2001
|
|
Kaltzio iturri behinena esnea izaki, mineral hori ama esnearen ezinbesteko osagaia denez eta amaren desmineralizazioa galarazten duelako,
|
egunean
gutxienez hiru litro laurden esne eta bestelako esnekiak hartu behar ditu (edo, bestela, litro erdia esne eta gainera bestelako esneki batzuk, hala nola jogurra, mami edo gaztanbera, hartzi edo ondu gabeko gazta, esne postreak, esnez eginiko krema eta pureak, gazta freskoa entsaladetan, bexamela, etab.).
|
|
C (mg) 70 147 0,68 18:00 3,9 € 21 0,05 18:00 5,1 Kontsumoaren abantailak eta eragozpenak: Nutrizio arloko adituek gomendatzen dute
|
egunean
gutxienez hiru fruta ale jatea, eta ahalik eta gehien aldatzen ahalegintzen dira, nutrizio osaera desberdina baita batetik bestera. Pixka bat lehorgarria denez, bereziki gomendagarria da beherakoa izanez gero, eta eragin diuretiko leuna duenez, hipertentsioa izanez gero eta likidoak atxikiz gero.
|
|
5 Egunean bi plater barazki jan. 6
|
Egunean
gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari duten elikagaiak erabili behar dira.
|
2003
|
|
Nutrizioan adituek
|
egunean
gutxienez hiru fruta ale hartzea aholkatzen dute, hiru horietako bat bederen bitamina ugari duena (zitrikoak, kiwia, meloia, marrubiak, fruta tropikalak...).
|
2009
|
|
Osasun agintariek gomendatzen dute
|
egunean
gutxienez hiru fruta eta bi barazki errazio jatea.
|
|
“Produktu horiek dieta osasungarria preziorik onenean egiteko aukera ematen dute”, dio erakundeak. Osasun arloko agintarien arabera,
|
egunean
gutxienez hiru fruta eta bi barazki errazio jatea funtsezkoa da dieta ona izateko. Alde horretatik, OCUk gogorarazi du “fruta eta barazkien nutrizio propietate guztiez baliatzeko modurik onena denboraldian kontsumitzea dela”, horixe baita egutegi honen helburu nagusia.
|
2010
|
|
Ikerketa amerikarra otsailean argitaratu zen ‘Journal of American Dietetic Association’ (JADA) aldizkarian, eta, nerabe eta heldu gazteen artean elikagai horien kontsumo maiztasuna ezagutzeaz gain, biztanleria sektore horretan ale integralen kontsumo handiagoarekin lotutako gizarte, ingurumen, pertsona eta portaera faktoreak identifikatzen saiatu ziren. Galdera sortan, elikagai integralak familian edo lagunekin jateko ohiturari buruzko galderak jaso ziren, etxean ogi integrala ote zegoen edo ziur ote zegoen
|
egunean
gutxienez hiru ale oso (ogia, galletak eta gosaritako zerealak) aldatu eta jan ahal izango zituela. Ogi integralarekiko (eta pikor osoen) gustua ere ebaluatu zen, lau erantzunen bidez. Batetik, “oso desados” eta “oso ados” arteko iruzkinak ebaluatu ziren, eta, bestetik, elikagai integralek osasunari dagokionez duten pertzepzioa.
|
2011
|
|
|
Egunean
gutxienez hiru fruta pieza eta bi barazki anoa gomendatzen dira.
|
2020
|
|
Lekaleen kontsumoa astean lau erraziotara handitzea.
|
Egunean
gutxienez hiru fruta anoa eta bi barazki anoa hartzea. Osoko zerealak lehenestea.
|
|
Ez da zaila lortzea. Garrantzitsua da
|
egunean
gutxienez hiru errazio fruta eta barazki gordin bat jatea. Espinaka eta zainzuri entsalada batek eguneko kopuru gomendatua eman dezake, baita ekilore pipa eskukada batek ere.
|
2023
|
|
Jeremy Tremblay Arraza aktiboetarako kalitate handiko pentsua aukeratzea komeni da, txakurraren adinerako egokia. Kumeei, sei hilabete bete arte,
|
egunean
gutxienez hiru aldiz jaten ahal zaie, eta helduak direnean, behin edo bitan. Kopuruei dagokienez, zakurraren pisua monitorizatu da bizitzako etapa bakoitzean, eta bere beharren arabera egokitu da, albaitariarekin kontsultatu ondoren.
|