2002
|
|
Hasiera batean, ez dute susmorik Herbeheretako txerrien haragia salgai jarri izana. Sektoreko profesionalek egiaztatu dute txerri haragia hil eta bi
|
egunetik
hiru egunera jan ohi dutela. Halaber, Euskal Osasun Zerbitzuak atzo nabarmendu zuen txerrien haragiak ez duela «osasunerako inolako arriskurik», nahiz eta epe luzera, dosi handitan irentsi, antzutasuna eragin dezakeen.
|
2014
|
|
Dieta gosarian, bazkarian eta afarian antolatzen saiatu behar da, eta, ordutegien eta egunaren arabera, goiz erdian bazkari bat eta merienda bat ere programatu behar dira, janaria prestatzen ari den bitartean pikutara ez joateko. Dieta eta elikadura hauteskundeez gain, ez da ahaztu behar nolabaiteko jarduera fisikoa behar dela energia balantze ezin hobea egiteko, eta, beraz, astean bi
|
egunetik
hiru egunera bitarteko ariketak egin behar dira, baldintza pertsonaletara egokituta (oinez, korrika, igeri, dantza, etab.).
|
|
Suitzan, haragi fondueak Gabonetako afarian eta Urte Berrian kontsumitzen dira. Azterketaren arabera, gaixotasuna hasteko egunak, jaiegunen ondoren, gehienez ere bi
|
egunetik
hiru egunera iritsi ziren, gaixotasunaren inkubazio aldiarekin bat etorriz (bi egunetik bost egunera). Adituen arabera, «campylobakteriosiaren %50 baino gehiago oilasko kontsumoari egotz dakioke, Gabonetan, fondue batean».
|
2015
|
|
Egoera onean irauten duten denbora bi eta zazpi egunen artean izaten da, elikagaiaren arabera. Marrubiak eta gereziak bi
|
egunetik
hiru egunera bitartean iraun dezakete; platanoek, melokotoiek edo udareek egoera onean irauten dute bost egunera arte; meloia edo laranjak, berriz, astera iristen dira. Hona hemen zenbait gomendio fruta jakin batzuentzat:
|
|
Haragi xehatua eta arrain freskoa oso egoera onean mantenduko dira egun batez, hotz katea hautsi ez bada. Haragi gordina, egosia eta arrain egosia, bi
|
egunetik
hiru egunera bitartean. Dagoeneko ireki den UHT esnerako, barazki egosiak eta hestebeteak eta etxeko postreak lau egunekoa izango da gehienez.
|
2016
|
|
Esne pasteurizatuak tratamendu termiko leuna ematen du, mikroorganismo patogenoak (ez, ordea, esporak) suntsitzeko behar adina denbora eta tenperatura (100 ºc baino gutxiago). Ezin da iraupen luzeko produktua hartu; horregatik, hozkailuan mantendu eta bi
|
egunetik
hiru egunera bitarteko epean kontsumitu behar da. Eguneko esne fresko gisa merkaturatzen da.
|
|
Elikagai freskoak, haragia adibidez, hutsean ontziratuta etortzen dira. Berehala prestatzen ez badira, hozkailuan gorde daitezke, bi
|
egunetik
hiru egunera. Azaldutakoaren antzeko beste zerbitzu mota bat da Espainian modu orokorragoan eskaintzen dena:
|
|
Horri esker, zuntzak gogortzen dira, eta zuntz gehiago izaten dute. Bi
|
egunetik
hiru egunera igaro behar dira, biguntzeko. Haragia heltzea edo zukutasuna nola irabazi Haragiaren heltze prozesua, zukutasuna handitu nahi den kontuan hartuta luza daitekeena, kameretan zintzilikatzen da, eta ganbera horietan, bakterioen eraketa mantsotzen duen tenperatura mantentzen da, pieza guztietan airearen zirkulazio askea sustatzen duena.
|