Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2002
‎Fintze prozesuan, elikagaia bere zati osagarrietan bereizten da, eta, beraz, elikagai osagarri batzuk baztertu egiten dira. Gero eta zabalduago dago elikagaien industrian, hala nola arroza, ogia, pasta eta abar. Beraz, merkaturatzen den azukre beltza melaza baino askoz txikiagoa da mineral edukiari dagokionez, eta haren nutrizio balioa azukre arruntarena baino zertxobait handiagoa da.
2004
‎Labore eremuak babesteko metodoek ere aurrerapen nabarmenak izan dituzte, eta, neurri handi batean, izurrite horiek uztetan eragiten dituzten ondorio kaltegarriak arintzeko aukera eman dute. Hala ere, oraindik ere zailtasunak daude elikagaien industriari eragiten dioten beste mota bateko izurriteen kontrolean eraginkortasun bera lortzeko: hegaztien izurriteak.
‎Horrela, kostuak merkatuko lirateke azukre industriatik eratorritako produktu batetik abiatuta bitarteko bat sortuz. AEBn eta Europan, bi polisakarido mikrobiar hauek baimenduta daude elikagaien industrian erabiltzeko. Xantanoa (E) da ohikoena eta oso finkatua dago gaur egun merkatuan.
2006
‎Mikroorganismoen erantzuna ez da berdina antzeko egoeretan. Bitxia da ikustea espezie bereko mikroorganismo guztiak, hala nola Listeria monocytogenes, biofilma osatzeko gai direla, baina, aldiz, serotipo gutxi batzuk baino ez daudela elikagaien industrian, eta horiek direla infekzio gehienen erantzuleak. Gaur egun frogatu da hazteko edo itsasteko gaitasun desberdina duela, ingurunean dagoen mantenugaien kontzentrazioaren arabera, eta horrek, zalantzarik gabe, eremu berri oso interesgarria irekitzen du.
‎aukerak eta ziurgabetasunak txostenean, 2004an, teknologia horren abantailak eta ahulguneak jaso ziren. Aplikazio miniaturizatuak 2004an, 180 aplikazio nanoteknologiko baino gehiago zeuden elikagaien industrian zenbait garapen fasetan Desorekak egon arren, elikagaien industriak interes handia du nanozientzien onura potentzialei dagokienez, eta iragarpenek adierazten dute teknologia hori gehiago edo gutxiago erabil daitekeela hamar urteko epean. Elikagaien ontziratzea da nanoteknologiak piztu duen eremu interesgarrienetako bat.
2007
‎Ikerketa irekia Gehigarri batzuen kontsumoaren eta haurren hiperaktibitatearen arteko erlazioa ikertzeko bidea oraindik zabalik dago EFSAk jakinarazi du ikerketa hori kontuan hartuko duela ebaluazio lanetan, eta, seguruenik, 2008 urtearen amaieran argitaratuko duela EBn erabiltzeko onartuta dauden koloratzaileen berrikuspena. Gaur egun, gehigarri horiek guztiak baimenduta daude elikagaien industrian, haurrek kontsumitu ohi dituzten edari freskagarri, gozoki, izozki eta opiletan erabiltzeko. Edari Freskagarri Analkoholikoen Fabrikatzaileen Elkarte Nazionalak (ANFABRA) jakinarazpen berri baten arabera, Espainian merkaturatutako edari freskagarri bakar batek ere ez ditu jasotzen haurren hiperaktibitatea handitzearekin lotutako gehigarrien nahasteak, eta onartzen du ikerketak izaera estatistikoa duela; beraz, haren ondorioak etorkizunean ebaluatu dira.
2008
‎Hainbat elikagairen gozagarri gisa erabiltzen da, zapore leun, aberats eta gorputzarekin bat egiteko. Gaur egun, argi dago elikagaien industrian umami zaporearen intentsitatea esponentzialki handitzen dela glutamato monosodikoa, inosina eta guanosina gehitzean, nahiz eta oso kontzentrazio txikian izan. «Umamiak sentsazio gozoa areagotu, azidoa gutxitu eta gazia uzkurtu edo gatzitu dezake» Horregatik, gaur egun, substantzia horien nahasteak erabiltzen dira zopak, saltsak, saltxitxak, urdaiazpiko zaporeko patata frijituak, gantxitoak, maizio frijituak, haurrentzako litxarreriak, aurrez prestatutako platerak eta ongailuak dastatzeko, besteak beste.
2009
‎José Ramón Mauleón: Nire irudipena da kontsumitzailea bakarrik dagoela elikagai industriaren aurrean
‎Gainera, produktu fresko eta osasungarriekin alderatuta, horietako asko nahiko merkeak dira, eta horrek ere laguntzen du horiek aukeratzen eta ez besteak. Eta nire irudipena da kontsumitzailea bakarrik dagoela elikagai industriaren aurrean. Esate baterako, zigarro pakete batean garbi asko jartzen du erretzea osasunerako kaltegarria dela.
2012
‎produktibitatea handitzen du, higienea hobetzen du, kostuak murrizten ditu, produktuak sailkatzen ditu, ekoizpena kontrolatzen du, produktuak birbideratzen ditu eta ekoizpenaren logistikan aldaketak egiten ditu, eta produktuen itzulkinek eragindako galerak murrizten ditu. Automatizazio adimenduna elikagaien industrian Automatizazio adimendunaren zenbait adibide daude elikagaien industrian, Raquel Rodríguezek azaltzen duenez, behiak jezteko estazio gisa. Estazio horretan, esne behiak kanal batetik eta jezteko makina batzuetatik sartzen dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia