2001
|
|
arrisku mikrobiologikoa, gazura, egonkortasuna galtzea, produktua horixka eta iraungitze denbora txikia. Egiteko eta kontserbatzeko metodoa Produktua ontziratu ondoren, izoztu egiten da, 20 °C ko tenperaturan, eta ez
|
dago
elikagai gehigarririk gehitu beharrik. Izoztuta, egoera ezin hobean gordetzen da 18 hilabete arte, eta, horri esker, beti izan dezakegu stockean nahikoa, produktua hondatzeko arriskurik ez dagoelako.
|
2004
|
|
2003ko maiatzaz geroztik, elikagaiekin kontaktuan
|
dauden
elikagai gehigarrien, aromatizatzaileen, laguntzaile teknologikoen eta materialen Europako Batzorde Zientifikoko kide da. Ikertzaile hori Fulbright ospetsuaren bekadun hasi zen Purdueko Unibertsitatean (AEB).
|
2005
|
|
EFSAren Elikagaiekin kontaktuan
|
dauden
Elikagaien Gehigarrien, Ongailuen eta Materialen Prozesatzearen Panel Zientifikoak (AFC, ingelesezko sigletan) iritzia eman berri du tetrabrick ontziak markatzeko erabiltzen den substantzia isopropiltioxidantoaren (ITX) osasunerako arriskuei buruz. Irizpenean, adituek ondorioztatu dute, nahiz eta ITX elikagaian egotea «desiragarria» izan, ez dela kezkatzeko arrazoia izan behar, atzemandako mailak oso txikiak izan baitira, eta iritzi horrek EFSAk joan den azaroaren 24an esandakoa baieztatuko luke.
|
2007
|
|
Elikagai gehigarriei buruzko legeria printzipio, prozedura eta baimenen tresna bakarrarekin sinplifikatzeaz gain, Batzordearen esku utzi nahi dira elikagai gehigarri baimenduen zerrenda bateratua eguneratzeko eskumenak. Gainera, aukera ematen du Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari (EFSA, ingelesezko sigletan) kontsultatzeko elikagai gehigarrien segurtasunaren ebaluazioari buruz, eta lehendik
|
dauden
elikagai gehigarrientzako berrebaluazio programa bat sortzeko. Beste berrikuntzetako bat da genetikoki eraldatutako organismoen (GEO) gehigarriak baimendu behar direla, GEOak dituztenak edo horietatik sortuak.
|
2010
|
|
Hala ere, beste eurodiputatu batzuek, hala nola Pilar Ayuso espainiarrak (PPE), ziurtatu zuten konposatu hori segurua dela eta dagoeneko erabiltzen dela estatu kide batzuetan. Erabilera polemikoa Europako Parlamentuak uste du tronbina duten produktuetan bakterio patogenoek kutsatzeko arriskua
|
dagoela
Elikagai gehigarrien erabilera Europan araututa dago, eta legediaren arabera, azken erabiltzaileari akatsik eragiten ez diotenean eta haren kontsumoa onuragarria denean soilik erabil daitezke. Bruselako proposamenak tronbina gehigarri gisa hartu nahi zuen, eta, beraz, haren erabilera Europako araudiaren mende egongo zen.
|
2013
|
|
Elikagaien segurtasuna hobetzea edo hobetzea. Garrantzi handiagoa eman zaio Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzari (EFSA), dagoeneko baimenduta
|
dauden
elikagai gehigarrien arriskua ebaluatzeko eta berriz ebaluatzeko. Elikadura entzimak arautzen dira.
|