2007
|
|
Gaur egun, ordea, arraroa da horretara iristea. Intoxikazio gutxi gertatzen dira; kasu gehienak Georgian, Errusian eta AEBn izaten dira, gehienbat
|
etxean
egindako janariengatik eta infektatutako zauriengatik. Azken intoxikazio handia 2006ko martxoan gertatu zen, Thailandian:
|
|
Hozkailuan, hermetikoki estaliko dira eta hozkailuaren goiko aldean gordeko dira, prozesatu gabeko elikagaiekin kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin.
|
Etxean
egindako janariak kontsumitzaileen osasuna arriskuan jarri gabe zenbat denboran eduki daitezkeen galdetuta, erantzuna argia da: prestatutako elikagai gehienak gehienez ere bi egunez eduki daitezke hozkailuan.
|
2009
|
|
Hamarretik sei janari kontsumoaren une nagusietan egin ziren: gosarian, bazkarian eta afarian(
|
etxean
egindako janarien %80). Herritarren gastuen egoera berriak janari lasterreko lokalei lagundu die, eta iaz ikusi zuten diru sarrerak %4 igo zirela.
|
2012
|
|
Etxeko galletak haurrekin prestatzeak sormena sustatzen du,
|
etxean
egindako janaria preziatzen laguntzen die eta trebetasun berriak garatzen ditu horietan.
|
|
Haurrekin denbora dibertigarria eta kalitatezkoa pasatzeaz gain, aukera bikaina da arratsalde euritsu baterako, planik gabeko asteburu baterako edo opor apal batzuetarako, etxetik kanpoko bidaiarik gabe. Txikienekin sukaldean murgiltzeak haien sormena sustatzen du,
|
etxean
egindako janaria preziatzen laguntzen die eta trebetasun berriei ateak irekitzen dizkie. Horiekin errezeta asko presta badaitezke ere, erreportaje honetan gailetei buruz arituko gara:
|
2019
|
|
–Jende dezente etortzen ari da egunotan.
|
Etxean
egindako janaria eskaintzen dugu, eta jendeari gustatzen zaio?. Lanik handiena asteburuetan izaten du, eta, aste barruan, bestelakoak egiteko aprobetxatzen du: belarrak moztu, garbiketa lanak...
|
2020
|
|
Ziur baten bat animatuko litzatekeela ere
|
etxean
egindako janariaz hitz egitera: ‘Gailetak, bizkotxoa, kroketak… denetik egin dugu, horrela jarraituz gero, ez gara atetik kabituko’.
|
2021
|
|
Izan ere, etxetik kanpo jateak gozokien, opilen, freskagarrien eta beste edari batzuen (alkoholdunak eta alkoholgabeak) kontsumoa handitzen du. Aitzitik, táperra jatea(
|
etxean
egindako janariak) jarraibide dietetikoak gehiago betetzearekin lotzen da, eta, era berean, etxetik kanpoko elikagaien gastua minimizatzen du. Bai tarteraren alde egiten badugu, bai jatetxera joaten bagara, gogoan izan behar ditugu beti elikadura osasungarria izateko oinarrizko arauak:
|
|
Bilaketa bukatu zenean, eraikinetik atera eta New Yorkera itzultzeko ontziaren zain egon ginen moila ondoan.
|
Etxean
egindako janaria eraman genuen tuperretan eta horixe hasi ginen jaten. Legatza pla pla eginda.
|
2022
|
|
Artzainak mendian jango zuena zen zakotea, arrantzaleak, jakia. Hermetikoki itxitako ontzi horretan eraman izan da
|
etxean
eginiko janaria, kanpoan hartzeko, eskuarki. zakutoa sin: alportxa, aneka, bide zorro.
|
2023
|
|
Elikadura osasungarria: Oinarrizko 8 arau Jatetxe batean bazkaldu edo
|
etxean
egindako janaria jaten baduzu, aukera osasungarria egiteko oinarriak berberak dira: 1 Landare jatorriko elikagaien bidez elikatu behar duzu.
|