Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2008
‎King Vidorrek ez bezala, Hitchcockek Donostia ezagutzeko erabili zuen bertan igarotako denbora. Gourmet handia zen McGuffin aren asmatzailea eta ez zuen jatetxerik finenetan euskal sukaldaritza dastatzeko aukera alferrik galdu. Hiriko eraikinak ezagutzeko paseoak ere eman zituen.
2009
‎Gastronomia zientzien fakultate eta ikerketa zentroaren helburu nagusiak honako hauek dira: euskal sukaldaritzaren iraupena bermatzea; sukaldaritzako profesionalen eta enpresen arteko ezagutza trukea sustatzea; eta Euskal Herriaren nazioarteko proiekzioa lortzea.
2010
‎Euskarazko egunkaria argitaratzen ari den gastronomia bildumaren laugarren lana da. Kutixiak donostiar erara, Handitzen, handitzen eta Betiko euskal sukaldaritza liburuak kaleratu dira aurretik.
‎Horretarako, telefonora deitu edo harpidetza@berria.info helbidean eskatu behar da liburua, abenduaren 8a baino lehen. Era berean, bildumako aurreko hiru liburuak Kutixiak donostiar erara, Handitzen, handitzen eta Betiko euskal sukaldaritza liburuak eskuratzeko aukera du nahi duen guztiak, obra berriarekin batera. Pintxoen mundua, umeentzako 200 errezeta eta Jose Castilloren lana biltzen dute lan horiek.
2011
‎Ametsa gauzatua ikusten duenaren pozaz ageri dira argazkian, Basque Culinary Center sukaldaritza goi eskola berriko sukalde estreinatu gabeko batean. Orain hogeita hamar berrogei urte bi amets izan zituztela diote, bata euskal sukaldaritza berria mugimendua sortzea, eta bestea, sukaldaritza ikasketei unibertsitate maila ematea. Lehena azken hamarkadotan gauzatzen, eraikitzen eta indartzen joan dira, harik eta sukaldaritza euskal kulturaren eta Euskal Herriaren adierazgarri identitario kasik nagusia bilakatua arte, eta sukaldariak euskal kulturaren enbaxadore legitimoenak izendatu arte.
‎Hutsetik sortu ote dira. Euskal sukaldaritza berriaren ametsa gauzatu baino lehen, zein zen argazkia. Hauxe, ziurrenik, baldin eta inork argazkirik egin bazuen familiako albumean gordetzeko besterik ez bazen:
‎Euskara ez da lan tresna ez da kultur tresna ez da sukalde handietako hizkuntza, eta ez da sukaldariak mutuak direlako.Basque Culinary Centerrek zer egingo duen ikusteke dago. Ikasketa programazioan ageri dira Sukaldaritza kultura Euskal sukaldaritza Sukaldaritzaren soziologia eta historia izeneko ikasgaiak, eta, agian, horietako bateren batean hau guztia ere irakatsiko da, eta beharbada klaseak euskaraz izango dira. Igual, Culinary Centerrek euskal sukaldaritzaren inguruan eraiki den konstrukto kultural eta politiko horrek sakrifikatu dituen bi osagarriak, emakumea eta euskara, berreskuratzeko eta zor zaien lekua emateko xedea ere izatea.
‎Ikasketa programazioan ageri dira Sukaldaritza kultura Euskal sukaldaritza Sukaldaritzaren soziologia eta historia izeneko ikasgaiak, eta, agian, horietako bateren batean hau guztia ere irakatsiko da, eta beharbada klaseak euskaraz izango dira. Igual, Culinary Centerrek euskal sukaldaritzaren inguruan eraiki den konstrukto kultural eta politiko horrek sakrifikatu dituen bi osagarriak, emakumea eta euskara, berreskuratzeko eta zor zaien lekua emateko xedea ere izatea. Izan baliteke.
2012
‎«Hartuz gero, gomendatzen dugu gutxitan, gutxi eta kalitatezkoak hartzea». Exotikoa dirudi; haatik, ikaskizun hori ez omen dago ohiko euskal sukaldaritzatik urruti. Gauza logiko asko proposatzen ditu makrobiotikak.
‎Horixe omen da euskal sukaldaritzaren eta, oro har, elikaduraren oraina eta geroa, oraingo profesional ospetsuen eskuetan uzten bada. Adaxka bat perrexil apaingarri eta, automatikoki, euskaldun bihurtuko da guaiaba eta wasabiz lurrinduriko antilope afrikarra.
Euskal sukaldaritzari buruzko tailerra egin du Basque Culinary Centerreko irakasle Alberto Cuestak Palestinan. Bi egun iraun ditu tailerrak, eta Jerusalemgo puntako zazpi sukaldarik parte hartu dute, ia gehienek bertako jatetxe eta hotel garrantzitsuenetan egiten dute lan?.
‎Bi egun iraun ditu tailerrak, eta Jerusalemgo puntako zazpi sukaldarik parte hartu dute, ia gehienek bertako jatetxe eta hotel garrantzitsuenetan egiten dute lan?. Euskal sukaldaritza tradizionalaz gain, abangoardiako joerak ere landu dituzte. Ahmad Ashayer, Nabil Aho, Suliman Arnaoute, Odeh Abu Al Hawa, Victor Glogar, Haig Hagogian eta Moran Broza izan dira tailerrean parte hartu duten sukaldariak.
‎Ahmad Ashayer, Nabil Aho, Suliman Arnaoute, Odeh Abu Al Hawa, Victor Glogar, Haig Hagogian eta Moran Broza izan dira tailerrean parte hartu duten sukaldariak. Cuesta izan da euskal sukaldaritzaren sekretuak kontatu dizkiena, eta zailtasunak zailtasun, gustura etorri da bizitako esperientziarekin. Abenduaren 17an egin zuten lehenengo saioa, eta bertan euskal sukaldaritzaren teknikak eta errezeta tradizionalenak prestatu eta landu zituzten.
‎Cuesta izan da euskal sukaldaritzaren sekretuak kontatu dizkiena, eta zailtasunak zailtasun, gustura etorri da bizitako esperientziarekin. Abenduaren 17an egin zuten lehenengo saioa, eta bertan euskal sukaldaritzaren teknikak eta errezeta tradizionalenak prestatu eta landu zituzten. Lapikokoak izan ziren nagusi saioan.
2013
‎Azken finean, prekarietateari, lan baldintza kaxkarrei eta gero eta okerrago egoteari zelofan bat jartzen diote, eta karamelua balitz bezala saltzen digute berez bat dena. Euskal sukaldaritzako izarren gehiegizko ospea eta batzuek horren inguruan muntatutako negozioa ere kritikatzen du nobelak. Gehiegikeria guztiekin azkenean nazkatu egiten zara.
2014
‎Baina beste hainbat formazio etapa izan ditut, eta guztiak izan dira bereziak. 1960ko hamarkadan zuk eta beste zenbait lagunek egindako lanari esker du euskal sukaldaritzak duen ospea. Harro sentituko zara.
‎Lanean ibili ginen guztiok bezala. Mundu osoan zabaldu dugu euskal sukaldaritza; horrek eman digu jaten, gainera, eta horri esker bizi gara oraindik ere. Jabetu gara gerora formatzen ari garen sukaldariek sarbide errazagoak dituztela munduan horri esker.
‎Gauza berrien bila zabiltza etengabean, orain arte egindako guztitik bereiziko dena, atsegina izango dena, eta eskaintzen duzunean, zure jatetxean edo sukalde liburu bat ateratzean, guztientzat erakargarria izatea nahi duzu. Errepikatu ohi duzu euskal sukaldaritza berriaren oinarrietako bat dela etxekoandreek urteetan egindako sukaldaritza dela. Behar beste aitortu zaie egindako lana?
‎kontua da ez zirela ikusten, baina guk bezain ondo edo hobeto egiten zuten lan. Zer osasun du euskal sukaldaritza berriak. Zein etorkizun du?
‎Maila gorenera iristea zaila da, baina are gehiago hor mantentzea. Zeintzuk dira euskal sukaldaritza berriaren prestigioa mantentzeko gakoak. Hori da zailena, noski.
‎Kategoria desberdinak daude, noski, baina, oro har, arrazoizko prezioak dituzte, bakoitzak bere neurrian. Rolls Royce bat erostean, badakizu auto on bat erosi duzula, eta berdin gertatzen da euskal sukaldaritzarekin: izen ona du, aspalditik du ospea, eta badakizu, zalantzarik gabe, edozein lekutan jango duzula ondo.
2015
‎Sukaldean aritzen da lanean, bezeroei harrera egiten die, eta jatetxearen martxa eramaten du. Euskal sukaldaritza tradizionala egiten dute Iribarren, baina gaur egungo joerei muzin egin gabe. Getaria kostaldeko herria izanik, arraina da haien plater nagusia; parrilan mota guztietako arrainak prestatzen dituzte.
2017
‎Garmendiak Miarritzeko bi bikoteen pasioa nabarmendu du: «Haiek kontatu digutenez, Iparraldean marmitakoa jende askok egiten du orain, baina duela gutxi arte ez zuen inork egiten».Partaideen zerrenda ikusiz, emakumeen eta gazteen presentziaren garrantzia nabarmendu zuen Garmendiak, eta adierazi zuen «indartsu» datorrela euskal sukaldaritzaren etorkizuna.Marmitako txapelketak punta puntako epaimahaia izan zuen hamasei lehiakideen lana baloratzeko. Horietako bat izan zen Martin Berasategi.
‎«Beti diodan bezala, emakumeek sukaldaritzarako duten gaitasuna goraipatzen dut. Emakumeak oso garrantzitsuak izan dira euskal sukaldaritzaren historian». Horrelako lehiaketetatik asko ikasi duela onartu zuen sukaldariak.
2021
‎Sukaldaria eta sukaldarien irakaslea izan zen, eta bere izen bereko eskola ere sortu zuen, Donostian. Euskal sukaldaritza berriaren sortzaileetako bat izan zen, eta haren lankideek diote «maisuen maisu» izan zela.
‎Hango eltze eta lapiko artean ikasi zuten gerora sukaldaritzaren munduan oso ezagunak egingo ziren hainbat lagunek —besteak beste, Pedro Subijanak, Karlos Argiñanok eta Ramon Rotetak—; eta hango su eta labeen beroan egosi zen Euskal sukaldaritza berria deituko zutenaren hazia ere. Mugimendu hori osatzen zuten sukaldarien jatetxeak sormenerako leku bilakatu ziren 1970eko hamarkadan, eta leku garrantzitsua izan zuen Irizarrek Oiartzunen irekitako Gurutze Berri jatetxeak ere.
‎' Luis Irizar. Maestro de maestros' liburuak Euskal Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu. Haren ikasle eta miresle izandakoen babesean aurkeztu dute.
‎Gainera, solasaldi luze bakoitzeko haren upategiko ardo botilaren bat ematen zidan opari», esan du Agirrek. Euskal Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu liburuak, eta asteazkenean aurkeztu zuten Irungo (Gipuzkoa) Singular jatetxean, Irizarren ikasle izandako Iñigo Lavadoren etxean, hain zuzen, maisuaren eskuetatik igarotako beste hainbat ikasle eta goi mailako euskal sukaldariren babesean.
2022
‎Fernando Aramburu patriotak literatura alemaniarra ekoizten du, han bizi denez gero? Tapachula jatetxe mexikarra euskal sukaldaritzaren parte da. Tokioko ehunka flamenkozaleek kultura japoniarra sustatzen dihardute?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia