2006
|
|
|
Eguna
sukaldean eta etxeko lanetan pasa tzen dut, eta leihotik begira, eta zugan pentsatzen...
|
2008
|
|
Ontzi garbigailua: proba berriro egiten duenak Espainiako etxeetan ezinbesteko bihurtzeko beste etxetresna elektrikoek baino denbora gehiago behar izan zuen arren, gaur
|
egun
sukalde guztiek lekua gordetzen dute ontzi garbigailurako. Fabrikatzaile batzuen ustez, lau kideko etxe batean urtean 200 ordu aurreztu daitezke tresna honekin, ontziteria garbitzeko behar diren 300 orduetatik.
|
2009
|
|
Eman nahi zaion erabilerak, aparatuaren tamainak eta energia aurrezteak gaur
|
egun
sukaldean ezinbestekoa den etxetresna elektriko bat ongi aukeratzea ekarriko dute.
|
2010
|
|
Energia transferentziari dagokionez, mekanismo nagusia erradiazioa da. Era berean, gaur
|
egun
sukalde profesional batzuetan jakiak modu azkarrean gainerretzeko tamaina txikiko soplete bat erabiltzen da.
|
|
Eragiketa hau justu frijitu baino lehen egin behar da eta soberan dagoen azaleko irina kendu behar da, adibidez, irineztatuko jakiak iragazki batean jarriz. Gaur
|
egun
sukalde profesionaletan irinaz gain hauts itxurako nahasketak ere erabiltzen dira, adibidez, arrautza albumina eta almidoia.
|
|
garagardoa, legamia? Gaur
|
egun
sukalde profesionaletan, arrautza freskoen erabilerari buruzko arautegia dela-eta, geruza hori beste osagai batzuez prestatzen da, adibidez, arrautza albumina, esnea eta soja proteina. Era berean, badago salgai Japoniako sukaldaritzako arrautzaztatzeko irin berezi bat, «tenpura» izenekoa, zeinen osagaiak gari irina, arto almidoia, legamia eta arrautza hautsa diren; irin berezi hau behin ur hotzarekin nahastuta prest dago arrautzaztatzeko.
|
|
Hainbat froga egin eta gero, azkenean ikusi zuten hutsean egositako foie grasak bakarrik pisuaren% 5 galtzen zuela eta zapore hobezina mantentzen zuela. Gaur
|
egun
sukalde profesionaletan teknika hau gero eta gehiago erabiltzen da.
|
|
Halaber, aipatu behar da gaur
|
egun
sukalde profesionaletan eta elikagaigintzan badaudela hutsean frijitzeko ekipoak, bai etenak bai jarraituak, zeinetan frijitze tenperaturak 90 ºC ra jaisten diren. Ondorioz, frijitutako jakien ehundura, kolorea eta nutrienteak hobeto mantentzen dira eta olioaren degradazioan sortzen diren konposatu toxikoak murrizten dira, esaterako, akrilamida patata frijituetan.
|
2011
|
|
egiten duzu
|
egunean
sukaldeko lanetan?
|
2012
|
|
Sektore jakin bateko langileak ohi baino silize kantitate handiagoarekin ari direlako lanean. Marmol edo harrietan, %15 silize kristalinoa da, eta gaur
|
egun
sukaldeetako gainazalak egiteko erabiltzen den kuartzozko aglomeratuak, berriz, %95ean dauka material hori. Beraz, marmol lantegietako beharginek, enpresa horietan manipulatzen da aglomeratu hori?
|
2014
|
|
EGITARAUA.
|
Eguna
sukalde kontuegaz hasiko dute: hirugarren urtez indaba lehiaketa egingo da.
|
|
Gero, kentzen genituen zapatak, janzten genituen zapatilak eta berriz ere aldapa gora abiatzen ginen, beti bide beretik, saltoka harrien artean edo bide erdian zegoen errekara heltzerakoan. Igandetan eta festa
|
egunetan
sukaldearen ondoan zegoen jangelan egiten genuen bazkaria eta, gure harridurarako, izeba eta Manolita ez ziren mahaira esertzen. Haiek sukaldean bazkaltzen zuten, gainerakoei jakiak ekarri eta platerak eraman ondoren.
|
|
Euria egiten zuenean izaten zen okerrena,
|
eguna
sukaldeko sabai leihoaren gainean pilatzen ziren tantei begira emate hura, eta tanten norabide aldakorrarekin zorabiatzea eta gurasoen gela handiko alfonbran autoekin jolastea, edo sukaldeko mahaian kartetan. Irteten zenean Nagorerekin joaten zen, eta hondartza inguruko dendetan sartzen ziren puzgarriei eta erraketei eta surf taulei eta bainujantzi berriei so egiteko.
|
2015
|
|
Andrea eta sardina, hautsetan ahozpez. (Alegia, sardina erretzeko surtako brasetan etzan behar dela, eta etxeko andreak
|
eguna
sukaldeko errautsei begira ibili behar duela).
|
2017
|
|
Arrietan (Mungialdea) ere bada. Baita Leintz haranean eta Aramaion ere, baina gaur
|
egun
sukalde lehiakide duela. Sukalde orokorra erabiltzen da Deba ibarreko iparraldean.
|
2018
|
|
Sofa handia zela onartu beharra dago, izugarri erosoa, eta goxoa, larruazalera batere itsasten ez den material batez egindakoa. Hurrengo
|
egunetan
sukaldeko mahaia, hidromasajezko dutxa, bainu burbuiladuna, semearen gelako ohea, alabarena eta, azkenik, logela nagusikoa probatu genituen, hurrenez hurren. Edurneren bulegoa izan zen ireki gabe utzi genuen etxeko gela bakarra, senarrak, ikusten zenez, ez zeukan espazio propiorik bertan?.
|
|
hainbat solairutakoak, saskietakoak, iturri handiak edo kaikuak… Oro har, alaiak eta kolore bizikoak dira, baina, batzuetan, fruta freskoaren banatzaile praktikoek baino apaingarri gehiago egiten dituzte. Gaur
|
egun
sukaldean hozkailu handiak edukitzea, elikagaiak gorde ahal izateko denbora gehiago iraun dezan, frutak bistatik kanpo egoten laguntzen du. Ondorioa argia da:
|
2022
|
|
Nola egin? Gau batean utzi behar dira uretan (hobe ur hotzarekin), eta hurrengo
|
egunean
sukaldean ere egin daitezke. Zer gertatzen da eragin gabe egiten baditut?
|
|
Beraz, metalezkoak su gainean eta zeramikak labean soilik erabili ohi dira.
|
Egun
sukaldean material hauek baliatzen dira, gehienbat: a) zeramikak:
|
2023
|
|
Sisifo, eta behin eta berriz malda pikoan garraiatzen duen harritzarra; harena gutxienez irudi ikusgarria da, gizon bat zerua urratzen duen mendian gora. Eta aldiz ni, emakume bat urteko hirurehun eta hirurogeita bost
|
egunak
sukaldean sartuta gurina zartaginera botatzen, hori ez da ez ikusgarria ez absurdoa, hori bizitza da eta kito, polit hori. Eta gainera, ba al dakizu zer, zure arazoa da ez dakizula etxea ondo gobernatzen.
|