Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2008
‎Ontzi garbigailua: proba berriro egiten duenak Espainiako etxeetan ezinbesteko bihurtzeko beste etxetresna elektrikoek baino denbora gehiago behar izan zuen arren, gaur egun sukalde guztiek lekua gordetzen dute ontzi garbigailurako. Fabrikatzaile batzuen ustez, lau kideko etxe batean urtean 200 ordu aurreztu daitezke tresna honekin, ontziteria garbitzeko behar diren 300 orduetatik.
2009
‎Eman nahi zaion erabilerak, aparatuaren tamainak eta energia aurrezteak gaur egun sukaldean ezinbestekoa den etxetresna elektriko bat ongi aukeratzea ekarriko dute.
2010
‎Energia transferentziari dagokionez, mekanismo nagusia erradiazioa da. Era berean, gaur egun sukalde profesional batzuetan jakiak modu azkarrean gainerretzeko tamaina txikiko soplete bat erabiltzen da.
‎Eragiketa hau justu frijitu baino lehen egin behar da eta soberan dagoen azaleko irina kendu behar da, adibidez, irineztatuko jakiak iragazki batean jarriz. Gaur egun sukalde profesionaletan irinaz gain hauts itxurako nahasketak ere erabiltzen dira, adibidez, arrautza albumina eta almidoia.
‎garagardoa, legamia? Gaur egun sukalde profesionaletan, arrautza freskoen erabilerari buruzko arautegia dela-eta, geruza hori beste osagai batzuez prestatzen da, adibidez, arrautza albumina, esnea eta soja proteina. Era berean, badago salgai Japoniako sukaldaritzako arrautzaztatzeko irin berezi bat, «tenpura» izenekoa, zeinen osagaiak gari irina, arto almidoia, legamia eta arrautza hautsa diren; irin berezi hau behin ur hotzarekin nahastuta prest dago arrautzaztatzeko.
‎Hainbat froga egin eta gero, azkenean ikusi zuten hutsean egositako foie grasak bakarrik pisuaren% 5 galtzen zuela eta zapore hobezina mantentzen zuela. Gaur egun sukalde profesionaletan teknika hau gero eta gehiago erabiltzen da.
‎Halaber, aipatu behar da gaur egun sukalde profesionaletan eta elikagaigintzan badaudela hutsean frijitzeko ekipoak, bai etenak bai jarraituak, zeinetan frijitze tenperaturak 90 ºC ra jaisten diren. Ondorioz, frijitutako jakien ehundura, kolorea eta nutrienteak hobeto mantentzen dira eta olioaren degradazioan sortzen diren konposatu toxikoak murrizten dira, esaterako, akrilamida patata frijituetan.
2012
‎Sektore jakin bateko langileak ohi baino silize kantitate handiagoarekin ari direlako lanean. Marmol edo harrietan, %15 silize kristalinoa da, eta gaur egun sukaldeetako gainazalak egiteko erabiltzen den kuartzozko aglomeratuak, berriz, %95ean dauka material hori. Beraz, marmol lantegietako beharginek, enpresa horietan manipulatzen da aglomeratu hori?
2017
‎Arrietan (Mungialdea) ere bada. Baita Leintz haranean eta Aramaion ere, baina gaur egun sukalde lehiakide duela. Sukalde orokorra erabiltzen da Deba ibarreko iparraldean.
2018
‎hainbat solairutakoak, saskietakoak, iturri handiak edo kaikuak… Oro har, alaiak eta kolore bizikoak dira, baina, batzuetan, fruta freskoaren banatzaile praktikoek baino apaingarri gehiago egiten dituzte. Gaur egun sukaldean hozkailu handiak edukitzea, elikagaiak gorde ahal izateko denbora gehiago iraun dezan, frutak bistatik kanpo egoten laguntzen du. Ondorioa argia da:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia