Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 12

2002
‎Pixkanaka oinarrizko elikagai gehiago eman behar dira, maila egokira iritsi arte, adina, sexua, neurria eta tratamenduaren hasierako pisu erreala kontuan hartuta. Horrekin batera, dieta osoa, orekatua eta egunean zehar ondo banatua izateko elikadura ohiturak berregituratu egin behar dira. Eguneroko elikaduran sartu beharreko elikagaiak, pertsonak bere kabuz irensten duenaren arabera ezarri behar dira, tolerantziaren eta eboluzioaren arabera haien aldakortasuna eta kopurua handituz, eta, beraz, arrazoitzea eta joera dietetikoak onartzeko prestasuna funtsezkoak dira.
2003
‎Hain zuzen, Nazio Batuek garatu zituzten elikagaien higienearen printzipio orokorrak, FAOren bidez eta, bereziki, Codex alimentarius en bidez. Urteek aurrera egin ahala, nazioarteko erakunde horiek sistema bat ezarri dute, elikagaien higienearen printzipioei erreparatuz elikagaien kaltegabetasuna bermatuko duena. Sistema hori, gaur egun ondo ezagutzen dena, Arriskuen Analisia eta Kontrol Puntu Kritikoak da. Aplikazioa gomendatzeari ekin zitzaionetik, elikatze kate osoa aintzat hartzearen garrantzia baloratu zen, hau da, produkzio primariotik azken kontsumitzailera, etapa bakoitzean beharrezkoak diren higiene kontrol giltzarriak nabarmenduz.
2004
‎“Zure posta elektronikoa betiko egon daitekeela ideia da” esan zuen Wayne Rosing ek, Mountain View (Kalifornia) konpainiako ingeniaritzako lehendakariordeak. “Gure misioaren zati bat munduko informazio guztia antolatu eta aurkeztea da, eta posta elektronikoa gaur egun ondo antolatuta ez dagoen informazio horren zati bat da”, gehitu zuen. Web postaren zerbitzu berri horren hobekuntzen artean, azpimarratu behar da posta elektronikoaren antolamendua ez dela egiten erabiltzaileak sortutako karpeten bidez, baizik eta, batez ere, posta elektronikoaren edukiaren arabera.
2012
‎Oinarrizko elikadura desberdintasuna da ez duela gantzik, eta hori positiboa da kolesterola prebenitzeko dietan. Egunaren gainerakoan ondo planifikatutako dieta batek, elikagaien aniztasuna barne, esnearen gaingabetuarekin galdu ahal izan diren bitamina liposolubleen (A, D) ekarpena bermatzen du. Kaltzio nahikorik ez emateko beldurragatik, askotan esneki gehiegi ematen zaie haurrei, baina badira beste elikagai batzuk kaltzio iturri direnak eta haurren dietan kontuan hartu liratekeenak, hala nola fruitu lehorrak, fruta lehortuak eta barazkiak.
2013
‎Hosto berdeak kendu eta errefusen sustraiak moztu behar dira biltegiratu aurretik. Bruselako aza. Egun batetik bi egunera ondo irauten dute hozkailuan. Landarea zenbat eta freskoagoa izan, orduan eta zapore handiagoa izango du.
‎Ezagun batek jaso zuen hori. eslogana ‘ Egunero OK for healthy people ‘ (‘arrautza bat egunean ondo dago pertsona osasuntsuentzat’). Hala ere, ez da interpretatu behar «zenbat eta gehiago, hobeto» Izan ere, elikadura osasungarria ez da soilik analitika bateko kolesterol mailaren arabera neurtzen, ez eta mantenugai isolatuen arabera ere, dieta osoaren arabera baizik.
2014
‎Ez dago azterlanik otorduren bat ez egiteak argaltzen lagundu dezakeela frogatzen duenik. Gorputzaren pisua kontrolatzeko kaloria gutxiko dieta baten oinarria kaloria kopurua murriztea bada ere, ez da komeni, hori lortzeko, otorduak egin gabe uztea. Adituek gomendatzen dute ez uzteko otordurik egin gabe eta egunean zehar ondo banatzeko, gosea eta antsietatea kontrolatzen lagundu diezagukeelako. Otorduak egin gabe utziz gero, hurrengo otordua baino lehen gosetuko gara, eta, ondorioz, gerta daiteke azkenean mokaduren bat hartzea eta komeni ez den elikagairen bat jatea.
2019
‎Eskatu ura edaten dutela hasi aurretik, eta maiz deitu, atseden har dezaten eta hidratatu daitezen. Eskaini baso bat ur eguna hastean, eguna ondo hidratatuta hastea funtsezkoa dela gogoraraziz. Bazkaltzeko eta afaltzeko orduan, jarri ura mahaian, eta konta iezaiezu zenbateko garrantzia duen, organismoaren bidez, funtsezko mantenugaiak eta bitaminak garraiatzeko, garatzeko eta hazteko.
‎Ez dago adostasunik. Odile Romerok, Bartzelonako Vall d’Hebron Ospitaleko Loaren Unitateko buruak, “Hurrengo egunean ondo egoteko bakoitzak behar duena” dio, eta Espainiako Loaren Elkarteko (SES) insomnioan aditua den lan-taldea ere koordinatzen du. Beharrak adinaren arabera aldatzen dira, baina baita faktore genetiko eta pertsonalen arabera ere.
2020
‎Bai guk egindako janaria, bai erositakoa, garrantzitsuena elikadura zaintzea da. Pablo Ojeda dietista nutrizionistarentzat, “ohiz kanpoko zerbait orokorra ez izatea lortu behar dugu; hau da, nahi dena jan daiteke egun batean, baina horrek ez du esan nahi hurrengo egunean ondo jaten jarraituko ez denik”. Nolanahi ere, familian jateak mahaiari modalak ikastea dakar, eta horiek beti balioko diete haurrei, etxe barruan nahiz kanpoan.
‎Entrenatzaileak abiapuntu duen puntuaren eta gure egoera fisikoaren araberakoa izango da dena. Zerotik korrika hasi edo lesio batetik irteten ari bagara, astean bi egun ondo dago. Gomendagarria da bizpahiru minutu oinez bizkor ibiltzea, eta beste bizpahiru, korrika, ordu erdira iritsi arte astean bitan.
2021
‎Garunari dagokionez, insomnioak hainbat modutan eragiten digu: distraituta gaude, haserre eta antsietatsuago gaude, pazientzia gutxiago dugu, erabaki arriskutsuagoak hartzen ditugu… “Lo orduak kentzeak gure buru konponketari eragiten dio, beharrezkoa baita egunean ondo funtzionatzeko eta emateko. Buruz errekuperatuta ez daudenez, logalea izango dugu Maria Jose Martinezek onartzen duenez.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia