2003
|
|
Ikertzaileen iritziz, arrazoia gaixotasunaren jatorrian bertan bilatu behar da. Gaur, adierazi dutenez, ez
|
dago
batere argi zein den EEBren lehen arrazoia. Korronte jakin batek dio EEB espezieen hesia zeharkatu duen eta behi aziendan forma propioa hartu duen scrapiaren aldaera bat dela; beste batzuen ustez, ordea, “modu espontaneoan” sortzen den gaixotasuna da, hau da, behi indibiduo baten mutazio genetikoaren baliokidea.
|
|
Lufthansa, Spanair, Air France eta British Airways ek uste dute tarifa malguagoak eta ibilbide bakarrekoak eskaini behar dituztela (hori dela eta, ez dago zertan gaua helmugan egin). Izan ere, ez
|
dago
batere argi hegaldien tarta orain gonbidatu gehiagoren artean banatzen den edo merkatu berri bat sortu den, “lehen hegan egiten ez zuen jendea, eta orain, poltsikoen eskura dago”, Easyjet eko arduradun batek azaldu duenez, Europako OBC konpainiarik handiena. Izan ere, okupazio zifrek erakusten dute hegazkinetan gero eta bidaiari gehiago daudela (2008rako 600 milioi pertsona garraiatzea aurreikusten da, eta 2001ean, berriz, 435 milioi), neurri batean prezio baxuek maizago bidaiatzea eragiten dutelako.
|
2009
|
|
Airetik karbono dioxidoa ateratzen duten makinak ez dira utopia huts, baina oraindik ez
|
dago
batere argi bideragarriak izango diren edo ez
|
|
kolesterol txarra (LDL) handitu eta kolesterol ona (HDL) gutxitu egiten dute.Margarinetan, gantz guztien% 0,7 dira trans erakoak, eta gurinetan,% 2, 5.Alde txiki bat badago, hala ere, batzuen eta besteen atean: gurinarenak naturalak dira, eta margarinarenak, aldiz, prozesu teknologikoan sortuak (landare olioak hidrogenatzerakoan). Pentsa liteke, ondorioz, gurinen trans gantzak ez direla hain kaltegarriak, baina gauzak ez
|
daude
batere argi (zien tzialariek ez dute aho bateko iritzirik, eta ikerketak eginez jarraitzen dute auzia argitze aldera). Egitura molekularrean, esaterako, ez dago alderik trans gantz naturalen eta besteen artean, eta horregatik, zuhur jokatzea komeni da eta, gutxienez, besteak bezain kaltegarriak direla pentsatu dugu.Trans gantzen auziari arreta handia jarri zaio azkenaldian, eta hori argi erakuste... bigarren horretan, gantz guztien% 1,5 ziren trans erakoak margarinetan.Azken honetan, berriz,% 0,7 dira.Horrek erakusten du, beraz, margarina ekoizleek jakin izan dutela formulak modernizatzen eta Europatik etorriko diren araudi zorro tzenen barruan sartzeko prestatzen.Itxura denez, elikadura industriak asko murriztu ditu trans gantzak elikagaietan (galarazi egingo dituztela ere esaten du zenbaitek); horrez gain, kontsumitzaileek ere gero eta informazio gehiago daukate, eta gero eta zorrotzago jokatzen dute elikadurarekin, ohartu baitira berebiziko garrantzia duela osasuna zaintzeko.Gurin ekoizleak ere hasi dira bide berriak urratzen, eta gantz gutxiago duten gurinak merkaturatzen.Egun, badira gantza% 50 duten gurinak, eta are% 20 dutenak ere.Gantz kopurua gutxituta, kaloriak ere dezente gutxitzen dituzte, eta berdin gantz saturatuak eta trans erakoak ere.Azken batean, produktu osasungarriagoak eskaintzen dituzte.Produktu onak eta konparatzeko taulaBanan bananProduktu onakGuk aztertu ditugun gurin eta margarina guztiak ongi egindako produktuak izan dira (margarinek, adibidez, etiketan ageri diren bitamina guztiak dauzkate, eta esaten duten baino ugariago, gainera), eta elikagai seguruak dira kontsumitzeko (higiene eta osasun egoera egokia eduki dute guztiek). Kalitate arau ia guztiak ere egoki bete dituzte:
|
2012
|
|
Badira zerrenda unibertsalak elikagaien gluzemia indizeak ematen dituztenak, baina karbohidrato konplexuak eta sinpleak beti ez dira abiadura berean xurgatzen, zenbait faktoreren araberakoa izaten da hori, eta, beraz, ez
|
dago
batere argi zenbateko erabilgarritasun klinikoa duten zerrenda horiek.
|
2013
|
|
Egia esan, ez
|
dago
batere argi zer nolako oinarria duten baieztapen horietako batzuek, baina bistan da etxerik gehienetan izaten dela txokolatea armairuren batean edo biltegian, mota batekoa edo bestekoa: beltza, esneduna, zuria, fruitu lehorrak dituena, galleta duena...
|
2016
|
|
Baina, zenbat da egia? Bada, 2013an argitaratutako berrikuspen sistematiko baten arabera, badirudi ondorio horiek ez
|
daudela
batere argi. Lehenik eta behin, kakao kontzentrazio handiko txokolatea edo kakao purua izaten dute ondorioek.
|