Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 6

2002
‎Lurra aprobetxatu Gainera, lur bat egokitzen hasten denean edo lehendik dagoena egoera onean mantendu nahi denean, lehenengo urratsa belar txarrak kentzea da. Belarrek substratuan dauden elikagaiak kontsumitu besterik ez dute egiten; beraz, kendu egin behar dira. Kentzen direnean, garrantzitsua da belar txar horien sustraiak inguratzen dituen lurra aprobetxatzea, oso litekeena baita horrek konposizio aberatsena izatea, batez ere lurzorua bereziki emankorra ez bada.
2003
‎Haragiari, haren segurtasunari eta arriskuei buruzko galderek eta erantzunek, eta garai hartan aurreikusi ezin zen krisi baten irismenari buruzkoak, Interneteko kontsumitzaileentzako informazio produktu baten ideia piztu zuten. Produktu horrek oso zabalduak ez diren alderdiak asetzen ditu, hala nola elikagaiak ekoizteko teknologien fidagarritasun maila edo egoera txarrean dauden elikagaiak kontsumitzearen ondoriozko toxiinfekzioen legezko bidetik erreklamatzeko aukerak. Hala sortu zen 2001eko apirilean consumaseguridad.com, Eroski Taldea Fundazioaren elikagaien segurtasunean espezializatutako webgunea, consumer.es kontsumitzailearen egunkariaren barruan kokatzen dena.
‎Azken urteotan, intoxikazio horien eragina murriztu egin da, batez ere manipulatzaileen eta ekoizpen prozesuen gainean kontrol handiagoa egin delako, Arriskuen Analisiaren eta Kontrol Puntu Kritikoen (APPCC) sistema aplikatu behar delako. Egoera txarrean dauden elikagaiak kontsumitzeagatik (botulismoa, esaterako) bere garaian konponezinak ziren kalteak eragin zituen beste intoxikazio baten eragina ere ia anekdotiko bihurtu da. APPCC sistema ezartzeak eta kontserbak egiteko prozedura modernoak aplikatzeak aukera eman dute Clostridium botulinum garatzeko arriskua kentzeko.
2008
‎arrautzak eta deribatuak, oilasko haragia, kremak eta edo barazki gordinak. Komeni da egoera txarrean dauden elikagaiak kontsumitzeak duen arriskuaz hitz egitea, eta arreta berezia jartzea beharrezko prebentzioan eta egoera txarrean dauden elikagaiek askotan ez dutela “abisatzen”. Informazioa arma baliotsua izango da.
2010
‎Segurtasuna ez da inprobisatu behar, elikagaien arriskuen prebentzioan oinarritutako prozesu egoki baten emaitza baizik. Pertsona bat egoera txarrean zeuden elikagaiak kontsumitzeagatik intoxikatu zela adierazten duten baieztapenak nahas daitezke, elikagaiei itxura hondatuarekin lotzen zaielako. Gauza bera gertatzen da “elikagai hau jangarria da, usain ona duelako (edo badakielako) ” esamoldeekin, kontuan hartu gabe arrisku praktika luzeegiak egin diren baldintza desegokietan, edo mikroorganismo patogenoen garapena eragin duten ondoz ondoko berrizozketak.
2013
‎Hala ere, lautik batek bi kontzeptuak nahasten ditu. Alde batetik, %26k uste du iraungitze datak esan nahi duela data horretatik aurrera elikagaiak ez dituela bere ezaugarri espezifikoak gordetzen, baina segurua dela jatea, egoera txarrean dauden elikagaiak kontsumitzea eragin dezakeen akatsa. Bestalde, aztertutako etxeen %25en iritziz, kontsumo data lehenetsiak esan nahi du data horretatik aurrera ez dela guztiz segurua produktu hori jatea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia