2007
|
|
Kontua da elikagai bati eransten zaion jakiak jarduketa frogatuak dituen, eta behar adina eta beharrezko kopuruan gehitzen den, espero den onura lortzeko. Bestalde, elikagai baten funtzionaltasuna beti
|
dago
elikagai hori hartzen duenaren egoeraren araberakoa. Horrek esan nahi du, kasu batzuetan, elikagaietan egon ohi diren produktu batzuen kantitate handiagoak behar izaten direla.
|
2008
|
|
Arratoietan egindako toxikotasun azterketek ez dute eman, adituen arabera, ondorio kaltegarririk, ez eta “Morinda citrifolia” ren hostoak infusio induzca gisa, animalietan behintzat, eragin genotoxikorik duenik ere. Ikerketaren arduradunek onartzen dute muga batzuk
|
daudela
elikagai horrekin prestatutako elikagai batzuen ahalmen alergenikoa zehaztu eta aurreikusteko, animaliei buruzko azterketak gizakietan estrapolatzeko zailtasuna dela eta.
|
2009
|
|
Gure herrialdean, Endokrinologia eta Nutrizio Klinikoaren Ataleko ikertzaileek, Valladolideko Río Hortega Unibertsitate Ospitaleko Ikerketarako Laguntza Unitateak, baratxuria kontsumitzeari eta arrisku kardiobaskularra murrizteari buruzko ebidentziak berrikusi dituzte. Ikerketaren egileek ondorioztatu dutenez, frogatuta
|
dago
elikagai hori jateak eragin handia duela odolbilduak suntsitzean, eta hori lotuta dago tronbogenesiaren agerpena murriztearekin. Hala ere, beharrezkoa da bihotz hodietako gertaerak gutxitzen direla frogatzea eta ondorio onuragarriak lortzeko zenbat baratxuri hartu behar den deskribatzea.
|
2011
|
|
Baina zenbat onura ditu produktu honek osasunarentzat? Ikerketa epidemiologiko eta kliniko ugarik erakutsi dute lotura estua
|
dagoela
elikagai horren kontsumoaren eta osasun kardiobaskularraren markatzaileen hobekuntzaren artean (ldl kolesterola, hdl kolesterola, hantura markatzaileak). Hala ere, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) onartzeko moduko ebidentzia bihurtu behar dute, eta nutrizio adierazpenak eta propietate osasungarrien adierazpenak erabil daitezke etiketan.
|
2015
|
|
Agentziaren arabera, mundu osoan 1.500 intsektu espezie baino gehiago jaten dira (kakalardoak, tximeletak, erleak eta inurriak, matxinsaltoak eta grilloak edo txitxarrak, besteak beste). Europako Batasunean ohikoa da tropodoak jatea otarrain edo izkin gisa, baina ez kakalardoak, eta literatura zientifiko gutxi
|
dago
elikagai horren segurtasunari buruz. Hori dela eta, Belgikako osasun agintariek beharrezkotzat jotzen dute giza kontsumorako intsektuen segurtasun mikrobiologikoari eta kimikoari buruzko ikerketa gehiago egitea.
|
2017
|
|
Irudia: TatyAgl a Gosarirako alternatiba osasungarriak proposatzen hasi aurretik, lehenik eta behin aztertu behar da zer mito
|
dauden
elikagai horren gainean. Gure irudimenean, gosariak otordu egonkorra izan behar duela dirudi.
|
2020
|
|
Azukre erantsirik gabeko aukerak hautatzea komeni da. 3 Laktosa Esneari dagokionez, laktosa kantitatea, berez duen azukrea, %4, 6koa da, baina ez dago ebidentziarik laktosaren kontsumoak osasunean eragin kaltegarririk duenik; beraz, dietan azukreak mugatzeari buruzko gomendioak ez
|
dagozkio
elikagai horri. 4 Kaltzioa eta bitaminak Esnearen aldean soja edaria kaltzioaren eta bitaminen osaeran (A, D, B2 eta B12) hartzen du gehien.
|
2021
|
|
Gauza bera gertatzen da soja formulako esnez elikatutako jaioberriekin. Egindako azterketa guztiek baieztatzen dute ez
|
dagoela
elikagai horren kontsumoak sexu organoei eragin dien haurrik. Soja laborantza deforestazioaren arrazoi nagusietako bat da EGIA.
|
2022
|
|
Horretarako, kontrolatu beharreko arriskuaren larritasuna eta arriskua (gertatzeko probabilitatea) hartzen dira kontuan. Horren adibide da esnea esterilizatzeko tratamenduan aplikatzen den denbora eta tenperatura, horren mende
|
baitago
elikagai horretan egon daitezkeen mikroorganismo patogenoak ezabatzea. Beraz, gakoa ez dago detektatzean gero zein elikagai diren ez seguruak, prebentzioan baizik hau da, arriskuak saihesteko eta kalterik egiten ez duela ziurtatzeko neurriak hartzea.
|