2009
|
|
Orain, mundu osoko patatak daude Euskal Herriko saltokietan, eta horrek Euskal Herriko patata ekoizpenaren gainbehera eragin du. Nazioarteko merkatu horretan lehiatu ahal izateko patataren prezioa jaitsi egin da, eta jada ez da hain erakargarria
|
euskal
ekoizleentzat.
|
2012
|
|
Eiken Euskadiko Ikus entzunezkoen Klusterrak eta EITBk proiektu berritzaile bat jarriko dute martxan, programa aitzindarien bidez euskal ikus entzunezkoen sektorea bultzatzeko asmoz. Ekimenari Innova Basque Audiovisual izena jarri diote; horren bidez,
|
euskal
ekoizleek formatu berriak sortzea lortu nahi dute. Gero, ETBn emango dituzte, saio berezi batzuetan, eta ikusleek parte hartuta.
|
|
Gero, ETBn emango dituzte, saio berezi batzuetan, eta ikusleek parte hartuta. Telebista publikoaren eta
|
euskal
ekoizleen arteko lankidetza aukera sortuko dituela adierazi dute sustatzaileek. Alberto Surio EITBko zuzendari nagusiak eta Juan Mari Gurrutxaga Eikeneko lehendakariak azpimarratu dute egitasmoa« win win» estrategian oinarrituta dagoela.
|
2013
|
|
Baina Hego Euskal Herriko, Herrialde Katalanetako, Galiziako eta Espainiako kasua larriagoa izan liteke, ekoizleak esne litro bakoitzeko jasotzen duen baino %20 edo %30 gutxiago jasoko luketelako. Gaur egun, litro bakoitzeko 0,36 euro ordaintzen zaie
|
euskal
ekoizleei; azken boladan zerealak izan duen beherakadak eraginda 2009tik esneak duen preziorik altuena da. Baina aurreikuspenak ez dira onak, eta egun apurka hobera egin duen egoera ilusio hutsean geratzeko arriskua aipatu du Iñaki Goenagak, Enba baserritarren sindikatuko Gipuzkoako lehendakari eta esne ekoizleak:
|
|
Kontuak kontu, azken urteetan Hegoaldeko lau lurraldeetako errealitatea kuotaren arabera murriztuz joan da, egun ezarritako muga baino %13, 7 gutxiago ekoizteraino. Egoera berrirako erronkak
|
Euskal
ekoizleen artean beldurra agerikoa da, baina, Goenagak azaldu duenez, «sektorea beti egon da krisian, nahiz eta azken urteetan abiadura handiagoa hartu duen egoerak». Kuotak kentzean beheranzko joera handitu daitekeela dio, baina «agian ez da ezer izango, beste gauza batzuekin gertatu den bezala».
|
|
«Agian ez da halako ezer aurreikusten, baina ohitura falta da». Alde horretatik, gogoratu du Emmiren proposamena lekuan lekuko enpresekin lan egitea dela, eta, horregatik, ez du uste
|
euskal
ekoizleen esnea esportatuko denik, baina ohartarazi du garatze bidean diren lurraldeetan gero eta esne gehiago dela. «Badirudi, gainera, esnea munduko merkatuan erosi dutela, eta hori, agian, gure onerako izango da».
|
2015
|
|
Antolatzaileen arabera, produktu ekologikoen, bioeraikuntzaren, energia berriztagarrien eta kontsumo arduratsuaren azokak «erantzun bikaina» jaso du, eta 167 erakustokik beteko dituzte azokaren hiru pabiloiak. Atzo hasi zen azokan, «inoiz baino ordezkaritza handiena» izango dute aurten nekazaritza ekologikoko
|
euskal
ekoizleek eta langileek, antolatzaileen arabera.Askotariko tailer eta hitzaldiak izango dira bi egunetan. Naturall izeneko guneak osasuna eta ongizatea izango ditu ardatz; esaterako, Trager metodoaren doako erakustaldiak egingo dira:
|
2017
|
|
Guztia, bost euroren truke.Elikadura ekologikoa garestia dela dioen mitoa gezurtatu nahi izan zuen Ainara Frade EHNE Bizkaiko kideak. Haren esanetan, supermerkatuetan merke erosten denaren kalitatea ezin daiteke bertako produktuek eskaintzen dutenarekin alderatu; osasunari begira, besteak beste.Altxaporrue konpartsak, halaber,
|
euskal
ekoizleen azoka ekologikoa antolatu zuen atzo goizean, parrandazaleek lo jarraitzen zuten bitartean. «Goizean txosna inguruan jende gutxi ibili arren, urtero etortzen gara», azaldu zuen Izaskun Urbaneta saltzaileak.Pasta ekologikoa ekoizten du Urbanetak, Muskizen duen baserrian (Bizkaia).
|
2021
|
|
|
Euskal
ekoizleak Mipcomen
|
2022
|
|
Izagirrek beste dastaketa bat prestatu zuen udaletxeko txoko batean. Dastaketara bidean, Bengoetxeak nabarmendu zuen «prozesu oso polita» iruditu zitzaiola; izan ere, orokorrean asko miresten ditu
|
euskal
ekoizleak eta haien produktuak: «Ikusgarria da bertako olibondoetatik zuku guztia ateratzea.
|
2023
|
|
Aldiz, Ekolurra bereizgarriaren garrantzia azpimarratu du Kontseiluak. 2021ean sortu zuten, eta
|
euskal
ekoizle ekologikoen elikagaiak identifikatzeko balio du. Haien arabera, horrek kontsumitzaileen eta ekoizleen premia bati erantzuten dio, zerari:
|