Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 105

2001
‎Zer iruditzen zaizu bost sardexkako jatetxe batean lehengai arruntez egindako plater gozoak izatea?
‎Zukuak, irabiakiak eta aguakate zopak ere egiten dira. Aguakatez egindako platerak egiten ditugunean, ez dugu ahaztu behar gatzak jan behar ditugunean bota behar direla; izan ere, aldez aurretik jartzen badugu, aguakateak ilundu egingo dira. Kontserbazioa:
‎Beste batzuk: marmelada, eztia, saltsak eta barazkiekin egindako plateren osagarriak…
‎Entsalada, oilo arrautzak, urdaiazpikoa eta frutak bazkalduko dituzue. Bidaia guztian lehenengoz denez gonbidatua, sukaldariak zeure alboan eserita jango du, koilaraz New Kids on the Block taldearen erritmoak eginik plateraren kontra.
2002
‎Jatetxetzat hartuko da sukaldea eta jantokiko zerbitzua duen establezimendua, jendeari prezio, janari eta edarien bidez lokal berean kontsumitzeko aukera emateko, eta ez da beharrezkoa sukaldea izatea. Kafetegia, berriz, establezimendu bat da, tabernako zerbitzu guztiak eman ditzakeena, jendeari edozein ordutan prezio bidez eskaintzen diona, jendearentzat irekita dagoen bitartean, eta lokal berean zuzenean plantxan edo frijigailuan egindako plater bakun edo konbinatuak kontsumitzeko, jantoki independenterik izan beharrik gabe. Kontsumitzaileak, gainera, jatetxeetan erretzaileentzako edo ez erretzaileentzako eremu bat eska dezake, eta behar bezala seinaleztatuta egon dute.
2003
‎Osasun agintariek neurri hori justifikatu zuten, Arnas Sindrome Akutu Larriaren birusa (SRAS) animalia basati batetik gizakiari transmititu ahal izateko. Hain zuzen, Hong Kongeko zientzialari talde batek maiatzean esan zuen lehen SRAS kasua zizetaz egindako platerak prestatzen zituen sukaldari batean sortu zela, azkoniaren antzeko ugaztun batean, eta, beraz, uste da animalia hori izan zela epidemiaren jatorria, eta hori ezin izan dela baieztatu. Kasu askotan, animalia basatien ehizaren ordez granjetan haztea izan daiteke debekua, baina zailtasun handiak daude espezie oso ezagunak (sugeak, esaterako) gatibu edukitzeko.
‎Kanpaina horretan, bi pisuko autobus batek Espainiako hainbat hiri bisitatuko ditu hilabetez, eta kontsumitzaileei kontserben berri emango die. Eskoletan haurrentzako eskolak ere emanen dira, kontserbekin egindako platerak eta horien nutrizio balioa azaltzeko.
‎Espainian, C. perfringens gaitzen% 64 inguru horietan gertatu dira, nahiz eta etxean ere nahiko ohikoa den. Haragi egosia eta hegazti haragiz egindako platerak dira janaririk inplikatuenak. Plater horiek giro tenperaturetan gordetzen dira, hozte aldi luzeekin.
2004
‎Mexikoko idazkaritzak herritarrei eskatu die merkatari klandestinoak salatzeko eta, hala, itsas espezie horren merkatu beltza txikitzeko kanpaina nazionalean parte hartzeko. Semarnatek espezie horren habien %80 babesten duen arren eta langile tekniko espezializatuak dituen arren, helburu afrodisiakoak dituzten arrautzen salerosketa (zientziak baztertu egin du hori), kelonio larruzko oinetakoen eta dortoka haragiz egindako plateren salmenta maiz aurki daiteke Mexikoko hainbat lekutan. Ingurumen Sailak eta Armadak kanpaina honetan elkarrekin lan egiteko konpromisoa hartu dute.
‎taberna eta jatetxeek ez dute arrautza freskorik erabili behar. Arrautzaz egindako plater guztietarako, pasteurizatutako arrautza produktua erabili behar da. Bestalde, gaur egun kalitate maila oso onargarrian prestatutako maionesak daude.
‎Sardinian prestakuntza tradizional ugari daude uhartekoak, eta gastronomia gogorarazten duten hainbat plater katalana, fabadaren kasuan bezala, uharte honetan favata. Uharteko plater aipagarrienetako bat, ordea ‘Torro del Ciabettino’ da, txerrikiz betetako txahalekin egindako platera. barruan erbi bat duela, eta, era berean, hegazti haragia, plater ikusgarria.
‎tripakiak Madrileko erara edo baratxuri zopa, baita gozoak ere. txahalkiarekin eta arkumearekin egindako platerak. Hala ere, geografikoa, Madrilek duen gastronomian ugariak dira arrain platerak, bakailaoa bereziki aipatzekoak eta bisigua labean.
2005
‎Txerria erreta prestatzen da eta arrozarekin eta babarrunekin batera. beltzak, edo txerri txitxarroi tipikoak prestatzeko erabiltzen dira, solomoarekin eta txerri saiheskiekin egindako plater bat, tipularekin, baratxuriarekin, ozpinarekin, kuminoa eta piperbeltz beltza. Txahalkia txikitan moztua prestatzen da zatiak, hainbat barazki motarekin batera.
‎eguneko otordurik garrantzitsuena. Kalitatezko arrain eta itsaskiak Itsaskiekin eta prestakinekin egindako plater ugari dago oso modu sinplean, ostra freskoen kasuan, esaterako. izotz gainean, besterik ez.
‎eta “Solyanka” zopa ezaguna, chocroutez egina (aza hartzitua) olibak, limoi xerrak eta esne gain azidoa ditu lagun. Ondoren, desfilerako prestatzea komeni da arrainarekin nahiz haragiarekin egindako platerak. “Strogonoff” txekorra nazioartean ezagunenetakoa den plater errusiarretako bat da, eta haragi hezurgabetuarekin egina, frijitu eta irin, ketchup eta gurin saltsa.
‎turistari zapore atsegina ematen diote. Jamaikan, arrainarekin eta barazkiekin egindako platerek protagonismo handia dute. batez ere, “sumario” ezagunari buruz hitz egitean, hainbestek desberdintzen duten platera arrain motak, hala nola barazkiak, koko esnearekin, piperrekin eta eskalonia, erraboila txiki bat, tipularen erdiko gustuarekin eta baratxuria.
‎Hauek dira plater horietako batzuk: butifarra, tortilla pailazoa (patata tortilla, piperrak eta tomatea), eskalibada (hainbat barazkirekin egindako platera: piperrak, berenjena, etab.) labean prestatuko den tomatea eta tipula), izkeixada (entsalada bat) katalana, udakoa, barazkiekin eta bakailaoarekin egiten dena) edo Kataluniako arroz bikainak, besteak beste, arroz beltza.
‎aipamen berezia merezi dutenak. Quebec-en, Frantzia berriaren hiriburu gisa sortutako probintzian, ezin da ilar zopa frantsesaren plater on bat dastatzeari uztea, hango aberats bat “tourtières” edo “poutine” izeneko haragi pastelak, patata frijituekin eta gaztanberarekin egindako plater bat, jaki goxo goxoa, guztiek duten eragin finari esker eskualde horretako platerak. Gastronomiaren ikuspegitik, Ontario Quebec-en aurkakoa, tradizioz probintziatzat hartu izan delako sukaldaritza pobrea.
‎Oso ezaguna da Manitoba eta Saskatchewan probintzietan arroz basatia paduretan hazten da. Jatorrizkoak ere dasta daitezke eskualdeko ahabiz eta baiz egindako platerak. Nueva uhartean Eskozia eta British Columbian elikagaiak dira espezialitateak marinelak; beraz, arrain platerak etengabe probatu behar dira, batez ere izokina, errezeta askoren protagonista eta hainbat modutan prestatzen du; beraz, erraza da horietako batzuk prestatzea.
‎garrantzi handieneko itsaskiak dira. eta “brodet” ekin batera, arrain gisatuarekin egindako platera, eta arroza, zaporetsuetako baten alde egiteko asmatze segurua dira. itsasoko platerak.
‎Laponia ez da herrialde bat, Norvegiako iparraldea hartzen duen eremu bat baizik. Suedia eta Finlandia.' Jakiekin egindako plateretan oinarritzen da sukaldea denboraldiko tokiko primak, eta zapore paregabea dute, ez bakarrik osagaien kalitatea, baita paisaia harrigarriena ere plater horiek dastatzeko. Itsasoko produktuak Arrainak ezinbesteko elikagaiak dira lapona sukaldaritzan.
‎bexamela eta kapar xehatuak. Pastaz, pizzaz, arrainez eta haragi zuriz egindako platerak gazitzeko balio du.
‎Tradiziozko postrea beste leku batean jateko zaila den zaporea. Plater tipikoenak Sagarrez egindako platerez gain, beste asko dira ez da komeni luzetik pasatzen uztea. Itsaski platerak preziatuenetakoak dira, handiari esker kalitatea, eta horien artean Normandiako ostrek garrantzi handia dute, zapore paregabea.
‎Bere onenetako eta ezagunenetako batzuk hornazoa, enpanadilla hestebete desberdinekin betea. arrautza gogorrak, eta batzuetan hegaztikiarekin edo txanfainarekin, arrozarekin egindako plater bat, txerri haragia, tripakiak, arkumea eta txorizoa, ia ez bakarrik jatetxe guztiak, baita pintxo tabernetan ere. Arrainek ere leku erreserbatua dute gatz sukaldean baina, nahiz eta kalitatea izan, ez dute ez famarik ez tradiziorik haragia.
2006
‎Sukaldariak etengabe mugitu behar du kazola, saltsa loditu arte. Bakailaoa saltsa berdean, bizkaitarra, piper txorizeroen saltsarekin, edo ajoarriero moduan, bakailao papurtuarekin eta piperrekin, tipularekin, tomate birrinduarekin eta baratxuriekin egindako plater ospetsua. Haragiaren zaporea Euskadiko azienda onak aukera ematen dio bisitariari haragizko pieza goxoez gozatzeko.
‎Hala ere, agian nahiago dute curryarekin prestatutako plateren artean aukeratu, eta plater horiek guztientzat daude. Arrozarekin edo fideoekin egindako plater begetarianoen eskaintza jatetxe guztietako menuetan ere badago. Afaria bukatzeko, zuku edo irabiaki gozo eta freskagarriak egiteko erabiltzen diren fruta freskoak aukeratu daitezke exotikoen artean.
‎Zerbitzatu aurretik, hautseztatu gazta parmesano birrinduarekin. Ñokiekin egindako plateren balio kalorikoa irensten den saltsaren araberakoa da, eta, beraz, komeni da modu egokian aukeratzea: saltsa bolognarra, aranak edo txanpinoiak.
‎Porrua oso zapore bereizgarria duen barazkia da, eta etekina atera dakioke, pureak eta kremak egiteko ez ezik, entsaladetarako, kanapeetarako eta arrainez eta hegaztiz egindako plateren goarnizioetarako ere erabil daiteke. Porrua jateko modu original bat zerrenda mehe eta frijituetan mozten da.
‎Jakiak eta errezeta tradizionalak probatu nahi dituztenek antilopearen haragia aukera dezakete, Zambiako lurraldekoa. Baina, zalantzarik gabe, espezialitaterik tipikoena shima da, artoarekin egindako plater bat, oilasko eta txerri haragiarekin. Itsasotik urrun egon arren, Zambian arrain bikaina kontsumitzen da.
‎Gainera, gaur egun kalitate handiagokotzat jotzen da tenperatura baxuan prestatutakoa. Hala, 45º C tan berotutako platerak, produktu erdihotzak edo produktu gordinekin egindako platerak leku garrantzitsua hartzen ari dira gaur egungo sukaldean. Kasu horietan, testura leuna eta plateren usain eta zapore berriak konbinatu nahi dira.
‎Patata, tipula edo garagar pureekin laguntzen dira. Haragiarekin egindako platerei dagokienez, gehien kontsumitzen dena txerria, oilaskoa eta txekorra da, baina ehizak ere garrantzi handia du gastronomian. Leku batzuetan, belarra eta hartza jan daitezke.
‎Lurreko produktuekin Kampalan eta inguruetan jatetxe ugari daude beren gastronomia nazionala eskaintzen dutenak. Ugandako sukaldaritzak bananaz egindako matoke ogia, artoarekin, jukarekin edo mandiokarekin egindako platerak, patata gozoa eta babarrunak, guztiak su motelean prestatuak. Irina ugali izeneko artoa, kazola batean ura duena gogortu arte, Afrikako platerak.
‎Gustatu zitzaidan tokia, eta gustatu zitzaidan janaria, sofistikazio puntu batez prestatua. Esango nuke, hala ere, zuk ez zeniola jaramon handirik egin platerekoari. Zeure buruarekin deseroso zeundela ematen zuen, lehen aipatu dudan sinkronia ez hori areagotu balitzaizu bezala.
2007
‎Ogitartekoez gain, satea kakahuete saltsarekin egindako kebab moduko bat oso errezeta ezaguna da. Fruta tropikal zukutsu eta freskagarriak Edozein ordutan jan daitezke fruta tropikalekin egindako platerak, freskoak edo entsaladan Zoragarria da lurralde honetako fruitu exotikoen zaporea, hala nola durianena, usain sendo eta bereziagatik nahastezinak baitira: rambutana, guayabak, kirtenak, papaiak, aguakateak, lichiak eta beste asko.
2008
‎Prusian, Federiko Handiak bere mendekoen dietan patata sartzera behartu zuen, pozoitsua izango ote zen beldur baitziren, eta jaten ez zuen ororen sudurra eta belarriak mozteko mehatxua egin zuen. Frantzian, Antoine Auguste Parmentier botanikoak patatak jan nahi zituen prusianoen gerrako preso izan zenean, eta XVIII. mendean tuberkulua zabaldu zuen, klase aberatsetarako jaiak antolatuz, non patatekin egindako platerak bakarrik zerbitzatzen baitziren. – Patataren laborantza ez zen zabaldu Espainian XVIII. mendearen bukaera arte.
2009
‎Garai batean itsasgizonek euren barkuetan prestatzen zuten jakia omen da zurrukutuna: baratxuri zopa eta bakailaoarekin egindako platera.
‎Haragi edo arrainarekin egindako barazki burruntzi original baten zati gisa ere presta daitezke, baita tortilla, krema eta pureetan ere. Gainera, zainzuriekin egindako plater erakargarriak ere badaude, hala nola flanak, hostopilak, kaneloiak edo lasagna. Txikienek ezin izango diete aurre egin.
‎Labean edo plantxan egindako plateren prestaketa areagotzen du, elikagai frijitu gutxiago hartuz gero.
‎Gure Saltsan saioa kanpotik etorritako atzerritzar etorkinekin eginiko euskarazko sukaldeko telebista saioa da. Bertan egindako platerak, atzerritar bakoitzaren herrialdekoak izaten dira," eta gainera sukaldean aritze horrek pertsona hauen errealitatea hobeto ezagutzeko aukera eman digu: nola etorri diren, zergatik Euskal Herrira, nola ikasi duten euskaraz hitz egiten, nola integratu diren..." azaldu dute Erlo Telebistako lagunek.
2010
‎Segur aski, harritu egingo litzateke ikusiz jendeak zein eskura daukan behi haragia jaki nagusi gisa, eta zein eskura dauzkan gantzekin, ongailuekin, eta abarrekin egindako platerak.
‎Bixente Muñozek argitu duenez, guztiek etxeak egin ditzaketen errezetak aukeratu ditut. Beraz, liburua erosten dutenei ez zaie zaila egingo platera gozo bat prestatzea.
‎Jankideak ondorengo hasierako plateren artean aukeratu dezake: ezkur iberikoaren urdaiazpikoa, antxoa ketuak, arroka pastela, foiea, barazki salteatuak, arroz krematsua, garaiko barazkiekin egindako platera, itsaski platera edo gurin arraina. Arrainen sailean aukera murritzagoa da:
‎Prezio hori ordainduta sei txakolin dastatu ahal izango ditu kontsumitzaileak. Halaber, irailaren 18tik 26ra bitartean Lekeitioko jatetxeek txipiroiarekin egindako platerak eskainiko dituzte.
‎Garbantzuekin egindako platerak
2011
‎Prestatutako janarien nutrizio balioa hobetzeak koipe eta sodio gutxiago ematen du. Jaki prestatuen artean, gantz eta gatz gutxiagorekin egindako plateren nutrizio balioa hobetzea eta beste elikagai batzuen galera murriztea, hala nola bitaminak eta mineralak, bosgarren gamako produktuek bigarren gamako produktuekin (kontserbak eta erdi kontserbak) edo hirugarren gamako produktuekin (izoztuak eta ultraizoztuak) alderatuta dituzten aurrerapenak dira. Hori lortzeko, erabilitako kontserbazio metodoak leunagoak dira, hutsunea atmosfera babesgarrien aplikazioarekin eta pasteurizazioarekin konbinatzen dute (75ºC inguruko tenperatura), eta hoztearekin osatzen da, mikroorganismoen aurkako azken hesia baita.
‎Postreak frutekin egiteko aukerak askotarikoak dira, zukuaz edo mazedoniaz haraindi, eta fruta egosiez egindako platerak.
‎Sukaldaritzako praktika hori abiapuntu bat da sukaldaritzaren bidez beste kultura batzuk ezagutzeko, kultura eta gastronomia trukerako aukera bat da. Era berean, jatetxe etnikoetan mijo edo kinuarekin egindako plateren dastatzeak aukera ematen du tokiko jakintza ezagutzeko (errezetaren berezitasunei buruz galde daiteke sukaldean), gustuen eta elikagaien nahasketa benetakoagoa probatzeko eta plateraren aurkezpena ikusteko. Artatxikia Artatxikia labore glutinosoa da, eta pureak bezalako prestakinak loditzeko balio du.
‎Duela urte batzuk, 250 gramoko fruta potetxo batzuek ia 40 gramo azukre (sakarosa) zuten, hau da, lau azukre kartazal, neurri batean frutetatik zetorrena eta, neurri handi batean, fabrikazioan gehitua. Kopuru hori gehiegizkoa da kontuan hartzen badugu gaur egungo arauak proposatzen duela frutarekin bakarrik egindako plateren karbohidratoek ez dutela 20 gramo baino gehiago izan behar 100 gramoko. Neurri horrek aukera ematen du txikienen energia eta mantenugai eskakizunetara hobeto egokitzeko.
2012
‎Zure elikaduraren muinean, osoko zerealekin egindako platerak egon behar lukete (arroza, pasta...), berdura sustraidunak eta hostodunak, lekaleak, arrain zuria eta itsaskiak (ganba, muskuiluak, txirlak...) eta haragi zuriak (oilaskoa, adibidez, gantz gutxikoa, digestioa hobeki egiteko).
‎2 Otordu etniko bat Japoniako jatetxe batean jatea eta gordinkiak dastatu eta dastatzeko ohiko errituala jarraitzea; jatetxe arabiar batean afaltzea eta sabeleko dantzarekin amaitzea; indiarren benetako janari baten puntu mingarriaz gozatzea; edo Argentinako parrilla batean kalitate bikaineko haragiaz gozatzea dira egun honetarako ideia erakargarri batzuk. Otordu xume bat ere proba daiteke (baina jaki goxoa) Tibeteko lokal batean; bertako elikagaiekin egindako plater konbinatuak dastatu Ekuadorreko edo Kolonbiako jatetxe batean; edo Mediterraneoko sukaldaritzaren benetako errezetak dastatu, gure eskualdean ezezagunak direnak eta jatetxe greko edo siriarreko tipikoak. Gaur egun berezia da zapore eta elikagai berriekin gozatzeko.
‎Gas gehiegi ez sortzeko, funtsezkoa da zuntz disolbaezina kontsumitzea; lekale, aza eta porruekin egindako platerak, berriz, teknikarik egokiena erabiliz prestatu behar dira.
‎Ogitartekoaren betegarria, bai landarezkoa bada, bai animalia jatorriko proteina zatiak baditu (atuna, urdaiazpikoa, gazta, oilaskoa ondo kozinatua, tortilla, arrautza gogorra), hotzetan eduki behar da hozkailu eramangarrian kontsumitu arte, gastroenteritisa eragin dezaketen kutsadurak saihesteko. Arrautza eta arrautzaz egindako platerak, hala nola tortillak eta nahaskiak, saltsez gain, saihestu egingo dira 8 ºC inguruko tenperaturak bermatu ezin badira.
‎Haragia eta arraina beti dira garestiagoak arroza, pasta edo lekale lehorrak baino. Hori dela eta, bi elikagai mota horiek uztartzen dituzten errezetak egiteak plater sendoa, gozoa, elikagarria eta orekatua ematen du, otordu nagusiaren plater bakarra. Lekaleen plater nagusiak hauek dira:
‎2 Galleta errezeta txakurrekin, oso errazak! Gisatuen hondarrak oinarri ona dira txakurrentzako etxeko galletak prestatzeko Haragiz egindako plater edo gisatuen hondarrak oinarri fantastikoa dira etxeko galleta gozo hauek egiteko. Behar diren osagai gehigarriak erraz eta merkeak dira:
‎Ikusia ote duzu Marguerite Duras-en Son nom de Venise dans Calcutta desert? India Song filmearen soinu osoarekin egina da, beste irudi batzu, Indiako hiri galdutako baten kontsulado europear baten jauregi abandonatua, bere ate hautsi, erridau urratu, tronadura zilatu eta zilarrezko ontzi, kristalezko baso edo portzelana arraro batez egin platera fin finen soinu meheen oihartzuna... Frangotan aipatzen zen Savanaketh, Laos-ekoa, eta Lahore, Indian...
2013
‎Beste %75 elaborazio prozesuan gehitzen da batez ere aurrez prestatutako produktuetan–, eta etxean egiten diren plateretan %15 gehiago gehitzen da. Sukaldean organizazioa funtsezkoa da akatsik ez egiteko eta sukaldean behin egin ondoren platerak gezurrarazteko. Mahaian ezustekoak saihesteko aholku praktiko batzuk:
‎1958an han hasi nintzen lanean. Aurrez egindako platerekin probak egiten hasi ginen. Horretan aurreratuak izan ginen.
2014
‎Elikagai guzti guztiak ontzi hermetikoetan sartu behar dira, eta bizpahiru egun egin ditzakete gehienera ere, salbu eta arrautzekin egindako platerek; horiek berehala jan behar dira.
‎Hona, adibidez, azkar egiteko plater erraza: lekak, baratxuri freskoak, onddoak edo piperrak hartu, arrautzetan irabiatu eta azken unean, hestebeteen xehakina bota.
‎Zitrikoena, adibidez, errezeta batzuetan aromatizatzaile gisa erabil daiteke, eta lehortzen bada, tea bezalako edariak eransteko erabil daiteke. Sagarraren azala gorde egin daiteke, eta lodigarri gisa erabili gisatuak egiteko; anana arekoak, berriz, txerrikiarekin edo oilaskoarekin egindako platerak. Fruta zuritua ez oxidatzea Zenbait elikagai, hala nola fruta, denbora jakin batean airearekin kontaktuan jartzen direnean kolorez aldatzen dira, ilunago.
‎Eguerditan, jatekoa lekuan berean: Jarapea ostatuan bazkari berezia edo lekuko ekoizleek egin platerak. 3.00etan, arratsaldeko ibilaldia eta 5.00etarik goiti, oihaletxe pean Coumbian' bero taldearen kontzertua eta talo ta xingar, Donosteiko burasoek antolatua.
2015
‎Ausartenek saltsa pikante gorri bat ere bota zioten. Dominikar Errepublikatik arrozarekin egindako plater bat eta oilaskoarekin egindako beste bat ekarri zituzten, Ukraniatik bertako postre ezagun bat, azenario bizkotxoak Txiletik... Denetarik eduki zuten aukeran pilotalekura bertaratutakoek.
‎Udazkena iristean, ohikoa da elikadura ohiturak aldatzea. Menuetan koilaraz, gisatuz, erregosiz, egosiz edo lapikuz egindako plater gehiago agertzen dira. Horiek guztiak oso aberatsak eta zaporetsuak dira, baina kaloria askokoak eta, batzuetan, gantz askokoak.
‎Tom Mascardo Gastronomia goren mailan dago eta, mundua globalizatzen doan heinean, aukerak ugaritu egiten dira. Gaur egungo sukaldean asko erabiltzen diren teknika edo produktu batzuk estiloak, elikagai ekologikoak edo produktu gordinekin egindako platerak dira. Etengabe aldatzen eta berritzen ari da gastronomia.
2016
‎Gure menuak antolatzean ore horiekin egindako platerak txertatzea erabakitzen badugu, kontuan izan behar dugu zer beste elikagai sartuko dugun ez bakarrik plater horretan, baita aste osoko menua osatzen duten gainerako plateretan ere.
‎Hegaztien kontsumoarekiko lehentasuna, haragia ez baitago minbizia izateko arriskuarekin lotuta. Oliba olioz egindako platerak egitea, gantz monoinsaturatuak eta bitamina (antioxidatzaile garrantzitsua) ematen dituena. Azukre bakunen kontsumo txikia, eta xurgapen moteleko zereal eta karbohidrato asko.
‎Ohiko kazolan edo presio eltzean egosi ere bada aldea.Astero ez bada, bi astez behin behintzat prestatzen du Mari Josek isats gisatua Musturienean. Neurria hartuta daukanez, egiteko plater erraza dela dio. “Saltsako plater gehienak antzera prestatzen dira.
‎Beraz, era askotako hondakinak zeuden: hezurrak, txanponak, oinetakoak, egurrezko orraziak, latoi zein brontzezko botoiak, zeramikaz eginiko plater, kaiku eta lapikoak, umeentzako larruzko jantziak (jipoiak), gerrikoak, e.a.
2017
‎Atuna eta beste arrain batzuekin egindako platerentzat, aukera bat baino gehiago dago; itsastar saltsa izan daiteke bat, tipula frijitua, tomate saltsa, arrain salda, perrexila eta piperrauts gozoa daramatzana.
‎Baita pasta, arroz eta begetal erreekin egindako plateretan ere.
‎Barazkiekin egindako plater tipikoenak hauek dira: alboronia, alberjiniaz, tomatez, piperrez eta kuiaz prestatutako gisatua; pipirrana edo piriñaca, tomatea, piper berdea zein gorria eta tipula oinarri dituen entsalada.
‎Horregatik, alde horretara joanez gero, basurde eta orein gisatuak dasta ditzakegu, eta horiekin egindako hestebeteak ere bai. Cadizeko mendilerroan, ehiza larriaz gain, ehiza xehez egindako plater ugari prestatzen dira.
‎boletus onddoz barrubetetako usakumea, eta usakume errea edo ardo gorritan. Beste ehizaki batzuekin egindako platerak ere oso tipikoak dira: eperrak segoviar erara eta galeperrak irin arrautzatik pasatuta, besteak beste.
‎Izendapen horrek erkidegoko gastronomian eragin handia izan du, leku guztietatik jaso baititu kozinatzeko ohiturak. Gaur egun, Madrilgo erara egindako plater asko daude, bai lapikokoak, bai arrain eta haragi platerak ere.
‎Laborantzarako lur gutxi dutenez, barazkiak eta frutak penintsulatik edo mugaz bestaldetik ekartzen dituzte. Barazkiekin egindako plater famatu batzuk hauek dira:
‎Barazkiz egindako plater adierazgarri batzuk hauek dira:
‎Oso ohikoak dira patataz egindako platerak; hauek dira ezagunenak: porrusalda, patatak saltsa berdean eta marmitakoa.
‎Haren mendrezka ere oso preziatua da, parrillan erreta batez ere. Hegaluzez egindako platerik ezagunetarikoa marmitakoa da, patataz eta hegaluzez prestatutako lapikokoa.
‎Behikiaren kasuan, oso maite dituzte txuletoiak, edo Villagodio modura ebakitako txuletak, gutxi eginda jatea. Horrez gain, txahalez egindako plateren artean oso ezaguna da sukalkia.
‎Bukatzeko, ehiza aipatuko dugu. Sasoiko ehizak ere pisua hartu du sukaldaritzan, eta egun ohikoa da jatetxeetan ehizakiz egindako platerak aurkitzea. Ehiza larrikoak, basurde eta orkatz gisatua, adibidez.
‎Oso ohikoak dira itsaskien eta lehorreko produktuen nahasketaz egindako platerak: untxia eta abakandoa barraskiloekin, oilaskoa otarrainekin edo zigalekin eta abar.
‎Arrisku handiko prestakinak Arreta berezia jarri behar da sukaldaritza prestakinetan, elikagaiak intoxikatzeko arriskua handiagoa izan baitaiteke. Batez ere arrautzaz egindako platerak dira, batez ere maionesa bezain gordina. Tortilla egiten bada, arrautza ondo mamituta dagoela ziurtatu behar da.
2018
‎Tartera osatzeko, karbohidrato konplexua (plateraren %20 eta %30 artean), hala nola osoko arroza, patata, osoko ogia edo gari pasta osoa. Asmatzeko, gogoratu jakiak nola prestatzen dituen ere kontatzen duela( egindako platerak osasungarriagoak dira). lurrunetan, labean edo plantxan); eta aukeratu oliba olio birjina estra gisatuetan.
‎Superira joaten bazara, saiatu beti barazki eta fruta asko erosten (ez opilak edo txutxuak). Hala, etxean bazkaltzeko edo afaltzeko zer duen ikusten duenean, barazkiz egindako plater bati hortza inhinkatzen saiatuko da beti. Denok dakigunez, barazkiak bitamina, gatz mineral, zuntz eta beste elikagai batzuen iturri nagusiak dira.
2019
‎Bai. Sukaldean egiteko plater errazenetako bat da, osagaiak eta irabiagailua besterik ez baituzu behar. 1 Ilarren hummusa Osagaiak:
2020
‎Eguneroko menua egiteko genituen ideia guztiak kontsumitu ditugu, eta ez zaigu bururatzen zer egin, eta ez zaigu nahikoa osagai fresko geratzen. Horregatik, barazki ultraizoztuekin egindako platerak gomendatzen dizkizuegu hemen. , freskoak bezain goxoak eta zaporetsuak, eta, ultraizozte prozesuaren ondorioz, elikagai, propietate, bitamina eta mineral guztiak bere horretan mantentzen dituztenak, elikadura on eta osoa izan dadin.
2021
‎Prestatutako jaki gehienek 3 egun irauten dute hozkailuan, baina epe hori igaro ondoren ez dira seguruak. Kasu batzuetan, hala nola arroza eta pasta, saltsekin egindako platerak edo haragia duten gisatuak, gutxiago irauten dute. Hori kontuan hartu behar da batch cookingerako menuen planifikazioan; anglizismo horrekin definitzen da aste osorako sukaldean aritzeko ohitura.
‎2 Adingabeekin etxean janaria prestatzea. Aukera ona da haurrek hainbat jaki probatzeko, eta, hartara, gehiago interesatuko zaie beraiek egindako platerei. 3 Familian jatea (edo afaltzea).
‎Platerak aurrez prestatzea oso ideia ona da egun horietan hobeto antolatzeko, baina modu egokian egiten ez bada, janariak intoxikatzeko arriskua areagotu egin daiteke. Unean bertan Prestatu gabeko animalia jatorriko elikagaiak, hala nola arrautza gordinarekin egindako platerak (maionesak edo kremak), tartak edo kevitxeak, marinatuak barne, oso galkorrak dira, eta unean bertan prestatu behar dira. Gauza bera gertatzen da plater prestatu batzuekin:
2022
‎Entsalada epelak oso egokiak dira etxean jateko. Denbora pixka batekin eta konbinazio onekin, landare gordinez egindako plater osasungarri bat egin daiteke, elementu beroren baten ukituarekin, hala nola perretxikoak, oilasko bularki salteatua edo itsaski pixka bat saltsa bero batekin. Errezeta:
‎Funtsean frutaz osatuta dauden produktuak direnez, karbohidratoen edukia da aipagarriena. Haurrentzako elikagaiak direnez, legeria mantenugai horren proportzioa frutaz soilik egindako plateretan adierazten du ezin du% 20 baino handiagoa izan Aztertutako produktu guztietan betetzen da. % 12,5etik gorako zifrak dituzte Hero Solo sagarra, marrubia, banana eta ahabiak% 18ra arte Eroski. Horrek esan nahi du, gainera, produktu horiek ia ez dute gatzik, proteinarik edo gantzik.
