Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 23

2001
‎Leku horiek ilun samarrak izan behar dute, hau da, argitik babestuak, faktore horrek oxidazio kimikoa eragin baitezake eta, ondorioz, elikagaiak kolorea galtzen baitu. José Juan Rodríguezen arabera, horrek ez du esan nahi elikagaia bera arriskuan dagoenik, produktuaren kalitatea galdua dagoenik, baina, egoera horren aurrean, kontsumitzaileak uste du elikagaia egoera txarrean dagoela. Ohiko alarma motiboa izaten da kontserba potoaren estalkia piztea.
2004
‎Baldintza teknikoak (instalazioen, ekipoen eta abarren arloan) elikagai enpresek bete beharrekoak. Legegileak ez du esan nahi elikagaien segurtasuna zenbait faktoreren ondorio denik; izan ere, gutxieneko arauak ezarri behar dira higienearen arloan, lege egintzen bidez, eta kontrol ofizialak ezarri behar dira elikagaien arloko operadoreek arauak betetzen dituztela egiaztatzeko. Era berean, HACCPren printzipioetan oinarritutako elikagaien segurtasuneko programak eta prozedurak ezarri eta abian jarri behar dituzte.
2005
‎Nahiz eta jakien etiketetan berariazko kodeekin agertzen diren, batez besteko kontsumitzaileak ez ditu jakiten zer esan nahi duen eta, oro har, batukariaren propietateak edo zein substantzia erabiltzen diren. Mesfidantzak, nolanahi ere, ez du esan nahi elikagaiak erabat baztertzen direnik, baina bai nolabaiteko prebentzioa. Hori dela eta, industriak gehigarri bat erabili ahal izateko, ezinbestekoa da zerrenda positibo baten barruan egotea, edo, bestela esanda, erabil daitezkeen substantziak eta zein kontzentraziotan erabil daitezkeen adierazten duen zerrenda batean.
2006
‎Elikagaien ontzietan light, azukre erantsirik gabe, koipe gutxidun eta antzeko esakuneak agertzeak ez du esan nahi elikagai horiek argaltzen dutenik.
2011
‎Dieta terapeutikoa egiteko zailtasuna López Elorzaren hitzetan, esnea da hartzen diren elikagaietako lehena eta nagusia, eta, horregatik, arduratsuagoa da HANAren diagnostikoan. Ez du esan nahi elikagai txarra denik, baizik eta «elikadura histaminosi ez alergikoaren» diagnostikoen ehuneko handi batean sartuta dagoela. Elikagaien industriak esne proteinak gehigarri gisa emultsionatzaileak, batez ere kaseina eta deribatuak (kaseinatoak), urarekin eta gantzekin elkarreraginean.
2012
‎Ondorio argia du: “Komeni da fruta eta barazkien kontsumoa handitzea (barazki frijituena eta zukuena izan ezik), baina manipulazio edo egoste motak ez du esan nahi elikagaiak galtzea eragozten duenik”. Biltegiratzea.
2013
‎Antigorputz espezifikoen erreakzioa neurtzen duten testak, baita IgG4 immunoblobinarena ere: test horiek zera soilik adierazten dute, organismoak gehiago ezagutzen duela harreman gehien izan duen elikagaia, jan ere maizago egin duelako, baina horrek ez du esan nahi elikagai horrekiko alergia dagoenik.
2015
‎dela eta, jakina da sojak, oloak, almendrak eta osoko arrozak ugari izaten dutela mantenugai hori, baina horrek ez du esan nahi elikagai horiekin egiten diren edariek ere zuntz ugari dutenik.
2016
‎Aipamen bat jartzeko onespena emateak ez du esan nahi elikagai horrek baduela funtzionaltzat edo aberastutzat jotzeko beharrezkoa den gutxieneko kopurua, eta horixe gertatzen da askotan esneki funtzionalekin: oso kopuru txikietan izaten dituztela fitoesterolak edo probiotikoak.
‎Aipamen bat jartzeko onespena emateak ez du esan nahi elikagai horrek baduela funtzionaltzat edo aberastutzat jotzeko beharrezkoa den gutxieneko kopurua, eta horixe gertatzen da askotan esneki funtzionalekin: oso oso kopuru txikietan izaten dituztela, adibidez, fitoesterolak edo probiotikoak.
‎Ez da eduki behar eduki kaloriko handiko elikagairik edo errezetarik, ezta gatz gehiegi duen elikagairik ere, egarri sentsazioa areagotu eta ur beharrak areagotu ditzaketelako. Hala ere, afari arin bat aukeratzeak ez du esan nahi elikagaien aukeraketa erakargarri bat ez denik. Garrantzitsua izango da, halaber, fruta eta barazki bat hautatzea edo barazki freskoa hautatzea, lagungarri gisa edo plater nagusi gisa.
‎Hori dela eta, zenbait herritar talderen kontsumoa murriztu egin da; adibidez, dieta begetarianoak egiten dituztenak. Hala ere, horrek ez du esan nahi elikagai horiek «superelikagai» deitu behar direnik, oso modan dagoen terminoa, askotan funtsik gabe erabiltzen dena, elikagai bati nutrizio propietateak eman nahi dizkiotenean, oso gomendagarria baita gaixotasun baten edo gehiagoren prebentzio edo tratamendu mailan. Zergatik?
2018
‎1 Haurdunaldian bitan jan behar da Hori da sinesmenik ezagunena, agian benetako parte bat duelako. Nutrizio beharrak aldatu egiten dira etapa honetan (batez ere bigarren hiruhilekotik aurrera), eta dieta egokitu egin behar da horiek betetzeko, baina horrek ez du esan nahi elikagaien kontsumoa bikoiztu behar denik. Aitzitik, gehiegi jateak eta modu desorekatuan jateak arazo larriak sor ditzake, hala nola, obesitatea, haurdunaldiko diabetesa edo preeklanpsia.
2019
‎«Ez da ezer gertatzen, hozkailuan egon delako» Heriotza hori saihets zitekeen, espagetiak hozkailuan gorde izan balira; izan ere, tenperatura baxuek moteldu egiten dute elikagaiak aldatu edo gaixotasunak sor ditzaketen mikroorganismo gehienen garapena. Hala ere, horrek ez du esan nahi elikagai horiek automatikoki kaltegabe bihurtzen direnik, tenperatura baxuak ez dira mikroorganismo horiekin amaitzen. . Are gehiago, batzuk garatzen jarrai dezakete, hala nola Listeria monocytogenes. Horregatik ez genituzke soberakinak hiru egunez baino gehiagoz kontserbatu behar.
2020
‎10 Kontzienteki jaten ari naizela antzematea (jakiak ahoan nola gurutzatzen diren sentitzen dut, janariaren usaina sumatzen dut, etab.).). Kontzientziaz jatearen bost abantailak “Modu kontzientean jateak ez du esan nahi elikagaien kontsumoa mugatu edo dieta murriztaileren bat egin behar denik”, baizik eta justu kontrakoa lortu nahi du: janaria “gozatzeko zerbait bihurtzea, tentazio edo damualdi baten ordez”.
‎% 13 Gaztak: % 7 Horrek ez du esan nahi elikagai horiek direla sodio gehien dutenak, baizik eta, zenbat eta gehiago kontsumitu, orduan eta sodio gehiago ematen diote dietari. Zenbat gatz dute elikagaiek?
2021
‎Zenbait elikagaitan nahi gabe aurki daitezkeen partikula txikiak dira. Elikagai batek gluten aztarnak izan ditzakeela adierazten denean, horrek ez du esan nahi elikagai hori bertan dagoenik; ezin da ziurtatu elikagai hori glutenik gabea denik. Glutenik gabeko elikagai naturalak.
‎Beroarekiko sentikorrak diren bitaminen artean daude bitamina, azido folikoa (B9 bitamina), tiamina (B1 bitamina), erriboflabina (B2 bitamina) eta erretinola (A bitamina). Baina horrek ez du esan nahi elikagai bat berotzen dugunean guztiz eta automatikoki desagertzen direnik. Adibidez, salteatutako barazkietan bitaminaren% 85, B9 bitaminaren% 85 eta A bitaminaren% 90 kontserbatzen dira, hau da, galerak ez dira oso handiak.
‎Ontzi askok osasun adierazpenak dituzte (“laguntza zure sistema immuneari”). Ez du esan nahi elikagaiak ezaugarri bakarrak dituenik, baizik eta erantsitako bitaminak (beste produktu batzuetan aurki daitezkeenak) onura horiekin lotzen direla.
‎Elikagaiak behar bezala izozteko gakoak 1 Zer ez duzu lortzen elikagaiak izoztean? Izoztea ezagutzen den kontserbazio teknika zaharrenetako bat da, baina kontserbatzeak ez du esan nahi elikagai batean egon daitezkeen arriskuak ezabatzen direnik, kontrolatuta egon ala ez.Izoztea ez du hiltzen adibidez, mikroorganismoak elikagaian ager daitezkeen behin behineko langileak (bakterioak, legamiak, lizunak, etab.) ez eta toxinak desagerrarazten ere. 2 Jarraitu elikagaiek izozteko ematen dituzten jarraibideei Produktuak giro tenperaturan edo hoztuta merkaturatzen dituzten fabrikatzaile batzuek izoztu egiten dituzte.
2022
‎Elikadura kontzientea ez da dieta. Horrek ez du esan nahi elikagaiei uko egiten zaienik, ezta elikadura arau batzuei jarraitzen zaienik ere. Pertsonak, ahal denean, une bakoitzean zer eta nola jan aukeratzeko askatasuna dute, gure gorputzak “hemen eta orain” dituen sentsazioez jabetuta.
‎Elikadura alertak gero eta gehiago zabaltzen dira sare sozialetan eta komunikabideetan, baina hori ez da albiste txarra, eta ez du esan nahi elikagaiak seguruak ez direnik.
2023
‎iStock Bitaminekin aberastuak Produktu guztiek A, C eta bitaminak dituzte. Don Simón eta Pascual laktosumoek, zehazki, mantenugai horien erreferentziazko balioaren %49, 5 ematen dute heldu batentzat; Eroski laktozumoek, berriz, %25 Ideia bat izateko, baso bat esne (250 ml) A bitaminaren 110 mikrogramo inguru ematen ditu, hau da, %14 Gure organismoak bitaminak behar ditu ondo funtzionatzeko, baina horrek ez du esan nahi elikagai aberastuak kontsumitu behar ditugunik. Gure inguruan, dieta orekatu batek behar adina A, C eta bitamina ematen ditu; beraz, normalean, ez dugu elikagai horien defizitik izaten.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia