Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 23

2001
‎2 Gluzemia% 80 mg: Ariketa hasi aurretik ezer ez hartzea gomendatzen da, eta ariketa egiteko erabili duzun ordutik aurrera 10 g azukre hartzea. 3 Gluzemia, 180 mg:
‎1946ko ekainean iparraldeko herritarrak erreferendumean konstituzio frantsesa onartzera gonbidatuak zirela, eskurik ez hartzeko gomendatuz M. Legassek afixak zabaldu zituen. Atxilotu eta espetxeratu zuten.
2002
‎Ildo horretatik, ohartarazi du hanburgesak edo pizzak ezin direla eguneroko elikaduraren oinarri izan, baina noizbehinka har ditzakeela. Bestalde, gatz gehiegi ez hartzea gomendatzen du, presio arteriala igo eta likidoak atxikitzen baititu. “Hipertentsioa dutenek egunean koilarakadatxo bat jatera mugatu lukete, eta kopuru horretan sartzen da elikagaietako gatz guztia”.
2003
‎Horrela, gainera, mukosak lehortzea ekiditen da, eta jariakinak jariatzea errazten da. – Edari alkoholdunek eta kafeina dutenek deshidratazioa eragin dezakete; beraz, kasu horretan ez hartzea gomendatzen da. – Edari beroak, hala nola saldak, zopak eta infusioak, beharrezko likido kopurua hartzeko modu erakargarri eta erosoa izan daitezke.
‎Horien artean, heren batek onartu zuen aspirinak eta parazetamola gehiegi hartzen zituela. Zientzialariek analgesikoak ez hartzea gomendatzen dute, behar beharrezkoak ez badira behintzat, eta prospektuei arreta jarriz beti. Gainera, uste dute giltzurrun gaixotasunen bat izanez gero, komeni dela lehenengo familia medikuari kontsultatzea.
2007
‎Familia historiala atopia duten (hau da, alergiak, asma edo ekzemak dituzten) emakume haurdunei kakahueteak ez hartzea gomendatzen zaie, bai haurdunaldian, bai jaioberriaren edoskitzaroan. Arrisku handieneko haurrek alergia izateko arriskua gutxitzea da helburua.
‎Hankako giharrak aktibatzea, arropa gehiegi ez jatea eta lasaigarririk edo alkoholik ez hartzea gomendatzen du.
2008
‎Fruta zukuek, Espainian gehien kontsumitzen diren edarien artean, hirugarren postuan daude, eta bitamina eta mineral kantitate handiak ematen dizkiote dietari, baina proportzio txikiagoan eta frutak baino askoz zuntz gutxiagorekin. Adituek eguneko fruta errazioaren heren bat baino gehiago zuku gisa ez hartzea gomendatzen dute. Edari azukretsuen ohiko kontsumoa lotuta dago hortzetako txantxarrarekin, pisua handitzearekin eta II. motako diabetesarekin.
2009
‎Seguru gidatu nahi duenak jakin behar du gaixotasunak zein sintoma dituen eta zein tratamendu eman behar zaion; gauza guztien gainetik, osasun langileek esandakoari jaramon egin behar dio, eta autoa ez hartzeko gomendatu badiote, kasu egitea komeni da
2010
‎Espainiarren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen du. Egunean batez beste 10 eta 12 gramo artean hartzen direla kalkulatzen da, eta Munduko Osasun Erakundeak (OME), berriz, egunean 5 g baino gehiago ez hartzea gomendatzen du. Baldintza hori (sodioa) gehiegi kontsumitzeak hipertentsio arteriala izateko arrisku faktore garrantzitsua dakar, eta horrek areagotu egiten du bihotz eritasuna eta garun hodietako istripua izateko arriskua.
‎Horregatik, lanera itzuli baino bi egun lehenago itzultzea gomendatzen da. Opor txarrak igaro ondoren erabaki gogorrik ez hartzea gomendatzen dute adituek, emozio gehiegi sortzen baitira, argi eta garbi aukeratzeko. “Hobe da errutinan berriro sartzea gauzak ikuspegi handiagoz ikusteko”, dio Trujillok.
2011
‎Espainiako biztanle gehienen eguneroko dietan elikagai problematikoenak direla kontuan hartuta, erraz uler daiteke «eragindakoek benetako zailtasunak dituztela erosketak egiteko, oinarrizko osagaiak oso nahasita daudelako». Pertsona bati esne proteinak ez hartzea gomendatzen zaionean, osagai horiek ez ditu esnean eta esnekietan bakarrik aurkitzen, honela eransten zaizkio: gehigarriak gozogintzako eta gozogintzako hainbat produktu, ogiak (moldekoak, ogi txigortuak), galletak, gosaritako zerealak, tartetarako edo pizzetarako oreak, eta saltsak (esnearekin, nahasita egon daitezke), salda deshidratatuak eta margarinak, %100 landareak direla zehazten ez dutenak.
