Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 67

2001
‎Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du. Freskoa, elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian, haragia trinkoa bada freskoa dela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena.
‎Osorik edo xerratan eros daiteke. Elikagai fresko gisa, oso galkorra da eta hozkailuan gorde behar da, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko. Haragia freskoa den eta egoera onean dagoen jakingo dugu, haragia trinkoa bada, ezkatak larruazalari itsatsita mantentzen badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratu gabe badaude.
‎Saltokian, aldian behin berritzen den izotz txikituko gainazal inklinatu baten gainean egon behar du. Elikagai galkorra da, tenperatura baxuetan kontserbatu behar dena, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian, haragia trinkoa bada fresko dagoela jakingo dugu, zakatzak gorriak direla, begiak distiratsuak direla eta ez daudela hondoratuta eta itsas usaina ez dela oso nabarmena.
2002
‎Elikagai transgenikoek izan ditzaketen arriskuen artean, Erakundeak hiru aipatzen ditu: alergiak sor ditzaketenak; horregatik, saihestu egiten da alergia izan dezaketen elikagaien geneen transferentzia; transferentzia genetikoak, hau da, sartutako genea pertsonaren zeluletara edo digestio traktuan dauden bakterioetara jauzi egiteak; horregatik, OMEk eta FAOk antibiotikoei aurre egiten dieten geneak ez transferitzea sustatu dute. Eta hirugarrena, eta arrisku handiena, geneak laborantza konbentzionaletara edo labore tradizionalak eta genetikoki eraldatuak nahastera bideratzea da.
2003
‎azpimarratu zuen kontrolatu gabeko periodontitis batek ahotik kanpoko beste gaixotasun batzuk izateko arriskua areagotzen duela, hala nola gaixotasun kardiobaskularrak. “Bihotzekoak hildako pertsonei egindako nekropsietan, egiaztatu da bihotzaren parteko ateroma plaketan plaka periodontalean zeuden bakterio berak zeudela” esan zuen odontologoak. Horri dagokionez, Malagako Odontologo eta Estomatologoen Elkargoko lehendakari Lucas Bermudok azpimarratu zuen miokardio infartua duten paziente askok gaixotasun periodontala dutela.
‎Kutsadura familian Aho barrunbean 500 bakterio mota baino gehiago bizi dira, eta horietako askok eragiten dituzte gingibitisa eta periodontitisa. Frogatuta dago bakterio horiek bikote egonkorren artean eta gurasoengandik seme alabengana transmiti daitezkeela. Odontologoek zehaztu zuten gaixotasun periodontala duen pertsona batekin ez duela esan nahi nahitaez infekzioa kutsatu behar denik, baina arrisku handiagoa dagoela.
2004
‎Berehala jarri zen martxan gailua, egoera isolatzeko eta kaltetuen artean inkesta epidemiologikoak egiten hasteko. Lehen ikerketen arabera, salmonela izan daiteke agerraldiaren arrazoia, baina, oraingoz, jasotako lagin batean egindako laboreek hurrengo orduetan gaixoetan dagoeneko isolatuta dagoen bakterioa baieztatzeko zain geratzen da. Gainera, ikuskapen zerbitzuek okindegiko instalazioak berrikusi dituzte eta administrazio espedientea ireki dute kasuaren ondoriozko erantzukizunak argitzeko.
2005
‎Saltokian, meroak izotz txikitua duen gainazal inklinatu baten gainean egon behar du, aldian aldian berritzen dena. Tenperatura baxuetan gorde behar da, usteltzen eta egoera txarrean dagoen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irristatzean azala askatzen ez dela ikusten badugu.
‎Presio handia da, eta zelula mintzak eta zenbait proteina sentikorren egitura bereziki kaltetzen ditu. Horren ondorioz, mikrobioen garapena mugatu egin daiteke, eta produktuan dauden bakterioen zati handi bat ezabatu. Gaur egun, merkatuko ekipo gehienak etenak dira, nahiz eta lor daitezkeen, prezio altuan, jarraian lan egiteko aukera ematen hasten diren sistema batzuk.
2006
‎Hartzidura bidez lortutako edari alkoholikoa da sagardoa; prozesu natural baten bidez lortzen da, kontserbagarri eta egonkortze edo esterilizazio tratamendurik gabe hain zuzen. Hartzidura prozesuak bere bidea ongi egin arren, behin sagardoa botilan dagoela ere kaltetu daiteke; sagardoan dauden bakterio eta legami hondakin batzuk botilan barnean dagoen produktua kaltetu dezakete oso denbora gutxian.
‎Aldi berean, egonkortasun mikrobiar hobea lortzen da, uherrak kentzean edarian dauden bakterio eta legamien bizitza zaildu egiten da. Produktuaren egonkortasun fisikoarekin (edariaren itxura) eta mikrobiologikoarekin (edariaren zaporea eta usaina) zerikusia du horrek guztiak.
‎Saiakuntzek erakutsi zutenez, AGk, aloe verarekin batera (“Gr? ” izeneko krema batean), bi asteko epean eragiten du, eta aknearen eragina %75 baino gehiago murrizten du. Hana Zelenkova doktorearen arabera (Dermatologiako Mundu Kontseiluko kidea eta azterlanaren zuzendaria), tratamendu honek sebo jarioa arautzen du, folikuluan dagoen bakterio edo birika infekzioa kontrolatzen du eta pikorraren gaineko esfoliazioa eragiten du, eta, ondorioz, desagertu egiten da.
‎E.coli hesteetan dagoen bakterioa da, beharrezkoa digestio prozesua osatzeko, eta batzuetan, udan batez ere, aldatu egiten da eta kolikoak eta beherakoak eragiten ditu. Hala ere, haragi xehatuarekin egindako azterketa ingeles batek frogatzen du hozi horren patogenotasuna ez dagoela giro tenperaturaren igoera bakar baten ondorioz neurtuta, baizik eta abelgorria hiltzen denetik haragia egosten eta kontsumitzen den arte igarotzen den denboraren ondorioz.
2007
‎Ohiko bakterioa Vicente Monge k, Ramón y Cajal Ospitaleko Medikuntza Prebentiboko zerbitzuburuak, adierazi du ohikoa dela “Klebsiella pneumoniae” bakterioa agertzea haur goiztiarrak artatzen diren ospitaleetan, baina ez du esan nahi infekzioak garbiketa faltagatik gerta daitezkeenik. Aditu horrek gogorarazten du airean dauden bakterio guztiak larruazalean metatzen direla, eta, haur goiztiarrek mugan jaiotako haur batek baino askoz ahalmen txikiagoa dutenez, infekzio baten biktima izan daitezkeela, urriaren 12an gertatu den bezala. Bestalde, hildako bi haurtxo ekuadortarren gurasoek uste dute haien heriotza “aldez aurretik ekidin zitekeela”, eta jasotako tratuaz kexatu dira.
‎Urradura hutsak, intsektuaren ziztadak, animaliaren hozkadak edo edozein traumatismok larruazalaren osotasuna galtzea dakar, hau da, babes hesia izatea. Normalean larruazalean dauden bakterioak, sarrerako ate baten bidez, organismoan sartzen dira, hantura eta infekzioa eraginez. Hortik gorputz osoan barreiatu daiteke.
2008
‎Bestalde, lekadunei eragiten die, ongarrien erabilera kontrolatzeko nekazaritzak duen aukera onenetako bat baitira. / imgs/ 2008/ 04/ nekazaritzak02.jpg Lekadunek (hala nola alpapak, babarrunek edo hirustak) airearen nitrogenoa finkatzeko gaitasuna dute, sustraietan dauden bakterio batzuei esker. Bakterioen eta landarearen arteko sinbiosiari esker, landareak airean dagoen nitrogenoaz elikatzen dira, eta, bide batez, nitrogeno erreserbak berritzen ditu lurrean, beste landare batzuek erabil dezaten.
‎Hala ere, AEBetan erabiltzen diren lau substantzia horien efektuei buruzko bertsio desberdinak daude. Adituek diote ez dagoela bakterioen erresistentzia handiagoa adierazten duen daturik erabilera esparruaren barruan. Hala ere, BIOHAZ erakundeak azpimarratzen du badirela zenbait substantzia, hala nola peroxidoak, antimikrobianoen aurkako erresistentzia izan dezaketenak.
‎Eta jakina da lotura estua dagoela edari azidoen kontsumoaren eta hortzetako higaduraren artean. Edari horien azukreak erraz degradatzen dira listuaren alfa amilasa entzimaren eta ahoan modu naturalean dauden bakterioen eraginez, eta aho barrunbearen azidotasuna areagotzen duten konposatu sinpleagoak bihurtzen dira. Freskagarrien eta zuku naturalen azukreek aho barrunbearen azidotasuna handitzen dute Horrek, zuku eta edari freskagarrien azidotasunarekin batera, esmaltea hondatzen du, higatuz eta hortzetako txantxarra agertzea erraztuz.
‎Biological Hazards (Biohaz) taldeak Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA, ingelesezko sigletan) arrisku biologikoak aztertzen ditu, eta talde horren arabera, eskortako hegaztiak tratatzeko erabiltzen diren bakterioen kontrako substantziek ez dute segurtasun arazorik sortzen. Hala ere, nahiz eta aurreko daturik ez egon bakterioen erresistentzia handiagoa adierazten duenik haien erabileraren esparruan, une honetan berriro planteatzen da litekeena dela mikroorganismoen aurkako agente horiek bakterio erresistentziaren erantzule izatea hegaztien haragia tratatzeko erabiltzen direnean. Behin behineko inportazioa Orain arte, Europan debekatuta dago horrela tratatutako oilaskoak merkaturatzea.
2009
‎Eta horretan prokariotoek ez dute parekorik. Ingurune egokian dauden bakterioak ordu erditik behin zatitu daitezke. Bada, halako eraginkortasunaren gakoetako bat zitoeskeletoan egon daiteke, hain zuzen ere.
‎Lehenengoan, airean, elikagaian bertan edo gehitzen diren legamia batzuek azukrea alkohol bihurtzen dute. Edari alkoholiko horiek bigarren hartzidura jasaten dutenean, hartzidura azetikoak, tartean dauden bakterioek (azetobakterioak), beste konposatu batzuez gain, azido azetikoa sortzen dute, horietako gehienak lurrunkorrak, eta ozpina sortzen dute.
‎Babes hesiak Bakterioek, birusek, protozooek eta algek ura kutsa dezakete eta, ondorioz, hesteetako gaixotasunak transmiti ditzakete, gizakien edo animalien hondakinak ukituz. Mota horretako gaixotasunik ohikoenen artean daude bakterioek eragindakoak, hala nola Vibrio cholera (koleraren eragilea), Campylobacter jejuni eta Yersinia enterolitikoa (gastroenteritis akutuak eta diarreikoak eragiten dituztenak) eta Shigela (disenteriaren eragilea). Azaleko urak, elikagaiekin batera, bakterio infekzioen iturri garrantzitsu bihurtzen dira.
‎Azala, gorputzeko organo nagusia, oztopo gaindiezina da mikroorganismoen eta kanpoko gainerako erasoen aurrean, eta hori funtsezkoa da gainerako barne organoak babesteko. Pertsona osasuntsu baten flora arruntean mikroorganismo ugari daude bakterio “mahaikideak”, infekziorik eragin gabe. Ez da horrela gertatzen gaixoa, bere adinagatik eta egoeragatik, zaurgarria denean eta bakterioak bere habitat arruntetik kanpo jarduten duenean; adibide bat “Escherichia coli” da, hesteetako bakterioa, gernu infekzioaren kausarik ohikoena.
‎Behar beste irakuzi ondoren eta botatzeko paperezko eskuoihalaz lehortu ondoren, larruazal osoko hondakin organiko eta ez organikoetatik substantziak kentzea lortzen da. Adituek diotenez, xaboiek mikrobioen aurkako eraginik ez duten arren, arrastearekin bakarrik murrizten da gure azalaren gainazaleko geruzan dagoen bakterio karga. Osasun arloko profesionalen kasuan, antiseptikoa duen xaboi bat erabiltzea gomendatzen da (klorhexidina, triklosana, kloroxilenola, hexaklorofenoa edo konposatu iodoforoak dituena), edo, horrelakorik ezean, eskuak igurzteko disoluzio antiseptiko alkoholikoa erabiltzea esku konketaren ondoren.
‎Omnipresentzia horren arabera, salmonella edozein elikagai kutsa dezakeen hozia da, eta, beraz, oso zaila da elikagai kate zabalean kontrolatzea. Berehalako garbiketa Garbiketa berriak minutu bat edo bost behar ditu eraginkorra izateko, eta gai da elikagaian dauden bakterioak kentzeko. Georgiako Unibertsitateko (AEB) adituek garatutako produktu berria nekazaritzako elikagaien industrian erabiltzeko sortu da, eta hainbat elikagaitan eraginkorra da, hala nola haragietan, frutetan eta barazkietan.
‎Elikadura infekzioak dituzten pertsonen kopuruak oso kezkagarriak dira AEBn, 76 milioi pertsonari eragiten baitie, eta horietatik 300.000 ospitaleratu behar dira. Horretarako, garbiketa berriak minutu bat edo bost behar ditu eraginkorra izateko, eta, denbora tarte horretan, gai da dauden bakterioak kentzeko. Spray dosifikatzaile gisa erabil daiteke, edo nahaste berriaren disoluzioan murgilduz.
‎Euren bizitza formen funtzionaltasuna da bakterioen iraupenaren sekretua. Eta horren erakusgarri bikaina izan daiteke Herminiimonas glaciei. Groenlandiako izozpean, hiru kilometroko sakoneran zegoen bakterioa, eta han gutxienez 120.000 urte egin dituela pentsatzen dute ikerlariek. Txiki txikia da, E.Coli bakterioa ezaguna baino 50 aldiz txikiagoa.
‎Lozorrotuta zeuden bakterioak laborategian suspertzen, biziberritzen, saiatu da ikerlari taldea. Bai eta lortu ere.
2010
‎Karbohidratoen xurgatze abiadura murrizten du, eta odoleko glukosa mailak hobeto kudeatzen ditu. Kolonera bere horretan iristean, han dauden bakterioek zuntza hartzitzen dute eta gantz azido lurrunkorrak sortzen dituzte. Horiek, hesteetako floraren orekan laguntzeaz gain, kolesterolaren metabolismo hepatikoan eragiten dute, eta, ondorioz, kolesterola kanporatzen da.
‎Elikagaietako kopuru handietan dauden bakterioek intoxikazioak eragin ditzakete. Zero azpiko tenperaturetan, gehienek biziraun egin dezakete, baina ez dira hazten.
2011
‎Adin horretan, lau hankan ibiltzen dira askotan, eta erraza izaten da lurrean dauden bakterio eta germenekin kutsatu eta esku zikinekin begiak igurztea.
‎Batzuek espero ziren ezaugarriak dituzte; hau da, psikrofiloak, halofiloak, azidofiloak edo alkalofiloak dira (alegia, ur hotzetan, gazietan eta muturreko pH kondizioetan bizi dira). Alabaina, Antartikan ez dauden kondizioetara egokituta dauden bakterioekin ere egin dute topo han. Esate baterako, 95 ºC an bizi daitekeen mikrobio bat aurkitu dute izotzetan.
‎SARM azkar hazten ari denez, banakako zelulek bezala, bakterio zelulak pilatzera behartuko zituen antigeno bat aurkitu zuten. Antigorputzen eraginpean dagoen bakterioaren mikroskopioaren irudiek haren leherketaren ebidentziak erakusten dituzte. Hala ere, ekintza mekanismo hori berresten duten azterketa gehiago behar dira.
‎Prozesu fisikoa Proiektu berri honen helburu teknikoen artean, kabitazio hidrodinamikoaren prototipo bat garatzea dago, hegaztiak garraiatzeko edukiontzien garbigailuan aplikatzeko. Halaber, prototipoaren eraginkortasuna ebaluatzeko asmoa dago, sistemaren bidez tratatutako edukiontzien gainazaletan dagoen bakterio karga murrizteari dagokionez, batez ere Salmonella eta Campylobacter, eta birzirkulazio uretan bakterio karga murrizteari dagokionez. Kabitazio hidrodinamikoa orain arte hegaztien industrian aplikatu diren tratamendu higienizatzaileen ordezko teknika da.
‎Paludismoa eragiten duen parasitoa erresistentea izaten hasi da, baita antipaludikoen belaunaldi erresistenteena ere. Bestalde, gero eta aukera gutxiago daude bakterio andui erresistenteek eragindako gonorrea eta shigelosia tratatzeko. Ospitale batean izaten diren infekzio larriek heriotza eragin dezakete, oso zaila baita horiek tratatzea.
‎Kontsumitzaileari kalte egiten dioten patogenoen artean birusak ere nabarmentzen dira, agian gutxien agertzen direnak, baina ez horregatik garrantzi txikiagokoak. Horiek ehun biziak behar dituzte, eta horregatik ez daude bakterioak bezain nonahikoak. Hala ere, ohikoa da uraren edo moluskuen bidez transmititzea.
‎Prozesu horren bidez, larruazal osoko hondakin organikoak eta ez organikoak kentzen dira. Adituek diotenez, xaboiek mikrobioen aurkako eraginik ez duten arren, arrasteak nabarmen murrizten du larruazaleko geruza azalekoenean dagoen bakterio karga.
‎Autoreak Eduardo Santero Pablo de Olavide Unibertsitateko ikertzailea buru duen zientzialari taldea dira. Ingurune jakin batean dauden bakterioen DNA gordetzen duten liburutegi metagenomikoek aurrerapen handia dakarte mikroorganismoen genomaren ezagutzan. Santerok garatutako tresnak mikrobioen azterketa erraztuko du, landu beharrik gabe, batzuetan oso konplexua baita.
2012
‎Edarietan izotz puskarik ez kontsumitzea, uraren jatorria ezagutzen ez denean. Baliteke kutsatuta egotea edo organismoa ohituta ez dagoen bakterio batzuk izatea. Botilaratutako ura eta freskagarriak beti kontsumitu.
2013
‎Bularreko haurretan ohikoagoak dira «bifidobakterium generoko bakterioak, baita azido laktikoa ere, haurra gaixotasunen aurka babesten laguntzen dutenak», gehitzen dute. ADNaren sekuentziazio teknika bati esker, Mira eta Collorrek ikusi dute amaren lehen esnean dauden bakterioak (kalostroa) eta esne helduak ere desberdinak direla. Erditze motak amaren esnean eragiten du Ikerketaren ondorioetako bat da erditze baginaletik jaiotako haurtxo bat ez datorrela bat programatutako zesarea bidez jaioberri bat elikatzen duenarekin.
‎CDC Listeriak listeriosia izeneko gaixotasuna eragiten du, eta arrisku larria izan daiteke, batez ere, adineko pertsonengan, haurrengan, haurdun dauden emakumeentzat eta immunitate sistema ahuldua duten norbanakoetan. Elikagai askotan dagoen bakterioa da. Gehien kutsatzen dutenak esne gordina, gazta bigunak, haragi gordina edo gaizki prestatutako haragia, barazki gordinak eta hestebeteak dira.
2014
‎Lohi aktibatuen bidez egiten dira, eta honetan dautza: lohietan dauden bakterioek digeritu egiten dute ur grisetan dagoen materia organikoa, eta nabarmen gutxitzen da oxigeno eskari biologikoa eta kimikoa (OEB5 eta OEK).
‎Salmonella, pertsonen eta animalien hesteetan dagoen bakterioa, haragi gordinetan, oilategiko hegaztietan, arrautzetan eta pasteurizatu gabeko esnea da Europako herrialdeetan elikadura intoxikazioaren arrazoi nagusietako bat, eta elikadura gehien transmititzen duen bakterioetako bat da. Nahiz eta bere intzidentzia altuenetakoa izan, Campylobacter aldean, azken bost urteetan detektatutako kasuak murriztu egin dira eskortako hegaztien kontrol programei eta elikadura kate osoan zehar beste ikuskapen neurri batzuei esker.
2015
‎Organismo bat denbora batez esponentzialki hazi ahal izango balitz ere (nekazaritzako eta basozaintzako zenbait izurriteren populazioak bezala), elikadura iturria agortu eta populazioa desagertu egingo litzateke. Horregatik, mundua ez dago bakterioz, intsektuz, onddoz eta abarrez beteta. Badago gehieneko hazkuntza muga bat, izan ere, populazioa hazi ahala, kideak elikagaiengatik, lekuagatik eta bizitzeko beste premia batzuengatik (faktore mugatzaileak) lehiatu behar dira.
‎Inbasio prozesu honen kuantifikazio zehatza egiteko gentamizina inbasio saio bat egin zen (Ishibashi et al., 2001). Saio honeta ACT gehituta duten bakterioak zelulekin inkubatu ziren etabi ordu pasata gentamizina antibiotikoa gehitu zitzaien barneratu ez ziren bakterioak hiltzeko.Hurrengo pausuan ordu desberdinak pasa eta gero zelula guztiak lisatu ziren eta lagina petriplaka batean gehitu zen, zelulen barnean zeuden bakterioak hazteko eta sortu ziren koloniakkuantifikatzeko. 3A irudian ikusi daiteke bakterioak zeluletan barneratzeaz gain barneanerreplikatzeko gaitasuna duela, gero eta ordu gehiago pasa bakterio intrazelular gehiagodaudelako (kanpoaldeko guztiak gentamizina bidez hiltzen dira lehenengo 2h pasatzean). Kontrol modura saioko ordu desberdinetan zelulen bideragarritasuna neurtu zen, saioarenlehenengo 24 ordutan ez dagoela garrantzizko heriotza portzentairik ikusiz.
2016
‎Ohiko jogurt industrialetan dauden bakterioek aurrera egiten dute esnetan, eta ez dute bizirik irauten gizakion gorputzean.
‎Eskuak gutxienez 20 segundoz igurtziko dira, ur korrontean garbituko dira, eta toalla garbi batekin edo erabilera bakarreko sukaldeko paperarekin lehortuko dira. Eskuak poluituak Pertsona osasuntsu batek Staphylococcus aureus eramailea izan dezake, animalien eta pertsonen azalean dagoen bakterioa, eztarrian eta sudur hobietan. Elikagaiak kutsatzeko probabilitatea oso handia da.
‎APPCC sistema eraginkorra da bakterioak poluitzeagatik elikagaietako arriskuak prebenitzeko Adituen arabera, Staphylococcus ari buruz egindako azterketak hauxe aurkitu zuen: «eskuetako %78k higiene eskakizunak betetzen zituzten; %13k, berriz, bakterio kaltegarriak zituen eskuetan, eta %9k guztiz poluituta zeuden bakterio horrek». Enterobakterioen kasuan, emaitzak okerragoak izan ziren; izan ere, «esku guztien% 65 onartutako mugaren barruan,% 9 poluzioren batekin eta% 26 oso poluituta».
2017
‎UFC/ ml neurriak mililitro bakoitzean dauden bakterioen kolonia sortzaile kopurua adierazten du.
‎Izena1 Germenak erraz biderka daitezke. Zortzi ordutan, sukalde hezeko zapi batean dagoen bakterio bat sei milioira igo daiteke, Erresuma Batuko National Health Service (NS) delakoak 2011n jakinarazi zuenez. Adituek esaten zuten germenak oihalei itsasten zaizkiela, eta zaila izaten dela irakuzketa hutsez kentzea.
2019
‎Beraz, hurbileko planetetan eta haien ilargietan bilatzen dute nagusiki, baina beti ere kontuan izanda" eukariotoak, tartean landareak, animaliak eta gu geu, eboluzioaren istripu bat garela". Alegia, bizi estralurtarra egotekotan," askoz aukera gehiago dago bakterioen antzekoa izatea beste edozerena izatekoa baino, eta, noski, gure modukoa izateko aukera hutsala da".
