2002
|
|
Lurra aprobetxatu Gainera, lur bat egokitzen hasten denean edo lehendik dagoena egoera onean mantendu nahi denean, lehenengo urratsa belar txarrak kentzea da. Belarrek substratuan
|
dauden
elikagaiak kontsumitu besterik ez dute egiten; beraz, kendu egin behar dira. Kentzen direnean, garrantzitsua da belar txar horien sustraiak inguratzen dituen lurra aprobetxatzea, oso litekeena baita horrek konposizio aberatsena izatea, batez ere lurzorua bereziki emankorra ez bada.
|
2003
|
|
Haragiari, haren segurtasunari eta arriskuei buruzko galderek eta erantzunek, eta garai hartan aurreikusi ezin zen krisi baten irismenari buruzkoak, Interneteko kontsumitzaileentzako informazio produktu baten ideia piztu zuten. Produktu horrek oso zabalduak ez diren alderdiak asetzen ditu, hala nola elikagaiak ekoizteko teknologien fidagarritasun maila edo egoera txarrean
|
dauden
elikagaiak kontsumitzearen ondoriozko toxiinfekzioen legezko bidetik erreklamatzeko aukerak. Hala sortu zen 2001eko apirilean consumaseguridad.com, Eroski Taldea Fundazioaren elikagaien segurtasunean espezializatutako webgunea, consumer.es kontsumitzailearen egunkariaren barruan kokatzen dena.
|
|
Azken urteotan, intoxikazio horien eragina murriztu egin da, batez ere manipulatzaileen eta ekoizpen prozesuen gainean kontrol handiagoa egin delako, Arriskuen Analisiaren eta Kontrol Puntu Kritikoen (APPCC) sistema aplikatu behar delako. Egoera txarrean
|
dauden
elikagaiak kontsumitzeagatik (botulismoa, esaterako) bere garaian konponezinak ziren kalteak eragin zituen beste intoxikazio baten eragina ere ia anekdotiko bihurtu da. APPCC sistema ezartzeak eta kontserbak egiteko prozedura modernoak aplikatzeak aukera eman dute Clostridium botulinum garatzeko arriskua kentzeko.
|
2008
|
|
arrautzak eta deribatuak, oilasko haragia, kremak eta edo barazki gordinak. Komeni da egoera txarrean
|
dauden
elikagaiak kontsumitzeak duen arriskuaz hitz egitea, eta arreta berezia jartzea beharrezko prebentzioan eta egoera txarrean dauden elikagaiek askotan ez dutela “abisatzen”. Informazioa arma baliotsua izango da.
|
2010
|
|
Segurtasuna ez da inprobisatu behar, elikagaien arriskuen prebentzioan oinarritutako prozesu egoki baten emaitza baizik. Pertsona bat egoera txarrean
|
zeuden
elikagaiak kontsumitzeagatik intoxikatu zela adierazten duten baieztapenak nahas daitezke, elikagaiei itxura hondatuarekin lotzen zaielako. Gauza bera gertatzen da “elikagai hau jangarria da, usain ona duelako (edo badakielako) ” esamoldeekin, kontuan hartu gabe arrisku praktika luzeegiak egin diren baldintza desegokietan, edo mikroorganismo patogenoen garapena eragin duten ondoz ondoko berrizozketak.
|
2013
|
|
Hala ere, lautik batek bi kontzeptuak nahasten ditu. Alde batetik, %26k uste du iraungitze datak esan nahi duela data horretatik aurrera elikagaiak ez dituela bere ezaugarri espezifikoak gordetzen, baina segurua dela jatea, egoera txarrean
|
dauden
elikagaiak kontsumitzea eragin dezakeen akatsa. Bestalde, aztertutako etxeen %25en iritziz, kontsumo data lehenetsiak esan nahi du data horretatik aurrera ez dela guztiz segurua produktu hori jatea.
|