azkarra nahiago dituzte.
|
2003
|
|
Neurri zorrotzak 93/ 53 Zuzentarauak aurreikusten zuen zenbait gaixotasunen zeinu klinikoak dituzten arrainak arrisku handiko materialtzat hartuko zirela eta zerbitzu ofizialaren kontrolpean suntsituko zirela. Hala, giza elikadurari begira baldintza jakin batzuekin, salneurri komertzialera iritsi diren eta gaixotasunaren zeinu klinikorik
|
ez
duten arrainak merkaturatu edo eraldatu ahal izango dira. Arauak jabeei ezartzen dizkien murrizketak, beren ustiategiei dagokienez, Erkidegoak akuikulturaren merkatuaren antolaketa komunaren esparruan lortu nahi dituen interes orokorreko helburuei erantzuten diete.
|
2004
|
|
Araudiaren arabera, arrain, krustazeo, molusku edo arrantzako beste edozein produktuk ez du eskatutako neurria, baldin eta bere neurriak harenak baino txikiagoak badira. Eskatutako neurria
|
ez
duten arrainak, krustazeoak, moluskuak edo arrantzako beste produktu batzuk ontzian atxikitzeko, transbordatzeko, lehorreratzeko, garraiatzeko, biltegiratzeko, saltzeko, erakusteko edo merkaturatzeko debekua urratzen dutenek, Estatuko Itsas Arrantzari buruzko Legean eta horiekin bat datozen gainerako xedapenetan ezarritako arau hauste eta zehapenei egin diete aurre, 60.000,00 eurorainoko isuna ed... Hainbat autonomia erkidegok, hala nola Andaluziakoak, bere eskumenak bere gain hartuta, itsas arrantza, itsaski bilketa eta akuikulturaren antolaketa, sustapen eta kontrolari buruzko araudia eman dute berriki.
|
2006
|
|
Jatetxeen %10k
|
ez
zuen arrainik bere otorduan (Murtzian %38k, Valentzian %25ek eta Oviedo eta Kordoban %20k).
|
2008
|
|
Parean jartzen zaien guztia irensten dute, beti asegaitz, baina sareek ez bezala, merkatuak
|
ez
du arrain guztientzako tokirik, jendeak ez dituelako erosten edo saltzeko ere txikiegiak direlako.
|
2009
|
|
Gaizki jaten duten haurrak Familia mahaian, arreta haurrei jartzen badiegu, janaria nola zerbitzatzen zaien, haragia eta patata frijituak desagertu egiten dira, baina ia barazki guztia uzten dute; pasta tomatearekin eta gaztarekin gustura jaten dute, baina dilistak lotuz begiratzen dituzte, eta inoiz
|
ez
dute arraina amaitzen erabat hezurrik ez badu eta oso ondo ez badaki; frijituak, gozokiak, esnekiak, etab. gurtzen dituzte. Haur bakoitza mundu bat dela esan daiteke, eta hori egia izango litzateke, baina bai nutrizionistek, bai hezitzaileek, zaharberritze kolektiboaren sektoreko profesionalek eta gurasoek badakite egoera hori egunero errepikatzen dela familia eta eskola jantoki askotan:
|
2011
|
|
Gabezia hori, bereziki, Murtzian antzeman dugu (ikastetxeen erdiek
|
ez
dute arrainik jarri bi asteetan), eta Zaragozan eta Kantabrian ere berdin ibili dira hamar ikastetxetatik hiru.
|
|
Hala, sektore horretako EBko herrialde nagusietako bat da. Hala ere, “Arrainen itsas akuikultura Espainian 2010” txostenak, Espainiako Itsas Haztegien Ekoizleen Enpresa Elkarteak (Apromar) prestatuak, azpimarratzen du EBk
|
ez
duela arrain haztegirik 2000 urteaz geroztik, nahiz eta urtero handitu egiten dituen uretako produktuen inportazioak hirugarren herrialdeetatik. Beraz, Apromartik azpimarratzen dute estatu kideek ez dutela garatzen aberastasuna eta enplegua sortzeko ahalmena.
|
|
Batzuetan, ur putzuak erabiltzen dira, eta horiei elikagai mineralak gehitzen zaizkie, hala nola espirulina, elikaduran eta kosmetikan erabiltzen den alga moduko bat. EBk
|
ez
du arrainik sortu 2000tik Beste batzuetan, ingurune naturala ere aprobetxatzen da, baina kontrol handiagoarekin. Itsasoan edo lakuetan flotatzen duten kaiolek elikagaiak ematen diren esparru batean mantentzen dituzte arrainak, eta populazioaren hazkundeari eusten diote.
|
2012
|
|
Aztertutako ikastetxeen% 17k ez zituzten eskaintzen berdurak astean behin, gutxienez, eta hamar ikastetxetatik batean,
|
ez
zuten arrain erraziorik jaten astelehenetik ostiralera.
|
|
Bistan da parkean inork
|
ez
duela arraina jango, baina fruitu lehorrak bai, jan daitezke, eta horiek eskaintzen dituzten omega gantz azidoak hartu.
|
2014
|
|
Europako Batasuneko (EB) itsas baliabideen gehiegizko ustiapena agerian utzi nahi duen azterlan baten ondorioetako bat da. Artikulu horrek azaltzen du gure herrialdeak dagoeneko
|
ez
duela arrain propiorik, gehiegizko arrantza murrizteko neurriak eta akuikulturaren balio gero eta handiagoa.
|
|
Espainiak dagoeneko
|
ez
du arrain propiorik Irudia: Cuxclipper Espainia kanpoko arrainaren mende egon zen ekainaren 12an.
|
2020
|
|
“Arrain eta barazki onekin eginda badaude, aukera ona dira. Ezagutu daitezkeen eta surimirik
|
ez
duten arrain zatiak eta arroza integralak aukeratzea”. Pasaia Indiara Planetako beste gastronomia batzuekiko elkarguneak sukaldaritza honen hedapena ekarri du, gure kulturaren parte diren espezien presentzia handiarekin, hala nola curryarekin.
|
|
Puntuazioan zuntzaren eta proteinaren presentziak mesede egiten dion arren, gatz asko duelako larriki zigortzen da. Kontsumitzaileek produktu hori proteina iturritzat hartzen duten arren, kalitate gutxiko karbohidratoek osatzen dute nagusiki, eta horiek dira produktuak ematen dituen kilokalorien %58 Osagai guztien% 23 baino
|
ez
du arrainik. Gatz asko du.
|