2019
|
|
Historikotzat jo duten iazko ekoizpenaren ostean, sagardo gutxiago baina kalitate altukoa ekoitzi da. 234 sagardogileren baino gehiagoren 2,3 milioi bat kilo sagarrekin, 11,78 milioi litro sagardo ekoitzi dira aurtengoan Euskal Herrian, haietatik 1,5 milioi litro bertako sagarrarekin ekoiztuak,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenekoak alegia. Sagardo gutxiago bai, baina izaera handiagokoak dastatuko ditugu, aipatu jatorri izendapeneko gerente Unai Agirreren arabera. " Kolore gehixeagoko produktua izango dugu aurten, gorputz gehiago nabarituko dugu ahoan eta alkohol gradu azido gehixeago izango du". Begi bistarako," txinparta biziko eta lasto koloreko sagardoak", usaimenerako" sakontasun aromatiko handia, fruta usainekin" eta dastamenerako," gorputz handiko eta sendotasun nahiz freskotasunaren oreka egokiko sagardoak" izango omen ditugu. Antza, iaz bezain" aurreratua etorri da uzta.
|
|
Horren adibide gisa jarri ditu ondoko datuok.
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapenaren baitako sagardotegi kopurua 48tik 50era igo da azken urtean; 234 ekoizle daude, iaz baino 19 gehiago; eta 486 hektarea, iaz baino 15 gehiago.Goranzko datuok erakusten dutenez," bertako sagarraren alde eginiko apustua finkatzen ari da". Pixkanaka, etorkizunerako sagardoa %100ean bertako sagarrarekin ekoizteko jarria dagoen erronka betetzetik gertuago gara.
|
|
Txotx garaian %20, eta udan %67ra igotzen da bisitari kopurua," hortik ia %80 Euskadi kanpotik datozen bisitariak", Basquetourreko zuzendari Harkaitz Millanek gaurko ekitaldian azaldu duenez.Sagardotegietako esperientziok bizitzera datozen bisitarien etorrerak tokiko gizarte eta ekonomiarentzako aukera ederra suposatzen duela nabarmendu du. Sagardoak turismoaren estrategian duen funtzioaren garrantzia nabarmendu du Denis Itxaso, Gipuzkoako Foru Aldundiko turismo, gazteria eta kiroletako diputatuak. Donostiak erakarritako turismoa Gipuzkoan barneratzeko Foru Aldundiak duen estrategian" sagardoak asko laguntzen gaitu", gaineratu du.Ostalaritzan presentzia irabaztenEskuartean dituzten egitasmoen errepasoa egin du
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Izendapeneko gerente Unai Agirrek. Batetik, jatorri izendapen hau, sagar gorridun marka eskuratzeko egiten duten lan prozesua azaldu du.
|
2021
|
|
" Hik Nik" izeneko kanpaina aurkeztu du Euskal Sagardoak Donostiako Miramarren. Uda honetan, norbanakoen planetan, ostalaritza establezimenduetan, kultur nahiz kirol jardueretan
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako edariak dastatzeko deia egin dute.
|
|
Pandemiagatik aurten mahaietan eserita kontsumitu ahal izan den txotx garaiko sagardo berria botilaratua dastatzeko garai ezin ederragoa dugu ate joka datorkigun uda parte hau. Horretara gonbidatu gaitu gaur
|
Euskal
Sagardoa jatorri deituraren sustatzaileek Donostiako Miramar jauregi atarian egin duten agerraldian. Hilabeteotarako" Hik Nik" kanpaina aurkeztu dute.
|
|
Online bidezko sagardo botilen salmenta ere goranzko bidean da; %485 igo zen 2019 urte artean, azken urtebetean %55. Pandemia garaian izandako galeren kontrapuntua da. 20 milioi euroko galerak izan ditu sektoreak iazko martxotik hona, Oihana Gaintzerain,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deiturako lehendakari eta sagardogileak adierazi duenez. Halere, sektorearen sendotasuna nabarmenduta," aurrera ateratzeko esperantza" argia dutela zioen gaur Miramarreko agerraldian.
|
|
Terraza nahiz ekitaldietan, mendian edota hondartzetan," ez dago aitzakiarik, uda honetan sagardoarekin topa egin dezagun"." Izaera handiko sagardoak" Zer nolako sagardoa dastatu dugun? Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren
|
Euskal
Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai. Euskal Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez.
|
|
Iazkoa" uzta txikia" izan zen arren Euskal Sagardoa jatorri deiturako kide eta sagargile Felix San Sebastianen esanetan," izaera handiko sagardoak" izango ditugu dastagai.
|
Euskal
Sagardoa jatorri deitura duten EAE ko 48 sagardotegi daude, 250 sagargile, 486 hektarea, batzuk sagardo bat baino gehiago ekoizten dituztela jakinda," 70 bat erreferentzia", egitasmoko ordezkari Unai Agirrek zioenez. Tartean, inguruotakoak; Zubietako Araeta, Kalezarko Saizar edota Aginagako Urdaira.Sagardoa kalitate goreneko lehengai bat bilakatzeko bidean, ezinbestekotzat jo du" uzta arteko desoreka haustea".
|