2009
|
|
Estatu Batuetako Johns Hopkins Medikuntza Eskolak ikerketa bat egin du Japoniako gaixo lagin txiki batekin. Ikerketa horren arabera, elikagaien dietan egunean 70 g brokoli kimu sartzeak gastritisa, ultzerak eta urdaileko minbizia
|
eragin
dezaketen bakterioetatik babesten du. Hiru eguneko brokoli agerraldiek (oso elikagai hedatua) “Helicobacter pylori” (H. pylori) bakterioaren infekzioak murriztu zituzten esperimentu honetan parte hartu zutenen artean, 48 gizon eta emakume japoniar dira, eta lan hori “Cancer Prevention Research” aldizkarian argitaratu da orain.
|
2011
|
|
Haurtxoak batez ere esnez elikatzen dira, eritasuna
|
eragin
dezaketen bakterio patogenoak ugaritzeko ingurune bikaina. Oso garrantzitsua da biberoiak, katiluak, esnea edo barruko ura behar bezala erabiltzea, kutsadurarik gerta ez dadin.
|
2014
|
|
Elikagai beroak ere ez dira sartu behar, hozte sistemari kalte egin baitiezaiokete. Kondentsazioa ontzietan Elikagaiak kontserbatzeko erabiltzen diren ontzietan sortzen den kondentsazioak
|
eragin
dezake bakterio patogenoen hazkundeak eragindako arriskua. Kondentsazioak elikagaien narriadura eragin dezake, eta zaporea, testura eta forma aldatu.
|
2016
|
|
hiru hilabete. Desizoztea, prozesu garrantzitsua Haragia desizoztea ere oso prozesu garrantzitsua da; izan ere, elikagaien transmisio gaixotasunak
|
eragin
ditzaketen bakterioek azkar ugaltzeko gai dira haragi eta hegaztietan. Prozedura hori, beraz, berme guztiekin egin behar da produktua ez aldatzeko.
|
2017
|
|
Narriadura elikagaien osaketan nahi ez den aldaketa da. Adibidez, Pseudomonas, haragia, arraina, arrautzak, esnea eta gazta hondatzea
|
eragin
dezakeen bakterioa, eta, oro har, haragi hoztuak lagun ditzakeen ustelaren usaina. Deskonposizio bakterioek ez dute gaixotzen, janaria ez da atsegina jateko.
|
2020
|
|
Horregatik, akainak ez dira pertsonaz pertsona kutsatzen. Zer gaixotasun transmititzen dituzten akainek Akain mota batzuek pertsonei
|
eragin
diezaieketen bakterio, birus edo parasito gaixotasunen bektore gisa jarduten dute. Kalkulatzen da 50 ukipen baino gehiago transmititzen direla, eta Espainian hauek dira ohikoenak:
|
|
Irudia: Wikia Irudiak Alicia Barbero Mikrobiologian eta Parasitologia Klinikoan aditua da, eta infekzio larriak
|
eragin
ditzaketen bakterio oportunistak aipatzen ditu: Acinetobacter Arnas aparatuko infekzioetan agertzen da batez ere.
|
2023
|
|
Harkaitzak (Uromyces caryophyllinus) eragiten dio, orbanak eragiten baititu hostoetan eta zurtoinean udazkenean eta udaberrian, esaterako. Fusariosiak (Fusarium oxysporum) sistema baskularrari eraso egiten dio eta hostoak, zurtoina eta sustraiak kaltetzen ditu; orban foliarra (Pseudomonas andropogonis ‘Smith’ Stapp), berriz, hostoen ertzean kolore arre gorriko nekrosia
|
eragin
dezakeen bakterioa da. Izurriteei dagokienez, lepokoak, Europako tortrixa (Cacoecimorpha pronubana) eta tripak (Frankliniella occidentalis) dira krabelinen etsai nagusiak.
|
|
Berez, fruta eta barazkien gainazala mikroorganismo karga handi batek kolonizatzen du, beste patogeno batzuetatik babesteko. Mikroorganismo horien artean, bakterio, legamia eta lizun mota asko daude, baina giza gaixotasunak
|
eragin
ditzaketen bakterio talde txiki bat baino ez dago. Patogenoak —hala nola E. coli, Salmonella, Campylobacter edo A hepatitisaren birusa— ez dira normalean laborantza lurretan egoten, baina ur kutsatuaren bidez edo animalien edo gizakien gorozkien bidez irits daitezke.
|