Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2003
‎Funtsezkoa da. Ez bakarrik elikagaien ezaugarri organoleptikoak bermatzeko, hala nola testura, kolorea, zaporea eta usaina, baita mikroorganismo patogenoen presentzia eta eraginak saihesteko ere. Produkziotik kontsumitzailearenganaino punturen batean tenperatura behar adina denboran handitzen bada, kutsadura mikrobiarrak ager daitezke, eta horiek ez dira ekiditen elikagaia berriro hoztuz edo izoztuz.
2009
‎Dantzako profesionalentzako nutrizio hezkuntza egokia eta egokitua oso tresna baliagarria litzateke, batez ere artearen munduan bide hori hasten duten pertsonentzat. Komeni da ondo ezagutzea, ez bakarrik elikagai taldeak, baita kirol edo lanbide batzuetan gomendatutako mantenugaiak, osagarriak eta errazioak ere, gorputz pisuaren muga bat behar denean, pertsona hori ariketa egiteko gaitzeko. Dantzarien elikadura Dantzari etereoaren irudi tipikoa nahiko berria da, biribiltasunik eta koipe lastrerik gabea.
2010
‎Robotikaren aplikazio nagusiak eta beste automatizazio prozesu batzuk garatu gabe daude oraindik elikagaien industrian. Hori dela eta, garrantzi handia du I+G+B programak ezartzeak sektorean, ez bakarrik elikagai seguru eta kalitatezko berriak garatzeko eremuan, baita prozesu automatizatu berriak diseinatzeko berrikuntzan ere, bai ekoizpenean, bai robotika bidezko kontrolean, eta APPCC bezalako sistemetan aplika daitezke. Mekanismo automatizatuen akats tasa txikia, ezarritako prozesuak zehatz mehatz errepikatzeko gaitasunaz gain, oso faktore lagungarriak dira produktuaren osasungarritasuna eta kalitatearen parametro estandarrak bermatzeko.
2013
‎Fruta helduagoarekin ere pastelak, irabiakiak edo marmeladak egin daitezke. Janaria arrazionalizatzeko modurik onena kopurua arrazionalizatzea bada ere, jakina da zer kontsumituko den, kontsumo bidezkoa eta gehiegikeriarik gabea, ez bakarrik elikagaiak gehiegi ez kontsumitzeko, gorputzak behar duena kontsumitzeko ere bai, baina ez da gehiegikeriarik egin behar. Tenperatura eta kontserbazioa Elikagaien tenperatura eta kontserbazioa tandema funtsezkoa da aseguruei eusteko eta kontsumitu aurretik ez hondatzeko.
2014
‎Produktu ekologikoetan espezializatutako dendak: mota askotako produktuak aurki daitezke, ez bakarrik elikagaiak, baita beste produktu «berde» batzuk ere. Biolapandia web guneak, berriz, denda ekologikoen zerrenda eskaintzen du, autonomia erkidegoka sailkatuta.
2016
‎Elikadura arriskua nola hautematen eta kudeatzen den jakiteko, hainbat faktorek hartzen dute parte, besteak beste, gaiari buruzko ezagutza mailaren eta kontsumitzaileari informazioa helarazteko moduaren arabera. Duela urte batzuetatik hona konpondu egin da ez bakarrik elikagaien industriako ikuskatzaileen, ekoizleen eta langileen prestakuntza, baita kontsumitzaileena ere. Kontsumitzailerik esanguratsuenetako bat izan liteke kontsumitzailea, elikadura katearen kate maila gehiago.
2023
‎Arazoa izan daiteke mezua gaizki ulertu eta orokortzea, elikagai guztiei aplika dakiekeela pentsatzeko, baina ez da hala. Horregatik da garrantzitsua xehetasunei arreta jartzea, ez bakarrik elikagai motagatik, baita dagoen moduagatik ere. Alde horretatik, kontuan izan behar dugu iraupen datak soilik balio duela:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia