Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2002
‎Aipatutako araudia ez zaie aplikatuko jatorrizko deituren, berariazko deituren edo legez onartutako beste kalitate deitura batzuen bidez babesten diren ardo ozpinei, berariazko araudia baitute. Etiketatzeari eta salmentari buruzko oinarrizko gaiak Azken kontsumitzailearentzako ozpinak elikagaiekin kontaktuan egoteko egokiak diren materialekin egindako ontzietan baino ez dira saldu behar. Horiekin batera doan etiketak Elikagaien Etiketari buruzko Arau Orokorrean xedatutakoa bete du, nahiz eta aipatutako araudian zehaztapen batzuk jaso.
2003
‎Plastiko, paper edo bestelako gai erregarriz eginiko ontziak erabiltzen direnean, zaindu labea etengabe, produktua ez sukartzeko.
‎Prestaketa: Lehenik, hondoa egiteko ontzi egokia bilatuko dugu, prestatu nahi dugun hondo kantitatearen eta bertan sartu nahi ditugun elikagaien araberakoa. Ondoren, garbi eta egoera onean egon behar duen elementu nagusia sartuko dugu, ontzeko elementuekin batera, zatituta eta garbi.
‎Esneak, zukuak eta beste produktu batzuk saltzen dituzten tetrabrik kaxak birziklatu egin daitezke, baina baita etxean berrerabili ere, hainbat eskulan sortzeko; besteak beste, ontzi oso praktikoak, arkatzak, loreak, frutak eta beste objektu batzuk jartzeko. Artikulu honetan, tetrabrik ontziak berrerabili eta aprobetxatzeko eta material horrekin egindako ontziak apaintzeko jarraibideak aipatzen dira. Gainera, brik batekin zorro bat sortzeko prozedura erraz bat azaltzen da.
‎Baina aukera horretatik haratago, beti berrerabil daiteke materiala etxean, ontziak eta bestelako eskulan praktiko eta politak eginez, kartoi mota berezi horren erresistentzia eta aldakortasuna aprobetxatuz. Tetrabrik baten bidez egindako ontzia bernizatzea edo plastiko autoitsaskorrez estaltzea komeni da, babesteko eta akabera hobea emateko. Tetrabrik bat duen ontzi bat egiteko modurik errazena honako hau da:
‎Hau da, kartoiaren markak eta gainerako inskripzio komertzialak estali eta norberaren gustuaren arabera apaindu. Tetrabrikez egindako ontziak apaintzea Aukera sinple bat kutxa paperez estaltzea da, opari edo beste edozein motatakoa izan daitekeena. Egunkari edo aldizkari orriek “pop” dekorazioa osa dezakete ontzirako; kolore bateko paperezko formadun apaingarriak ere diseina daitezke (zirkuluak, izarrak, bihotzak, etab.). beste tonalitate batzuen hondoei buruz, edo konbinazio atseginak bilatzea.
2004
‎500 g almendra gordin, 125 g azukre terroietan, ura limoizkoak eta laranjazkoak, olatak. Almibar azukreduna egiteko ontzi bat izan behar dugu. eta eztia, hau da, ura berotzen dugu nahasketa loditu arte.
2006
‎Argaltzeko dietak egiten dituztenek edo aparteko kaloriak zaindu nahi dituztenek ihinztagailuak erabil ditzakete. Hainbat materialez egindako ontziak dira, elikagaiekin kontaktuan jartzeko egokiak, olioz betetzen dira eta, zenbait pultsu erabiliz, entsaladan hobeto banatzen dira. Maionesa, saltsa arrosa edo antzeko saltsak egiteko olio asko behar denean, antzeko zerbait gertatzen da.
‎Itxitura hermetikoko metalezko estalkia duten kristalezko poteak ere ezinbestekoak dira. kontserbari hutsa egiteko ontzirik onena direlako. Data hau baino lehen:
2007
‎Atal bi horietan Krups laginak kalifikazio txarrena eraman du baina nahasketak egiteko ontzirik onena dauka.
‎Nahasketa egiteko ontzia lagin guztiek daukaten arren, osagarrien kopuruz Braun eta Ufesa ugariagoak dira.
‎Pieza osagarriak: nahasketa egiteko ontzia eta estalkia.
‎Pieza osagarriak: hormako euskailua eta nahasketa egiteko ontzia.
‎Artisaua, material naturalekin Mahaierdigune konplexuenetarako oinarriak eskuz egiten direnak dira, material naturalekin, batez ere landare edo zuhaitzetatik datozen zati lehorrekin, hala nola, adarrekin, hostoekin edo fruituekin. Material horiekin edo antzeko materialekin egindako ontzi bat fabrikatzeko, hegaztien habia baten antzekoa aukera bakar bat aipatzeko, pazientzia, eskuzko trebetasuna eta horrelako lanetan esperientzia behar da. Esfortzuak, jakina, saria du; izan ere, horrelako diseinua duen mahai zentro bat nabarmendu eta modu berezian baloratzen da.
2008
‎Galiziako erakundeak “Caixa Nautica kreditua” diseinatu du. Horren bidez, harpidedunek belaz edo motorrez egindako ontzi baten erosketa finantzatu dezakete eta amarratze puntuak izan ditzakete. Pizgarri nagusia da ez duela mugarik eskatutako zenbatekoan, baina bai amortizazioan, hamar urtekoa baita.
2009
‎Nano (tamaina txikia) mailako zientziaren garapenak nabarmen egin du aurrera elikaduraren arloan, eta emaitza garrantzitsuak eman ditu, kontsumitzaileak eskura dituenak. Funtzio espezifikoak betetzen dituzten materialekin egindako ontzietatik hasi eta elikagai jakin batzuetan mantenugaiak hobetzera arte, gero eta berrikuntza gehiago dakarzkio nanoteknologiak elikagaien industriari. Teknologia hori aplikatzeak, ordea, ez ditu kontuan hartu behar segurtasun ohar batzuk.
2010
‎kurtxio Horregatik, altzairuaren birziklapena areagotu egin da azken urteotan. Material horrekin egindako ontzien kasuan, 2008an Europan %70 birziklatu zen batez beste. APEAL elkartearen (Asociación de Producciones Europeos de Acero para Envases) datuen arabera, ontzietarako (adibidez, plastikoa, kartoia edo beira) bestelako materialen tasa gainditu zen.
‎Almidoiarekin egindako ontzi berri horiek egokiak dira elikagaiekin kontaktuan jartzeko eta beroarekiko erresistenteak izateko.
‎Gainera, prozesatzen ari diren bitartean, tratamendu termikoren bat aplikatu ahal izango da tomate saltsa edo fruta zukuak bezalako produktuen ontzietan, eta alderdi horretan oraindik ere lan egiten da. Gaur egun, bioplastikoz egindako ontziak erabiltzen dira, hala nola elikagaiak kontserbatzeko zelulosa. Frantzian, Erresuma Batuan edo Italian, produktu freskoetarako erabiltzen dira, hala nola fruta edo barazkietarako.
2011
‎Elikagaiak biltegiratzeko denbora luzatzea. Mantenugaiak hobetzea, hala nola bitaminak, antioxidatzaileak edo olio osasungarriak nanokapsulazioaren bidez. Arto organikoz egindako ontzi ekologikoak sortzea. Pestiziden eta bestelako produktu kimikoen erabilera murriztea.
‎Beste espinaka orri batzuk mota bereko bi paper geruzatan sartu ziren, denda poltsetan «tratamendu iluna» irudikatzeko erabiliak. Bi espinaka talde esperimentalak polimeroz egindako ontzi gardenetan sartu ziren. Ontziak lau Celsius graduko tenperaturan biltegiratu ziren.
2012
‎kontsumitu ez den ogia xerratan ebakita izoztu daiteke, eta elikagai egosiak, banakako errazioetan. Hondakinak berrerabiltzea landareetarako ongarria sortzeko, konposta egiteko ontziak eta konpost ontziak erabiliz.
‎Edukiontzi horia plastikozko ontzi, lata eta briketarako da, eta edukiontzi urdina kartoizko eta paperezko ontzietarako. Gaizki ulertu gehienak edukiontzi horia “ontziena” bezala ikustean gertatzen dira, eta, beraz, askotariko materialez egindako ontziak edo “plastikozkoa” jasotzen ditu. Horregatik, edukiontzira sartzen den edozein produktu plastiko botatzen da.
‎Azkena: polimero naturalekin egindako ontzi jangarria, mahatsen gisako fruta azala imitatzen duena eta plastikozko ontzien ordez erabil daitekeena. Harvardeko Unibertsitateko ingeniari batek garatutako ideia da, polimero likido eta elikagai partikuletatik abiatuta egindako mintz batean oinarritua.
2013
‎Zer egin ontziko arrautza bat apurtua badago?
2014
‎WWFko adituaren esanean, «benetako borroka politika ez da garaiz detektatzea eta itzaltzea, baizik eta batez ere horiek saihestea. Hala ez bada, datozen urteetan baso sute handiek (GIF) gero eta protagonismo handiagoa izango dute, eta horiek dute bakarrik aurre egin ontzi berri eta indartsuekin». Basozaintzako Ingeniari Teknikoen Elkargo Ofizialeko idazkari nagusiak honakoa dio:
2018
‎Halaber, maionesa arin bat gehitu behar da, oliba olio birjina estra koilarakadatxo batekin batera. Txikitu dena, mahaian zerbitzatzeko eta pikota egiteko ontzi batean jarri behar den trinkotasun homogeneoa lortu arte. Ogi biribil batzuekin batera zerbitzatzen da, igurzteko.
‎Lau hankako laguna benetan harritu nahi baduzu ere, apuntatu errezeta hau, sagar izoztuak egiteko. Sagarrak zurituak eta gardenak, kanela pitin bat eta zigarro ontzi bat baino ez ditu behar, edo, are hobeto, izozkiak egiteko ontzi bat (kasu honetan, hezurra ahaztu). Zuritu eta utzi sagarrak hazi eta kortoihaletatik libre, zati egokietan, zukuagailutik pasatzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia