Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 26

2003
‎Antiazidoen kontsumoak alergiak eragin ditzake elikagai jakin batzuen kontsumoarekin
2004
‎Egoera horietarako, araudiak betebehar bereziak aurreikusten ditu. Alde horretatik, esaten da material eta objektu aktiboek ez dutela aldaketarik eragingo ez osaeran, ez eta kontsumitzaileei nahastea eragin diezaieketen elikagaien ezaugarri organoleptikoetan ere (adibidez, haien hondamena ezkutatuz), eta ez dutela informaziorik emango kontsumitzaileei akatsak eragin diezazkiekeen elikagaien egoerari buruz. Kasu batean zein bestean, eta elikagaiekin kontaktuan daudenean, etiketa egokia eraman dute kontsumitzaileari jateko ez diren zatiak identifikatzeko.
‎Egoera horietarako, araudiak betebehar bereziak aurreikusten ditu. Alde horretatik, esaten da material eta objektu aktiboek ez dutela aldaketarik eragingo ez osaeran, ez eta kontsumitzaileei nahastea eragin diezaieketen elikagaien ezaugarri organoleptikoetan ere (adibidez, haien hondamena ezkutatuz), eta ez dutela informaziorik emango kontsumitzaileei akatsak eragin diezazkiekeen elikagaien egoerari buruz. Kasu batean zein bestean, eta elikagaiekin kontaktuan daudenean, etiketa egokia eraman dute kontsumitzaileari jateko ez diren zatiak identifikatzeko.
2005
‎Epaiaren arabera, bai Neerlandar Gobernuaren azalpenetatik, bai irekitako salbuespenak eskatzeko prozeduretan eskumena duten agintari nazionalek hartutako erabakietatik ondorioztatzen zen lehen baldintza betetzen zela elikagaiak kaltegarriak ez baziren, hau da, elikagai kopurua berez arriskutsua ez bazen, Neerlanderako populazioaren elikaduran mantenugai horren gainerako iturriak edozein izanda ere. Bestalde, zehazten du bitaminak eta gatz mineralak ez direla berez kaltegarriak, baina ondorio kaltegarri zehatzak eragin ditzakete elikagai osoarekin gehiegi kontsumituz gero, horien osaera ezin baita ez prebenitu ez kontrolatu. Ebazpen judizialak dioenez, elikadura substantzia jakin batekin aberastutako elikagai bat ez delako osasun publikorako kaltegarria eta, beraz, lehen baldintza betetzen duelako, ezin da ondorio kaltegabea denik esan.
‎Epaiak berak aitortzen duen bezala, osasun publikoaren babesari buruzko balioespen ahalmen hori bereziki garrantzitsua da frogatzen denean zenbait substantziari buruzko ikerketa zientifikoaren egungo egoeran zalantzak daudela, hala nola bitaminei buruzkoan. Izan ere, substantzia horiek, oro har, ez dira berez kaltegarriak, baina ondorio kaltegarriak eragin ditzakete elikagai osoarekin gehiegi kontsumituz gero, horien osaera ezin baita saihestu edo kontrolatu. Bibliografía Europako Erkidegoetako Justizia Auzitegiaren epaia (hirugarren aretoa), 2004ko abenduaren 2koa, Herbehereetako Erresumaren aurkako Batzordeak eskatutako C/ 02 auzian emandakoa.
2007
‎Elkargoko Medikuntzako Erakundeak (MME) gehiegizko pisua eta loditasuna eragin dezaketen elikagai guztien etiketetan eta publizitatean osasun oharrak sartzeko eskatu dio Gobernuari. Gainera, Oinarrizko Osasun Laguntzako kontsultetan dieta osasungarria sustatzea nahi du.
‎Gomendio bera erabiltzen da denbora luzez kontserbatutako edo itxura edo usaina zalantzazkoa duten elikagai soberakin guztietarako. Toxiinfekzioa eragin dezaketen elikagaiek eta prestakinek ez dute zertan alterazio organoleptikoak (usaina, zaporea edo kolorea) erregistratu, baina produktu alteratu batek mikroorganismo patogenoak izateko aukera gehiago ditu. Kontsumitu aurretik, modu uniformean berotu behar dira, produktuaren erdigunean ahalik eta azkarren 70 °C ra iritsi arte.
2009
‎Elikagaiak galdarraztatzeko teknikak entzimak ezabatzen ditu, eta entzima horiek, denborarekin, aldaketak eragin ditzakete elikagaietan.
‎Janari digerigaitzak murriztu. Badira digestioa zaildu eta molestiak eragin ditzaketen elikagaiak: koipeak, janari edari minak, alkohola, kafea, zitrikoak, frijituak, txokolatea, tomatea, tipula eta abar.
2010
‎Alergeno ohikoenak behi esnea, fruta, lekaleak, arrautzak, krustazeoak, intxaurrak, arraina eta garia dira. Hala ere, Europako Zientzia Batzordeak hauteman du etiketetan ez direla zehazten erabiltzen diren eta kontrako erreakzioak eragin ditzaketen elikagai gehigarri asko.
‎Alergiak alde batera utzita, eskularruak erabiltzeak arazoak sor ditzake beste arrazoi batzuengatik. Elikadura arloko Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN), Osasun eta Gizarte Politikako Ministerioarekin batera, jakinarazpen bat argitaratu zuen, eta bertan adierazi zuen eskularruak behar bezala ez erabiltzeak kutsadura gurutzatuko arazoak eragin ditzakeela elikagaiak manipulatzean, hau da, kutsatutako elikagai baten mikroorganismoak kutsatuta ez dagoen beste batera transmititzea, gehien gehienetan gordinik dagoenera. Kutsadura hori da sukaldeetan elikagaien ondoriozko toxiinfekzioen arrazoi ohikoenetako bat, eta bi elikagaien arteko kontaktu zuzenaren ondorioz edo zeharka sor daiteke:
‎Gero eta ohikoagoa da hainbat elikagairi alergia izatea. Fruta, arrautzak, arraina... asko dira sintomak eragin ditzaketen elikagaiak.
2011
‎Kontsumitzaileari arriskua eragin diezaioketen elikagaietako patogenorik ohikoenetako bat Listeria monocytogenes da. Bakterio hori ohikoa zen landare inguruneetan, baina 40 ugaztun espezie baino gehiagotan ere aurkitu da, bai etxean, bai basatian, eta 20 hegazti espezie baino gehiagotan, hala nola arrainetan, hondakin uretan, intsektuetan eta elikagaietan.
‎Salmonellak janari intoxikazioa eragin diezaieke gizakiei, arrautzen eta haragiaren kontsumoagatik ez ezik, bakterioarekin kutsatutako fruta eta barazkien bidez ere, Parisen zabaldutako azterlan baten arabera. Baieztapen zientifikoa da “salmonella typhimurium” bakterioak salmonelosia eragin dezakeela elikagai horiekin. Salmonelosia da elikadura intoxikazioen artean arruntena, jakina baita nola kutsatzen dituen frutak eta landareak.
‎Elikagaien intoxikazioa eragin dezaketen substantzia kimikoetan produktu kimikoak, desinfektatzaileak, pestizidak eta metalak sartzen dira, hala nola beruna, zinka edo kadmioa. Landareak, onddoak eta itsaskiak intoxikazioa eragin dezaketen elikagaiak dira. Mikroorganismo patogenoek edo haien toxinek kutsatutako elikagaiak jateak elikagaien toxiinfekzioa eragiten du.
2013
‎Salbuespen hori ez zaie aplikatuko hazi haziei eta antzeko produktuei, hala nola lekadunen kimuei. b) Ardoak, ardo eskuzabalak, ardo apardunak, ardo aromatizatuak eta mahatsaz bestelako frutetatik lortutako antzeko produktuak, baita NC 2 206 0031 00, 2 206 0051 00 eta 2 206 0081 00 kodeetako edariak ere, mahatsarekin edo mahats muztioarekin egindakoak. c) Alkohol bolumenaren% 10eko graduazioa edo handiagoa duten edariak. d) Alkoholik gabeko edari freskagarriak, fruta zukuak, fruta nektarrak eta edari alkoholdunak, bost litro baino gehiagoko ontzietan, kolektibitateei banatzeko. e) Okintzako edo gozogintzako produktuak, beren izaera dela eta normalean hogeita lau orduko epean kontsumitzen direnak. f) Ozpinak. g) Sukaldeko gatza. h) Azukreak egoera solidoan. i) Gozogintzako produktuek ia azukre aromatizatuak eta/ edo koloredunak dituzte. j) Maskar gomak eta maskar antzeko produktuak. k) Izozkien banakako zatiak. Mikrobiologikoki oso galkorrak diren eta giza osasunerako berehalako arriskua eragin dezaketen elikagai mikrobiologikoen kasuan, iraungitze data igarota, gutxieneko iraupena aldatu egingo da iraungitze data dela eta; iraungitze data, berriz, iraungitze data edo etiketaren data adierazten duen lekuaren erreferentzia izango da. Informazio horiek osatzeko, errespetatu beharreko kontserbazio baldintzak deskribatu behar dira.
‎Irudia: Mike Johnson Migraina eragin dezaketen elikagaiak Janarian dauden substantzia batzuek erreakzio immunologikoa eragiten dute, eta ondorioz, immunoglobulina eta, beraz, amenak. Aminek, berriz, hantura eragin eta buruko mina eragin dezakete. Kasu batzuetan, aminen edo aminen alergia ez izan arren gertatzen da hori.
‎Jaten duten bitartean eserita egotea komeni da. Haurra zaindu, jaten ari den bitartean, eta saihestu anaia zaharrek istripua eragin dezaketen elikagaiak edo jostailuak ematea. Bost urtetik beherakoek ez lukete jan behar eztarria trabatzeko moduko elikagairik, hala nola karamelu likatsu edo gogorrak, fruitu lehorrak, haragi edo gazta pusketak, mahatsak, arto krispetak edo azenario gordinak.
2015
‎Haurrak bi urte baino gutxiago baditu, eta batzuetan hiru edo lau urte eginak dituenean ere bai, saihestu egin behar dira itotzeko arriskua eragin dezaketen elikagaiak.
‎Industrian, kloruroak sukaldean prestatzeko erabiltzen den gatz gordinean daude; hau erabiltzen denean irakiten dagoen urarekin, korrosio ziztadak sor daitezke, Aperamen informazioaren arabera. Halaber, korrosioa eragin dezakete elikagai azidoek, 7 baino Ph txikiagoarekin, adibidez, ozpinarekin edo limarekin. Altzairu herdoilgaitzean korrosioa saihesteko, desinfektatutako produktu beroak eta eskuilak edo belaki metalikoak erabiltzea saihestu behar da.
2016
‎Alerta: arrisku larria eragin dezaketen elikagaiak edo pentsuak salgai daudenean eta azkar ekin behar denean bidaltzen da.
2018
‎7 Ez egin otordu oparorik edo digestio zaileko janaririk. Errefluxuak edo azidotasuna eragin dezaketen elikagaiak murriztea, adibidez, produktu koipetsuak, minak eta gasdun edariak. 8 Ez etzan edo etzan otorduen ondoren, errefluxuari ez laguntzeko.
2019
‎Hala ere, gure garuna babestu nahi badugu, boxeoa eta futbola bezalako ariketak ahaztu egiten dira adituek diotenez, erorketa edo kolpe bidezko traumatismoek ere gaitasun kognitiboa kaltetu baitezakete. 4 Ongi jan Espezialistek oraindik ez dute argi nola eragin dezaketen elikagai jakin batzuek gure buruari, baina zenbait ikerketak diote Mediterraneoko dieta ona izan daitekeela oroimenarentzat. Haragi kantitatea murriztea eta elikagai integralak bultzatzea da gakoa, bai eta barazki, fruta eta gantz onetan aberatsa den dieta jarraitzea ere, adibidez, arrainetan, intxaurretan edo oliba olio birjina.
2021
‎Aitortu beharra dago pertsona asko sufritzen ari direla eta bizimodu normala egiteko zailtasunak dituztela. Ba al dago agerraldi bat eragin dezakeen elikagairik. Mitoa da.
2022
‎Molusku bibalbioetan metatzen dira (adibidez, muskuiluak, datilak edo ostrak), krustazeoak (abakandoak, ganbak edo nekorak) eta gasteropodoak (itsas barraskiloak, esaterako). . Toxinekin aleak jateak intoxikazioak eragin ditzake elikagaietan. Horregatik, funtsezkoa da jatorri fidagarria duten produktuak erostea eta biltegiratzeari eta tratamenduari buruzko zenbait gomendio jarraitzea.
2023
‎Zer ingurumen eta kontsumo aldaketak eragin diezaiokete elikagaien segurtasunari?
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia