2001
|
|
Soltean salgai
|
dauden
elikagai horien etiketa, beraz, ez dago zuzen.
|
2002
|
|
gibela, haragia, erraiak, arraina, arrautzak eta, kopuru txikiagoan, esnea eta deribatuak. Dietan modu orekatuan banatuta
|
dauden
elikagai horiekin bitamina horren beharrak asetzen dira. Oro har, elikagai horien sukaldaritzako manipulazioak ez du bitamina hori galtzea eragiten, baina egositako haragiak eta arrainak egoste uraren edukiaren %30 ere galtzen dute, ahalmen hidrosolublea dutelako.
|
2004
|
|
Azkenaldian, era askotako produktuak agertu dira merkatuan," light"," arin" edo" arindu" kalifikazioarekin. Egia esan, ez
|
dago
elikagai horiei buruzko lege zehaztapenik. Hala ere, 1990eko Elikagaien Antolamendurako Ministerio arteko Batzordeko (CIOA) adituek egindako akordio baten arabera, elikagai bat light gisa kalifikatzeko, honako baldintza hauek bete lirateke:
|
|
Hurbilketa berri horren bidez, zenbait galdera erantzun nahi dira, hala nola dietaren zer osagaik dituen ondorio onuragarriak, nola, non eta noiz gertatzen diren ondorio horiek, zer erlazio
|
dagoen
elikagai horien arriskuaren eta onuraren artean, edo zer elikagai berri jan behar ditugun gaixotasun kardiobaskularrak edo diabetea saihesteko. Balear Uharteetako Unibertsitateko Andreu Palouren arabera, elikagaien ondorio leun askoren konbinazioak eragina izan dezake prozesu patologikoen agerpenean.
|
2007
|
|
Portzentaje hori lortzen ez dutenek erabilitako osagai biologikoak zerrendatu ditzakete etiketan. Baina berrikuntza nagusia da genetikoki eraldatutako organismoak (GEO)
|
daudela
elikagai horietan, halabeharrez edo laboreak iraun bitartean kutsadura saihestezina dutelako. Gaur egun,% 0,9ra arteko GEO duten elikagaiak merkaturatu daitezke, baina muga hori ez da produktu biologikoetara zabaltzen.
|
|
errazagoa da fruta helduenekin asmatzea. Aukera asko
|
daude
elikagai horiek ematen dituzten elikagai guztiak eskuratzeko, baldin eta jakak eskaintzen badira, irabiaki moduan, mazedonian, konpotan edo labean. Ez da komeni fruitu lehorrak eskaintzea, hala nola intxaurrak edo almendrak, bai eta fruta lehortuak ere, hala nola aranak edo mahaspasak, gogortasunagatik eztitzea eragin baitezakete.
|
2009
|
|
Hantura artikularrarekin eta oineko behatz lodian kokatutako min biziarekin lotzen da. Lekaleei alergia izatea Lekadunetan albuminak
|
egoteak
elikagai horiekiko alergiak eragin ditzake. Kakahueteak, babak, ilarrak eta soja dira kezkagarrienak, batez ere lehenak.
|
2010
|
|
tenperaturen igoera progresiboak mikroorganismo patogenoen eta mikotoxinen kopurua handitzea eragin dezake elikadura kate osoan, ekoizpenetik kontsumora arte. Elikagaiak prozesatzeak, garraiatzeak eta biltegiratzeak arriskuak areagotu ditzakete, baina informazio gutxi
|
dago
elikagai horiek klima aldaketarekin nola aldatzen diren jakiteko. Bestalde, tenperatura handitze horrek beste latitude beroagoetako berezko mikroorganismoak eta elikadura gaixotasunak gure ingurunean garatzea eragin dezake.
|
2012
|
|
txokolatea, txiza, kinoa, espirulina, gojia, estebia, ajos y un largo largua eta abar. Elikagai jakin batzuek nutrizio osaera interesgarria izan dezaketela ukatu gabe, “superelikagaiei” (terapeutikoak, zahartzearen kontrakoak, argalgarriak…) egozten zaizkien propietate miragarriak ez
|
daude
elikagai horiei eusten dieten azterketa zorrotzetan oinarrituta. Gainera, gaitasun horiek elikagai bakar bati edo gutxi batzuei esleitzeak elikadura osasungarri baten garrantzia gutxiestea ekar dezake, oro har.
|
2015
|
|
Ekoizpenean erabilitako energia, nekazariek isuri dituzten ur litroak, garraioan kontsumitutako erregaiak eta abar aipatu ditu. «Kontabilitatearen ikuspegitik begiratuta, sobran
|
dauden
elikagai horiek galera dira enpresa batentzat. Bota beharrean erakundeei emateak gastuak eta barne antolaketa handia eskatzen ditu.
|
2018
|
|
Zer esan nahi du ‘noizean behin’ dietan? 2 Zenbateraino dauden ezarrita ebaluatu Ebaluatu zenbateraino
|
dauden
elikagai horiek dietan, eta zer neurritan. Baliteke horietako baten kantitate handia ez kontsumitzea, baina denen artean ez dute lekurik uzten elikagai osasungarrientzat.
|
2023
|
|
Hainbat errezeta prestatzeko eta laguntzeko udare, irasagarr eta granada garaia da. Granada ukitua duen orri berdeko entsalada, udare batzuk ardotan edo irasagar gozoki bat gaztanbera eta intxaurrekin konbinatuta, aukera asko
|
daude
elikagai horiek zuhaitzetik mahaira eramateko. Hurrengo artikuluan udazkeneko fruta tipiko horien ontasunak berrikusten dira.
|