2007
|
|
Itsaskia omega gantz azidoen iturri garrantzitsua da, funtsezkoak baitira fetuaren garapen neuronal hoberenerako, baina AEBetan. haurdun dauden emakumeei gomendatzen zaie astean 340 g ra murriztea metilmerkurioaren eraginpean egon ez daitezen. Metilmerkurioa ur kutsatuetatik
|
datozen
arrain eta krustazeo batzuetan egoten da. Joseph Hibbelnek, Bethesdako Osasun Institutu Nazionalekoak (AEB), eta Bristolgo Unibertsitateko (Ingalaterra) beste aditu batzuek egiaztatu zuten astean 340 g baino gutxiago kontsumitzeak aditzaren garapen motelagoaren arriskuarekin zerikusia zuela.
|
2009
|
|
Hezurrik gabe. Aukeratu garbi
|
datozen
arrainak, hala nola izoztuak (legatza, halibuta, mihi arraina, enperadorea, zapo isatsak), edo eskatu arrandegian hezurrik gabeko xerratan prestatzeko. Hala ere, saiatu arraina hezurrekin jaten, ohitzen, eta hezurrak bereizteko ekintza jolas bat balitz bezala ikus dezaten; arrainek hezurrak badituzte, ez dute aukerarik izango espezie zaporetsu, ekonomiko eta osasungarriak gozatzeko.
|
|
Institutuko ikertzaileek diote ale horrek informazio baliotsua emango duela, aztertzen hasiko dena. Diotenez, bost urte horretan arrainak izan duen hazkundea bat
|
dator
arrain horientzako hazte taulen kalkuluekin. Taula horiek arantzetan eratutako hazkuntza eraztunen azterketan oinarritzen dira.
|
2010
|
|
Kontserbatan
|
datozen
arrainekin ari garenean, hobe da deus gabe ontziratuta daudenak hautatzea, oliotan datozenek, izan ere, bi halako ematen dituzte kaloriak, non eta ez diegun olioa kentzen.
|
2011
|
|
Hala ere, azterketa osoan hiru ikastetxe soilik izan dira ikerturiko bi asteetan arrainik fresko edo izozturik behin ere jarri ez dutenak (Asturiasen, Murtzian eta Zaragozan), baina horren ordez, aurrez prestatuta
|
datozen
arrain fijitukiak eskaini dituzte: legatz ziriak edo arrain eta txibia gutiziak.
|
2012
|
|
APROMAR ez ezik, Elikagaien eta Nutrizioaren Zientzia eta Teknologia Institutuak, Ikerketa Zientifikoen Goi Zentroak (CSIC) eta Valentziako Erkidegoko Akuikulturako Osasun Defentsarako Elkarteak (ADS ACUIVAL) ere hartu dute parte. Ikerketa lan honen bidez, arduradunek erakutsi nahi izan dute akuikulturatik
|
datozen
arrainak anisakisik gabe daudela; beraz, arrain horiek kontsumitzeak ez dakar soilik kontsumitzailea infestatzeko arriskua, baizik eta, gainera, parasitoari buruzko sentsibilizazio alergikoaren arriskua murrizten da. Akuikulturako arrain ekoizleek aspalditik eskatzen dute aldarrikapen hori.
|
|
Gustu kontua. Limoiaren azidotasuna oso ondo
|
datorkie
arrain zuriei, txibiari eta txokoari, batez ere egosita badaude. Baita arrautzaztatuak ere.
|
2017
|
|
Zapore minak ere ongi
|
datoz
arrainarekin, eta hori lortzeko, baratxuria, piperbeltz beltza eta pipermina erantsi ditzakegu oinarrizko tomate saltsara.
|
|
Ez bakailaoa, ez Kantauri itsasoa, espezie hau ez baitago itsaso honetan». 2 Nondik
|
dator
arraina. Trazabilitateari erreparatzea Trazabilitatea, arrantza produktuen eta laborantza produktuen kasuan (akuikultura), merkataritza katearen fase guztietan miatzeko aukera da, itsasontzitik edo arrain haztegitik mahaira.
|
2018
|
|
Argi dago: arrain urdinak kontraindikazio gutxi ditu osasunerako. «Nutrizionistok bat
|
gatoz
arrain urdin gehiago jatea gomendatzean, elikagaien osaera onuragarria delako», dio Cade k. Baina ez da erraza esatea dieta mota bat beste bat baino osasungarriagoa dela, edo menopausia natural goiztiarra osasungarria dela.
|
2021
|
|
Gainera, ezartzen du esnekiek naturalak eta azukrerik gabeak izan behar dutela beti, eta menuak hilean plater prozesatu bat (adibidez, arrautza irinetan pasatutakoak eta enpanadak, albondiga industrialak, hanburgesak, saltxitxak…) eta plater frijitu bat astean. Distantzia luzeetatik (200 kilometro baino gehiagotik)
|
datozen
arrainak ere debekatzen ditu, eta hilean gutxienez bitan lekale ekologikoak eta hurbilekoak hartzera behartzen du. Eskaintza ekonomikoaren pisua ere% 15 murrizten da.
|