‎Herritarren artean gatz asko kontsumitzen da. Espainian egindako ikerketen arabera, pertsona bakoitzak 9,7 g hartzen ditu egunean; Munduko Osasun Erakundeak (OME), berriz, 5g baino gehiago ez hartzea gomendatzen du. Datu horrek kezka sortzen du osasun publikoko erakunde eta organismoen artean, gatz gehiegi izatea baita arteria hipertentsioaren (HTA) jatorrian eragiten duen faktore nagusietako bat.
‎Bitamina maila normala bada eta horien kontsumoa handitzen bada, horiek, berez jokatu beharrean, oxidatzaile gisa jokatzen hasten dira”, gehitu du González Svatetz ek. Horregatik guztiagatik, “dieta osasungarria eta orekatua egiten duten pertsonei bitaminarik ez hartzea gomendatzen zaie. Ez dute bitamina gehigarririk kontsumitu beharrik, eta, oro har, ez da beharrezkoa”, esan du aditu horrek.
2012
‎Adituek neurri higieniko dietetikoak gomendatzen dituzte, hala nola likido asko hartzea (egunean 2 litro baino gehiago) eta era askotako elikagaiak, zuntz asko dutenak eta kaltzio dosi egokia duen dieta egitea. Halaber, karbohidrato findu, koipe, proteina eta gatz gehiegi ez hartzea gomendatzen dute, eta hestebeteak eta kontserbak kontuan hartzea, sodio ekarpen handia egiten baitute. Harriak kaltzio oxalatozkoak badira, bitamina ugari (limoia, guaiaba edo kiwia) baina diluitua duten fruta zukuak hartzea gomendatzen da.
2013
‎Jarri tirita edo esparatrapu zati bat hatz lodian. Hatza ozpina edo limoi zukua. Igurtzi azazkala esmalte mikatza. Substantzia kaltegabe hori farmazietan hartu behar da, eta ez hartzea gomendatzen da 30 hilabete baino gutxiagoan. Erpurua zati batez estali eskularrua.
2014
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak aldian aldian berrikusten ditu hainbat elikagaitan artsenikoaren mailak, baita arroza ere. Datu horietan oinarrituta, Gastroenterologia, Hepatologia eta Nutrizio Pediatrikoko Europako Elkarteko Nutrizio Batzordeak (ESPGHAN) argitaratu berri duen dokumentuan, haurtxo eta haur txikiek zereal horrekin edaririk ez hartzea gomendatzen da. Txostenak ez du aholkatzen arrozaren eta beste deribatuen kontsumoa, edariena bakarrik, eta ohar hau ere ez da heltzen helduengana.
2015
‎Egindako ikerlanaren ondoren, honako adierazpen hau egin zuen: " [Artsenikoarekiko] esposizioa saihesteko, haurtxoek eta haurrek arroz edaririk ez hartzeko gomendatzen dugu".
2018
‎Bestelako errepideetan oso adi gidatzeko eskatu du Segurtasun Sailak. Ezinbestekoa ez bada autoa ez hartzeko gomendatu du, eta hartuz gero, ahal dela bigarren mailako errepideak saihesteko.
2019
‎gatza eta azukrea. Lehenengoari dagokionez, egunean 5 gramo gatz baino gehiago ez hartzea gomendatzen da, nahiz eta gaur egun gure herrialdeko batezbestekoa 9 gramokoa den. Irenstea erdira murrizteko, oinarrizko arau bat da jakiei gatzik ez eranstea mahaian.
‎Irudia: Pixabay 12 aholku hasiberrientzat 1 Saunako arropak eskasa izan behar du. Adituek ez hartzea gomendatzen dute, eta, nahiago baduzu edo aretoko arauek uzten ez badute, kotoizko eskuoihal garbi batekin estalita. Jantziren bat erabiltzen baduzu, bainujantzi lasaia izan behar duzu.
2021
‎ZeroCovid estrategia batek porrot egingo zuela esan ziguten hasieratik, jendearentzat sakrifizio gehiegi eskatuko zuelako, eta psikologikoki gogorregia izan zitekeelako. Eta helburu hartara inoiz ailegatuko ez ginen aurreikuspenarekin, frustrazio handiak ekiditeko bide hori ez hartzea gomendatuz ere. Gainera, ekonomiari kalte handia egingo ziolakoan horrelako estrategia batek, askoz eramangarriagoa egingo omen zitzaigun birusarekin bizikidetza.
2023
‎Zirkulazio eraginik nabarmenenak txirrindulariek zeharkatuko dituzten kaleetan igarriko dira. Hori dela eta, antolatzaileek eta agintariek autorik ez hartzea gomendatu dute," trafiko etenak zorrotzak" izango direlako udalerri osoan. Alternatiba modura garraio publikoa erabiltzera deitu dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia