2008
|
|
Helduekin ari den ekintza horietan hizkuntza agertzen hasten da (Bruner, 1983). Formatu hauetan
|
egindako
ikerketa askok gurasoen parte hartze aktiboa nabarmentzen dute, haurrari hizkuntzaren eredu erraztua eskaintzen diotela-eta (Snow eta Ferguson, 1977). Ikerketa berriagoek (Pine, 1994) nabarmentzen dute haurrak entzuten dituen hizkuntza egituren eta bereganatzen dituenen arteko harremana, eta, horrela, frogatzen dute hizkuntza garatzeko prozesua aldaketa intrapsikikoa baino zerbait gehiago dela.
|
|
Deskribatutako baldintzak egoera ezin hobean mantentzen badira, animaliek gaitzekiko erresistentzia handiagoa dute. Gorantz doan sektorea Akuikultura ekoizpenean
|
egindako
ikerketa askoren helburua da ekoizpena indartzea, gaixotasunak gutxiago ager daitezen. Alde horretatik, sektore hori EBn bakarrik sektore osoaren %2, 3 da nazioartean, Batzordearen datuen arabera, eta urtean 1.380 milioi tonako ekoizpena du.
|
2009
|
|
Herrialde garatuetan
|
egindako
ikerketa askok agerian uzten dute populazioaren sektore pobreek komeni baino fruta eta barazki gutxiago jaten dutela. Alabaina, diru asko izatea ez dago zuzenean lotuta dieta egokia egitearekin, nahiz eta askoz janari mota gehiago dituzten aukeran, eta, beraz, alderdi horretatik ez duten arazorik dieta egokia egiteko.
|
|
Asiako herrialdeetako ikerketa zentroetakoak dira elkarte hori aztertzen duten populazio azterketa gehienak, Europan eta AEBetan te berde gutxi kontsumitzen baitute. Txinan eta Japonian
|
egindako
ikerketa askok te berdearen kontsumoa (egunean hiru katilu edo gehiago) zenbait minbizi motaren (esofagoa, urdaila, birika, pankrea, bularra, prostata, obarioa eta ondestea) eragin txikiagoarekin lotzen dute. Baina beste hainbestek ez dute desberdintasunik hautematen patologia horien eraginean.
|
2010
|
|
Baldintzapena eraginda ez ezik, beste hainbat kondizio eta egoeratan ere ikusi izan da immunitate sistema plazebo erantzunean sartuta dagoela. Ebakuntza osteko pazienteekin
|
egindako
ikerketa askotan ikusi da, adibidez, mina kentzeaz gainera, tratatutako eremuko hanturek ere behera egiten dutela plazeboa hartutakoan. Eta berriz agertzen dira hanturak endorfinen antidotoa emanez gero.
|
|
Egia da, ordea, behazun xixkuan edo behazun litiasian harriak izanez gero, komeni dela arrautza kontsumoa murriztea koliko bat saihesteko, baina, era berean, patologia horren ondorioz, murriztu egin behar da gantza oro har, eta ez bereziki arrautzatik datorrena. Zientzialariak, azken 20 urte hauetan herrialde askotan
|
egindako
ikerketa askoren ondoren, konturatu dira arrautzak berak bakarrik ez duela kolesterol maila handitzeko gaitasun nabarmenik; beraz, ez dira maiz jatearekin lotzen infartuak eta gaixotasun kardiobaskularrak izateko aukera areagotzearekin. Patologia horietan, erabakigarriago eragiten dute beste faktore batzuek, hala nola aurretiko joera genetikoak eta osasungarriak ez diren ohiturek, hala nola bizimodu sedentarioak, tabakoak eta estresak, eta gantz saturatu eta trans koipe ugariko elikagaien kontsumoak (jatorri, trans gantz gehienak partzialki hidrogenatuak dira, eta produktu prozesatuetan daude).
|
2011
|
|
Horregatik, aipagai ditugun bi lan horietan eskolaz kanpoko euskararen presentzia eta erabilerak ere zeregin handia izan dezakeela iradokitzen da ikasle etorkinek euskara ikas dezaten. Katalunian ikasle etorkinekin
|
egindako
ikerketa askoz ere ugariagoek, berriz, zintzilik uzten dute murgilketa ereduen arrakasta etorkinen eskolatzeari dagokionez. Zintzilik, edo gutxienez, eztabaidagarri uzten dute ea murgilketa ereduak, adibidez Euskal Herrian gauzatu den ezaugarri eta baldintzekin, zenbateraino diren eraginkor ikasle etorkinei dagokienez.
|
2012
|
|
Zilegi lurren sistemak mundu mailan duen garrantziari erreparatu dio GIk. Hirugarren Munduan
|
egindako
ikerketa askok baieztatu egin dute munduan zehar zilegi lurren sistema eta jabetza komunitarioa nagusi direla (Fahrenhortst, 1992: 71).
|
2013
|
|
Karbohidrato asko duten elikagaiak (patata frijituak, ogia edo gailetak) tenperatura handietan jartzen direnean agertzen da. Substantzia horren ekoizpenari buruz
|
egindako
ikerketa askok aminoazido batekin lotzen dute, asparagina, zeinak, azukre naturalak daudenean eta frijitzeko prozesuan, deskonposatzen eta azpiproduktu batzuk sortzen baititu, horien artean akrilamida. Batez ere 180º C inguruko tenperatura lortuz gero sortzen da, nahiz eta elikagaiak gehiegi frijitzen ez diren, ogiak gehiegi irautea eragozten duen edo olio garbiarekin frijitzen den.
|
2016
|
|
Gehiegi egosita, substantzia toxikoak sortzen dira, hala nola amina heteroziklikoak (AHC) eta almidoiz aberatsak diren elikagaiak (ogia, zerealak eta gailetak), gehiegi egosita, akrilamida sor daiteke. Substantzia horren ekoizpenari buruz
|
egindako
ikerketa askok aminoazido batekin lotzen dute, asparagina, zeinak, azukre naturalak daudenean eta frijitzeko prozesuan, deskonposatzen eta azpiproduktu batzuk sortzen baititu. Batez ere, 180 ºc inguruko tenperatura lortzen bada, nahiz eta elikagaiak gehiegi frijitzen ez diren saihestu, ogia gehiegi txigortzea edo olio garbiarekin frijitzea eragozten bada.
|
2018
|
|
Hori erran da frangotan, eta beti erraiten ere noiz nahi... Salbu hara, azkenik
|
egin
ikerketa askoren arabera, arratoinak jarriak dira, edo jartzen ari, pozoinari, ez omen diote lehen bezenbat kalte egiten... Hots, pozoinari ihardokitzen diote airoski!
|
2021
|
|
" Tradizioa oso aspektu garrantzitsua da sukaldean, zeren eta mendez mende gurasoengandik seme alabengana pasatu den ezagutzaz eta egiteko moduez ari baikara. Euskal gastronomiaren historia aztertzeko laguntza handia izan dugu guk Aranzadi, BCC, Azti, EHU, Euskal Gastronomiaren Akademia eta Kofradia edo Untzi Museoa eta Albaola Museoa bezalako erakunde, eta gastronomiaz diharduten idazle zein kazetariengandik (esker bereziak Edorta Agirre, Mikel Corcuera, Oraitz García Recondo eta Luis Mokoroari),
|
eginiko
ikerketa askotarikoak kontuan hartuta, tradizio horren baitan hiru garai bereizten direla agertzen zaigu: lehenbizikoa, biziraupeneko garaitzat ezagutzen dena.
|