‎Orduan, esate baterako, gizakia desagertutakoan erradioaktibitate handia geratuko balitz, badaude bakterio batzuk horrekin ondo bizi direnak, eta agian hortik joango litzateke eboluzioa. Isotopo erradioaktiboak, dena den, denborarekin egonkortu egingo lirateke, eta orduan, egoera beste bat izango litzateke, eta, bitartean, bizidunak egokitzen joango lirateke egoera horretara.
‎bakterioak, elikadura alergiak eta mikroplastikoak. Hamarretik hiruk adierazi dute kezkatuta daudela bakterioen janari intoxikazioarekin. Salmonella, Listeria monocytogenes edo botulismoa bezalako mikroorganismoez ari gara.
‎Alderdian izan ditzakeen ondorioez gain, González Quijanok dio gero eta nabariagoak direla gaixotasun periodontal batzuk gertaera kardiobaskularra, diabetea edo garaiz aurreko erditzea izateko arrisku handiagoarekin lotzen dituzten ebidentziak. “Horrela deitzen zaie —dio adituak— periodontoari eragiten dioten patologiei, hau da, hortzei eusten dieten ehunei, eta hortzoiaren azpian dauden bakterioek edo birusek eragindako infekzioei, zehazki hortzoiaren eta hortzaren artean (izurde gingibala) daudenei. Txantxarrekin batera, gizakiari gehien eragiten dioten gaitzak dira.
2020
‎Antibiotikoekiko erresistentzia arazo larria da, osasun agintariak asko kezkatzen dituena, baina ez da gertatzen substantzia horiek elikagaietan egoteagatik. Gertatzen dena da gehiegi erabiltzeak edo gaizki erabiltzeak animalietan dauden bakterioak (oilaskoarenak, kasu honetan) erresistente bihurtzea eragin dezakeela. Kasu horretan, gure osasunerako mehatxu larria izan litezke elikagai kutsatuen bidez (adibidez, oilasko gordina edo gaizki prestatua) gugana iritsiko balira eta gaixotasun bat eragingo baligute, tratamendua asko korapilatuko bailitzateke.
‎Oso lotua dago hegazti haragiarekin (batez ere oilaskoarekin eta indioilarrarekin). 2010ean, gizendutako oilaskoen % 75 inguru kutsatuta zegoen bakterio horrekin, eta, oso ezaguna ez izan arren, Europako Batasunean elikadura transmisioko gaixotasunik ohikoena eragiten du. Campilobakteriosia da, eta 2018an 246.000 kasu inguru erregistratu ziren, oilaskoaren(% 38) eta indioilarraren(% 28) haragi kutsatuaren kontsumoarekin lotuta.
‎Hala ere, elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunek ondorio oso larriak izan ditzakete, eta gure bizitza arriskuan jar dezakete. Botulismoa, adibidez, bihotz eta arnasketa akats baten ondorioz hil daiteke, eta leku guztietan dagoen bakterioa da. Patogenoren batek une txarra pasatzeaz gain, betiko arrastoak utz diezazkigukeela?
‎Zer den eta zein diren sintomak Salmonelosia elikagaietatik datorren infekzioa da, Salmonella generoko zenbait espezieren bakterio bideragarri (bizi) ugari irenstearen ondorioz sortua. Enterobakterio bat da, hau da, pertsona eta animalien hestean dagoen bakterio bat, bai etxekoak, bai basatiak, eta gorozkiak dira elikagaiak eta ura kutsatzen duten guneetako bat. Bakterioaren kantitate nahikoa irentsi ondoren (salmonella motaren eta anduiaren birulentziaren, infektatuaren osasun egoeraren eta erresistentziaren edo irentsitako mikroorganismoen kopuruaren araberakoa izango da kopuru hori), organismoan ugaldu egiten da, eta infekzio bat eragiten du:
‎Hazkunde mota hori azaltzeko, bi adibide erabili ohi dira. Botilan dauden bakterioena da lehena. Demagun ugaltzeko minutuero erdibitzen den bakterio bat dugula botila itxi batean.
2021
‎MART EKOIZPENA Jaiotza. Nahiz eta ohituta gauden hestean pentsatzera mikrobiotaz hitz egiten entzuten dugunean, beste eskualde batzuetan ere badaude bakterioak. Besteak beste, baginako mukosan.
‎Dirudienez, gure geneek ere eragina izan dezakete mikroorganismoetan. Cell Host & Microbe aldizkari zientifikoan argitaratu zen AEBetako ikerketa batek erakutsi zuen geneek eragina dutela gure hestean dauden bakterio mota eta kopuruan. Patologiak.
2022
‎UHT 100 ºC tik gorako tenperaturak aplikatzen dira aurreko kasuan baino askoz denbora laburragoan (adibidez, 140 ºC 2 segundoz). Horrela, bertan dauden bakterio guztiak kentzen dira, bai modu begetatiboan daudenak, bai esporulatuan daudenak. Hori dela eta, produktuen balio bizitza oso luzea da (zenbait hilabete) eta, oro har, giro tenperatura Hala ere, produktu horietako batzuen etiketan hozkailuan gordetzea gomendatzen da.
‎Baina SCOBYak ezin du bizi alkoholaren presentzian. Hori dela eta, SCOBYan dauden bakteriek azido azetikoan (CH COOH) eraldatzen dute alkoholaren zatirik handiena, edariari ozpin ukitu bat emanez. Zapore atsegineko kombucha lortu ahal izateko, beharrezkoa da oreka egokia izatea desegiten den glukosa eta sortzen den azido azetiko kantitatearen artean.
‎Haien kantitatea pertsonaren, biziaren garaiaren eta zikloko momentuaren araberakoa da. Jariakin horiek ez dira infekzio batek eraginak, gorputzak naturalki ekoizten ditu, baginaren hezetasunaren atxikitzeko eta floraren zaintzeko (berez dauden bakterioek mukosa gerizatzen dute).
2023
‎Pentsa dezakegunez, intsektuetan aurki ditzakegun arriskuak ugariak dira, beste elikagai askotan bezala. Adibidez, jatorri biologikoko arriskuen artean daude bakterio patogenoak, hala nola Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli eta Bacillus cereus, edo parasitoak, hala nola Gonglylonema pulchrum edo Dicrocoelium dentriticum. Jatorri kimikoko arriskuen artean daude, adibidez, ingurumeneko kutsatzaileak, hala nola metal astunak edo pestizidak, batez ere basoko intsektuetan.
‎Imagen: Getty Images Zer den eta otitis motak Otitisa erdiko belarrian dagoen bakterio edo birus batek eragindako belarriko infekzioa da. Infekzio hori, askotan, Eustakioren sudur hodietako, eztarriko eta tronpetako pilaketa eta hantura eragiten duen beste gaixotasun baten ondorio izaten da —hotzeria, gripea edo alergia— Erdiko belarriaren eta eztarriaren atzealdearen artean egoten dira, eta erdiko belarrian sortzen den likidoa drainatzen dute.
‎StockSnap «Aho txarrari» lotutako gaixotasunak ▪️ Txantxarra eta diabetea Odoleko azukre maila handia denean, listuan ere bai. Hortzetako plakan dauden bakterioak azukreaz elikatzen dira, eta hortzoietako txantxarra eta gaixotasuna eragin ditzakete. Patologia hori larriagoa izan daiteke diabetesa duten pertsonentzat, zailagoa izaten baita erabiltzen.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
dauden 29 (0,19)
dagoen 19 (0,13)
daude 5 (0,03)
zeuden 4 (0,03)
dago 3 (0,02)
badaude 2 (0,01)
zegoen 2 (0,01)
dagoela 1 (0,01)
daudela 1 (0,01)
egon 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 52 (0,34)
Berria 3 (0,02)
LANEKI 2 (0,01)
Argia 2 (0,01)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 2 (0,01)
Booktegi 2 (0,01)
ELKAR 1 (0,01)
UEU 1 (0,01)
Uztarria 1 (0,01)
Ikas 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia