Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 55

2000
‎–Irina? –unetxo batez Txemari bururatu zitzaion txiste txar bat egitea, alegia titiak ukitu zizkionean taloa egiteko orea sentitu zuela esku artean, baina laster jakin zuen Europako ekialdeko neska hark ez zuela txistea ulertuko. Taloak zer diren jakingo balu sikiera..., baina txekiar hauek txistorra zer den ere ez dakite.
2004
‎Irinarekin, urarekin eta olioarekin egindako ore fina, haragiz, arrainez, itsaskiz edo frutaz betea.
2005
‎Besaurrea bihurritzen du, ariketak egingo balitu bezala. Beste batzuetan azalean atximurka hasten da, opiltxoak egiteko orearekin lanean.
2006
‎Ñokiak patatekin egindako orea dira. Hori da osagai nagusia, nahiz eta ricottarekin, gazta mota batekin edo semolarekin ere prestatzen diren.
‎Prozesu horren ondoren, orea sortzen da eta irin pixka batekin bustitako labe erretilu batean jartzen da. Aldez aurretik berotutako labearekin, labean egin orea gorritu arte.
2007
‎Surimia, irtenbide komertzial urrieneko edota kostu apaleneko arrain espezie ugari ugariekin eginiko ore bat da.
‎Era berean, kontuan hartu behar da ogi hori ez dela egokia glutenarekiko (zeliakia) intolerantzia dutenentzat, gari irinarekin egiten baita, ez eta karbohidrato eta gantzetan dieta kontrolatuak behar dituzten diabetea edo bestelako gaixotasunak dituztenentzat ere. Nola egin Hainbat formula daude horiek egiteko, baina, oro har, esan daiteke 10 kilo irin bakoitzeko 3 kilo piku lehor ere erabiltzen direla, eta nahasteari 2 kilo margarina, kilo bat azukre, ura, legamia, masa ama (irinarekin eta legamiarekin egina orea hartzitzeko) eta gatza gehitzen zaizkio. Lehenik eta behin, osagai guztiak oratu behar dira, pikuak izan ezik.
‎Sableux edo sable pasta Irina, gurina, glasé azukrea, arrautzak eta gatza. Prestakin batzuetarako ere erabiltzen den arren, gailetak edo te pastak egiteko orea da. Pasta azukredunaren oso antzekoa da, baina gantz materia gehiago duenez, prestakin hauskorragoak eta testura harroagoa lor daitezke.
‎Irudia: Ned Raggett Tomate saltsa batez ere tomateen mamiarekin egindako orea da (naturalak, latan zurituak edo birrinduak), eta gozatze osagai batzuk gehitzen zaizkio, batez ere tipula. Ohiko beste osagai batzuk hauek dira:
2008
‎Gero, oilolokea txita eta guzti agertzen zanean, gustura prestetan genduan artourunez egindako orea, txitei emoteko. Ogi txitxapurrak be gustuko zituen.
‎Azkenean, irina eta likorea gehitu eta dena nahasta tuko dugu. Era horretan eginiko oreak ez du izan behar oso likidoa, ezta oso lodia ere. Labean:
2009
‎Turroia egiteko ore berezi hori irregularra izaten da, koskorduna eta likatsua, eta osagaien kopuruak ongi zainduta soilik lortzen da halakoa izan dadin.
‎Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gaina, arrautza irabiatua, intxaur muskatua eta gatza nahastu. Barazkiak esne gain prestakinarekin nahastu eta labean egindako orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta guztia laberatu egingo dugu, labearen azala 200 ºC tan gorritu arte.
‎Zefalopodoen garroak, guk ezagututa, zakarrontzira zihoazen garai batean. Gero, irin eta garagardoz eginiko ore batez igurtzi eta frijitzen hasi zirenean, hori hartzen zuten igande eguerdian dirudunek kafetegi moduko tabernetan.
2010
‎Nagusiki azukrez egindako orea izaten dute dute, lurrindua eta gehigarri ugariz koloreztatua.
‎Haurrek, segur aski, gustura jango lituzkete shayt galleta batzuk, faraoien garaikoak; urez eta txufa irinez egindako orea izaten dute, datilak eta eztia, eta oliotan frijitzen dira.
‎Industrian, sesamo hazien ekoizpenaren zati handi bat propietate interesgarriak dituen olio bat lortzeko erabiltzen da, eta horrek hutsune bat merezi du sukaldean. Beste eratorri batzuk dira tahinia, haziak birrinduz egindako orea, eta gomasioa, haziak itsas gatzarekin nahastuta xehatzean lortzen dena. Tahinia krema, koipe eta azukreen ordezko egokia da, hala nola gurinak, margarinak eta kakaoaren deribatuak.
‎Sutzarren gainetik egiten dute jauzi, sinetsiz hartara osasun ona izango dutela, eta sua egiten dute fruta arbolen azpian, fruitua garaia baino lehen eror ez dadin. Imajinatzen dute errautsez egindako orea ilean igurtzita burua ez zaiela soilduko. Marokoko usadio horietan guzietan, ondorio onuragarria keari egozten omen diote erabat; ahalmen magikoa omen du, gizon, abere, fruta arbola eta uzta, denetarik zorigaitza urrunarazteko.
‎Gorrotoz, gupidaz, larderiaz, etsipenez, krudelkeriaz, doilorkeriaz, erdeinuz, miseriaz, edota harrokeriaz gainezka dauden kontakizunak. Guztiak gezur xehez egindako ore mikatz batean bilduak. Infernurik puntakoenak gustura baliatuko lukeen su geldoan frijituak.
2011
‎Artasikuagaz esnea hartzea be ohiko afaria izaten zan leku batzuetan. Artasikue, artourunaz eginiko oreari esaten jako.
‎Azpiran egiten ziran, lehenengo orea, eta gero taloak, edo bardin laban erreteko ogiaren masea be. Artourunaz eta ur epel gaziaz eginiko orea batu batu egiten zan, halako bola biribila bihurtu arte; zenbat talo egingo ziran, hainbesteko bolea. Ondoren taloa egiteko behar zan zatia hartzen zan eskuetan, ha be biribildu, talaparan ipini eta esku zabalduagaz leunkiro joten zan, harik eta zapal zapal eta lodieran mehe bihurtu eta taloaren itxura biribila emon arte.
2012
‎Habia basoan egin ezkero, kontuz ibili behar izaten zan, ze lukiak jaten ebazan txitxakumeak. Txitei jateko artourunagaz eginiko orea emoten jaken.
‎Jaki afrodisiakoetan osagai izan omen da hauts berdea; halaxe, dawamesk gantzetan (hashisharekin eta arbendol xehatuarekin egindako ore edo gurin antzekoa) edota ras al hanout espezie nahasi berezietan.
‎Ezkutuko azukrea. Askotariko elikagaiak, ketchup motako saltsak, pizzak edo enpanadak egiteko oreak eta kontserbak esaterako, azukreak dituzte osagaien zerrendan, zapore gozoa ematen ez badute ere.
‎Banaka sinesgarriak gerta daitezkeen arren, ez da erraza aipaturiko arrazoi guztiekin egindako orea irenstea. Baten batek jakingo du, beharbada, zerk bultzatu zuen benetan don Miguel egin zuena egitera.
‎Berehala desagertu zen Martin, kortako lanak egitera joan beharra zeukala-eta. Malenek ere, taloak egiteko orea prestatutakoan, alde egin zuen, eskuak uretan garbituta. Margaritak patatak eta baratxuriak zuritzea amaitu zuen eta zalantzan gelditu zen aurrera jarraitu ala ez; Malenek, harri gainera atera zituenak kontuan hartuta, argi zegoen patatak saltsa berdean prestatzeko asmoa zeukala.
‎Manbisen zalditeriako soldadu besterik ez zenean, Nestor Ayestaran papoan larriki zauriturik gertatu zen Tapasteko gudukan; inguruko mendietan ezkutaturik zegoen kanpaina ospitalera eramana, doktore Hernandezek hiru hilabetetan artatu behar izan zuen," Txinako sustrai" tik tiratu edabe batez eta" piñipiñi" azalaz egin oreaz.
