2002
|
|
Elikagaiak bere ezaugarri organoleptiko guztiak (aroma, testura, zaporea…), higienikoak eta nutrizionalak kontserbatzeko batez besteko orientagarria honako hau izan daiteke: ELIKAGAI MOTA KONTSERBAZIO DENBORA ZENBATETSIA Arrain freskoa (garbia eta tapatua) eta haragi txikitua (tapatua) 2
|
egun
Haragi eta arrain egosiak 2 egun Esne irekia, etxeko azkenburukoak, barazki egosiak 3 egun Ongi kontserbatutako haragi gordina (garbia eta tapatua) 4 egun Barazki gordinak eta kontserba irekiak (jatorrizko ontzia lata bada, beste ontzi batera aldatu) 4 aste Arrautza freskoak 2 aste Esnekiak eta iraungitze data duten beste batzuk Fabrikatzaileak ontzian adierazten duena Esteka interesgarriak:... revista.consumer.es:Elikagaien kontserbazioa revista.consumer.es:Elikagaien ondoriozko toxiinfekzioak
|
|
Eguneko errazioak eta janariak kontsumitzeko maiztasun gomendatua Elikagaiak Oharrak Gomendatutako kontsumo errazioak eta maiztasuna Esnea eta deribatuak* Kalitate eta kaltzio proteinen proportzio ona.* Koipetan aberatsak diren esnekiak kontrolatzea.* Likido gehiago hartzen dute.* Gazta erdiurtuen eta onduen, urtuen (koipetsuen eta sodio aberatsen) kontsumoa mugatzea. 2 anoa
|
egunean
Haragi gihartsuak* Erraz xurgatzen diren proteinak eta burdina dituzte.* Hestebeteak (sodio gutxi dutenak), foie grasa eta pateak saihestea edo mugatzea. 6 anoa astean Erraiak* Gibela burdina eta azido foliko (B9 bitamina) ugari duelako bakarrik gomendatzen da.* Purina eta kolesteroletan aberatsak diren elikagaiak dira.
|
2011
|
|
Ohikoa da gaur
|
egun
haragiak eta arrainak ontziratuta erostea Ontzi horiek, ostera, paperean bilduta etortzen dira eta paper horrek airea pasatzen uzten duenez, haragia eta arraina ontzitik atera behar dira etxera iristerakoan.
|
|
Azterketa zientifikoaren arabera, arrisku faktore horiek murrizteko, proteina iturri horien ordez, nutrizio profil hobea duten beste batzuk erabili behar dira, hala nola haragi giharrak, arrain zuria eta urdina, eta lekaleak, zerealak eta fruitu lehorrak konbinatzen dituzten platerak edo errezetak. Emaitzen artean, nabarmentzekoa da
|
egunean
haragi gorriko errazio bat fruitu lehor eskukada batekin ordeztea (25 g) %21 txikiagoa izan zela 2 motako diabetesarekin; gantz gutxiko esnekiekin ordezkatzea (240 ml esne edo 120 g gazta edo jogurt) %17 txikiagoa, eta zereal integralekin aldatzea (ogi xerra bat edo arroz katilu bat), %23 txikiagoa. Gauza bera da hegazti haragia edo arraina jatea haragi gorriaren ordez, bi aukerekin diabetesa izateko arriskua %10 murrizten baita.
|
2019
|
|
Harvardeko Osasun Publikoko Eskolak azterlan berriei erantzun die, gaur
|
egun
haragi gorri eta prozesatua kontsumitzea osasunarentzat arriskutsua ez dela ziurtatzeko.
|
2023
|
|
Irin hauts integralak Otordu bakoitzean Irintsutzat hartzen dira ogia, pasta, arroza, kuskusa, patata eta beste tuberkulu batzuk. Fruitu lehorrak 3 eskukada astean Esnea, jogurta, gazta 1 aldiz
|
egunean
Haragia Astean 3 aldiz (haragi gorria: astean bitan gehienez) Haragi gorria ugaztunen muskulu haragia da, hala nola idi haragia, txahal haragia, txerrikia, arkumea, zaldia eta ahuntza.
|