Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2002
‎Elikagai transgenikoek izan ditzaketen arriskuen artean, Erakundeak hiru aipatzen ditu: alergiak sor ditzaketenak; horregatik, saihestu egiten da alergia izan dezaketen elikagaien geneen transferentzia; transferentzia genetikoak, hau da, sartutako genea pertsonaren zeluletara edo digestio traktuan dauden bakterioetara jauzi egiteak; horregatik, OMEk eta FAOk antibiotikoei aurre egiten dieten geneak ez transferitzea sustatu dute. Eta hirugarrena, eta arrisku handiena, geneak laborantza konbentzionaletara edo labore tradizionalak eta genetikoki eraldatuak nahastera bideratzea da.
2005
‎Presio handia da, eta zelula mintzak eta zenbait proteina sentikorren egitura bereziki kaltetzen ditu. Horren ondorioz, mikrobioen garapena mugatu egin daiteke, eta produktuan dauden bakterioen zati handi bat ezabatu. Gaur egun, merkatuko ekipo gehienak etenak dira, nahiz eta lor daitezkeen, prezio altuan, jarraian lan egiteko aukera ematen hasten diren sistema batzuk.
2006
‎Hartzidura bidez lortutako edari alkoholikoa da sagardoa; prozesu natural baten bidez lortzen da, kontserbagarri eta egonkortze edo esterilizazio tratamendurik gabe hain zuzen. Hartzidura prozesuak bere bidea ongi egin arren, behin sagardoa botilan dagoela ere kaltetu daiteke; sagardoan dauden bakterio eta legami hondakin batzuk botilan barnean dagoen produktua kaltetu dezakete oso denbora gutxian.
‎Aldi berean, egonkortasun mikrobiar hobea lortzen da, uherrak kentzean edarian dauden bakterio eta legamien bizitza zaildu egiten da. Produktuaren egonkortasun fisikoarekin (edariaren itxura) eta mikrobiologikoarekin (edariaren zaporea eta usaina) zerikusia du horrek guztiak.
2007
‎Ohiko bakterioa Vicente Monge k, Ramón y Cajal Ospitaleko Medikuntza Prebentiboko zerbitzuburuak, adierazi du ohikoa dela “Klebsiella pneumoniae” bakterioa agertzea haur goiztiarrak artatzen diren ospitaleetan, baina ez du esan nahi infekzioak garbiketa faltagatik gerta daitezkeenik. Aditu horrek gogorarazten du airean dauden bakterio guztiak larruazalean metatzen direla, eta, haur goiztiarrek mugan jaiotako haur batek baino askoz ahalmen txikiagoa dutenez, infekzio baten biktima izan daitezkeela, urriaren 12an gertatu den bezala. Bestalde, hildako bi haurtxo ekuadortarren gurasoek uste dute haien heriotza “aldez aurretik ekidin zitekeela”, eta jasotako tratuaz kexatu dira.
‎Urradura hutsak, intsektuaren ziztadak, animaliaren hozkadak edo edozein traumatismok larruazalaren osotasuna galtzea dakar, hau da, babes hesia izatea. Normalean larruazalean dauden bakterioak, sarrerako ate baten bidez, organismoan sartzen dira, hantura eta infekzioa eraginez. Hortik gorputz osoan barreiatu daiteke.
2008
‎Bestalde, lekadunei eragiten die, ongarrien erabilera kontrolatzeko nekazaritzak duen aukera onenetako bat baitira. / imgs/ 2008/ 04/ nekazaritzak02.jpg Lekadunek (hala nola alpapak, babarrunek edo hirustak) airearen nitrogenoa finkatzeko gaitasuna dute, sustraietan dauden bakterio batzuei esker. Bakterioen eta landarearen arteko sinbiosiari esker, landareak airean dagoen nitrogenoaz elikatzen dira, eta, bide batez, nitrogeno erreserbak berritzen ditu lurrean, beste landare batzuek erabil dezaten.
‎Eta jakina da lotura estua dagoela edari azidoen kontsumoaren eta hortzetako higaduraren artean. Edari horien azukreak erraz degradatzen dira listuaren alfa amilasa entzimaren eta ahoan modu naturalean dauden bakterioen eraginez, eta aho barrunbearen azidotasuna areagotzen duten konposatu sinpleagoak bihurtzen dira. Freskagarrien eta zuku naturalen azukreek aho barrunbearen azidotasuna handitzen dute Horrek, zuku eta edari freskagarrien azidotasunarekin batera, esmaltea hondatzen du, higatuz eta hortzetako txantxarra agertzea erraztuz.
2009
‎Eta horretan prokariotoek ez dute parekorik. Ingurune egokian dauden bakterioak ordu erditik behin zatitu daitezke. Bada, halako eraginkortasunaren gakoetako bat zitoeskeletoan egon daiteke, hain zuzen ere.
‎Lehenengoan, airean, elikagaian bertan edo gehitzen diren legamia batzuek azukrea alkohol bihurtzen dute. Edari alkoholiko horiek bigarren hartzidura jasaten dutenean, hartzidura azetikoak, tartean dauden bakterioek (azetobakterioak), beste konposatu batzuez gain, azido azetikoa sortzen dute, horietako gehienak lurrunkorrak, eta ozpina sortzen dute.
‎Omnipresentzia horren arabera, salmonella edozein elikagai kutsa dezakeen hozia da, eta, beraz, oso zaila da elikagai kate zabalean kontrolatzea. Berehalako garbiketa Garbiketa berriak minutu bat edo bost behar ditu eraginkorra izateko, eta gai da elikagaian dauden bakterioak kentzeko. Georgiako Unibertsitateko (AEB) adituek garatutako produktu berria nekazaritzako elikagaien industrian erabiltzeko sortu da, eta hainbat elikagaitan eraginkorra da, hala nola haragietan, frutetan eta barazkietan.
‎Elikadura infekzioak dituzten pertsonen kopuruak oso kezkagarriak dira AEBn, 76 milioi pertsonari eragiten baitie, eta horietatik 300.000 ospitaleratu behar dira. Horretarako, garbiketa berriak minutu bat edo bost behar ditu eraginkorra izateko, eta, denbora tarte horretan, gai da dauden bakterioak kentzeko. Spray dosifikatzaile gisa erabil daiteke, edo nahaste berriaren disoluzioan murgilduz.
2010
‎Karbohidratoen xurgatze abiadura murrizten du, eta odoleko glukosa mailak hobeto kudeatzen ditu. Kolonera bere horretan iristean, han dauden bakterioek zuntza hartzitzen dute eta gantz azido lurrunkorrak sortzen dituzte. Horiek, hesteetako floraren orekan laguntzeaz gain, kolesterolaren metabolismo hepatikoan eragiten dute, eta, ondorioz, kolesterola kanporatzen da.
‎Elikagaietako kopuru handietan dauden bakterioek intoxikazioak eragin ditzakete. Zero azpiko tenperaturetan, gehienek biziraun egin dezakete, baina ez dira hazten.
2011
‎Adin horretan, lau hankan ibiltzen dira askotan, eta erraza izaten da lurrean dauden bakterio eta germenekin kutsatu eta esku zikinekin begiak igurztea.
‎Batzuek espero ziren ezaugarriak dituzte; hau da, psikrofiloak, halofiloak, azidofiloak edo alkalofiloak dira (alegia, ur hotzetan, gazietan eta muturreko pH kondizioetan bizi dira). Alabaina, Antartikan ez dauden kondizioetara egokituta dauden bakterioekin ere egin dute topo han. Esate baterako, 95 ºC an bizi daitekeen mikrobio bat aurkitu dute izotzetan.
‎Autoreak Eduardo Santero Pablo de Olavide Unibertsitateko ikertzailea buru duen zientzialari taldea dira. Ingurune jakin batean dauden bakterioen DNA gordetzen duten liburutegi metagenomikoek aurrerapen handia dakarte mikroorganismoen genomaren ezagutzan. Santerok garatutako tresnak mikrobioen azterketa erraztuko du, landu beharrik gabe, batzuetan oso konplexua baita.
2013
‎Bularreko haurretan ohikoagoak dira «bifidobakterium generoko bakterioak, baita azido laktikoa ere, haurra gaixotasunen aurka babesten laguntzen dutenak», gehitzen dute. ADNaren sekuentziazio teknika bati esker, Mira eta Collorrek ikusi dute amaren lehen esnean dauden bakterioak (kalostroa) eta esne helduak ere desberdinak direla. Erditze motak amaren esnean eragiten du Ikerketaren ondorioetako bat da erditze baginaletik jaiotako haurtxo bat ez datorrela bat programatutako zesarea bidez jaioberri bat elikatzen duenarekin.
2014
‎Lohi aktibatuen bidez egiten dira, eta honetan dautza: lohietan dauden bakterioek digeritu egiten dute ur grisetan dagoen materia organikoa, eta nabarmen gutxitzen da oxigeno eskari biologikoa eta kimikoa (OEB5 eta OEK).
2016
‎Ohiko jogurt industrialetan dauden bakterioek aurrera egiten dute esnetan, eta ez dute bizirik irauten gizakion gorputzean.
2017
‎UFC/ ml neurriak mililitro bakoitzean dauden bakterioen kolonia sortzaile kopurua adierazten du.
2019
‎Alderdian izan ditzakeen ondorioez gain, González Quijanok dio gero eta nabariagoak direla gaixotasun periodontal batzuk gertaera kardiobaskularra, diabetea edo garaiz aurreko erditzea izateko arrisku handiagoarekin lotzen dituzten ebidentziak. “Horrela deitzen zaie —dio adituak— periodontoari eragiten dioten patologiei, hau da, hortzei eusten dieten ehunei, eta hortzoiaren azpian dauden bakterioek edo birusek eragindako infekzioei, zehazki hortzoiaren eta hortzaren artean (izurde gingibala) daudenei. Txantxarrekin batera, gizakiari gehien eragiten dioten gaitzak dira.
2020
‎Antibiotikoekiko erresistentzia arazo larria da, osasun agintariak asko kezkatzen dituena, baina ez da gertatzen substantzia horiek elikagaietan egoteagatik. Gertatzen dena da gehiegi erabiltzeak edo gaizki erabiltzeak animalietan dauden bakterioak (oilaskoarenak, kasu honetan) erresistente bihurtzea eragin dezakeela. Kasu horretan, gure osasunerako mehatxu larria izan litezke elikagai kutsatuen bidez (adibidez, oilasko gordina edo gaizki prestatua) gugana iritsiko balira eta gaixotasun bat eragingo baligute, tratamendua asko korapilatuko bailitzateke.
‎Hazkunde mota hori azaltzeko, bi adibide erabili ohi dira. Botilan dauden bakterioena da lehena. Demagun ugaltzeko minutuero erdibitzen den bakterio bat dugula botila itxi batean.
2021
‎Dirudienez, gure geneek ere eragina izan dezakete mikroorganismoetan. Cell Host & Microbe aldizkari zientifikoan argitaratu zen AEBetako ikerketa batek erakutsi zuen geneek eragina dutela gure hestean dauden bakterio mota eta kopuruan. Patologiak.
2022
‎UHT 100 ºC tik gorako tenperaturak aplikatzen dira aurreko kasuan baino askoz denbora laburragoan (adibidez, 140 ºC 2 segundoz). Horrela, bertan dauden bakterio guztiak kentzen dira, bai modu begetatiboan daudenak, bai esporulatuan daudenak. Hori dela eta, produktuen balio bizitza oso luzea da (zenbait hilabete) eta, oro har, giro tenperatura Hala ere, produktu horietako batzuen etiketan hozkailuan gordetzea gomendatzen da.
‎Baina SCOBYak ezin du bizi alkoholaren presentzian. Hori dela eta, SCOBYan dauden bakteriek azido azetikoan (CH COOH) eraldatzen dute alkoholaren zatirik handiena, edariari ozpin ukitu bat emanez. Zapore atsegineko kombucha lortu ahal izateko, beharrezkoa da oreka egokia izatea desegiten den glukosa eta sortzen den azido azetiko kantitatearen artean.
‎Haien kantitatea pertsonaren, biziaren garaiaren eta zikloko momentuaren araberakoa da. Jariakin horiek ez dira infekzio batek eraginak, gorputzak naturalki ekoizten ditu, baginaren hezetasunaren atxikitzeko eta floraren zaintzeko (berez dauden bakterioek mukosa gerizatzen dute).
2023
‎StockSnap «Aho txarrari» lotutako gaixotasunak ▪️ Txantxarra eta diabetea Odoleko azukre maila handia denean, listuan ere bai. Hortzetako plakan dauden bakterioak azukreaz elikatzen dira, eta hortzoietako txantxarra eta gaixotasuna eragin ditzakete. Patologia hori larriagoa izan daiteke diabetesa duten pertsonentzat, zailagoa izaten baita erabiltzen.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia