2002
|
|
Aipatutako araudia ez zaie aplikatuko jatorrizko deituren, berariazko deituren edo legez onartutako beste kalitate deitura batzuen bidez babesten diren ardo ozpinei, berariazko araudia baitute. Etiketatzeari eta salmentari buruzko oinarrizko gaiak Azken kontsumitzailearentzako ozpinak elikagaiekin kontaktuan egoteko egokiak diren materialekin
|
egindako
ontzietan baino ez dira saldu behar. Horiekin batera doan etiketak Elikagaien Etiketari buruzko Arau Orokorrean xedatutakoa bete du, nahiz eta aipatutako araudian zehaztapen batzuk jaso.
|
2003
|
|
Esneak, zukuak eta beste produktu batzuk saltzen dituzten tetrabrik kaxak birziklatu egin daitezke, baina baita etxean berrerabili ere, hainbat eskulan sortzeko; besteak beste, ontzi oso praktikoak, arkatzak, loreak, frutak eta beste objektu batzuk jartzeko. Artikulu honetan, tetrabrik ontziak berrerabili eta aprobetxatzeko eta material horrekin
|
egindako
ontziak apaintzeko jarraibideak aipatzen dira. Gainera, brik batekin zorro bat sortzeko prozedura erraz bat azaltzen da.
|
|
Baina aukera horretatik haratago, beti berrerabil daiteke materiala etxean, ontziak eta bestelako eskulan praktiko eta politak eginez, kartoi mota berezi horren erresistentzia eta aldakortasuna aprobetxatuz. Tetrabrik baten bidez
|
egindako
ontzia bernizatzea edo plastiko autoitsaskorrez estaltzea komeni da, babesteko eta akabera hobea emateko. Tetrabrik bat duen ontzi bat egiteko modurik errazena honako hau da:
|
|
Hau da, kartoiaren markak eta gainerako inskripzio komertzialak estali eta norberaren gustuaren arabera apaindu. Tetrabrikez
|
egindako
ontziak apaintzea Aukera sinple bat kutxa paperez estaltzea da, opari edo beste edozein motatakoa izan daitekeena. Egunkari edo aldizkari orriek “pop” dekorazioa osa dezakete ontzirako; kolore bateko paperezko formadun apaingarriak ere diseina daitezke (zirkuluak, izarrak, bihotzak, etab.). beste tonalitate batzuen hondoei buruz, edo konbinazio atseginak bilatzea.
|
2006
|
|
Argaltzeko dietak egiten dituztenek edo aparteko kaloriak zaindu nahi dituztenek ihinztagailuak erabil ditzakete. Hainbat materialez
|
egindako
ontziak dira, elikagaiekin kontaktuan jartzeko egokiak, olioz betetzen dira eta, zenbait pultsu erabiliz, entsaladan hobeto banatzen dira. Maionesa, saltsa arrosa edo antzeko saltsak egiteko olio asko behar denean, antzeko zerbait gertatzen da.
|
2007
|
|
Artisaua, material naturalekin Mahaierdigune konplexuenetarako oinarriak eskuz egiten direnak dira, material naturalekin, batez ere landare edo zuhaitzetatik datozen zati lehorrekin, hala nola, adarrekin, hostoekin edo fruituekin. Material horiekin edo antzeko materialekin
|
egindako
ontzi bat fabrikatzeko, hegaztien habia baten antzekoa aukera bakar bat aipatzeko, pazientzia, eskuzko trebetasuna eta horrelako lanetan esperientzia behar da. Esfortzuak, jakina, saria du; izan ere, horrelako diseinua duen mahai zentro bat nabarmendu eta modu berezian baloratzen da.
|
2008
|
|
Galiziako erakundeak “Caixa Nautica kreditua” diseinatu du. Horren bidez, harpidedunek belaz edo motorrez
|
egindako
ontzi baten erosketa finantzatu dezakete eta amarratze puntuak izan ditzakete. Pizgarri nagusia da ez duela mugarik eskatutako zenbatekoan, baina bai amortizazioan, hamar urtekoa baita.
|
2009
|
|
Nano (tamaina txikia) mailako zientziaren garapenak nabarmen egin du aurrera elikaduraren arloan, eta emaitza garrantzitsuak eman ditu, kontsumitzaileak eskura dituenak. Funtzio espezifikoak betetzen dituzten materialekin
|
egindako
ontzietatik hasi eta elikagai jakin batzuetan mantenugaiak hobetzera arte, gero eta berrikuntza gehiago dakarzkio nanoteknologiak elikagaien industriari. Teknologia hori aplikatzeak, ordea, ez ditu kontuan hartu behar segurtasun ohar batzuk.
|
2010
|
|
kurtxio Horregatik, altzairuaren birziklapena areagotu egin da azken urteotan. Material horrekin
|
egindako
ontzien kasuan, 2008an Europan %70 birziklatu zen batez beste. APEAL elkartearen (Asociación de Producciones Europeos de Acero para Envases) datuen arabera, ontzietarako (adibidez, plastikoa, kartoia edo beira) bestelako materialen tasa gainditu zen.
|
|
Almidoiarekin
|
egindako
ontzi berri horiek egokiak dira elikagaiekin kontaktuan jartzeko eta beroarekiko erresistenteak izateko.
|
|
Gainera, prozesatzen ari diren bitartean, tratamendu termikoren bat aplikatu ahal izango da tomate saltsa edo fruta zukuak bezalako produktuen ontzietan, eta alderdi horretan oraindik ere lan egiten da. Gaur egun, bioplastikoz
|
egindako
ontziak erabiltzen dira, hala nola elikagaiak kontserbatzeko zelulosa. Frantzian, Erresuma Batuan edo Italian, produktu freskoetarako erabiltzen dira, hala nola fruta edo barazkietarako.
|
2011
|
|
Elikagaiak biltegiratzeko denbora luzatzea. Mantenugaiak hobetzea, hala nola bitaminak, antioxidatzaileak edo olio osasungarriak nanokapsulazioaren bidez. Arto organikoz
|
egindako
ontzi ekologikoak sortzea. Pestiziden eta bestelako produktu kimikoen erabilera murriztea.
|
|
Beste espinaka orri batzuk mota bereko bi paper geruzatan sartu ziren, denda poltsetan «tratamendu iluna» irudikatzeko erabiliak. Bi espinaka talde esperimentalak polimeroz
|
egindako
ontzi gardenetan sartu ziren. Ontziak lau Celsius graduko tenperaturan biltegiratu ziren.
|
2012
|
|
Edukiontzi horia plastikozko ontzi, lata eta briketarako da, eta edukiontzi urdina kartoizko eta paperezko ontzietarako. Gaizki ulertu gehienak edukiontzi horia “ontziena” bezala ikustean gertatzen dira, eta, beraz, askotariko materialez
|
egindako
ontziak edo “plastikozkoa” jasotzen ditu. Horregatik, edukiontzira sartzen den edozein produktu plastiko botatzen da.
|
|
Azkena: polimero naturalekin
|
egindako
ontzi jangarria, mahatsen gisako fruta azala imitatzen duena eta plastikozko ontzien ordez erabil daitekeena. Harvardeko Unibertsitateko ingeniari batek garatutako ideia da, polimero likido eta elikagai partikuletatik abiatuta egindako mintz batean oinarritua.
|