2010
|
|
Gosaltzen ez denean, errazagoa da etxera iristean “zerbait pikatzeko” tentazioari eustea. Eguneroko otordu nagusietatik ahaztuta
|
dago
gosaria. Ahulezia, haserrea, gogo aldartea, kontzentraziorik eza eta umore txarra izan ohi dira abiarazitako eta janaririk jaso gabe orduak daramatzan organismo baten substratua falta dela adierazten duten seinaleak.
|
|
Fruta zukuak, zopak, saltsak eta garagardoa gutxiago jaten dira. Haurrak substantzia horren eraginpean
|
daude
gosaritako zerealen bidez. Ogia edo opilak bezalako beste elikagai batzuek ere furano ekarpena egiten dute. Kutsatzaile kimikoa Furanoa dioxinekin batera dator, biak baitira ingurumeneko kutsatzaile organiko iraunkorrak (COP).
|
2014
|
|
Hala erakusten digute komunikabideek, baina herritarrek ere sinesten dute, Reevesen eta kolaboratzaileen Appetite aldizkarian argitaratutako ikerketa bat erakutsi berri duen bezala. Hala ere, alde batetik, proba zientifikoak nahasiak dira eta alborapen ugari dituzte; eta, bestetik, ikerketa asko
|
daude
gosariaren eta gorputz pisuaren murrizketaren arteko elkarketa frogatzen ez dutenak, aurrerago zehazten den bezala. Irudia:
|
2020
|
|
Hain zuzen, moldeko ogiaren erosketak gora egin du ehunekotan, eta, gaur egun, pertsonako urteko kontsumoaren% 11 hartzen du. Azken bi hamarkada horietan, moldeko ogia ia erabat murriztuta
|
egotetik
gosarirako ogi txigortuak eta askarirako sandwichak egitera igaro da, eta erabilera zabalagora bideratu da: aperitiboak, ogi txigortuak, kanapeak… Hori, neurri handi batean, denbora horretan egindako hobekuntzengatik izan da, bai prozesuan, bai produktuaren formulazioan, eta horren ondorioz, eskaintza asko handitu da:
|
2021
|
|
Zehazki, integralak eta azukre gutxikoak diren produktu guztiek, zereal osoetatik edo zereal osoetatik datozen irinetatik datozenez, A bat lortzen dute. Beste muturrean
|
daude
gosaritako zereal gehienak, C, D edo E batez sailkatuta daudenak eta ez direnak gomendio osasungarri. Hori bai, marka batzuk daude, zehazki, zuntz asko duten eta azukrerik ez duten olo maluta edo muesli batzuk, sailkapen ezin hobea lortu dutenak (A eta B).
|
|
Irudia: Belén Trincado Aznar
|
Badago
gosari idealik. Aladinoren arabera, Espainian 10 umetik hiru ez dira egunero gosaltzen.
|
2023
|
|
Gainera, zenbait ikerketak ikusi dute portaera psikosozialeko arazoak izateko aukera handiagoa dutela gosaltzen ez duten gazteen artean. Biztanle gehienak urrun al
|
daude
gosarian kaloria kopuru idealetik. Hitz egiten dugun adin taldearen arabera.
|
|
Azterketan ez ditugu kontsumitutako elikagaiak baloratu, elikagaiak baizik. Hala, bada, lotura bat
|
dago
gosariak ematen duen kaloria ehunekoaren eta sindrome metabolikoaren artean, eta erlazio horrek ez du zerikusirik kontsumitutako mantenugai motarekin. Sindrome metabolikoa duten pertsonen gosaria aztertzean, patologia hori ez dutenekin konparatuta, ikusi dugu azken horiek karbohidrato gehiago, zuntz gehiago, landare proteina gehiago eta gantz azido poliasegabe gehiago hartzen dituztela (batez ere landare erreinuan) goizeko lehen irenste horretan.
|