2013
‎Jarri koipea masaren erdian, eta tolestu hegalak erdirantz (puntek margarinaren ertzetan gelditu dute, oso ondo doituta). Garrantzitsua da, tolesdurak egiteko orea zapaltzen hasi aurretik, koipea eta orea bat izatea. Koipea estaltzeko lehen tolesdura hau egindakoan, hiru geruza izango ditugu:
‎Nahasi osagai guztiak, hostoretarako gurina izan ezik, eta egin ore bat. Pausatzen utzi.
‎Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gainarekin, arrautza irabiatuarekin, intxaur muskatuarekin eta gatzarekin nahastu. Txanpinoi salteatua esne gainarekin nahastu, eta labean egindako orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta 200 ºC tan erreko dugu 10 minutuz, gainazala gorritu arte.
2014
‎Barazkiak prestatzen ditugun bitartean, esne gainarekin, arrautza irabiatuarekin, intxaur muskatuarekin eta gatzarekin nahastu. Txanpinoi salteatua esne gainarekin nahastu, eta labean egindako orearen gainera bota. Gainetik gazta birrindua botako dugu eta guztia laberatuko dugu azala gorritu arte, 200 ºC tan 10 bat minutuz.
2015
‎Kaxoi moduko bat zan, egurrezkoa, eskinak artez barik pitin bat oker zituana, tapaduna, eta behean gauzak (orioa eta) gordeteko armairua eukana. Bertan amasetan zan ogia edo taloa egiteko orea.
‎Ogia, irina, gatza, legamia eta ura nahastuz egindako orea egosten da, proportzio egokietan, behar bezala orlehortuta eta hartzituta. Hartziduran, aromak sortzen dira, eta horri esker, ogiaren bolumena handitu egiten da, bai eta ogiaren beste osagai bereizgarri batzuk ere.
2016
‎Pixka bat gehiago zehazte aldera, pizzak egiteko oreen salmenta 3,9 milioikoa izatetik 3,2 milioikoa izatera pasatu zen(%), eta hostoreen zifrak ere apaldu egin ziren, bai salmentena eta bai irabaziena ere.
‎Gida honetan ageri diren ore gehienek badute legamia, adibidez pizzak egiteko oreek.
‎Pizza egiteko orea, hostorea, brisa orea, enpanada eta ore hautsia hartu ditugu kontuan, eta 65 gramoan jarri dugu kontsumo errazioa.
‎Pizza egiteko orearen edo hostorearen errazio bat 60 gramo artekoa da, nahiz eta markaren batek 42 gramoan jartzen duen.
‎Hostorea da etxean egiteko orerik zailenetakoa.
‎Eta hautatzen hasita, osoko irinarekin egindako oreak hauta balitezke eta kalitatezko gantzak dituztenak, hainbat hobeto.
‎Batez ere, pizzak egiteko oreak saltzen dituzte zeliakoentzat.
‎Gari irinez egindako oreak baino bakanago erabiltzekoak dira.
‎Osagaien artean, azukrea erantsiak ager daitezke, kalitate apaleko gantzak eta gari irinarekin egindako oreetan baino askoz ere gehigarri gehiago.
‎Enpanadak egiteko orea.
‎Halaxe egin behar da hauts eginda edo deshidratatuta datozen produktuetan ere (zopak adibidez), pastelak edo ogiak egiteko oreetan, eta te eta infusioetan.
Egin orea.
2017
‎Teilak eta zigarroak egiteko ore bera erabiliko dugu. Lehenik eta behin, jarri gurin pomada eta azukrea, eta nahastu; ondoren, gehitu irina almendra xehatuarekin batera, eta ondo nahastu.
2018
‎Ramon de Cangas, Espainiako Dietistiken Elkarte Ofizialen Kontseilu Nagusia Zenbait trikimailu erakutsiko dizkigu: 1 Bilatu irin integralarekin egindako orea Irin mota horrek zuntz eta bitamina asko ditu, eta horrek eragin positiboa du odoleko azukrean eta hestearen mugimendu erregularrenean. LDL kolesterola (txarra) xurgatzea saihesten laguntzen du, besteak beste.
2019
‎Hori bai, aipatutako arriskuak saihesteko, legeriak gehienezko muga batzuk ezartzen ditu, eta muga horiek, Europan, 20 mg zianuro daude hazi kilo bakoitzeko (gogora dezagun batez besteko kontzentrazioa 3.800 mg/ kg dela). Hau da, bakarrik onartzen da zianuro kontzentrazio txikiko haziak saltzea; izan ere, tradizionalki, pertsianaren antzeko produktuak egiteko erabili izan dira, azukrearekin eta abrikota haziaren irinarekin egindako orea, eta batzuetan mazapanen ordezko gisa erabiltzen da, merkeagoa delako. Nolanahi ere, hazi horiek ia ez dira erabiltzen sukaldean, eta, beraz, nabarmentzekoa da azken urteetan nabarmen hazi dela.
‎Egosita bigunagoa eta digeritzeko errazagoa da, eta hainbat prestaketa onartzen ditu (bakarrik, zopan, entsaladan, igurzteko patea bezala…). Erremolatxa zuku tanta gutxi batzuk erabiltzen ditu saltsak (maionesa, adibidez) tindatzeko, edo orea, ogia edo pizza egiteko oreak. Irudia:
2021
‎Amets arraroek urratu zidaten burumuina, izutzeraino: hiltzear nengoen, baina ez nintzen hain gaizki sentitzen, zer nintzen biktima ala borreroa, horixe zen ene galdera hutsala, handik gutxira ogiaren egiteko orea nahasten ari nintzen, plazera nabarituz, eta Sigmunden aurpegia zehaztu nuen, ene gainean arrano beltz, zerasadala “zuk nahiago duzu bidea zure kaxara itxuratu eta egin, ezta? ”.
2022
‎Pastaren lehen aztarnak duela 4.000 urte Txinan finkatuak ditu Historiak: artatxikiz eta urez eginiko orezko ziriola luzeak. Mesopotamia, Egipto, Grezia eta Erroman ere preziatua zen.
‎Kalitateaz, adituen iritziz: " Egiazko ogi onak zuri krema koloreko mamia du; kolore horrek, nahasketa egitean orearen oxidazioa gehiegizkoa izan ez dela adierazten baitu. Horrek, ogiak bere bereak dituen aroma eta zaporeak iradokitzen ditu, gari irinaren aromen elkarketaren ondorioz:
2023
‎Ezaugarriak. Arto tortillek ez dute glutenik, gari irinez egindako oreei propietate biskoelastikoak ematen dizkien konposatua baita. Artozkoak ez dira hain elastikoak, lehorragoak eta hauskorragoak.
‎Halaber, errezeta gozoetarako ere erabil daitezke: Japonian, adibidez, azuki izeneko indaba gorri batekin egindako oreaz betetzen dituzte mochiak, arroz likatsuarekin ondutako pasteltxoak, baita doraiakiak ere —Doraemonek jaten zituen opil ospetsuak— Orobat, tokiko barietateak ere erabil daitezke postreetarako, Fernandez de Retanaren hitzetan. «Andoni Adurizek Tolosako [Gipuzkoa] babarrunekin krema bat egiten zuen Mugaritzen.
‎Tira, egin dezagun diozun hori, hitz egin Johnekin, esaten zion hunkituta, ukituz baina aldi berean aldenduz, ez baitzuen ume gehiago izan nahi, ekintza hartatik ez baitzetorren ume negarti mordo bat baizik. Gizonak dena zekien suari buruz, egurrari buruz, galdara nola bete, nola apaldu sua, kapitela eta beltxarga lepoa ukitu hutsarekin bazekien zenbateraino jaitsi sua, galdararen eta kapitelaren arteko gunea irinez eta zahiz eginiko ore batez biltzen zuen; lana amaitu bitartean, zapi busti batez hezetzen zuen sarri, orea bigundu eta lurruna ateratzen utz ez zezan nahastura irakinarekin batera. Rozinak Brinovc ek adierazitako modura egiten zuen orea, izan ere irina soilik oretuz gero lehortu eta pitzatu egingo baitzen oinarri beroan jarritakoan; beraz, zahia nahasten zion irinari; oretzen zuen irin gehiena galdarak estaltzeko izaten zen, eta sua piztean tenperatura gehiegi igoz gero Brinovc ek ontzikada ur botatzen zion suari.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia