2001
|
|
Haurrek familiako kideen (aitona amonak, osaba izebak, anai arrebak) edo beren lagunen eragin nabariak jasotzen dituzte, eta, batzuetan, hainbat elikagai probatzera gonbidatzen dituzte, hala nola gozokiak, izozkiak, freskagarriak, opilak edo gozokiak, gomendatutako elikadura ereduetatik urrun daudenak. Horrek nabarmen
|
eragin
diezaioke elikadura ohiturei, lehenengo urteetan konformatzen hasten baitira. Haurtzaindegi eta ikastetxeetako jantokietan zerbitzatzen diren menuek ere eragin nabarmena dute haurraren elikaduran, nutrizio eta osasun egoeran.
|
|
Hori dela eta, muga gutxi ditu bizitzako lehen hamarkadetan kontsumitzeak. Adin horietan, kolesterolari beldurra izateak, batzuetan, arrazoirik gabe murrizten du elikagai hori, eta horrek desorekak
|
eragin
ditzake elikaduran, hazkuntzan eta osasunean. Adineko pertsonetan, odoleko kolesterol mailak garrantzi txikiagoa du ikuspuntu kardiobaskularretik.
|
2008
|
|
Funtsezko errekerimendua da, elikagaiak zeharkatzen dituen pertsona guztiak inplikatzen dituena. Baserritik mahaira, faktore askok
|
eragin
dezakete elikadura produktu bat. Horregatik, industriak zein kontsumitzaileak bere aldetik jarri behar dute.
|
|
Txosten honek ondoko kontinenteko haurrek bizirauteko dituzten arazoetan sakontzen du. Arazo horietako gehienak saihets daitezkeen gaixotasunak dira, hala nola paludismoa edo beherakoa, edo haurren desnutrizioa
|
eragin
dezaketen elikadura segurtasunik eza. Alan Court, Arte Ederren Zirkuluan egindako aurkezpenean, Estatu Batuetako idazkari nagusiaren aholkulari bereziak adierazi zuenez, “Haur gehienak prebenitu daitezkeen gaixotasunetatik hiltzen dira, ahalegin bateratuarekin eta neurri sinpleekin saihestu baitaitezke, intsektizidekin tratatutako eltxo sareak erabiliz edo amak heziz”.
|
2009
|
|
Pisuaren kezkaz janaria zaintzea eta kontrolatzea, berez, kaltegabea izan behar luke, eta osasungarria ere bai, baina nahasmendu larriak
|
eragin
ditzake elikadura jokabideetan: betekada nahasmendua, hain zuzen.
|
2010
|
|
Eremu horiek nekazaritzako intentsifikazio prozesu argi baten, uholde ziklikoen edo elikagaien ekoizpenean sartu berrien ondorioz aurki daitezke. Tenperatura altuek patogenoak eta mikotoxinak haztea
|
eragin
dezakete elikadura kate osoan. Ezinbestekoa da arriskua ebaluatzeko teknikak garatzea, elikagaien arriskuak fokalizatzeko arloak identifikatu ahal izateko, baita arrisku horiek arintzeko teknikak ere.
|
|
Azterketa britainiarraren ondorioetako batzuk hauek dira: tenperaturen igoera progresiboak mikroorganismo patogenoen eta mikotoxinen kopurua handitzea
|
eragin
dezake elikadura kate osoan, ekoizpenetik kontsumora arte. Elikagaiak prozesatzeak, garraiatzeak eta biltegiratzeak arriskuak areagotu ditzakete, baina informazio gutxi dago elikagai horiek klima aldaketarekin nola aldatzen diren jakiteko.
|