Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 4

2006
‎Aluminiozko gehigarriak dituzten elikagai prozesatuak, hala nola aluminio eta sodio fosfato azidoa, prestatutako irinetan erabilia, konposatu horren ekarpen garrantzitsua dira. OMEk ohartarazi duenez, konposatu hori duten antiazidoak eta analgesikoak hartu ohi dituzten pertsonek askoz ere gehiago kontsumitzen dituzte, eta, beraz, egunean bost g aluminio gehiago har dezakete. Beste esposizio bide bat aluminiozko sukaldeko tresnak dira.
‎Orduan, Kath Dalmeny Britainia Handiko Batzordeko ikertzaileak zioenez, «pertsona gehienek gomendatutako gatzaren bikoitza hartzen dute egunero». Gatzaren alternatibak OMEk egunean bost g gatz baino gutxiago hartzea gomendatzen du Lehenengo aukera gatzaren ordezkoak erabiltzea da, besteak beste, potasio kloruroa (KCl), elikagaiak prozesatzeko erabiltzen dena. Hala ere, adituek diote ordezko horretatik lortutako elikagaiek gustu «mikatza eta ez hain gazia» dutela, eta, beraz, kopurua handitu litzatekeela gustu bera lortzeko.
2010
‎Kezkagarriena da hipertentsioaren hiru kasutatik baten atzean dagoela gehiegizko hori, nabarmendu zuen Bartzelonako Ospitale Klinikoko Hipertentsio Unitateko buruak, Antonio Cocak, Hipertentsio Arterialaren Espainiako Elkartea Liga Espainiarra Hipertentsio Arterialaren aurkako Borrokarako (SEH LELHA) 15 bileraren esparruan. OMEren arabera, egunean bost g gatz nahikoa da presio arterialaren balioak maila onargarrietan mantentzeko (140/ 90 Hgmm) eta, ondorioz, gaixotasun kardiobaskularren arriskua murrizteko. Hala ere, Espainian batez beste 10 g kontsumitzen dira egunean, Europako Batasunean (EB) Portugalen baino gehiago.
2011
‎Helburua: egunean bost g gatz
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia