2004
|
|
Izan ere, hori da itsutasunaren balizko kausetako bat, Bostongo Brigham and Women’s Ospitaleak (AEB) egindako ikerketa baten arabera. Azterketa horren arabera,
|
egunean
hiru fruta pieza edo gehiago kontsumitzen dituzten pertsonen %36k du ARM arriskua. Orain, teknologia berriei esker, elikagaiak sakon aztertu ahal izan dira, substantzia horien zer proportzio duten kalkulatzeko; izan ere, frogatu da gaixotasun kardiobaskularrak, minbizia, diabetea eta Alzheimerra prebenitzen laguntzen dutela.
|
|
Hala, elikagai proteikoak egunero kontsumitzea gomendatzen dute, hala nola arraina, haragi giharrak eta arrautzak. 10 urtetik aurrera, egunean hiruzpalau errazio esne eta esneki hartzea gomendatzen dute, esne erdigaingabetuaren kontsumoa lehenbailehen gehituz; lekaleak astean bitan edo hirutan; eta
|
egunean
hiru fruta errazio edo gehiago. Ogia eta zerealak ere beharrezkoak dira elikadura ona izateko.
|
2007
|
|
Olo malutak gosaltzea,
|
egunean
hiru fruta ale eta, tarteka, fruitu lehorrak hartzea, astean bizpahirutan lekaleak jatea, adibidez, aholkatzen den zuntz dosira iristeko formula soil eta egokia da.
|
2008
|
|
|
Egunean
hiru fruta ale, barazkiak bi otordutan, oliba olioa, arraina ugari eta fruitu lehorrak.
|
2010
|
|
Dietista nutrizionistek
|
egunean
hiru fruta errazio jatea gomendatzen duten arren, hori da gehien kontsumitzen den elikagaietako bat, bai haurretan bai helduetan. Jateko interesa dela eta, elikagai industriak fruta zukua duen esne edari bakarra diseinatu du.
|
2011
|
|
Haurrek
|
egunean
hiru fruta eta barazki baino gutxiago jaten dituzte
|
|
Hala ere, oraindik gabeziak daude, hala nola haurren menura behar adina fruta eta barazki ez ekartzea. Egunean bost pieza kontsumitzea gomendatzen den arren, Espainiako gurasoen %40k adierazi du seme alabek
|
egunean
hiru fruta eta barazki baino gutxiago jaten dutela. 0tik 6 urtera bitarteko seme alabak dituzten 1.000 gurasoren artean egindako inkesta baten ondorioak dira.
|
2013
|
|
Bestela esanda, gure dietako azukreak, batez ere, modu naturalean azukreztatutako elikagaietatik etorri luke, frutetatik, esaterako. Gaur egun, gizarte garatuetan,
|
egunean
hiru fruta pieza horiek ez kontsumitzeaz gain, gure dietako azukrea freskagarri azukretsuetatik, opiletatik eta kafeei eta beste edari batzuei gehitzen diegun azukreetik dator. Hori dela eta, postreko fruta kontsumitzeko arrazoi indartsu bat da azukre erantsiko beste postre batzuk kontsumitzea ekiditea.
|
2014
|
|
Pisu handiegia duten indibiduoetan, zaindu egin behar dira, batetik, gurina, pastelgintza eta pastela, gurina eta margarina, eta, bestetik, gantz saturatuak, opilak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta pastelak, gurinak eta elikagaiak. Horrenbestez, egunean hiru errazio edo lau errazio (150 – 200 g) eduki behar lituzke dietak
|
egunean
hiru fruta errazio edo gehiago; gutxienez 150 – 200 g.), pasta astean bitan eta hirutan, eta arroza ere astean bitan eta hirutan. Osteoporosia denbora tarte luzeetan kaltzio eskasia izaten da, eta, beraz, zaharretan kaltzio beharrak ez daude handituta, baina, bai, egunean 800 mg hartzea bermatu behar da.
|
2020
|
|
arterietako tentsioa kontrolatzea. Horretarako, ezinbestekoa da elikaduran zenbait jarraibide betetzea, hala nola likido ugari edatea (ura, zopak, infusioak) egunero; jatorduetan gatz gehiegi ez hartzea eta bazkalorduan eta afarian barazkiak hartzea; eta, gutxienez,
|
egunean
hiru fruta pieza.
|