Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2007
‎Gaur egun, ordea, arraroa da horretara iristea. Intoxikazio gutxi gertatzen dira; kasu gehienak Georgian, Errusian eta AEBn izaten dira, gehienbat etxean egindako janariengatik eta infektatutako zauriengatik. Azken intoxikazio handia 2006ko martxoan gertatu zen, Thailandian:
‎Hozkailuan, hermetikoki estaliko dira eta hozkailuaren goiko aldean gordeko dira, prozesatu gabeko elikagaiekin kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin. Etxean egindako janariak kontsumitzaileen osasuna arriskuan jarri gabe zenbat denboran eduki daitezkeen galdetuta, erantzuna argia da: prestatutako elikagai gehienak gehienez ere bi egunez eduki daitezke hozkailuan.
2009
‎Hamarretik sei janari kontsumoaren une nagusietan egin ziren: gosarian, bazkarian eta afarian( etxean egindako janarien %80). Herritarren gastuen egoera berriak janari lasterreko lokalei lagundu die, eta iaz ikusi zuten diru sarrerak %4 igo zirela.
2012
‎Etxeko galletak haurrekin prestatzeak sormena sustatzen du, etxean egindako janaria preziatzen laguntzen die eta trebetasun berriak garatzen ditu horietan.
‎Haurrekin denbora dibertigarria eta kalitatezkoa pasatzeaz gain, aukera bikaina da arratsalde euritsu baterako, planik gabeko asteburu baterako edo opor apal batzuetarako, etxetik kanpoko bidaiarik gabe. Txikienekin sukaldean murgiltzeak haien sormena sustatzen du, etxean egindako janaria preziatzen laguntzen die eta trebetasun berriei ateak irekitzen dizkie. Horiekin errezeta asko presta badaitezke ere, erreportaje honetan gailetei buruz arituko gara:
2019
‎–Jende dezente etortzen ari da egunotan. Etxean egindako janaria eskaintzen dugu, eta jendeari gustatzen zaio?. Lanik handiena asteburuetan izaten du, eta, aste barruan, bestelakoak egiteko aprobetxatzen du: belarrak moztu, garbiketa lanak...
2020
‎Ziur baten bat animatuko litzatekeela ere etxean egindako janariaz hitz egitera: ‘Gailetak, bizkotxoa, kroketak… denetik egin dugu, horrela jarraituz gero, ez gara atetik kabituko’.
2021
‎Izan ere, etxetik kanpo jateak gozokien, opilen, freskagarrien eta beste edari batzuen (alkoholdunak eta alkoholgabeak) kontsumoa handitzen du. Aitzitik, táperra jatea( etxean egindako janariak) jarraibide dietetikoak gehiago betetzearekin lotzen da, eta, era berean, etxetik kanpoko elikagaien gastua minimizatzen du. Bai tarteraren alde egiten badugu, bai jatetxera joaten bagara, gogoan izan behar ditugu beti elikadura osasungarria izateko oinarrizko arauak:
‎Bilaketa bukatu zenean, eraikinetik atera eta New Yorkera itzultzeko ontziaren zain egon ginen moila ondoan. Etxean egindako janaria eraman genuen tuperretan eta horixe hasi ginen jaten. Legatza pla pla eginda.
2022
‎Artzainak mendian jango zuena zen zakotea, arrantzaleak, jakia. Hermetikoki itxitako ontzi horretan eraman izan da etxean eginiko janaria, kanpoan hartzeko, eskuarki. zakutoa sin: alportxa, aneka, bide zorro.
2023
‎Elikadura osasungarria: Oinarrizko 8 arau Jatetxe batean bazkaldu edo etxean egindako janaria jaten baduzu, aukera osasungarria egiteko oinarriak berberak dira: 1 Landare jatorriko elikagaien bidez elikatu behar duzu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia