Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2002
‎Sehaskatik hilobira bitarteko etengabeko ikaskuntza ekonomiaren eta gizartearen mailako erakunde guztietan islatubeharko litzateke, maila pribatuan eta publikoan nahiz kooperatiba eta komunitateen mailan?. Egoera apropos horri honako izen hau jarri dio Europako Komisioak: Bizitza Osoan Zeharreko Ikasketa.
2006
‎merkatuaren egoera ezagutzeko, kontsumitzaileen ohituren berri izateko, merkatuan zer lehia mota dagoen jakin ahal izateko, eta abar. Informazio hori izanda, mezua zabaltzeko egoera aproposa sortuko da. Dena den, kontuan izan behar da sortze lanak mezuan izango duen eragina garrantzitsua izango dela, alderdi teknikoan (adibidez, hedabideen egitarau bat gauzatzerakoan) zein alderdi artistikoan, eta, beraz, publizitate kanpainan agertuko diren pieza zehatz batzuk sortuko dira:
2010
‎Lehenengo gaian aipatu bezala, Sukaldaritza teknologiaren helburua plater kozinatuen elaborazioa da, non gerta daitezkeen prozesu fisikoen eta kimikoen azterketa zientifikoa egiten den eta lan egiteko eta janaria manipulatzeko egoera aproposenak ezartzen diren. Horretarako, era egokian nahastutako elikagaiek bero tratamendua jasaten dute, hainbat motatakoa izan daitekeena, adibidez, labean erretzea, frijitzea, hutsean egostea, eta abar.
2012
‎Lehengaiak jasoko/ erosiko dira eta, haien egoera aproposa egiaztatu ostean, baldintza egokietan biltegiratuko dira. Platera prestatzeko unera arte hozkailuan gordeko dira errefrigerazio tenperaturan (< 5 ºC).
‎Beraz, kasu batzuetan, kutsatuta dagoen elikagaian mikroorganismoak hiltzen dituen tratamendu bat erabili arren, mikroorganismoa toxinak ekoizteko gai bada eta hauek termoegonkorrak badira eta kantitate nahikoan ekoitzi badira, osasun kalteak jazo daitezke. Espezie batzuetan beste posibilitate bat mikroorganismoak esporulatzea da, zelulak hiltzen dituen tratamenduak gailenduz eta egoera aproposa denean ernetuz, kutsadurari jarraipena emanez.
‎Esporekin halako zerbait gertatzen da. Mikroorganismoa hiltzen duen tratamendu baten ostean, erresistentzia forma horiek bideragarri iraun dezakete elikagaian, egoera aproposa zaienean ernatzeko eta ugaltzeko. Toxinak eta esporak sortzeko mikroorganismoaren gaitasunak arriskuaren tamaina definitzen du ere.
‎4 Ahoratu baino lehen egindako tratamenduak: janda edo edanda izateko elikagai askok sukaldaritza tratamendua jasotzen dute, gehienetan beroaren bidez. Tenperatura eta denbora aproposak badira, forma begetatiboak hiltzen dira; baina tratamendua ez bada nahikoa, populazioaren zati batek biziraun dezake eta egoera aproposean egonez gero eta denbora nahikorik izanez gero, ugal daiteke berriro.
‎Esporez kutsatutako haragi zatiak egostean O2 kanporatzen da eta esporek bizirauten dute. Hoztean ernetzen dira eta denbora nahikoa eta egoera aproposa badira, GIDra heltzen dira. Janaria berotu gabe jatean bakterioak hesteetara heldu eta espora bihurtzen dira.
‎Parasito bakoitzak bere berezitasunak ditu, baina, oro har, bi era nagusi ezberdin daitezke: trofozoitoa (era begetatiboa, inbaditzen eta ugaltzen dena) eta kistea (erresistentzia era, infekzio era, egoera aproposa denean trofozoito bihurtzen dena, zikloari jarraituz).
‎merkatuaren egoera ezagutzeko, kontsumitzaileen ohituren berri izateko, merkatuan zer lehia mota dagoen jakin ahal izateko, eta abar. Informazio hori izanda, mezua zabaltzeko egoera aproposa sortuko da. Dena den, kontuan izan behar da sortze lanak mezuan izango duen eragina garrantzitsua izango dela, alderdi teknikoan (adibidez, hedabideen egitarau bat gauzatzerakoan) zein alderdi artistikoan, eta, beraz, publizitate kanpainan agertuko diren pieza zehatz batzuk sortuko dira:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia