2001
|
|
Haien kopurua 15 edo 20 minutuan behin bikoiztu daiteke, tenperatura 20 °C tik gorakoa bada. Hori dela eta, elikagaiak azkar hozten ez badira(
|
etxeko
hozkailuak 8 °C tik beherako tenperaturan egon ohi dira), mikroorganismoa ugaritu egingo da, eta horrek arriskua ekarriko die kontsumitzaileei. Bibliografía Aabo, S.; Andersen, J.K. eta Olsen, J.E. 1995 Salmonellaren detekzioa minced meat en, polymerase chain reaction method delakoaren bidez. Lett.
|
|
1900 urtera arte ez zen orokortu izotzaren fabrikazioa. Hori bat dator lehen
|
etxeko
hozkailu mekanikoak eta, ondoren, elektrikoak merkaturatzearekin —“Kelvinator” famatuak— Elikagaiak kontserbatu eta hozteko, izotzaren funtsezko funtzioak “hozkailu” berrietara igaro ziren. Arrantza industriak, ordea, izotza bere produktuen kontserbagarri natural eta eraginkorra dela uste du.
|
2003
|
|
Prozesua hasi eta zortzi hilabete igaro ondoren, bitaminaren eta B taldeko bitaminen %40 eta %60 bitartean gal daiteke. Horregatik, ez dira gehiegi luzatu behar
|
etxeko
hozkailuaren kontserbazio denborak. Berdin gertatzen da produktu hoztuetan?
|
|
Laugarren gamako barazkietan, kontsumitzeko prest dauden moztutako, garbitutako eta ontziratutako barazkietan, aldaketak bosgarren egunetik aurrera hasiko dira.
|
Etxeko
hozkailuetan zortzi gradutara edukiz gero, bitaminaren %75 gal dezakete. Horregatik diot hotz kateari deitura jarri behar zaiola:
|
2008
|
|
Helburu horretarako, nekazaritzako elikagaien industrian erabiltzen da, bereziki fruitu ez klimatikoetan, baina, horrez gain, eragin negatiboa du, kalitatea galtzea, alterazio fisiologikoak edo usteldurak eragiten baititu. Elxeko UMHko adituen arabera, material berri hori ikatz aktibatuz eta paladioz erabiliz gero, hozkailu garraioetan, supermerkatuetan eta baita
|
etxeetako
hozkailuetan ere, askoz luzaroago mantendu ahal izango litzateke fruta eta barazkien kalitatea. Balio bizitza luzeagoa Baina hori ez da haztegiaren erabilera bakarra nekazaritzako elikagaien industrian.
|
2009
|
|
Horregatik da garrantzitsua biltegi instalazio egokiak izatea, bai ekoizpen eremuetan, bai hornidura guneetan eta elikagaiak prozesatzeko industrietan. Sistema hori duten ibilgailuak, industriako hotz biltegiak, supermerkatu eta jatetxeetako kamerak eta, azkenik,
|
etxeko
hozkailua. Horiek guztiak hozte premia horren parte dira, lehengaitik hasi eta kontsumitzailearengana iritsi arte.
|
2010
|
|
Azkenik, Granadako kontsumitzaileek,
|
etxeko
hozkailua jakiz betetzeko joera handia agertu dute, eta, aldiz, ez dute hainbeste diru erabiliko zinemara edo tragoak hartzera joateko.
|
|
Listeriosia elikagai kutsatuetan “Listeria monocytogenes” kontsumitu ondoren garatzen den gaixotasuna da. Patogeno gram positiboa da, eta oxigeno kontzentrazio txikian hazten da, eta elikagaietan, landareetan eta
|
etxeko
hozkailuetan denbora luzez irauteko gaitasuna du. Hori dela eta, elikagai mota askotan hautematen da.
|
|
Elurra neguan, aire girotua udan Izotza eta elurra mendeak dira elikagaiak kontserbatzeko edo izozkiak egiteko aprobetxatu direla. Duela urte gutxi arte,
|
etxeetako
hozkailuak edo hirietako hurbileko mendietan hondeatutako hozkailuak arruntak ziren. Elektrizitatea eta etxetresna elektrikoak etxeetara iritsi zirenean, sistema horiek historiara pasatu ziren.
|
2013
|
|
|
Etxean
hozkailuan gorde behar dira, tenperatura gorabeherak saihesteko.
|
|
Antolaketa eta plangintza, gakoak Hasieran kontsumituko dena bakarrik erosi behar da, eta egiteko modu egokia sasoiko elikagaiak erostea da Sinplea badirudi ere, antolaketa eta planifikazioa dira, beharbada, egiteko zailenak, eta gehien lagundu diezagukete aurrezten eta elikagaiak baztertzen. Lehenik eta behin, menuak planifikatu behar dira, erosi aurretik zer kontsumituko den jakin behar da, jan behar duten pertsonak, eta kontuan hartu behar dira
|
etxeko
hozkailuan, izozkailuan edo biltegian gordeta egon daitezkeen elikagaiak. Hasieran kontsumituko dena bakarrik erosi behar da, eta, egiteko modu egokia, sasoiko elikagaiak erostea da.
|
|
Irudia: nayukim Adibide zehatz horiez gain, garrantzitsua da
|
etxean
hozkailu hondo bat izatea, estualdia saihesteko. Barazki fresko batzuekin entsalada bat egin dezakegu; askotariko konbinazioak onartzen dituen hornigai erraz eta gozoa.
|
|
Horrek lagundu egiten du infekzioari aurrea hartzen, baldin eta arrain gordina kontsumitzen bada edo parasitoa indargabetzen ez duten prozesuetara heltzen bada.
|
Etxeko
hozkailuen kasuan (potentzia gutxiago izaten dute, batez ere hiru izarrekoak badira edo gehiago badira), izozte denborak bost egunera iritsi luke. Arrain eta mariskoa ondo prestatu 60 ºc tik gorako tenperaturan edo anisakis larbak 10 bat minutuan.
|
2014
|
|
Gomendio berrienen arabera, 20ºc tan mantentzea dagoeneko baliagarria da parasitoa hiltzeko. Baina
|
etxeko
hozkailuek tenperatura baxuegia lortzen ez dutenez, hobe da arraina izozkailuan egotea zazpi egunez, sukaldean erabiltzeko. Metodo hori bereziki egokia da arraina gordinik jaten duten prestakinetan, hala nola sushian, cebichean edo marinatuetan, ozpina, berez, ez baita anisakisarekin amaitzeko gai.
|
2015
|
|
Arraina hozteko tenperatura egokietan (4 ºc tik gora) edukitzea arriskutsua da. Hori dela eta, Ingurumen eta Landa eta Itsas Inguruneko Ministerioaren ‘Eskuliburu praktikoa arrain eta itsaski freskoei buruzko eskuliburu praktikoan’ esaten den bezala, arrain freskoa egoera onean mantentzeko, pieza oihal heze batean bil daiteke,
|
etxeko
hozkailuetako hezetasuna arraina lehortzen baita.
|
2016
|
|
Ultraizoztu egiten denean, ez dira 24 ordu igaro eta, beraz, barazkien uzta eta gero, nutrizio balioa duten unerik onenean egoten dira, nutrienterik ez galtzeko. Barazki fresko horien kasuan,
|
etxeko
hozkailura iritsi arte, askoz ere mantsoagoa da prozesua. Hainbat egun igaro daitezke azken kontsumitzaileari aurkeztu arte; izan ere, supermerkatuak biltegiratu, garraiatu, banatu eta merkaturatu behar du.
|
2018
|
|
kontsumitzaile bakoitzaren ardura da desizoztea. Garrantzitsua da arraina kontserbatzea eta desizoztea, haren nutrizio balioak ez daitezen murriztu eta zaporea eta testura ahalik eta gutxien hondatu daitezen. Nola eutsi arrainaren onura guztiei Arrain freskoa kozinatzeko asmorik ez badugu, izoztuta erostea da onena,
|
etxean
hozkailu batekin egin dezakegun tratamendua ez baita inoiz elikagaien industriak aplikatzen duena bezain eraginkorra izango. Dena den, freskoa erosi berria badugu, garbitu eta ondo lehortu behar da izozkailuan gorde aurretik.
|
2023
|
|
Arrautzak oso sentikorrak dira aldaketa horiekin. Horregatik, establezimenduetan hoztu gabe daude, baina
|
etxean
hozkailuan gorde behar dira. «Okerragoa da hotza garraioaren berora eta hotzera berriro aldatzea, giro tenperaturan hoztu arte eustea baino», dio Del Cañok.
|