2002
|
|
Haien kaltegabetasunari dagokionez, esan behar da ezen, nahiz eta horietako asko mendez mende erabili, oraindik ez dakigula zer ondorio dituen gizakiarengan. Izan ere, asko gaur egun aztertzen dira, eta beste batzuengandik badakigu, adibidez, urtikaria kronikoa edo asma
|
eragin
dezaketela osagaien aurrean sentikorrak diren pertsonen artean. Horixe da tartrazinaren kasua (E):
|
2004
|
|
* Kontu handiz irakurri eta ondo interpretatu elikagaien etiketak. * Arrisku handiko elikagaiak, saihestu beharreko osagaiak eta akatsak
|
eragin
ditzaketen osagaien eta elikagaien zerrendak (adibidez, animalia proteinak. Ez du zehazten nondik datorren, eta esnea izan daiteke; kasu horretan, behi esnearen proteinari alergia dion haur batek ez luke osagai hori duen produktua irentsi behar).
|
2007
|
|
“Glutenik gabe” esaten da, baina 20 ppm baino gehiago ditu. Nolanahi ere, “guztiek ez dute betetzen alergiak edo intolerantziak
|
eragin
ditzaketen osagaiak aipatzera behartzen duen etiketatzeari buruzko araudia (2220/ 2004 ED) ”, adierazi du erakundeak. Azterlan horren emaitzek “argi uzten dute ez legeak ez administrazioek ez enpresei ez dietela eskatzen beren produktuak zenbat gluten duten frogatzeko eta ez dutela kontrolatzen etiketatze arau berria betetzea”, salatu du OCUk, eta gogorarazten du gaixo zeliakoentzat gaur egun dagoen tratamendu bakarra bizitza osorako glutenik gabeko dieta dela.
|
2008
|
|
Bi elikagaiek glutena dute, eta haurrak zortzi hilabete baino gutxiago baditu, ez da komeni glutena hartzea. Haurraren digestio aparatua ez dago prestatuta proteina hori digeritzeko, eta horrek sentikortasun handiagoa
|
eragin
diezaioke osagai horri. Urteen poderioz, litekeena da haurrak glutenarekiko intolerantzia izatea, zeliakia ere deitzen baitzaio.
|
2010
|
|
Etiketatze egokia funtsezko tresna da; izan ere, legediak behartu zituen elikagai industriak produktuetan erregistratutako mantenugai eta substantzia guztiak zehatz mehatz etiketatzera. Gainera, 1334/ 1999 Errege Dekretuak elikagaien etiketan nahitaez adierazi behar diren eta pertsona sentikorretan erreakzio kaltegarriak
|
eragin
ditzaketen osagaien zerrenda ezartzen du. Alergenoen zerrenda horretan, besteak beste, glutena duten zerealak (garia, oloa, zekalea eta garagarra), arrautzak, arraina, esnekiak eta deribatuak, fruitu lehorrak, fruta naturala edo soja daude.
|
2014
|
|
hondakin geldoen biltegi batera eramango dituzte. Edonola ere, kutsadura
|
eragin
dezaketen osagaiak kenduko zaizkienez, lehortze prozesu baten ondorioz, biltegi horretara eramango diren hondakinek ez dute kutsadurarik sortuko ezta usain txarrik eragingo ere, diputazioaren arabera. Hondakin geldoen biltegi hori egiteko dagokion Arloko Lurraldeko Plana berritu egin du Gipuzkoako Foru Aldundiak.
|
2016
|
|
Elikadura arloko araudiak beste aldaketa bat ere ekarri du: aurrerantzean, etiketan adierazi egin dira alergiaren bat edo intolerantziaren bat
|
eragin
dezaketen osagaiak edo substantziak.
|
|
Erosketa egiteko ardura duten hamar lagunetatik bederatzik adierazi dute argiago emana egon behar lukeela alergiaren bat edo intolerantziaren bat
|
eragin
dezaketen osagaien berri.
|