‎«Asteartean paella lehiaketa irabazi genuen, eta, atzo, arkume menestraren lehiaketan hirugarrenak gelditu ginen», oroitu du. Lehiaketen ostean egindako platera Altzako Gurea elkartera eramaten dute, familia eta lagunekin dastatzera.
2023
‎Hala ere, garbantzuek guarnizio sendoak ere onartzen dituzte, hala nola haragia eta arraina (bereziki bakailaoa). Leka zuriak Babarrun zuriekin egindako plater gozoenak baba freskoekin, pureekin, entsaladetan eta baratxuriarekin egindakoak dira. Ez da komeni gehiegi egostea, oliba olio pixka batekin erregosi nahi badira.
‎Pastaz egindako platerak kontsumitzeko prest dauden ekialdeko platerak Japonian saltzen dira duela 60 urte baino gehiagotik, baina duela hamarkada bat arte ez ziren gure inguruan zabaltzen hasi. Apurka apurka lurreratu ziren merkatuan, baina bizpahiru urteren buruan izugarrizko ospea lortu zuten, eta gaur egun produktu mota asko daude.
‎Frijitua, txingarretan egina, errea, gainerrea… gozoak dira. Oso egokiak dira, halaber, plantxan egiteko eta hainbat elikagairekin egindako platerak laguntzeko, hala nola haragia, arraina, arroza, pasta edo bestelako barazkiak. Beste aukera bat da haiekin sofritoak prestatzea eta arrautzarekin, txanpinoiekin edo urdaiazpikoarekin laguntzea, bai nahaskietan bai arrautzekin.
‎Fruta horiek guztiak, irasagarra izan ezik, naturalean jan daitezke. Kirtenak eta mertxikak izoztu egin daitezke (azalik gabe, kubotan ebakita), gero irabiakietan, bizkotxoetan edo saltsetan erabiltzeko (kirtenaren zaporea kontrapuntu perfektua da curryarekin egindako plateretarako). Platanoak, beren testura eta zaporea direla eta, egokiak dira gozogintzarako; udareak, berriz, mota guztietako errezetetan erabil daitezke, hala nola likidotuetan eta postreetan, baita ogi txigortu gazi gozoetan ere, edo ukitu berezi gisa hosto berdeko entsaladetan.
‎Bruselako azekin egindako platerak erraz prestatzen dira, baina zaporetsuak eta oso elikagarriak dira; lehen platera izan daitezke, edo beste barazki batzuen osagarri, hala nola azenarioa, patata, leka berdeak eta, are, lekale freskoak ere, hala nola ilarrak eta baba freskoak. Horrela, barazki menestra baten antzeko platera osatzen dute.
‎Jaietako menuak, oro har, nahiko konplexuak izaten dira, denbora eta lana daramaten plater prestatuak, gutxitan egiten baitira. Eguberrietako entsaladak dotore baina sinpleak prestatzea akonpainamendu gisa edo aurretik egindako plateren bat uztea lagungarria izango da janaria edo afaria errazago antolatzeko. Sukaldean denbora aurrezteko eta erraztasuna irabazteko, Gabonetarako egin daitezkeen bost postre erraz eta azkar proposatzen dira, baina ez dira hain aberatsak eta ikusgarriak.
‎f469‍f373f468‍f373 Zaindu kontsumitzen diren errazioen tamaina, eta saihestu gehiegikeriak. f469‍f373f468‍f373 Sartu otordu bakoitzean barazkiekin edo barazkiekin egindako plater edo hornigairen bat, adibidez, entsalada edo barazkiren bat (labean edo salteatuta). f469‍f373f468‍f373 Aperitibo freskoren bat eskaini, hala nola brotxetak edo fruta edo barazki pintxoak.
‎▪️ Saltsetan eta goarnizioetan 10 Etxeko ongailuetan ziape haziak sartzea. 11 Saltsak sesamo edo chia haziekin egin platerak laguntzeko. 12 Hautseztatu sesamo haziak barazki erreen gainean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
egindako 93 (0,61)
egin 4 (0,03)
egiteko 3 (0,02)
egin ondoren 1 (0,01)
egingo 1 (0,01)
eginik 1 (0,01)
eginiko 1 (0,01)
egiteak 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 76 (0,50)
LANEKI 11 (0,07)
EITB - Sarea 4 (0,03)
ELKAR 2 (0,01)
Uztarria 2 (0,01)
Berria 1 (0,01)
Jakin 1 (0,01)
erran.eus 1 (0,01)
aiurri.eus 1 (0,01)
barren.eus 1 (0,01)
Susa 1 (0,01)
Maiatz liburuak 1 (0,01)
Herria - Euskal astekaria 1 (0,01)
Open Data Euskadi 1 (0,01)
Txintxarri 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia