2002
|
|
Frantziako Osasun Institutu Nazionalak egindako azterketen arabera, eta Kopenhageko Azterketak berretsi duenez, egunean bi edo hiru baso ardo beltz kontsumitzen badira, bihotzekoak edo garun hodietako istripuak
|
eragindako
heriotza arriskua murriztu egiten da.
|
|
Paradoxa frantziarrak aldezten du gure bizilagun galoek Erdialdeko Europako herrialdeetakoek baino gaixotasun kardiobaskular gutxiago dituztela, antzeko arriskuak izan arren, eta ardo beltza edateagatik dela alegatzen du. Frantziako Osasun Institutu Nazionalak egindako azterketen arabera, eta Kopenhageko Azterketak berretsi duenez, orain arte ardoari eta osasunari buruz egin den handiena, egunean bi edo hiru baso ardo beltz kontsumitzen badira, %33 murrizten da infartuak edo garuneko hodietako istripuak
|
eragindako
heriotza arriskua –abstemioen aldean–, eta %22, minbiziak eragindako heriotza tasa. Ardo beltzaren onurak Neurriz hartua.
|
2006
|
|
Osoko zerealak Zuntz guztiek ez dute berdin jokatzen organismoan Orain dela bost urte Journal of Clinical Nutrition aldizkarian David Jacobs eta kolaboratzaileek sinatu zutena da orain arte zuntzez egindako ikerketa zientifiko handienetako bat. Minnesotako Unibertsitateko (AEB) ikertzaile horiek gertu gertutik jarraitu zuten labore integralak dituen dieta bati atxikitako 34.000 heldu osasuntsuren osasuna, eta frogatu zuten biztanleria horretan minbiziak
|
eragindako
heriotza arriskua %21 murrizten zela, eta gertaera kardiobaskularrek eragindako heriotza arriskua %23 Nahiz eta onartu «zereal finduen ordez zereal integralak erabiltzen dituzten pertsonek kezka handiagoa dutela osasunaz, eta horrek ere eragina izan zezakeela hildakoen murrizketan», Jacobs-ek ziurtasuna erakutsi zuen bere garaian zuntzaren ontasunari buruz. Gaixotasun dibertikularra Minbizi eta infartuak kanpoan, zuntza (edo, hobeto esanda, zuntz falta dietan) traktu gastrointestinaleko gaixotasunekin ere erlazionatu da.
|
|
Osoko zerealak Zuntz guztiek ez dute berdin jokatzen organismoan Orain dela bost urte Journal of Clinical Nutrition aldizkarian David Jacobs eta kolaboratzaileek sinatu zutena da orain arte zuntzez egindako ikerketa zientifiko handienetako bat. Minnesotako Unibertsitateko (AEB) ikertzaile horiek gertu gertutik jarraitu zuten labore integralak dituen dieta bati atxikitako 34.000 heldu osasuntsuren osasuna, eta frogatu zuten biztanleria horretan minbiziak eragindako heriotza arriskua %21 murrizten zela, eta gertaera kardiobaskularrek
|
eragindako
heriotza arriskua %23 Nahiz eta onartu «zereal finduen ordez zereal integralak erabiltzen dituzten pertsonek kezka handiagoa dutela osasunaz, eta horrek ere eragina izan zezakeela hildakoen murrizketan», Jacobs-ek ziurtasuna erakutsi zuen bere garaian zuntzaren ontasunari buruz. Gaixotasun dibertikularra Minbizi eta infartuak kanpoan, zuntza (edo, hobeto esanda, zuntz falta dietan) traktu gastrointestinaleko gaixotasunekin ere erlazionatu da.
|
2007
|
|
Imagen: Adrian Wold Aurreko azterketek iradoki zuten bitaminaren urritasunak lotuta egon zitezkeela minbiziak, bihotz eritasunak eta diabetesak
|
eragindako
heriotza arrisku handiagoarekin. Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak Lyonen (Frantzia) eta Onkologiako Europako Institutuak Milanen (Italia) berriki egin duten ikerketa baten arabera, badirudi bitamina gehigarrien ohiko dosiak heriotza tasa totalak murriztearekin lotuta daudela.
|
|
Azterketaren helburua zen antioxidatzaileen (dietetikoak edo osagarriak) ingestaren eta bihotz hodietako hilkortasunaren arteko erlazioa aztertzea. Autoreek alderantzizko erlazioa aurkitu zuten bitaminaren kontsumoaren eta gaixotasun koronarioak
|
eragindako
heriotza arriskuaren artean. bitamina elikagaietatik zetorrenean eta ez gehigarrietatik, elkarketa handiagoa izan zen.
|
2008
|
|
Kasu batzuetan, administrazioek gaizki kudeatu dituzte elikatze puntuak, eta enpresa pribatuek kontrolatutako makulu erraldoiak ahalbidetu dituzte. Adituek diotenez, hegaztien artean gaixotasunak kutsatzeko eta albaitaritzako botiken hondakinek
|
eragindako
heriotza arriskua handitu egin da instalazio horietan. Imagen:
|
2010
|
|
Ikerketan zehar 3.810 parte hartzaile hil ziren, eta hiltzeko arriskua txikiagoa zen odolean alfacaroteno gehien zituztenen artean. Dirudienez, alfacarotenoaren kontzentrazio gorena lotuta zegoen gaixotasun kardiobaskularrak edo minbiziak
|
eragindako
heriotza arrisku txikiagoarekin, baita edozein arrazoirengatik ere. Alfacarotenoak kimikoki antzekoak dira, baina eraginkorragoak izan daitezke, minbizi zelulen hazkuntza inhibitzen baitute garunean, gibelean eta azalean.
|
2011
|
|
Gaixotasun kardiobaskularrak, infekziosoak eta arnas gaixotasunak izateko arriskua %24tik %56ra jaisten zen gizonen artean, eta %34tik %59ra zuntz gehien kontsumitzen zuten emakumeen artean. Zerealetatik zetorren dieta zuntzak, baina ez beste iturri batzuetatik zetorrenak (frutak, esaterako), gaixotasun kardiobaskularrak, minbiziak eta arnasketak
|
eragindako
heriotza arrisku txikiagoa eragiten zuten gizon eta emakumeengan. Autoreek diote aurkikuntza horiek sendoak izan zirela akatsak zuzendu eta are areagotu zirenean.
|
2015
|
|
Baina, gainera, hotzak murriztu egiten ditu organismoaren defentsak, eta murriztu egiten du edozein konplikazioren aurrean erantzuteko gaitasuna; beraz, paziente kardiobaskularrek kalte egin diezaiekete. BMCC Kardiobaskular Disorders aldizkarian argitaratutako ikerketa batek ondorioztatu zuenez, zailtasun kardiobaskularren batengatik ospitaleratutako gaixoek, pneumonia gisa arnas konplikazio bat dutenez gero, pronostikoa okerragotu egiten dute, eta %20 handitzen da kausa kardiobaskularrak
|
eragindako
heriotza arriskua. Berenguel doktorearen arabera, «oro har, goiko arnasbideetako infekzioak bihotz hilkortasun eta istripu kardiobaskularren arrisku handiagoarekin lotzen dira.
|
2018
|
|
Azterketa zientifiko honetan, edari horiek minbiziarekin duten lotura ez zen hain sendoa. Lotura estua zegoen produktu horiek hartzearen eta minbiziak
|
eragindako
heriotza arriskuaren artean. «Edari azukretsuak gutxiago kontsumitzeak (OMI dio) gutxitu egiten du azukre aske gutxiago hartzea, eta kaloria gutxiago hartzea, elikadura hobea izatea eta gehiegizko pisua, obesitatea, diabetesa eta hortzetako txantxarra duten pertsonen kopurua murriztea».
|