2002
|
|
Plateretatik bereizi egin behar dira hotzean kontsumitzen direnak eta beroan kontsumitzen direnak. Lehenengoen artean,
|
ez
betetze maila %80koa izan zen, eta laginen %7an patogenoak hauteman ziren. Datu horiek eta beroan kontsumitzeko platerak oso desberdinak dira; izan ere, %81ek araudia bete zuten, eta aztertutako laginen %1ek ahalmen patogenoren bat hauteman zuten.
|
2003
|
|
lortu ziren laginen laurdenak baino gehiagok (%27, 6k, zehazki) legeriak onartzen dituenak baino mikrobio karga handiagoak zituen, gehienbat enterobakterioen ondorioz. Ostatuak (%31, 2) eta jatetxeak (%29, 7) izan ziren
|
ez
betetze maila handiena izan zuten establezimenduak, hotelen aldean (%21, 2), elikagaien higienerako seguruenak. Kontsumitzeko ohiko modua kontuan hartuta, plater hotzak, kasuen %32, 3an, higienerik txikienekoak izan ziren elaborazioari edo kontserbazioari dagokionez; plater beroak, berriz, %26, 5 izan ziren, nahiz eta ikertutako plater guztietatik 257 plater beroak ziren, eta gainerakoak, 62, plater hotzak.
|
|
«manipulatzaileek elikagaien higieneari buruz duten prestakuntza eskasa, jankideen kopuru handiak, janari multzo handiak aldez aurretik prestatzera behartzen dutenak, eta lokalek produktu horiek manipulatzeko eta kontserbatzeko duten espazio txikia». Nahiz eta emaitzak ez diren guztiz positiboak, 2001 urtera arte egindako beste azterketa batzuek
|
ez
betetze maila askoz handiagoa adierazten dute. Hala, MASSAk 1994an Kataluniako zenbait udalerritako tapa zerbitzua duten establezimenduetan egindako azterketa baten arabera, aztertutako plateren %62 «mikrobiologikoki okerrak» ziren; Arranzek, berriz, %80raino igo du kopuru hori uda garaiko tabernetako tapen kalitateari buruzko azterlanean.
|
2004
|
|
Garbiketa lanak egin arren, Guadiamar ibaiaren eta haren adarraren (Agrio) gune batzuetan oraindik ere kutsatzaile maila handiak daude. Hala aitortzen du Guadalquivirko Ur Konfederazioak azterlan batean; izan ere, Guadiamar ibaian dagoen kutsadura kontrolatzeko estazioetako batean" metalen
|
ez
betetze maila handia dago, kadmio, zink eta kobrearen legezko mugak gainditzen baititu". Hori dela eta, Konfederazioak pentsatu du “denboran hain iraunkorra den kutsadura horren arrazoia izan daitekeela Aznalcóllar meatze putzuak pitzadura motaren bat izatea”, WWF/ Adenak egindako dokumentu batean jasotzen denez.
|
2006
|
|
Orain egindako 141 ikuskapenetatik, 22 etxebizitza berrien sustatzaileei dagozkie eta 119 bigarren eskuko etxebizitzak saltzen dituzten higiezinei. Ikuskatzaileek arau hausteen 98 akta egin dituzte, eta ikusi dute
|
ez
betetze maila handiagoa izan dela sustatzaileetan higiezinen enpresetan baino (%95, 45 eta %64, 70, hurrenez hurren). Ez betetze maila handiagoa hauteman da sustatzaileetan higiezinen enpresetan baino Sustatzaileei dagokienez, %25ek ez dute jasotzen erosleak notarioa aukeratzeko duen eskubidea, aurreko kanpainan %23ren aldean.
|
|
Ikuskatzaileek arau hausteen 98 akta egin dituzte, eta ikusi dute ez betetze maila handiagoa izan dela sustatzaileetan higiezinen enpresetan baino (%95, 45 eta %64, 70, hurrenez hurren).
|
Ez
betetze maila handiagoa hauteman da sustatzaileetan higiezinen enpresetan baino Sustatzaileei dagokienez, %25ek ez dute jasotzen erosleak notarioa aukeratzeko duen eskubidea, aurreko kanpainan %23ren aldean. Bisitatutako sustapenetatik, %22, 7k ez du aginduzko erreklamazio orririk; 2005ean %26, 7koa zen datu hori.
|
|
Arau hauste hori% 60koa izan zen 2005ean. Eskaintzen dituzten zerbitzuen tarifak kontsumitzaileek ikusteko moduko leku batean jartzeari dagokionez,
|
ez
betetze maila %50etik %24, 6ra jaitsi da; %10, 3k ez du etxebizitzaren planoa ematen, aurreko urteko %20aren aldean, eta %8, 5ek ez du etxebizitzaren kokalekuaren plano orokorra ematen; aurreko kanpainan, aldiz, %20k ez zuen ematen. Azkenik, esan behar da %8, 4k ez duela etxebizitzen prezio osoa erakusten; aurreko kanpainan, ordea, ikuskatzaileek egiaztatu zuten higiezinen agentzia guztiek erakusten zutela; %8, 2k ez dute fakturarik egiten emandako zerbitzuengatik (%33, 3 2005ean), eta %7, 8k ez ditu jasotzen etxebizitza Jabetza Erregistroan inskribatzeari buruzko datuak, aurreko %10aren aldean.
|
|
Hala, Granadako eta Gasteizko gidariek egin zuten jauzi gehien semaforoa gorriz edo anbarez (%19). Valentzian aztertutako ibilgailuetako batek ere ez eta Zaragozako ibilgailuen %90ek ez zuten stop behar bezala egin, eta gai horren inguruko
|
ez
betetze mailarik txikiena Madrilen (%11), Bartzelonan (%13) eta Bilbon (%14) izan zen. oinezkoei pasatzen uzteari dagokionez, erregistrorik okerrenak Murtzian (auto gidarien %42k ez zuten biderik eman), Gasteizen eta Zaragozan (%35) lortu ziren.
|
2010
|
|
ASEGREk adierazi zuen, halaber, hondakinen ekoizleek biltegiratzeahitzea erabaki zezaketela, sei hilabetera arte. Gainera, erakundeak gehitu zuenez, baliteke “nolabaiteko
|
ez
betetze maila egotea; beraz, hondakin horietako batzuk legezkotasunetik kanpo kudeatuko lirateke, eta horrek eragina izango luke ingurumenean”.
|
2019
|
|
Markek 2005ean sortutako sistema bakarra dago: ...gabeei zuzendutako elikagaien publizitatea autorregulatzeko kodea). Bere onarpena borondatezkoa da, eta ez du eraginkortasunik, zenbait azterlanen arabera; esaterako, Karimen León, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko ikertzailea (UCM), eta 2017an egiaztatu zuen 2012 urtetik beherakoentzako elikagaiei edo edariei buruzko telebistako iragarkien% 88,3k nolabait kodea urratzen zuela, 2008an% 49,3ko
|
ez
betetze maila baitzuen. «Bicoca bat den PAOS kode batekin, lotsagarria da ez betetze maila hori izatea», adierazi du Francisco Ojuelos abokatuak, Elikadura Zuzenbidean adituak.
|
|
PAOS kodea (Adingabeei zuzendutako elikagaien publizitatea autorregulatzeko kodea). Bere onarpena borondatezkoa da, eta ez du eraginkortasunik, zenbait azterlanen arabera; esaterako, Karimen León, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko ikertzailea (UCM), eta 2017an egiaztatu zuen 2012 urtetik beherakoentzako elikagaiei edo edariei buruzko telebistako iragarkien% 88,3k nolabait kodea urratzen zuela, 2008an% 49,3ko ez betetze maila baitzuen. «Bicoca bat den PAOS kode batekin, lotsagarria da
|
ez
betetze maila hori izatea», adierazi du Francisco Ojuelos abokatuak, Elikadura Zuzenbidean adituak. Hala ere, itxaropena eta adibideak daude. Herrialde batzuk oso neurri positiboak aplikatzen ari dira.
|
2020
|
|
Gaur egun adingabeei zuzendutako elikagai eta edarien publizitatea arautzen duen kode hori permisiboegia da Francisco José Ojuelos abokatuarentzat, Elikagaien Zuzenbidean aditua baita. “Bicoca bat den PAOS Kodearekin, ogitartekoa da 2017an% 88ko
|
ez
betetze maila izan izana”, zioen Ojuelosek duela bi urte argitaratutako elkarrizketa honetan. BEZaren igoeraren iragarpenak gaitzespen nabarmena eragin du industrian, bai Edari Freskagarrien Fabrikatzaileen Elkarte Nazionalean (Anfabra), bai Elikagaien eta Edarien Industrien Espainiako Federazioan (FIAB), neurri bidegabe eta diskriminatzailea kalifikatzen baitute.
|